Na návštěvě ve Friedrichshafenu

Autor: Lukáš Nimberger · 15.3.2011 · Článek #356 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Tým autorů: Lukáš Nimberger, Tomáš Chuda
Veletrh Aqua-Fisch v německém Friedrichshafenu je jednou z největších akvaristických akcí v Evropě. Jeho 20-letá tradice mluví sama za sebe. Do svého nitra láká akvaristickou veřejnost na řadu výstav a doprovodných akcí, které zde pro tento účel zorganizovaly zájmové spolky a komerční firmy. Symbióza obchodníků a hobbistů tak vytváří vynikající prostředí pro zhlédnutí nejnovějších trendů v akvaristice, ale nechybí samozřejmě ani osvědčený inventář zboží a živočichů. Letos jsme byli u toho.

Friedrichshafen leží na břehu Bodamského jezera (Bodensee), kolem kterého lze najít spoustu zajímavých typů nejen na akvaristický či přírodovědný výlet. V Kostnici (Konstanz) na druhém břehu jezera nalezneme akvária Sea Life - http://www.visitsealife.com/..., které kromě mořského světa prezentují i život v Bodamském jezeře. Na květinovém ostrově – Mainau – se nachází krásné zahrady s tropickým skleníkem, ve které jsou často ke spatření tropičtí motýli. Břeh jezera je oblíbený i cyklisty, stejně tak milovníci vín na svazích jezera naleznou známé vinice. Jejich věhlas je dán tím, že jezero do svahů vinic odráží další světlo a svým klimatem jedinečným způsobem působí na zdárný vývoj hroznů.

Autor: Roman Rak

Poměrně nedaleko, kde naposledy spal a byl upálen Mist Jan Hus, se nachází již zmiňované veřejné akvárium.

Autor: Roman Rak

Na začátku byl Ferdinand von Zeppelin


Friedrichshafen je městečko s 60 000 obyvateli ležící na břehu Bodamského jezera, na spojnici hranic Německa, Rakouska a Švýcarska, jen asi 400 km od hraničního přechodu Folmava. Pokud Vám název města nic neříká, pak Vám jistě napoví další, o mnoho známější jméno - hrabě Ferdinand von Zeppelin.

Nejznámější konstruktér ztužených vzducholodí dal vzniknout obrovským prostorám tvořící ucelený komplex, ve kterém byly navrhovány a stavěny vzducholodě Zeppelin. Tyto prostory jsou vlastně "městem ve městě" a tvoří tak významnou dominantu Friedrichshafenu a pobřeží Bodamského jezera vůbec. Za plného provozu zde byla zaměstnána polovina obyvatelstva města, a jak ukázala historie, lidé zde pracovali velice dobře. Jen tak pro zajímavost, nejúspěšnější vzducholoď LZ-127 Graf Zeppelin jako první vykonala úplný oblet zeměkoule, celkem uletěla 1,7 miliónu kilometrů a přepravila 34 000 pasažérů (zejména přes Atlantik). A to vše bez poruchy a bez jediného zraněného pasažéra. Obyvatelé Friedrichshafenu tedy mají být právem na co hrdi, o tom také svědčí slavnostní otevření Zeppelin – musea v roce 1996.

Hangáry Zeppelinů v době jejich největší slávy. Dnes slouží jako výstavní areál. Zdroj: www.cruislinehistory.com


Proč jsme se ale zmiňovali o "městečku" Zeppelin? Z bývalého plánovacího, výrobního a testovacího centra vzducholodí a letadel zůstala v aktivní službě pouze runway a několik malých hangárů kolem, avšak drtivá část komplexu byla rekonstruována a upravena pro záměry obchodní. Vzniklo tak Messe Friedrichshafen. Právě zde probíhají po celý rok významné veletrhy, které jsou pro místní ekonomiku společně s cestovním ruchem stěžejní, a Aqua-Fisch je jedním z nich. Hlavní část veletrhu je umístěna ve třech (z celkových 12ti) spojených, rekonstruovaných hangárech o rozměrech 1x 4000 m2 a 2x 6400m2! Projít všechny haly křížem krážem byl slušný turistický výkon a jistě nelitoval ten, kdo se na tuto túru vybavil pohodlnou obuví. Prodírat se totiž davem návštěvníků, jejichž počet se během necelých 3 dnů vyšplhal na více jak 24 000, byl mnohdy výkon hodný profesionálního stepaře.

