Návštěva akvaristického kroužku

Autor: Martin Rose · 27.1.2005 · Článek #39 ·

Autor: Martin Rose

V centru Prahy, v klidném prostředí smíchovské Stanice přírodovědců provozovanou DDM již desítky let funguje akvaristický kroužek pro děti a mládež. Pět minut chůze od rušného nákupního centra se člověk ocitá v úplně jiném světě – velký skleník v areálu stanice skrývá nejen tropické i subtropické rostliny, terária s hady či jezírko s dospělým krokodýlem, ale i více než 10 tisíc litrů vody v malých i velkých nádržích.

Autor: Martin Rose

Mladí akvaristé zde mají díky velkorysému vybavení možnost vyzkoušet si chov i odchov vzácných ryb, které v domácích podmínkách můžou chovat jen těžko. Praktická péče o chované ryby je nedílnou součástí činnosti kroužku.

Autor: Martin Rose

K dispozici jsou i tři paludária, z nichž největší má půdorys 6 metrů čtverečních a nemusela by se za něj stydět ani zoologická zahrada. V paludáriu žijí tropické rosničky a lezci obojživelní (ryby žijící mimo vodu).

Autor: Martin Rose

V jedenácti velkých nádržích jsou chovány především velké ryby (ostnojazyčnatec, keříčkovec, cichlidy klínoskvrnné nebo hejno piraní, najdeme tu ale i hejna drobných rybek (neonky, paví očka či duhovky).

Autor: Martin Rose

Schůzky se konají každé úterý od 16:30 do 18:30 po celý školní rok. Případní zájemci se můžou přijít podívat kterékoliv úterý během školního roku a zapojit se do činnosti kroužku. Náplň schůzek volně navazuje na probraná témata z minulých let, nezapomíná se ani na začínající akvaristy. Kromě praktické akvaristiky je součástí každé schůzky i teoretická část zajištěná buď odbornými vedoucími kroužku, nebo externím přednášejícím.

Autor: Martin Rose

Členové kroužku získávají praktické i teoretické zkušenosti také spoluprací se známými chovateli a odborníky na akvaristiku, navštěvují výstavy i jiné akvaristické akce, účastní se celoroční akvaristické hry a před prázdninami mají možnost zúčastnit se akvaristického soustředění. Akce trvá 9 dní, probíhá mimo Prahu na atraktivních lokalitách a kromě přednášek o akvaristice se každý den pořádají i výpravy do přírody s turistickým zaměřením.

Autor: Martin Rose

V akváriích kroužku lze nalézt více než 50 druhů ryb. Kromě již zmíněných piraní patří k nejzajímavějším chovancům elektrický sumec, střikouni nebo nádherní terčovci (viz foto). Část ryb zachycují následující snímky (všechny záběry jsou z nádrží akvaristického kroužku). Poslední fotografie dokumentuje, že se mnoho druhů ryb v kroužku daří i rozmnožovat, což dokazuje nejen spokojenost ryb, ale i odborné znalosti mladých akvaristů.

Autor: Martin Rose

Dva samci tlamovce Pseudocrenilabrus nicholsi si imponují na hranici teritoria.

Autor: Martin Rose

K vidění jsou zde i tanganjické cichlidy, mimo jiné i krásné ryby Cyphotilapia frontosa, u nichž samec v dospělosti dosahuje až 33 cm a na čele má velký tukový hrb.

Autor: Martin Rose

U akarky zelené je požitkem sledovat souboje skvěle vybarvených samců. U tohoto druhu je v době rozmnožování samička velice agresivní a napadá i mnohem většího samce.

Autor: Martin Rose

Jemná krása dospělého samce cichlidy Aulonocara z jezera Malawi. Jako u většiny aulonokar jsou i samičky tohoto druhu šedohnědé a podobají se samci jen tvarem.

Autor: Martin Rose

Velký pár jihoamerických cichlid klínoskvrnných na Smíchově pravidelně vyvádí potomstvo, které se v prvních týdnech živí sekretem z povrchu těla rodičů.

Autor: Martin Rose

Doslova pastvou pro oči jsou barvy na tělech afrických halančíků.

Autor: Martin Rose

Hejno rostlinožravých piraní budí respekt. Zuby mají stejně ostré jako jejich masožravé příbuzné.

Autor: Martin Rose

Už naši dědečkové chovali čichavce perleťového. Samec ve svatebním šatu se ale zatím stále ještě nikomu neokoukal, nejen pro svou barevnost, ale hlavně díky zajímavému chování při stavbě pěnového hnízda.

Autor: Martin Rose

Zaručeně největším chovancem akvaristického kroužku je sedmdesáticentimetrová arowana neboli ostnojazyčnatec. A to tenhle druh dorůstá až 120 cm!!

Autor: Martin Rose

Ctitele klasických akvarijních rybek jistě potěší i velice hezká forma mečovek podobná některé z přírodních populací.

Autor: Martin Rose

Dravý keříčkovec si svou velikostí v dospělosti s ostnojazyčnatcem příliš nezadá. Citlivé vousky kolem nenasytné tlamy nahrazují při hledání potravy malá očka.

Autor: Martin Rose

Sřikoun žije u hladiny, v přírodě dobře mířenými kapkami vody vystřikovanými z tlamky „sestřeluje“ hmyz z větví či listů nad hladinou. V akváriu je ale obtížné přinutit jej, aby předvedl své umění.

Autor: Martin Rose

Jedním z mnoha druhů, které mladí akvaristé pod vedením zkušených vedoucích v kroužku množí, je i vzácná kaprovitá rybka Barbus sp. aff. mahecola. Na záběru jsou odrůstající rybky z odchovu.


Adresa kroužku:
Stanice přírodovědců Praha 5
Drtinova 1a
Praha 5

Vedoucí: Lánský Jiří (608 817 256, lanskyj@volny.cz)
Vedoucí: Kahovec Aleš (775 301 510, ales.kahovec@tiscali.cz)




Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.