Tomáš Kučera – buďte shovívaví!

Autor: Hynek Just · 3.2.2007 · Článek #95 ·

Pokud čtete diskusi na těchto stránkách pozorně, jistě vám neunikl pojem VIVÁRIUM. Je až podezřelé, že kdokoli jednou tuto akvaristiku navštíví a pořídí si odtud nějaké ryby, nevyjadřuje se o samotném obchodu a přístupu majitelů k zákazníkům jinak než v superlativech. On totiž pan Kučera má velmi šikovnou strategii – nejde mu přednostně o obchod neboli co nejlepší kšeft, ale o ryby samotné. A tím i o spokojenost zákazníka.

Tak se může klidně stát, že vám neprodá vysněnou rybu, kterou po měsících shánění přivezl do své prodejny – důvod? "V akváriu vedle se vyskytla krupička, tak raději počkejme ještě pár týdnů..." Je to příklad člověka, co nespěchá a ví, že tak dojde nejdál - chcete-li lekci oné tolik citované akvaristické trpělivosti, navštivte Vivárium a dejte se do řeči s panem Kučerou. Tak, jako my pár týdnů po otevření nové prodejny...

Necelá polovina stěny akvárií.

Autor: Pavel Mžourek

Začli jsme od nuly


Předmět rozhovoru se přímo nabízí - nedávno jste realizoval poměrně dlouho plánovaný projekt – otevřel jste novou prodejnu. Jak to tedy s Viváriem bylo? Začněmě od píky...
Vivárium jako takové vzniklo v roce 2003, 1. července. To jsme otevřeli obchod. Vznikl proto, že na Mělníku nebyla tehdy žádná akvaristika nebo obchod s živými zvířaty. Tak jsme si řekli, že to zkusíme. Původní záměr byl takový, že bychom se zaobírali stejně jako akvaristikou i hlodavci a ptáky. Předtím jsme totiž měli ještě farmu na křečky, morčata a zakrslé králíky. Až s postupem času jsme se rozrostli převážně jako akvaristika. Původně to byl spíše jen pokus prodat to, co jsme odchovali z hlodavců... Proto také název Vivárium.

Co přesně název znamená?
Je to sice trochu archaický výraz, ale v první polovině minulého století, když byla ještě akvaristika jako taková v plenkách, se společně akvária a terária nazývala vivárii. Běžně se ten pojem tehdy používal, mám doma nějaké knížky z antikvariátů – třeba Vivárium v koutku živé přírody a protože mi je z mládí akvaristika a teraristika hodně blízká, tak název byl na světě.

Rozhodnutí založit akvaristickou prodejnu je jedna věc, a peníze na realizaci druhá – museli jste si půjčovat?
Všechno jsme si půjčili. Začli jsme úplně od nuly.

A dluhy se vám tedy během tří let podařilo setřást...
V podstatě ano. Až na jeden dobíhající úvěr.

Zdá se tedy, že jste si v Mělníku vychoval slušnou akvaristickou klientelu... jaké důvody vás vedly k rozhodnutí otevřít si další prodejnu a expandovat?
No tak prostor 55 metrů čtverečních včetně sociálního zázemí, v něm dvacet akvárií, do kterých se nám podařilo nacpat 120 druhů ryb, prostě už nebyl dávno únosný. Tak jsme ještě chvílí čekali, až nám to umožní ekonomická situace, pak přišla úplně náhodou možnost tohoto nového prostoru a věci se začly hýbat.

Vypadá to tu jako bývalá konírna, znáte historii téhle budovy?
No původně to podle místních byl snad pivovar, toto měla být skutečně přidružená konírna. Pak to tu dlouho sloužilo jako skladovací prostory pro fabriku – chemičku a v devadesátých letech to tu bylo zadaptované na podnikovou prodejnu.

Trend? Maximální zaměření na ryby!


Máte přehled o struktuře zákazníků, kteří se k vám dostávají? Jak jsou přibližně zastoupení mělničtí, kteří k vám chodí cíleně, a zákazníci z jiných měst?
No tohle se odhaduje špatně. Stálá klientela mělnických určitě existuje. Jsou to většinou zákazníci, co bydlí v centru a přijdou si koupit krmení pro králíka, křečka, nebo rybičky. Někteří stálí zákazníci chodí i několikrát týdně. Určitě díky internetu za námi jezdí spousta lidí z blízkého i širšího okolí. Odhaduji, že dnes přibližně 50 procent zákazníků není mělnických.

