Sladkovodní krevety – Caridina a Neocaridina

Autor: Jaroslav Macenauer · 25.4.2005 · Článek #48 ·

Ty tam jsou časy, kdy akvaristice vládli mečouni, platy, neonky či parmičky, všeobecně vzato ryby množené bez problémů v zajetí. V dnešních velmi dobře udržovaných a moderních akváriích se setkáváme i s osazenstvem v nedávné době nevídaném. Za všechny mohu jmenovat široké spektrum vzácných a nově objevených ryb z povodí Amazonie. Například nové druhy a formy L-sumců, corydorasů, cichlidek a rejnoků. V akvaristice se též velmi prosazují sladkovodní krevety. V tomto článku se dozvíte základní údaje o krevetách, se kterými se můžete setkat v našich odborných obchodech.

Nejčastěji se vyskytují krevety z čeledi Atyidae, která zahrnuje kolem 20 rodů. Některé krevety jsou výhradně sladkovodní, jiné brakické. Některé potřebují při svém vývoji dokonce mořskou vodu. Vyskytují se v dutinách a podzemních tocích řek, ale i v horských potocích do nadmořské výšky 2 000 metrů.

Jako vhodné akvárium volíme spíše jednodruhové o objemu 50 litrů. V interiéru působí například velmi pěkně akvárium šestihranné, které je umístěno uprostřed místnosti a je tedy možné pozorovat krevetky prakticky z jakékoli strany. Filtrace takového akvária se dá řešit pomocí vrtaného dna a vnějšího filtru. V literatuře jsem se setkal i s názorem, že lze chovat krevety i v akváriích o velikosti 10 i méně litrů umístěném například v kanceláři na stolku vedle počítače. Nemyslím si, že by se v takovéto nádrži vytvořila biologická rovnováha, díky které by mohli krevety dlouhodobě prosperovat a množit se.

Caridina sp.
Spíše všeobecné označení krevet, které nebyly dosud vědecky popsány. V poslední době se též přechází na podobné značení jako u L-sumců a C-corydorasů, tentokráte počátečním písmenem A. Můžete se setkat s krevetkami různých barev. Nejčastěji se však jedná o průhledné krevetky velmi podobné níže zmíněné Caridina japonica. Jedná se o všežravce, které se spíše než na čištění nánosů řas zabývá zbytky potravy určené primárně pro nakrmení akvarijních ryb. V akváriu působí též jako zdravotní policie. V dodávkách importů Caridina sp. se často setkáváme i s dalšími druhy pocházejících z Asie. Nádherné jsou jak modré Caridina cf. babaulti ssp. „Blue“ tak i červené Caridina cf. babaulti ssp. „Red-back“ či jiné krevety prozatím označované jako Caridina sp.
Autor: Jaroslav Macenauer ml.

Autor: Luboš Lang

Autor: Jaroslav Macenauer ml.


Caridina japonica
Notoricky známá pod přezdívkou Amano shrimp, podle známého japonského aranžéra rostlinných „Nature“ akvárií. Tato krevetka pochází z řeky Yamato v Japonsku. Krevetka dorůstá do velikosti 5 cm a je velmi vhodná do společnosti drobných hejnových rybek. Její nespornou výhodou je specializace na široké spektrum sladkovodních řas. Pohlavní rozdíly jsou znatelné již ve velikosti nabízených v akvaristikách. Samička dorůstá 5 cm, postranní červené čárky jsou pravidelně uspořádané do dvou linek. Na rozdíl samečci dosahují zhruba 3,5 cm a rozmístění červených čar je nepravidelné, nesplývají ve dvě linie. Velmi zajímavý je i způsob rozmnožování, na který je však nutný částečný larvální vývoj v mořské či brakické vodě.
Autor: Jaroslav Macenauer ml.


Neocaridina denticulata sinensis var. red
(Atyidae sp. „Cherry shrimp“)
Jedná se o žhavou novinku a pravděpodobně nejatraktivnější druh sladkovodních krevet, který si můžete v akvaristice zakoupit. O původu těchto krevetek není zatím moc známo, předpokládá se, že pocházejí z oblasti ostrova Taiwan. Vybarvení krevetek je od sytě červené barvy až po tmavě vínovou. Záleží nejenom na barevném provedení interiéru nádrže, ale i na sociálním postavení jedince a kvalitě podávaných krmiv. Samičky bývají mohutnější než samečci. Dorůstají do maximální velikosti 2,5 – 3 cm. U tohoto druhu doporučuji oddělit mladé od dospělých, při nedostatku potravy může docházet ke kanibalizmu.
Autor: Luboš Lang

Autor: Luboš Lang


Caridina cf. breviata „Bumblebee“
(Caridina sp. „Bumblebee“)
Krevety dosahují velikosti do 2,5 cm. Jejich maskovací zbarvení se třemi hnědo-béžovými svislými pruhy připomíná zbarvení čmeláků a působí opravdu impozantně. Zbarvení samic je v období páření nejvíce intenzivní, to je také jeden z nejlepších znaků pro rozeznání pohlaví. Pokud mají krevety ideální podmínky pro chov, rozmnožování se opakuje každých 5 týdnů. Jedná se o náročný druh, především co se týká kvality vody a teploty. Hodnoty NO2- a NO3- by měli být vždy co nejnižší, na to navazuje především kvalitní biologická filtrace a pravidelná výměna vody. Nově narozené krevetky jsou velké sotva 2 mm.
Autor: Luboš Lang


Caridina sp. „Tiger“
Jsou to překrásné krevetky se zajímavým barevným vzorem pocházející z oblasti Asie. Dorůstají velikosti 2,5-3,5 cm. V podstatě se při chovu osvědčil podobný princip jako u výše jmenovaných. Teplota může být udržována až do 27 °C. Kvalitu vody pravidelně testujte pomocí minutkových testů z lakmusových papírků a v případě potřeby vyměňte 1/3 objemu akvária. Jako vhodnou potravu používáme například drobné krmivo Hikari Micro Pellets či krmiva s ušlechtilou řasou Algae Wafers.
Autor: Jaroslav Macenauer ml.


Závěrem drobná poznámka: Sladkovodní krevety jsou křehkými chovanci a proto pokud se rozhodnete pořídit si je, vždy dbejte na pravidelnou výměnu 1/3 části nádrže. Pro použití jakýchkoliv přípravku na hubení řas, šneků či léčení akvarijních ryb se vždy nejdříve poraďte ve vašem odborném obchodě zda jsou vhodné i pro krevety. I stopové množství jedovatých látek může být pro krevety jedovaté!

Kompletní rozšířený článek o vzhledu akvária, chovu a odchovu sladkovodních krevetek naleznete ve vydání časopisu Akvárium – Terárium.

Použitá literatura:
Werner, Uwe (1998). Aqualog speciál: Garnelen, Krebse und Kraben im Süßwasser-Aquarium Různí autoři (2003). Aquaristik aktuell speciál: Garnelen, Krebse Kraben & Co. im Süßwasser-Aquarium Amano, Takashi (1998). Amanos Naturaquarien
Internetový server http://www.wirbellose.de

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.