Zeppelíny létají i dnes a dokonce si můžeme objednat vyhlídkový let. Pohled ze vzducholodi je nádherný a bezhlučné plování vzdušným prostorem nad jezerem, jeho pobřežím či nad rýnskými vodopády je opravdu silným zážitkem pro každého. Zdroj: www.zeppelinflug.de


Vítejte na výstavě


Veletrh byl rozdělen do dvou částí – sportovního rybolovu a akvaristiky. Sportovní rybolov je v Německu velmi oblíbeným sportem, a proto není divu, že velkolepé stánky prezentujících firem byly doplňovány i projekcí z rybářských zájezdů z Norska a Jižní Ameriky a v neposlední řadě stálo za povšimnutí uměle vytvořené jezírko uprostřed hangáru, na kterém byla demonstrována muškařská technika. Často byli lidé až komicky ověšeni celými svazky prutů a připomínali spíše nosné oslíky na Srí Lance, nesoucí i dvojnásobek své váhy.

Pro nás zajímavější část Aqua-Fisch byla samozřejmě ta akvaristická. Hned při vstupu do haly byl první stánek nápadně obklopen návštěvníky a po nahlédnutí jsme zjistili, že toto prodejní místo bylo plně věnováno krevetkám. Některé z méně častých druhů byly krátce po otevření veletrhu vyprodány okamžitě. Ceny se pohybovaly od 1 do 10 EUR za kus.

Na veletrhu nalezne každý to své.

Autor: Lukáš Nimberger

Rozlohou i počtem dominovaly akvaristice věnované části veletrhu prezentační stánky komerčních firem. Zastoupení zde kromě tradičních značek měly i firmy u nás méně známé a úzce specializované. Vzhledem k rozsahu veletrhu by bylo zbytečné je vyjmenovávat, všichni je známe. Překvapilo nás, kolik "speciálek" zde prezentovalo a prodávalo mořskou akvaristiku, zejména živé korály a sasanky. K vidění samozřejmě byla i založená mořská akvária, která hrála až kýčovitými barvami a jistě to byla jedna z divácky nejvděčnějších podívaných. Vysvětlení takového zájmu ze strany prodejců i kupujících mi podal jeden z německých přátel - prý je nyní mořská akvaristika na velkém vzestupu v Německu a zájem o ni skutečně roste.

Jedna z mořských reefových nádrží.

Autor: Lukáš Nimberger

Zajímavou zastávkou byl stánek věnovaný prodeji okrasných plžů a raků, dále stánky s rostlinami pro paludária a masožravkami. Dětmi okupovaná ohrádka s čínským prasátkem, které sem sice tematicky nezapadalo, ale na druhou stranu alespoň částečně uspokojilo touhu malých návštěvníků něco si pohladit, což se zbytkem repertoáru Aqua-Fisch nebylo možné :) I teraristé si zde našli svůj koutek a nesmíme zapomenout také na stánky s literaturou. Zde jsme bohužel marně doufali ve větší výběr publikací v angličtině. Nicméně nabídka knih v němčině byla skutečně obrovská, a co zde nebylo fyzicky k dispozici, ochotně nabízeli přes své e-shopy. Přidružený prodej dokumentárních a cestopisných filmů na DVD z odchytů a farem lákaly zájemce, kteří toužili spatřit rybky v přirozeném prostředí jinak, než na křídovém papíře. Své prezentační prostory s možností usednout a sledovat akvaristické dokumenty zde měla i dnes už dobře známá http://www.Aquanet.TV.

Nesmějí chybět pochopitelně ani krevety.

Autor: Tomáš Chuda

To vše navíc doplňovaly stánky a expozice nejenom akvaristických občanských sdružení jako Reptilienfreunde Oberschwaben, Die Guppyfreunde Deutschlands, Deutsche Killifischgemeinschat a pár dalších o.s. při VDA. Tito zde prezentovali vlastní spolkovou činnost, chovatelské úspěchy na mezinárodních soutěžích a hlavně předmět jejich odborného zájmu. V případě gupek bylo možné shlédnout rozsáhlou prezentaci čtyřiceti vkusně zařízených "miniček" s chovnými kmeny gupek. Celé chovné skupiny se daly zakoupit. Poradenská činnost a diskuze se členy spolků byla vrcholem těchto expozic.