Takže by jednou Vivárium mohlo pro Čechy znamenat totéž, co SkloREX pro Moravu?
Já bych tohle vůbec raději nesrovnával. I když nebudu zastírat, že bych tomu byl rád, samozřejmě...

No alespoň podle pozorování zvnějšku o vás ví čím dále tím víc lidí, jsou to lidé, co neváhají přejet půlku Čech aby vás navštívili, jsou to zákaznící kteří se vrací... to přeci není náhodou?
No tak to je především zásluhou internetu. Ten je úžasný v tom, že můžeme oslovovat zákazníky z celé republiky najednou.

Aktualizujete stránky pravidelně?
No vše je otázka času. Máme tam určitou nabídku zboží, i když zdaleka ne všechno a stránky určitě ještě nejsou hotové, je to všechno hodně časově náročné. Ale největší zájem je určitě o ryby a další zvířata a jejich seznam aktualizuji pravidelně.

Jak jsou na tom vaši zákazníci? Máte alespoň přibližně zmapované, jaké procento jich u vás nakupuje ryby a živá zvířata a jaké doplňky a příslušenství?
To je také těžké říct přesně, ono se to kombinuje. Chodí k nám třeba lidé 1-2 krát týdně, přijdou si koupit mražené nebo živé krmení, nebo tetramin a při té příležitosti se kouknou do akvárka, vidí něco nového, tak si to pořídí. Pak jsou lidé, co si najdou nabídku na internetu, a přijedou výhradně pro ryby.

Při dlouhodobém účtování převažuje prodej živého nebo neživého?
Zcela dominantní část prodeje tvoří akvaristika jako taková, akvarijní ryby tvoří více než čtvrtinu, celkově 25 až 30 procent z celkového obratu obchodu. Největší část zabírá prodej akvárií, akvarijních kompletů a vybavení akvárií, přibližně 35 procent, ale to je ovlivněno především vyšší cenou za jednotlivé položky. Zcela evidentě nám největší část otevírací doby zabírá časově prodej ryb.

Přitom alespoň třeba v Praze je jasně pozorovatelný trend vytlačování živého zboží tím lépe prodejným a méně náročným, doplňkovým, ať už ze sortimentu akvaristik, nebo pro domácí mazlíčky...
U nás je to spíše naopak. Trend je úplně primární a maximální zaměření na ryby. A pokud jsou v nabídce ryby, tak k tomu krmiva, léčiva, rostliny a příslušenství patří automaticky.

Na odchovnu jednou dojde


Jaká je současná ambice Vivária? Kde byste chtěl být s obchodem za pět, deset, let?
Nějakou mlhavou představu mám. Dneska máme sto akvárií (šli jsme z dvaceti na sto), týden po otevření jsme měli asi dvěstě různých druhů a forem ryb, nyní je to přes 250 druhů a forem (aktuální informace z ledna 2007, pozn. red), ale dokázal bych si představit 300 až 400 akvárií a odpovídající počet druhů ryb k tomu. Když vezmu třeba jen skaláry nebo živorodky, tak dnes není prostor nabídnout více variant jednotlivých druhů. Nemůžu mít v samostatné nádrži červená paví oka, závojová, nezávojová, deset druhů skalár, když vemu Afriku, tak tam by těch 400 akvárií ani nestačilo.

Ambice je tedy rozšiřovat nabídku především ryb?
Určitě ano, ale je to otázka hlavně ekonomická. Něco jiného jsou přání, něco jiného reálná skutečnost.

