Chyby u 3D polystyrenového pozadí

Autor: Jitka Svobodová · 24.8.2011 · Článek #371 ·

Skončili jste s 3D pozadím a nelíbí se vám? Nebo sedíte před akva a nešťastně sledujete, jak se vaše vymazlené 3D mění a rozpadá se?

Dodrželi jste výrobní postup do puntíku a přesto výsledek nestojí za nic. Jenže v postupech se vše nepíše, počítá se v něm většinou s člověkem, který má nějaké estetické a technické zkušenosti s daným materiálem. A navíc ho píše většinou člověk zručný, který se všech chyb vyvaroval a proto ho nenapadne o nich psát. Ovšem nevěšte hlavu. Najdeme spolu, kde je chyba a příště to uděláte lépe.

Pěna a technický zápach


Po napuštění vody a zapnutí filtru se tvoří pěna a z akva je stále cítit jakoby zápach čerstvé barvy. Zde z největší pravděpodobností pozadí ještě není úplně vyschlé. Dle mých zkušeností je nejlépe nechat pozadí schnout alespoň týden, pak teprve nalepit a napustit vodu. Pokud se tyto problémy objeví, není to nic hrozného. Zhruba do 14 dnů vše samo odezní. Jen bych po tuto dobu nedoporučovala vpouštět choulostivé rybičky, rostlinkám to nevadí.

Odlepilo se pozadí či kameny?


U tohoto je příčina jasná, málo silikonu, mastný nebo vlhký podklad případně jen špatné přimáčknutí. Musíme mít stále na zřeteli, že předměty něco váží a musíme je řádně přilepit a nechat lepidlo zaschnout alespoň 24 hodin. Lépe je dát silikonu více než méně.

Když se nám něco takového přihodí, nezoufejte! Toto pozadí se dá zachránit. Stačí odlovit choulostivé rybičky, vypustit 2/3 vody z akva, slehlé rostlinky přikryjeme vlhkými novinami a igelitem. Pozadí odtáhneme tak abychom se za něj dostali a vysušíme. Trvá to cca den - pomůžou i papírové ubrousky či fén. Po uschnutí naneseme silikon, zašprajcneme a necháme den schnout. Nezapomeňte stále vlhčit noviny!! Po té napustíme a je to.

Podstatně horší je to v ostatních případech, tam nám nezbývá než pozadí předělat, nebo udělat úplně nové.

žula - balakryl

Autor: Jitka Svobodová

Vypadá nepřirozeně - špatná struktura – špatný písek!


Již při výrobě - dlabání si musíme ujasnit co vlastně chceme stvárnit. Jinou strukturu má láva, jinou lámaná skála a jinou třeba bahnitý břeh. Je dobré si pořídit obrázky nebo třeba lávu a na kousku polystyrenu si vytvořit kopii. Naučíš se tak strukturu a metodu tvorby a pak ve velkém to půjde lépe.

Dále vzhled moc ovlivňuje barva a zrnitost písku. Obecně platí čím jemnější tím lepší. Ovšem třeba na bahnitém břehu vypadá krásně, když se nakonec posype sem tam hrubším pískem a i v lávě jsou přeci drobné kamínky. Na skálu je ovšem nejlepší ten nejjemnější.

sopka - silikon

Autor: Jitka Svobodová

žula - silikon

Autor: Jitka Svobodová

Příliš lesklé!


Použili jste balakryl mat a stejně vám připadá, že je pozadí příliš umělé a lesklé?
Natřete pozadí ještě jednou a posypte nejjemnějším pískem - prachem. A samozřejmě dotónujte, vždyť ani skála není všude stejně barevná.

Špatná barva!


Nelíbí se vám barva balakrylového pozadí? Je dobré použít min. 3 odstíny. Pozadí bude vypadat přirozeněji.

Jiný případ je pozadí ze silikonu. Chtěli jste světlé pozadí, použili bílý písek a přesto pozadí je tmavé? Ouha v čem to asi je? V silikonu - je černý!
Pokud chceme pozadí červené, hnědé, černé, tmavě šedé můžeme použít černý silikon a písek požadované barvy.

Jiné je to, pokud chceme bílé, šedé, žluté, oranžové, okrové - prostě světlé pozadí. Tam je nepodmínečně nutné použít bílý silikon. Ne průsvitný, ne černý, ale bílý. Po té použijeme chtěnou barvu písku a máme světlé pozadí.

Osobně však doporučuji, pokud chcete světlé pozadí, udělejte jej z balakrylu (musí mít atest na potraviny - doporučuji matný). Lépe se udržuje a v případě potřeby se dá vydrbat kartáčkem od řas. U silikonového by hrozilo, že si odrbete kartáčkem písek.

skála - silikon

Autor: Jitka Svobodová

Opadává písek, pozadí vylysává!


Tohle je asi to nejhorší co se může stát. Příčina je prostá vlhko. Polystyren, písek a i ruce a veškeré nástroje musejí být při výrobě pozadí naprosto suché. Nepřítelem je i vzdušná vlhkost. Rozhodně nedělejte pozadí ve vlhkém sklepě nebo snad v koupelně kde právě sušíte prádlo či v kuchyni, kde právě manželka žehlí prádlo. Písek zdánlivě přilne, ale stačí málo (třeba přičinlivý ancík) a postupně začne písek opadávat. Pak je katastrofa hotová.

Prostě se nelíbí?


Pokud sedíte před akvariem, díváte se na pozadí vše drží, barva dobrá, ale stále se vám něco nezdá. Stále to není ono. Pak máte tři možnosti.

1. Začnete znovu a budete to zkoušet tak dlouho, pokud nebudete spokojeni, nebo nerezignujete. A neřeknete si, že to stačí a stejně to zaroste mechem. Ovšem za rok to udělám jinak a lépe.
2. Začnete znovu a po opakovaných nezdarech a výbuších vzteku se rozhodnete pro černé pozadí nebo ještě lépe nalepovací fototapetu.
3. Opakované pokusy vzdáte a předáte výrobu vlohami vybavenému kamarádovi. Kterého ovšem budete bombardovat svými neustálými připomínkami a nápady na změnu jím vyráběného pozadí.

Ať již jste jakýkoliv případ, přeji Vám mnoho zdaru a krásné akva s pozadím či bez.

láva - balakryl

Autor: Jitka Svobodová

láva - balakryl

Autor: Jitka Svobodová

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.