Na veletrhu je možné spatřit malé i velké nádrže.

Autor: Tomáš Chuda

Výstava bojovnic


Avšak primárním cílem naší cesty do Friedrichshafenu byla výstava šlechtěných bojovnic Betta splendens, na kterou jsme byli pozváni pořádajícím "spolkem" německých chovatelů sdružujících se po hlavičkou webovek http://kampffischFreunde.de . Spolek jsme záměrně uvedli v uvozovkách, protože se ve skutečnosti nejedná o registrované sdružení s právním statutem, ale o partičku deseti nadšených chovatelů a popularizátorů chovu šlechtěných bojovnic.

V průběhu roku sami pořádají ještě další tři výstavy bojovnic v různých částech Německa. S putovním pohárem, který si s mírnou nadsázkou při své velikosti a tradicí nezadá se Stanley Cupem, se opětovně setkají ještě v Dortmundu a Culmitzu. Další termíny a místo konání jsou v jednání. Vzhledem k četnosti výstav je zajímavé, s jak velkým zájmem vystavujících se tyto výstavy v průběhu celého roku setkávají.

Příkladem tomu může být právě výstava při Aqua-Fisch. Ta zde byla letos podruhé a setkáme se zde s nimi i napřesrok. Na první pohled zaujalo návštěvníky sáhodlouze táhnoucí se množství bettárií sešikovaných do 4 řad nad sebou. Celkem zde bylo vystaveno 232 kolekcí od 30ti chovatelů z Německa, Nizozemí, Švýcarska, Thajska a Indonésie. Zastoupeny byly všechny chovatelské tvarové formy kromě klasických praporcových Veiltail samců. Ti na našich výstavách tvoří téměř polovinu výstavních kolekcí. Na tom není nic špatného, dlouho jsme tady nic jiného neměli, nakonec na nás sami pořadatelé už v Plzni apelovali, ať tyto ryby dovezeme na jejich výstavy, protože je sami chovají a bojují za to, aby tato forma opět získala své konkrétní místo ve standardu IBC (International Betta Congress), který ji přehlíží a škatulkuje v obecných sběrných třídách.

Pohled na nádrže s bettami.

Autor: Tomáš Chuda

Celá soutěž byla totiž organizovaná podle regulí amerického International Betta Congress, který se těší celosvětové působnosti včetně Asie. Jejich mezinárodně uznávaný soutěžní standard se vyvíjí nepřetržitě přes 40 let. Ten udává a přitom reflektuje chovatelské cíle vč. moderních trendů. V podstatě je to obdoba našim chovatelům gupek dobře známého IKGH. V mnohém se ale liší a umí si i dnes získat své příznivce. KampffischFreunde.de jsou jednou z jejich registrovaných "organizačních jednotek", které se nazývají Chapter of IBC.

Tyto jednotky zvou na výstavu školené a certifikované posuzovatele, kteří pracují v týmu. Celý hodnotící systém je postaven zcela jinak, než je aplikováno u nás. Nazvěme ho knock-out systémem, kde je užito definovaných chyb a na základě jejich závažnosti jsou ryby diskvalifikovány, tříděny do výstavních tříd a posléze vzájemně kontrovány dokud se nedojde k jednoznačnému vítězi. A to hodně obecně, samozřejmě je zde bodový systém pro jednoznačné určení vítězů. Tím je navíc ošetřeno záměrné podhodnocení kolekcí nebo bonifikace vlastních ryb. Nedochází tak ani k nepředvídaným výsledkům při sečtení bodového průměru, kde se mohou první příčky lišit i pouhým půl bodem, přičemž každá z vítězných kolekcí může svými rysy reflektovat standard trochu jinak, lépe či hůře, než místo druhé. Každopádně slavnostně i na výsledkových listinách jsou vyhlášeny pouze první příčky. Vzhledem k obrovskému počtu oceněných výstavních tříd je to docela rozumné a svědčí o tom i schopnost posuzovatelů projít přes 200 výstavních kolekcí během pár hodin.