Co považujete za největší unikáty mezi druhy ryb, co v obchodě máte?
No prozatím bych tu žádné vyložené unikáty nehledal, jsme přeci jen teprve týden otevřený obchod. Ale určitě plánuji tu vytvořit kolekci Lkových sumců – alespoň tak 20-30 druhů. Považuji za hodně důležité, že máme i prostory mimo prodejnu, kde může probíhat karanténa, zejména u importů. Pak bych tu rád měl velké americké cichlidy, o ty je velký zájem už teď. Samozřejmě potom africké tlamovce, to je také záležitost na spoustu akvárií. Docela zajímavá skupina jsou duhovky, které jsou dnes zbytečně opomíjené, jsou to krásné ryby do společenských akvárií. Také na dnes populární bezobratlé, zejména krevety už tu máme prostor... Když už jste se ptal na unikáty, tak tady máme jednu velmi ojedinělou rostlinu – Aponogeton madagascariensis, té si určitě cením. Je hodně vyhledávaný druh i mezi fotografy. Dlouhý řapík, dlouhý list a ten list je děrovaný, je to taková síťka – hodně podobné umíme udělat i z klasických echinodorů pomocí ancistrusů a výsledek je v podstatě stejný.
Opravdové unikáty teprve přijdou, alespoň doufám, V současné době mě alespoň těší druhy ryb, které z akvárií odevlál čas, jako například živorodka trpasličí nebo okounek terčový.

Zaslechl jsem, že plánujete i zařízení velkolepých reprezentativních výstavních nádrží v prodejně... to je otázka blízké budoucnosti?
To je zatím plán, který nevím, kdy vyjde. Ale minimálně nádrž o tisíci litrech sem určitě přibude. Možná jich bude víc, uvidíme...

A osazením? Co byste si do nich představoval?
Přemýšleli jsme o duhovkách, pak o velkých cichlidách, mně osobně se líbí malé druhy teter. Kdyby tam plavalo třeba tisíc neonek, bylo by to pěkné určitě. Všechno se uvidí.

Uvažoval jste někdy, že byste po vzoru SkloREXu zavedl i zakázkovou výrobu akvárií?
Já si především myslím, že by to měli dělat lidi, kteří to umějí. A kdybych se teď měl začít učit lepit profesionálně akvária, tak bych jen těžko dosáhl potřebných kvalit a možností, o nákladném technickém vybavení nemluvě. Myslím, že bych jednoduše v soutěži s profesionálama neustál. Radši budu dělat to, k čemu mám blíž, a to jsou jednoznačně ryby – ty u nás jsou a vždy budou na prvním místě. Co se týká akvarijních setů a zakázkových akvárií, tak využíváme spolupráce s konkrétními dodavateli.

A nějakou menší či větší odchovnu v zákulisí neplánujete?
No na odchovnu myslím, že dříve nebo později dojde.

Jednu nádrž a zahradu s voliérou


Kde vlastně pramení váš vztah k akvaristice? Považujete se sám za akvaristu?
Akvaristou ve smyslu intenzivní práce, včetně množení a velkého objemu vody, jsem nikdy nebyl. To byl můj táta. Na druhou stranu od svých šesti let jsem měl vždy alespoň jedno akvárium nepřetržitě. Jinak jako chovatel jsem prošel hodně skupin zvířat, od teraristiky přes exotické ptactvo, dost velké zkušenosti mám s chovem drobných savců. Zanedbatelná není ani praxe, kterou jsem nabyl ve škole a v profesi po ní...

To znamená přesně co?
To byla zootechnická praxe u velkých zvířat, která trvala přes deset let. Z chovatelského hlediska je jedno, jestli jde o skot, prase, drůbež, terarijní zvířata nebo akvarijní ryby, principy zůstávají stejné.

Vzděláním jste tedy inženýr?
Ano. Vystudoval jsem na Suchdole zootechniku, ale na titul, co mám, jsem hned po promoci zapomněl.

Co považuje Tomáš Kučera – chovatel za svůj největší chovatelský úspěch?
No nikdy jsem nepatříl mezi špičkové chovatele, takže ve srovnání s ostatníma mohu těžko hovořit o něčem zásadním. O čem by se dalo hovořit, tak je osmiletý provoz vlastní farmy na chov drobných hlodavců. Za tu dobu se nám společně s mojí ženou Mirkou podařilo vypracovat poměrně dobře fungující systém chovu, reprodukce, veterinární prevence především u syrských křečků. V našem chovu vznikla i zcela ojedinělá barevná mutace, kterou jsme si sami pro sebe nazvali liběchovský modrý křeček. Ale to nemá s akvaristikou nic společného.

