Festival, co rozbouřil akvarijní vody

Autor: Hynek Just · 3.11.2006 · Článek #63 ·

Neexistuje snad jiná událost v našich končinách, která by vzbudila takový ohlas. Alespoň soudě dle reakcí čtenářů www.akvarista.cz se jiná výstava rybek minimálně za posledních několik let nesetkala s podobně horlivou a zapálenou diskusí. Ano, řeč je o I. Českém šampionátu chovatelů skalár s mezinárodní účastí (http://www.akvariumzive.com/...

Není předmětem tohoto článku hodnotit pořadatelské strasti, ani rozpoluplné ohlasy návštěvníků, od toho je tu diskuse (http://www.akvarista.cz/... a rozhovor s ředitelem šampionátu Františkem Kolínem (http://www.akvarista.cz/..., který jsme pro AKVARISTA.cz na výstavě uskutečnili. Reportáž je jen soukromým a subjektivním pohledem člověka, který na výstavě strávil několik dní a snažil se ji pojmout co nejpoctivěji.

Během výstavního šampionátu bylo možné zažít pohledy tří různých typů návštěvníků. Říkejme jim návštěvník Čtvrtek, Pátek a Sobota. Každý z nich, jak je patrné i z diskuse, měl z výstavy docela jiný dojem.

Výzdoba sálu byla tématická

Autor: Radek Blaško

Výzdoba sálu byla tématická

Autor: Radek Blaško

Čtvrtek zažil všechny klady i nešvary zahajovacího dne, včetně zatím nepopsaných jmen chovatelů u nádrží (se zbytky odbublávajícího chloru) a několika nezarybněných tematických akvárií. Pátek mohl v sále potkat více návštěvníků, a to i těch z veřejnosti odborné (= vyšší šance porozprávět s akvakapacitami, většinou velmi otevřenými), ale zažíval už také první zklamání - třeba z anoncované a neuskutečněné přednášky Heiko Blehera. Nejlépe na tom pak byl kolega Sobota. Měl možnost zažít zcela jedinečné přednášky (Jürgen Schmidt, Vladko Bydžovský, Horst Linke – už jste třeba slyšeli o nové systematice rozdělení skalár na čtyři skupiny – Pt. scalare, Pt. altum, Pt. leopoldi a Pt. eimekei(!)?), viděl všechny nádrže již ohodnocené a doplněné o jména chovatelů a nakonec také mohl nakoupit třeba „dovozové“ Lkové sumce z Německa, nebo skaláry - „červené ďáblíky“, ryby, které ještě v pátek nabízené nebyly.

Výzdoba sálu byla tématická

Autor: Radek Blaško

Výzdoba sálu byla tématická

Autor: Radek Blaško

V sále unikátní bolševické architektury, která by budila dojem prázdnoty i v případě stonásobného množství návštěvníků, bylo možné vidět krásných 53 nádrží - nutno podotknout, že velmi velkoryse pojatých, na výstavní kritéria s příjemně nadstandardními rozměry. V nich zcela unikátní sbírku Pterophyllum altum a Pterophyllum scalare (rozdělenou na tři formy: závoj, diamant, otevřená třída). I když jednodruhové zaměření výstavy může mít a vzhledem k množství potenciálních návštěvníků jistě také má svá negativa, v případě skalár by se slušelo přivřít oči. Desítky barevných variací a závojových forem těchto „králů akvárií“ (tak je pojmenovává Horst Linke), musí být dostatečně atraktivní i pro návštěvníky - neakvaristy, případně koníčkáře, kterým jsou jinak skaláry šumafuk.

Výzdoba sálu byla tématická

Autor: Radek Blaško

Ten, kdo má zájem si rozšiřovat obzory, a předpokládejme, že takoví lidé na výstavu už z principu jdou, měl by být potěšen krásou všech druhů i forem (jakkoli je pisatel těchto řádků spíše příznivcem divokých, odchytových forem než těch šlechtěných, chovatelských). Za největší poklady lze – což koneckonců potvrzují i výsledky soutěže – považovat odchytové formy, zejména Pterophyllum altum. Ať se chovatelům daří křížit jakkoli barevné rybky a zajímavé tvary, tady zkrátka jde o „Paní skalár“, předobraz všech dalších šlechtěných forem.