Celá výstava je svátkem pro chovatele. Diplomy a ceny jsou předem nachystané, posléze signované a se slavnostním vyhlášením na místě předány umístivším se vystavujícím. Posuzovatelé jsou po celou dobu přítomni a jsou povinni a ochotni vystavujícím sdělit, proč jejich ryba není na prvních příčkách, co je potřeba zlepšit a jak na tom do budoucna zapracovat. Je zde tedy docela živo a vše se nese v duchu přátelské a velmi plodné diskuze.

Další expozice.

Autor: Tomáš Chuda

Další postřehy z výstavy


Oproti českým výstavám nebyl diametrálně rozdílný jen systém hodnocení, ale i pojetí celé výstavy. Návštěvníci nemohli přijít až bezprostředně k bettáriím, ale byli od nich odděleni silničním zátarasovým plůtkem umístěným zhruba jeden metr od akvárií. V této úzké uličce se směli pohybovat jen členové spolku a fotografové. Důvod byl jednoduchý – v návalu návštěvníků by někdo dříve či později do stojanu upadnul a navíc by zde nebyl prostor pro organizátory, kteří téměř neustále manipulovali s rybami.

Rybám byla věnována velká péče. Hlídala se kvalita a teplota vody v průběhu celého dne. Neodmyslitelným standardem pro potřeby posuzování ryb jsou vyjmutelné a samostatně stojící kóje, jež je pak možné opticky oddělit odnímatelnými stínítky, aby temperamentní samci nebyli stresováni a vysilováni vzájemným imponováním si. Ty pak byly pořádajícími členy pravidelně odnímány, aby rybky návštěvníkům pěkně tancovaly.

Stánek s odbornou literaturou.

Autor: Tomáš Chuda

Velmi důmyslným systémem probíhala také aukce ryb. Dražba probíhala 3x denně v předem oznámený čas a aby se organizátoři nezdržovali s rybami, o něž nebyl v danou chvíli zájem, byl zde připravený Wunschliste (list přání), na který návštěvníci napsali číslo nádrže kýžené ryby, a jen tyto byly podstoupeny v aukci. Bettárium pak bylo ze stojanu vyjmuto a vloženo do speciálního osvětleného boxu, uvnitř něhož byla po stranách vlepena zrcátka a zezadu nádržku snímala kamera, která byla připojena k dataprojektoru, ze kterého byl obraz přenášen na plátno zavěšené vysoko nad hlavami návštěvníků, jejichž koncentrace v době aukce by se dala přirovnat k městské hromadné dopravě ve špičce. Velice chytrý nápad, jak mohou vidět imponující rybu všichni a snadno. Aukce byly velmi živé a lidé standardně licitovali nad částky 30 EUR. Vůbec za nejvyšší cenu 70 EUR byl vydražen vítězný samec, který byl po soutěži prodáván v páru se samicí.

Další zajímavostí z propozic standardu IBC je, že vyvolávací cenu určuje sám chovatel. Ta se odvíjí od optické kvality ryby a v neposlední řadě také genofondu a potencionálních dispozic do dalšího chovu. Výtěžek z aukce se v určitém poměru dělí mezi chovatele a pořádající spolek, přičemž pořadatel z toho pro velký zájem stále profituje a pro chovatele je to příjemná motivace vystavovat.

Snímek na památku, kterého se zúčastnili členové z Splendenspower.cz fóra, Kampffischfreunde.de, European Betta Friends, členové italského Associazione Italiana Betta a členové Swiss Betta Club


