Akvaristikou do blázince

Autor: Jiří Havránek · 26.11.2006 · Článek #73 ·

Tak jsem se dočista zbláznil. Nejen, že jsem propadl akvaristice a kvůli ní se začal zajímat i o chemii, kterýžto předmět jsem na škole z duše nenáviděl. Nejen, že jsem postupně natahal domů hromadu akvárií, přes postupně slábnoucí odpor mé drahé ženy. Teď jsem se ještě pod dojmem několika zdejších diskusí, kdy jsem byl mimo jiné osočen (a vlastně i právem), že mám plná ústa líbivých slovíček a "skutek utek", rozhodl založit akva klub. A to prosím v době, kdy si většina lidí stýská nad úpadkem akva klubů. No řekněte… jsem já normální?

Nebojte se, nechci začít sdružovat stávající akvaristy. Mám mnohem lepší nápad. O akvaristice toho až tolik nevím, tak jsem se rozhodl, že budu sdružovat děti. Ta čistá stvoření jsem schopen svými chabými akvaristickými základy obloudit. Když jsem tak přemýšlel o náplni kroužku, zjistil jsem, že jim mohu předat mnohem víc, než jen trošku ze svého zapálení pro akvaristiku.

Pojďte popřemýšlet se mnou. Tak v první řadě je mohu nadchnout pro akvaristiku, to byl hlavní podnět. Naučit je, že je třeba se učit. Že je třeba prostudovat řadu materiálů, než se mohou pustit do provozování akvária. Ejhle, to platí přece zcela obecně. Když chci něco dělat, měl bych o tom něco vědět, abych to mohl dělat dobře. Svoje znalosti stále rozvíjet a prohlubovat. A o jakých oborech to tady mluvím?

Tak předně jde o přírodopis - ať už zoologii nebo botaniku. Zeměpis a místopis. Elektrotechniku. Mikrobiologii, chemii, truhlařinu, sklenařinu… panečku to se toho budu muset naučit. A co dál? Žurnalistika, přeci je potřeba dát o sobě vědět. To znamená psát články a vykonávat kolem nich redakční činnost. Něco málo o počítačích a (nejen) digitální fotografii, žijeme přece v době internetu. A dostáváme se k čím dál abstraktnějším činnostem. PR a reklama, akvaristika není levný koníček, tak jak ufinancovat takový, byť dětský, klub? Přijdou první výstavy, třeba v tělocvičně školy. To už se pomalu dostávám ke svému druhému koníčku a zároveň profesi… řízení projektů, organizace práce, motivace lidí, atd.

Tak nevím jestli jsem si neukousl příliš velké sousto! Fakt jsem se asi dočista zbláznil. No, že mi to ale trvalo…

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.