Čím návštěvník (a zde podtrhněme, že nemálo platící) potěšen nebyl, kde se rodila zklamání? V jednom a základním nedostatku: propagaci celé akce, nadnesenými hesly na plakátcích počínaje, neaktualizovanými informacemi konče. Odhlédneme-li od všech problémů, které pořádání šampionátu pořadatel zažíval a pro které můžeme mít sebevětší pochopení (o těch se dočtete více v připravovaném rozhovoru s ředitelem festivalu Františkem Kolínem), nelze než konstatovat selhání v komunikaci s návštěvníky. Ať už se jedná o nerealizované prezentace česko-slovenských akva spolků, chabou doplňkovou účast tematických akvárií, nebo mlživé informace o přednášejících a jejich náplni (důvody pro nejasnosti nastat mohou, je pak ovšem třeba o nich informovat).

K vidění byly i africké cichlidy, zde portrét Cyphotilapia frontosa

Autor: Radek Blaško

Terčovci mají ke skalárám blízko, a proto byli k vidění i letos

Autor: Radek Blaško

Kdyby nic jiného, pořadateli by se rozhodně vyplatilo zaměstnat člověka, který by se mu o propagaci staral, doplňoval na internetové stránky aktualizované informace a více naplňoval možnosti propagace zdarma – třeba už informováním na tomto serveru a jiných místech, kde se akvaristé sdružují a odkud se tudíž rekrutují návštěvníci především. Může si být jistý, že takový „zaměstnanec“ by se mu díky vyšší účasti, ke všemu spokojenějších(!) návštěvníků, zaplatil.

Přejme pořadateli hodně energie, elánu a i trochu potřebných iluzí i do dalších ročníků – za rok se na tomtéž místě můžeme dle organizátira těšit opět na terčovce, za dva snad opět na skaláry.

A přes všechny nešvary, klobouk dolů před letošním ročníkem!

Deset nejlepších nádrží podle odborné poroty:
1. divoký odchyt - Forkel Simon (Ebersdorf, SRN)
2. divoký odchyt - Forkel Simon (Ebersdorf, SRN)
3. altum - Forkel Simon (Ebersdorf, SRN)
4. altum - Samec Miloslav (Aš, ČR)
5. altum - Dočekal Zdeněk (Vojnův Městec, ČR)
6. otevřená třída - Wilhelm Frank (Kamsdorf, SRN)
7. otevřená třída - Matuška Jan (Ledenice, ČR)
8. divoký odchyt - Staněk František (Ústí nad Orlicí, ČR)
9. otevřená třída - Dočekal Zdeněk (Vojnův Městec, ČR)
10. otevřená třída - Jelínek Petr (Jílemnice, ČR)

Porada poroty - úprava hodnotícího standardu

Autor: Radek Blaško

Porota: MUDr. Bydžovský, p. Pejša, p. Chvosta, v pozadí p. Burzanovský

Autor: Radek Blaško

Porotce Dr. Jürgen Schmidt

Autor: Radek Blaško

Porotci: Dr. Jürgen Schmidt a Horst Linke

Autor: Radek Blaško

Porotci, pánové Pejša a Chvosta

Autor: Radek Blaško


Vítěz kategorie E, zlatý závoj, Fořt Miroslav (ČR)

Autor: Radek Blaško

Nejúspěšnější český vystavovatel, p. Zdeněk Dočekal

Autor: Radek Blaško

Nejúspěšnější vystavovatel s 4 prvními místy, p. Folker Simon (D)

Autor: Radek Blaško

p. Wilhelm Frank, který přivezl skaláry Red Devil

Autor: Radek Blaško

Německá výprava se svými cenami

Autor: Radek Blaško


Vítěz kategorie A, Pt. altum, Forkel Simon (D)

Autor: Radek Blaško

Vítěz kategorie C, Red Devil, Wilhelm Frank (D)

Autor: Radek Blaško

Vítěz kategorie D, Staněk František (ČR)

Autor: Radek Blaško

Vítěz kategorie B, Pt. scalare Red Spotted, Forkel Simon (D)

Autor: Radek Blaško


Kat. E, závojový Bikolor

Autor: Radek Blaško

Kategorie C, Red Devil, Wilhelm Frank (D)

Autor: Radek Blaško

Kategorie B, Pt. scalare Manacapuru

Autor: Radek Blaško

Kategorie E, zlatý zavoj

Autor: Radek Blaško

Kategorie C, Pt. scalare F2, Svádová Miluška (ČR)

Autor: Radek Blaško

Kategorie B, Pt. scalare Rio Negro

Autor: Radek Blaško

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.