L200 Ancistrinae gen. sp

Autor: Jaroslav Macenauer · 2.8.2005 · Článek #55 ·

Dříve nazývaný Hypostomus sp. nebo Loricariidae gen. sp., nyní zařazen do podčeledi Ancistrinae, je jedním z nejdiskutovanějších sumců poslední doby především díky překrásnému olivovému zbarvení s množstvím žlutých teček na hlavě. Velmi podobným je i L128, u kterého jsou tečky rozprostřeny po celém těle.

Autor: Luboš Lang


L200 se vyskytuje v horním toku Rio Orinoco a přilehlých močálech na pomezí Kolumbie a Venezuely v okolí města Puerto Ayacucho. Z odchytů je též známá forma s prodlouženou hřbetní ploutví, která je zatím šibalsky označena pouze „L___ Hifin“. Forma Hifin je zbarvením těla spíše podobná k L200, naopak množstvím žlutých teček připomíná L128. L200 dorůstá v přírodě až do velikosti 20 cm. Pohlavní rozdíly nejsou příliš prozkoumány. Předpokládá se, že dospělý samci mají delší hřbetní ploutev a větší žluté skvrny na hlavě.

V přírodě se sumci vyskytují ve vodě o teplotě 22 – 26 °C, rychle tekoucí a dobře prokysličené s hodnotou pH v rozmezí 6,0 – 7,5. Přímo ve městě Puerto Ayacucho byla v roce 1996 naměřena teplota 26,3 °C, pH 6,1 a vodivost 10 µS/cm. Voda byla čistá a silně zabarvená do hněda. Na základě těchto zjištění doporučuji přídavek granulované rašeliny do filtru. Vhodný nikoli nutný je i noční pokles teploty o 2 – 3 °C. Jedná se o sumce, který se vyznačuje denní aktivitou. Je teritoriální především ke svému druhu a vyžaduje množství úkrytů.

Autor: Luboš Lang


Lze ho bez problémů krmit jak rostlinou složkou (Algae Wafers, mražený špenát, listy salátu) tak i živočišnou (masové tablety typu Sinking Carnivore Pellets, mražené artemie, červené a černé pakomáří larvy, daphnie, nitěnky). Rozmnožování v akvarijních podmínkách zatím nebylo pozorováno.

V případě onemocnění věnujte velkou pozornost složení léčiv. Sumci jsou totiž jedni z nejchoulostivějších obyvatel akvárií. Vyvarujte se například léčivům založeným na bázi metylénové modře a malachitové zeleně u nás známé FMC, stejně tak léčivům s obsahem mědi. Vzhledem k tomu, že sumci pocházejí z měkké vody, nelze doporučit u nás velmi populární preventivní přidávání soli po výměně vody.

Autor: Luboš Lang


Literatura:
Schraml, Erwin & Schäfer, Frank (2003). Aqualog Loricariidae all L-Numbers
Glaser, Ulrich sen. & Glaser, Wolfgang (1995). Aqualog Loricariidae all L-Numbers
Glaser, Ulrich sen. Aqualog Special Loricariidae The most beautiful L-Numbers
Schmidt, Jürgen Dr. (1999). Ihr Hobby - Harnischwelse


Publikováno: Akvárium – Terárium č. 3/2005

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.