Co bychom měli vědět o krunýřovci zebra

Autor: Roman Lang · 17.11.2006 · Článek #68 ·

Autor textu: Ginny Eckstein, Překlad: Roman Lang

Hypancistrus zebra, česky krunýřovec zebra či pruhovaný, anglicky zebra pleco, začal být poprvé importován v roce 1989 z odchytů v lokalitě Rio Xingu (Brazílie), vědecky byl popsán v roce 1991 Isbrückerem a Nijssenem.

Zebra pleco.

Autor: www.fishyfishy.net

Pokud hovoříme o vodách Jižní Ameriky, pravidelně se setkáme s pojmy čistá voda (clearwater), černá voda (blackwater) a bílá voda (whitewater), které jsou, zjenodušeně řečeno, odvozeny z jejich vzhledu. Povodí řek Tocantins a Xingu, odkud pochází mnoho krunýřovců, spadá do tzv. čistých vod. Jak již napovídá název, jedná se o průzračné vodní toky, které nemají v porovnání s řekami nížinných oblastí výrazně nízké pH ani tvrdost. Jde většinou o rychle tekoucí řeky či říčky, které i přes vyšší teplotu v období sucha (okolo 29°C) zůstávají bohatě prokysličené. Voda obsahuje poměrně málo sedimentů a je tedy chudší na živiny, což má vliv na výskyt rostlin a řas.

Mapa Xingu River v Brazílii.

Autor: Clay Trachtman

Z těchto informací by měl chovatel vycházet při zakládání nádrže prvořadě a pokusit se vytvořit rybám co nejpřirozenější prostředí. Nejdůležitější je zajistit dostatečné proudění vody (čerpadly či tryskami), které současně přispívá k provzdušňování. Důležité je to zejména pro množství kyslíku rozpuštěného ve vodě, to se s rostoucí teplotou významně snižuje.

Dalším z předpokladů úspěšného chovu je uspokojení potravních nároků krunýřovce - mnoho lidí má stále zafixované krunýřovce jako čisté býložravce, přestože skutečnost je o něco složitější. Třeba právě zebra je rozený masožravec a přestože v akváriích přijímá i tabletová krmiva, dává jednoznačně přednost živé a mražené masité potravě. Pro vyvážení stravy se nicméně doporučuje i přidání rostlinné složky nebo umělého krmiva.

Ve vztahu k potravě tedy, narozdíl od spousty jiných krunýřovců, nejsou kořeny nezbytné, přesto lze jejich přítomnost v nádrži doporučit. Slouží spolu s kameny a rostlinami jako úkryt nebo potřebné oddělení teritorií. Velikost pruhovaných krunýřovců (většinou pod 5cm) by nás neměla mást - jako většina jejich příbuzných jsou teritoriální a nedostatečně prostorná nádrž, resp. nedostatečně členitého dno, které jim nezajistí možnost úkrytu, může vést ke zbytečně agresivnímu chování.

Dobrou zprávou je, že zebru lze v zajetí odchovat. Méně příznivý je už předpoklad dostatečně velké chovné skupiny – doporučuje se minimálně 4 - 6 jedinců. Více samozřejmě znamená lépe, jejich vysoká cena bude ale zřejmě limitujícím faktorem. I přes zmíněnou teritorialitu se krunýřovci cítí v menších hejnech lépe a zvyšuje se tak přirozeně možnost výběru vhodného partnera.

Potřebu pravidelné výměny části vody není třeba zdůrazňovat - snížení dusitanů i dusičnanů na minimum je dalším předpokladem úspěšného chovu. Pokud tedy poskytnete zebrám základní předpoklady – shrňme si je: prostředí co nejpodobnější „čisté vodě“, dostatečný prostor a vyvážená strava - nemusíte se jejich chovu rozhodně obávat. To koneckonců ale platí pro chov jakýchkoli druhů ryb.

Poznámka:
Od 1. 7. 2004 se Hypancistrus zebra nesmí v Brazílii chytat, nesmí se s ním obchodovat, ani se nesmí chovat v zajetí. (Evers, H.-G., Co se děje v Brazílii?, Akva tera fórum č. 6/2005, str. 6-7)

Volně přeloženo se souhlasem autora z originálu (Aquarium Fish Magazine, ročník 7, číslo 12, září 1995): http://www.plecofanatics.com/...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.