Vítěz


Absolutním vítězem se stal chovatel z Indonésie se svým vícebarevným Halfmoon samcem. Byla to skutečně vitální, krásně stavěná a rostlá ryba, která nepůsobila dojmem příliš mladé ryby ani starého jedince, jež do měsíce neunese své závoje. Rybka zaujme jistým způsobem půvabnou kresbou zvanou Grizzled – jde o skvrnité (grošované), popelavé až šedavé iridescentní zbarvení na bíle zbarveném těle a ploutvích. Tělo i ploutve musí mít stejně skvrnitý odstín po celé své ploše. Ideální je 50% poměr iridescentní barvy prolínající se s bílou. Tato kresba je standardizovaná jako vlastní barevná třída a vylučuje prezenci třetích barev. Právě pro tu třetí - červenou, byla rybka tedy klasifikována jako vícebarevná, kde je kladen důraz na jistou pravidelnost barevného vzoru a silně kontrastní barvy, respektive by mělo jít o vzájemný průnik jiných barevných tříd definovaných standardem nebo nově vyšlechtěnou či jinak neobvyklou kresbu. Věřím, že by si každý návštěvník podle svého vkusu v záplavě tak krásných ryb našel svého šampiona s konstatováním: Tohle je ta nejkrásnější ryba, ta měla vyhrát! Tomuto syndromu subjektivního nadšení z fantaskních bojovnic se musí posuzovatelé vyhnout a zaměřit se na kritéria definovaná standardem. A i když to není z našich fotografií patrné, tento samec to splňoval ve všech směrech. Nejen že vyhrál ve vlastní třídě, navíc získal ještě ocenění nejlepší variety "Halfmoon Single Tail Male" a na body celkově nejlepším samcem výstavy "Best of Show Male".

Absolutní vítěz výstavy.
Betty se snad nenechají nikdy okoukat, každá je jedinečná kráska a svým způsobem i rybí osobnost.

Autor: Tomáš Chuda

Závěr


Při zaslouženém odpočinku na lavičkách u stánků s občerstvením jsme zdálky pozorovali entuziasmus všech zúčastněných organizátorů a prodejců, kteří vše ochotně předváděli a vysvětlovali a jejichž odměnou bylo obrovské zaujetí návštěvníků celým obsahem veletrhu Aqua-Fisch. Ten tedy rozhodně stojí za to vidět! Na jednom místě si jistě najde každý to své, a i když nejspíše člověk nestihne pozorně projít úplně všechny stánky a shlédnout prezentace, zanechá v něm atmosféra tak obrovského místa plného úžasných krás a lidí se společným zájmem mnoho hezkých vzpomínek.

I milovníci rostlin si přišli na své.

Autor: Tomáš Chuda

Kupodivu ta zahraniční akvaristická scéna není ani tak nedosažitelná pro běžného akvaristu, jak by se mohlo zdát. Kolektiv přátel rychnovských akvaristů to zvládl i s návratem v průběhu jediného dne. My jsme zde strávili celý víkend. Sice by to vydalo na vlastní příběh, ale ubytování i hospodu, ve které jsme se každý den s přáteli scházeli, jsme nakonec našli po telefonické domluvě a to i bez GPS. Zúčastnění se smějí… ;-) Doufáme, že se sem příští rok opět vydáme a třeba i ve větším počtu s nějakým reprezentativním příspěvkem do soutěže od našich chovatelů.

Další plánované výstavy bojovnic podle regulí IBC


International Betta Contest der Kampffischfreunde
6. - 8. května 2011, Dortmund - Německo
KampffischFreunde.de
http://www.kampffischfreunde.de/...

Le Swiss Betta Show
13. - 15. května 2011, Moudon - Švýcarsko
Swiss Betta Club
http://swissbetta.over-blog.net/...

1st Italian Betta Show
11. - 12. června 2011, Ranco - Itálie
Associazione Italiana Betta
http://www.aibetta.it/

Pár zajímavých tipů na výlet


http://www.zeppelin-museum.de/... - Zeppelin museum
http://www.zeppelinflug.de/ - vzducholodi létají dále nad Bodamským jezerem
http://www.cyklo-vylety.cz/... – něco pro cyklisty a i další
http://de.wikipedia.org/... - Bodamské jezero
http://www.mainau.de/ - Mainau – květinový ostrov
http://www.bodensee-radweg.com/... - Mořský svět v Kostnici
http://www.visitsealife.com/... - a ještě jedny podobné stránky.

V následujících galeriích se můžete podívat na vybrané snímky, které dokreslují nejen atmosféru výstavy bett, ale akci jako takovou, která již tradičně patří mezi ty, které stojí rozhodně vidět.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.