SkloREX – brněnská akvaristická perla

Autor: Michal Toufar · 11.12.2006 · Článek #79 ·

Brněnští akvaristé jistě budou znát legendární prodejnu jménem SkloREX. V nedávném rozhovoru s majitelem jsme se dozvěděli spoustu pozoruhodných informací o vzniku a vývoji firmy. Akvaristickou prodejnu vede skutečný akvarista – nadšenec Jaromír Šmerda se svojí rodinou. Akvaristika je jeho koníčkem a je jedním z těch šťastlivců, kterým se koníček stal povoláním.

Jelikož ne každý může zajet do Brna podívat se do prodejny osobně, rozhodli jsme se pro vás udělat reportáž z její návštěvy. Třeba bude článek pro vás impulsem k tomu, abyste se k nám do Brna zajeli podívat… Pojďme si tedy společně prohlédnout nejen prodejnu, nahlédneme společně také do zákulisí firmy.

Prodejna je na ulici Koperníkova v Brně nepřehlédnutelná:
Autor: Jaromír Šmerda ml.

Po vstupu a pobytu v malém akvaristickém ráji pana Šmerdy pozná i laik, že toto není obyčejný zverimex, ale akvaristika, která by v České republice jen obtížně hledala konkurenci.
Autor: Jaromír Šmerda ml.

V samotné prodejně je umístěno několik vydařených okrasných akvárií, které jsou dobrou inspirací pro všechny návštěvníky. Tyto okrasné nádrže považuji také za "garanci" toho, že nakupuji u odborníků. Pokud vypadají jejich akvária tak, jak vypadají, budou mi jistě schopni poradit, jak toho mám také docílit.

Pěkné akvárium s dominantními skalárami, které se tu pravidelně vytírají.
Autor: Michal Toufar

Okrasné rohové akvárium u vstupu do místnosti s akvarijními stěnami plných ryb se také vydařilo.
Autor: Michal Toufar

V okrasných nádržích plavou opravdu skvostné kousky, jako jsou například sladkovodní rejnoci úctyhodných rozměrů.
Autor: Michal Toufar

Je zde kromě již zmíněných jiker skalár možné vidět i jikry terčovců, kteří pečlivě hlídají svoji snůšku před ostatními obyvateli nádrže… Dokonce se několikrát plůdek vykulil, ale ve společenské nádrži nemá šanci na přežití.
Autor: Michal Toufar

Vstupem do sekce prodeje ryb a rostlin vcházíme do potemnělého prostoru, který ničím neruší ve výběru vašich nových obyvatel akvária. Do šera svítící nádrže lákají k prozkoumání toho, co se v nich vlastně skrývá.
Autor: Michal Toufar

Výběr ryb je bohatý. Jsou hojně zastoupeny domácí odchovy i importy.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

V nabídce je široký sortiment rostlin, ale také akvarijních pozadí.
Autor: Jaromír Šmerda ml.

Autor: Jaromír Šmerda ml.

Pojďme se nyní společně podívat do zákulisí firmy. Majitel mě ochotně provedl celým jejím prostorem a prošli jsme spolu celý proces výroby akvárií. Vezmeme to tedy postupně.

Výroba každého akvária začíná zajištěním materiálu. Skladovací prostory pro velké tabule skel jsou na dvoře, sklad atypických skel, která jsou kupována na zakázku, jsou v patře připravená přímo k lepení.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Sklo je poté třeba nařezat na potřebné rozměry. K tomu slouží prostorný stůl a sklenářské nářadí. Pokud je potřeba do skla vrtat otvory, je zde k dispozici vrtačka s chlazením, případně je využito kooperace s firmami zajišťujícími řezání vodním paprskem.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Nařezané sklo je potřeba zabrousit. Menší skla se dosud brousí i na ruční brusce. Tato stará bruska byla dříve využívána pro veškeré zabrušování hran na řezaných sklech. Hlavní nápor práce zvládne hlavně moderní bruska, bez které by již patrně nebylo možné velké objemy výroby akvárií zvládat.

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Nařezané, zabroušené sklo je dopraveno výtahem do patra, kde probíhá lepení. K tomu jsou využívány pouze kvalitní silikonové kaučuky ve třech barevných odstínech (černá, bílá, průsvitná). Na každém kroku je ve firmě vidět systematičnost. Nařezaná skla pro akvária běžných rozměrů jsou vyskládána podle velikostí, tak, aby bylo možné jednoduše skla brát k lepení bez zbytečného hledání.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Lepena jsou akvária nejrůznějších tvarů. Do nádrží je možné na přání zákazníka rovnou vlepit pozadí.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Hotová akvária jsou zabalena a expedována k zákazníkovi. Případně skladována ve sklepních prostorách. Pro přepravu do skladu je opět využíván výtah. Sklep slouží zejména jako sklad akvárií, techniky, akvarijních písků, atd.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Ve výrobě bylo při mé návštěvě jedno z neobvyklých akvárií. Nádrž na snímku je zvláštní zejména svojí výškou 1,2 metru. Při lepení je nutné vlézt přímo dovnitř. Jeho pozdější majitel bude muset to stejné dělat při údržbě…
Autor: Michal Toufar

Akvárium samo o sobě nemůže stát. Firma SkloREX spolupracuje se zakázkovým truhlářstvím na výrobě nábytkových akvarijních kompletů. Skříňky jsou vyráběny z lamina, a to i pro velikosti akvárií kolem 1500 litrů. Na výběr je několik barevných povrchů.
Autor: Michal Toufar

Prostor nabídky ryb byl nedávno upraven, aby mohlo vzniknout ukázkové mořské akvárium. Zatím je zhotovena nádrž, která čeká na své zprovoznění. Snad se brzy dočkáme a prodejní prostor opět získá na atraktivitě.
Autor: Michal Toufar

A to je vše. Společně jsme se prošli po prodejních, tak výrobních prostorách SkloREXu. Když jsem byl dělat tuto reportáž, strávil jsem ve firmě velmi příjemné dopoledne, a to nejen zásluhou získaných nových informací, ale hlavně z kontaktu s příjemným personálem i majitelem firmy.
Jistě bych mohl dodat více fotografií a detailněji popsat, co vše je zde k vidění, ale jak se říká "lepší jednou vidět než stokrát slyšet". Pokud chcete i vy navštívit brněnskou prodejnu pana Šmerdy, zajděte napřed na oficiální internetovou adresu firmy: http://www.sklorex-akvarium.cz/... .

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.