Den cichlidárů v Plzni

Autor: Martin Rose · 23.3.2005 · Článek #43 ·

Spolek plzeňských akvaristů IRIS spolu s Českým cichlid klubem uspořádal 19. března Den cichlidářů v Plzni.

Autor: Martin Rose


Akce proběhla v budově SPŠ dopravní na Karlovarské třídě, kterou spolek využívá pravidelně pro své celorepublikové akce (Akvarista Plzeň) a pro pořádání národních i mezinárodních soutěží v chovu živorodek (Mistrovství ČR, Mistrovství Evropy)

Autor: Martin Rose


Dopolední akvatrh se těšil velkému zájmu veřejnosti, nával jistě potěšil nejen organizátory, ale i prodejce. Z ryb jsem si letmo všimnul méně běžných druhů jako Dianema longibarbis nebo Corydoras sterbai, jak ale vyplývá z názvu akce, prodávaly se především cichlidy malé i velké. Od běžných druhů jako jsou akarky či skaláry až po zajímavé novinky,

Autor: Martin Rose


často prodávané přímo v sáčcích s vodou upravenou přírodními výluhy a aktivním uhlím. Takový „velkoobchodní“ styl prodeje není tak hezký na pohled jako pěkně nasvícené prodejní akvárium, citlivější ryby jsou ale méně stresovány častým lovením. Na záběru probíhá konzultace mezi zkušeným šéfem „pěstírny“Loricaria a zájemkyní o rybky.

Autor: Martin Rose


Milovníci akvarijních rostlin si mohli vybrat např. z nabídky firmy Fytosel. Mnoho kupujících dává přednost nákupu rostlin přímo od pěstitele především kvůli inforacím, které při osobním kontaktu získají.

Autor: Martin Rose


Nechyběly ani stolky s akvaristickou literaturou, kromě českých periodik zde byla možnost zakoupit si třeba velkou část ročníků slovenského vivaristického časopisu Aquatera.

Autor: Martin Rose


Asi nejmladsí návštěvníček zřejmě usnul zmožen přemírou dojmů…Jeho sourozenec už je ale snad „chycen“ a možná přemýšlí, kam to akvárium v pokojíčku umístit.

Autor: Martin Rose


Pestrá byla i nabídka akvarijních krmiv a techniky od malých balení pro pokojové akvárium až po kyblíky pro velkochovatele.

Autor: Martin Rose


Před polednem chodby akvatrhu začaly pomalu řídnout, někdo zamířil s novými rybkami či rostlinami domů, jiní se přesunuli do nedaleké restaurace plné mečů a jiných středověkých propriet a před odpoledním blokem přednášek se posilnili vydatným obědem.

Autor: Martin Rose


Pořadatelé akce zajistili v Areálu SPŠ přednáškový sál, který kromě své zajímavé architektury nabídl dostatečný prostor pro posluchače a dobré technické zázemí včetně dataprojektoru.

Autor: Martin Rose


První přednáškou na téma cichlidy byl příspěvek Mgr. Pavla Zubera, zoologa a preparátora, na téma „velké cichlidy“. Jednalo se v podstatě o přehled vrubozubcovitých ryb větších než půl metru, ovšem doprovodné barevné fotografie, informace o řízeném zavlečení některých rybářsky zajímavých druhů mimo svou domovinu a nakonec i osobní kulinářské zkušenosti autora zaujaly asi každého.

Autor: Martin Rose


Druhé téma přednáškového odpoledne přednesl Kersten Opitz a Milan Pokorný, jinak také předseda a jednatel Českého klubu chovatelů terčovců. Autoři se pokusili podat ve zkrácené formě celkové shrnutí znalostí o terčovcích. V první části se věnovali především jednotlivým druhům a jejich barevným formám, druhá část posluchačům přiblížila úskalí chovu terčovců v akváríích. Nakonec ještě proběhla s oběma autory debata, po počátečním ostychu diváků překvapivě dlouhá.

Akce měla zjevně úspěch, o zájmu nakonec svědčí i skutečnost, že na ni vážili cestu i návštěvníci z Moravy a ze Slovenska.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.