A čeho byste rád na tomto poli docílil, máte nějakou metu, sen?
Co by mě uspokojilo, a na co myslím už hodně let, tak to je mít doma jedno, možná dvě pěkná akvária, spíš větší, k tomu zahradu, na zahradě jednu voliéru s ptákama, aby se u toho dalo v létě sedět a koukat... k tomu případně ještě venkovní terárium na plazy. K jeho splnění mi ovšem chybí jedna zásadní věc – čas. Veškerý, který mám, věnuji již delší dobu jenom Viváriu. Sny toho typu, že bych chtěl mít doma 20 tisíc litrů vody a dvě místnosti terárií, v současnosti ale určitě nemám.

Máte doma akvárium?
V současné době máme doma jedno akvárium.

A v něm?
Jsou tam nějaké drobné druhy teter, bojovnice...

Co vám je nejbližší z druhů ryb, se kterými jste kdy přišel do styku?
Určitě se mně líbí tetrovité ryby, pak mám blízko k sumcům, mám rád i halančíky. Pěkných ryb je mnoho, každý druh je něčím zajímavý.

Tomáš Kučera

Autor: Pavel Mžourek

Reakce zákazníků mě zajímají


Pokud bychom se drželi modelu rozdělení druhů rybek na chovatelské a odchytové, ke kterým z nich máte blíže?
Osobně mám určitě blíže k variantě čistých, nešlechtěných, odchytových forem. I když uznávám, že i genetika má své kouzlo, to mohu potvrdit ještě ze své zemědělské praxe, kde jsme se jí zabývali dnes a denně.

Sledujete u nás dění okolo akvaristiky? Spolky, kluby, časopisy...
Snažím se sledovat většinu toho, co se děje, denně koukám na internet, sleduji diskuse... o spolcích vím.

Akvaristické akce navštěvujete? Berete je například jako dobrý zdroj kontaktů?
Určitě ano, snažím se, v rámci časových možností. Kromě možných nových kontaktů mě zajímají třeba i reakce návštěvníků Vivaria. Na výstavy tedy jezdím rád.

Web AKVARISTA.cz znáte?
No určitě ano.

Z pohledu čtenáře vám přijde něčím inspirativní?
Já sleduji www.akvarista.cz i z čistě profesních důvodů, není snad jediný den, kdy bych si neprošel diskusi, je to ideální zdroj informací o tom, co si široká akvaristická veřejnost myslí, co si přeje, co dobře hodnotí, co shání, čemu přikládá důležitost... a musím říct, že se podle toho zařizuji i v nabídce obchodu. Takže zejména kvůli diskusi sem chodím, nevynechávám ani články v článkové sekci.

Je něco, co vám osobně na webu AKVARISTA.cz schází?
Líbily by se mi třeba seriály o určitých skupinách ryb – třeba o velkých cichlidách a o L-sumcích. A možná by se mi líbilo i více reportáží z akcí. Zdaleka na všechny se nedostanu, tak si alespoň takhle rád udělám obrázek.

Co byste vzkázal čtenářovi www.akvarista.cz?
Určitě bych doporučil všem dostatek opatrnosti při nákupu ryb. Vlastní karanténa je to nejlepší, co může každý akvarista mít. A zároveň bych rád za všechny prodejny poprosil zákazníky, ať jsou shovívaví. Ryby jsou živí tvorové. I když například u nás sledujeme denně zdravotní stav všech ryb a leccos už podle jejich chování odhalíme, nejsme všemocní. Pohyb ryb přes prodejce je obrovský, přichází z ohromného množství zdrojů, takže stoprocentní jistotu, že kupujete zdravou rybu, nebudete mít nikdy, inkubační doby nemocí jsou dlouhé a jedná se o biologický materiál. Pokud se i tak něco do pár dnů stane, tak ať zákazník určitě neváhá a přijde, my za to budeme jedině rádi – budeme si moci zpětně dohledat, u kterých ryb by mohl být problém a uchráníme tím i ostatní zákazníky.
A samozřejmě všechny čtenáře zvu k návštěvě, rádi přivítáme každého, kdo má zájem o chovatelství.

Děkuji za rozhovor.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.