Česká labyrintkářská asociace

Autor: Radek Blaško · 6.12.2006 · Článek #77 ·

Dovolte mi, abych Vás stručně informoval o nově registrovaném občanském sdružení, které si klade za cíl spojit všechny příznivce a zájemce o chov labyrintních ryb (řád Anabantoidei, především čeleď Osphronemidae).

Betta splendens patří mezi nejznámější a neoblíbenější labyrintní ryby.


Charakteristika sdružení
Česká labyrintkářská asociace, o. s. je ve smyslu zákona č. 83/90 Sb. občanským sdružením. Sdružuje fyzické osoby (amatérské i profesionální chovatele, zájemce o chov i teoretiky zabývající se chovem tropických sladkovodních labyrintních a dalších, stylem života podobných ryb a živočichů), kteří souhlasí s cíli ČLA a mají zájem podílet se na jejich dosahování.

Cíle České labyrintkářské asociace
Základními cíli ČLA je rozvíjet akvaristickou odbornou činnost v oblasti chovu a poznávání výše zmíněné skupiny tropických sladkovodních ryb a vytvářet základnu pro případnou spolupráci osob stejně zájmově zaměřených v rámci České republiky,
zastupovat a hájit zájmy členů klubu jak v jeho rámci, tak i navenek, spolupracovat se sdruženími stejného odborného zaměření i v zahraničí, podporovat a šířit vědecká poznání přírodních zákonitostí této skupiny a zasazovat se o šetrné zacházení a ochranu zdraví chovaných rybek, vydávat interní informační tiskoviny a odborné akvaristické i propagační publikace pro své členy.

Hitem posledních let jsou tlamovcové bojovnice, mezi nejoblíbenější patří Betta spec. Pampang.


Doplňující informace
Potud jste byli seznamováni s informacemi, které jsou čerpány ze stanov sdružení. Nyní bych rád doplnil pár dalších věcí.
Česká labyrintkářská asociace má v současné době velmi silnou základnu členů specializujících se na chov a šlechtění bojovnice pestré, Betta splendens. Ovšem na své si přijdou i příznivci tlamovcových bojovnic, čichavců, vrčivek, rájovců, rájovečků i rájovčíků.

ČLA samozřejmě pamatuje i na zájemce o africké labyrintky, ostnáče a ostnáčky, bohužel v současné době není v jejích řadách žádný jejich praktický chovatel.

Velmi krásnou africkou labyrintkou je Microctenopoma ansorgei.


Česká labyrintkářská asociace si neklade za cíl sdružovat pouze chovatele labyrintních ryb, ale také chovatele jiných skupin ryb, jako jsou hadohlavci (Channidae), bichiři (Polypteridae), Badidae, Nandidae a Polycentridae.
Co říci závěrem? Snad jen, že doufám, že alespoň několik z Vás, pozorných čtenářů, myšlenky České labyrintkářské asociace zaujaly a budeme Vás moci brzy přivítat ve svých řadách, jako řádné členy.

Pro více informací nás prosím kontaktujte na e-mailu: cla-labyrinths@centrum.cz


Stálicí mezi "labyrintkami" jsou i čichavci, zde Trichogaster leeri.


Módním hitem poslední doby jsou drobní rájovčíci rodu Parosphromenus, zde P. spec. aff. deissneri Jambi.


Z tlamovcových bojovnic členové ČLA chovají druh Betta dimidiata.


Klasickou labyrintkou, se kterou se nejčastěji setkáváme v obchodech je čichavec zakrslý, Colisa lalia, zde forma Red.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.