AKVARISTA Plzeň 2010

Autor: Pavel Knežik · 8.9.2010 · Článek #330 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Všichni vědí, že Plzeň je známa hlavně díky svému světovému pivu, a ti znalejší, že ji v roce 1945 osvobodila americká armáda. Pro nás jako akvaristickou obec je ale zajímavější to, že v tomto krásném městě působí významný český akvaristický spolek, který se jmenuje Iris.

Spolek Iris pořádal 27. – 29. srpna výstavu akvarijních ryb, mistrovství Evropy Guppy, mezinárodní soutěž rybek, akvatrh a aukci pod názvem AKVARISTA Plzeň 2010. Měl jsem možnost zúčastnit se této akce jako nezávislý pozorovatel, a tak bych se chtěl s Vámi podělit o tento nevšední zážitek.

Samotná historie spolku je zajímavá. První schůzí akvaristické sekce Přírodovědného klubu při plzeňském muzeu dne 18. prosince 1900 byly totiž položeny základy tohoto spolku. Roku 1901 se spolek osamostatňuje od Přírodovědného klubu jako kroužek přátel přírody. Název Iris byl vybrán ze čtyř navrhovaných jmen Iris, Pistia, Leknín a Riccia.

V tomto roce nastávají pro spolek Iris tři výročí: 110 let od založení spolku v již zmíněném roce 1900, 100 let od pořádání první akvaristické výstavy v Čechách roku 1910 a 10 let od znovuobnovení činnosti spolku v novodobé historii jeho registrací u Ministerstva vnitra ČR v roce 2000.

Spolek Iris je opravdu jedním z nejstarších spolků v České republice (pražský spolek Akvárium - rok založení 1899, brněnský Cyperus - rok založení 1907).

Ve svých akvaristických toulkách po ČR jsem se zatím nesetkal s tím, že by byl některý z akvaristů zádumčivý morous. Většinou to jsou otevřené hlavy, se kterými se nechá mluvit, a to nejen o jejich koníčku, a vždy dalšího akvaristického nadšence mezi sebe rádi přivítají.

Tak učinil i pan JUDr. Vladimír Protiva, nynější předseda spolku, který ve mně po našem setkání zanechal dojem příjemného člověka a špičkového akvaristy. O udržení klubové činnosti ví jistě své. Podle předpokladu je i pan doktor tažnou silou spolku. Organizuje společné akce a zaštiťuje činnost a spolu s dalšími aktivními členy se snaží o předávání svých akvaristických zkušeností dál, a tak zachovávat místní akvaristickou tradici.

Ptal jsem se na něj i jeho kolegů ze spolku a bez nadsázky se mnou souhlasí, že je duší a motorem sdružení Iris. Vzhlíží k němu s obdivem a jsou vděčni, že mohou pracovat pod takovým předsedou. A i přesto, že měl spoustu povinností s organizováním akce, našel si na mě chvilku, a dali jsme dohromady kraťoučký rozhovor o jeho hlavním koníčku a jímž jsou cichlidy nebo-li jak on uvádí - "ulitníci".

Víme o Vás, že jste zapálený "cichlidář". Jak jste se dostal k tomuto koníčku a k akvaristice vůbec?
K tomuto koníčku jsem se dostal v deseti letech. Jeden náš známý akvarista mě pozval na prohlídku svých akvárií. Okamžitě jsem byl lapen. Domů jsem si odnesl pár pavích oček, založil jim své první akvárium, a tak začala má akvaristická éra.

Co pro Vás Váš koníček znamená a čím vás tak nadchl?
Vzal mě za srdce jako kluka a od té doby jsem mu věrný. Ve skutečnosti s ním mám delší poměr než s vlastní manželkou. [směje se]

Můžete říci, jak dlouho se tomuto koníčku věnujete?
Letos to bude 50 let od založení mého prvního akvária.

Jak velká akvária jsou potřebná k chovu cichlid?
Liší se to velikosti chovaných cichlid. Kupříkladu "ulitníci" – (z hlediska názvosloví mají cichlidy vztah ke šnekově ulitě, proto "ulitníci"; jeden ulitník jako příklad je uveden zde Lepidiolamprologus meeli). Vyžadují přibližně 25 litrů vody na chovaný pár. U větších druhů se toto množství samozřejmě zvětšuje.

Kolik akvárií vlastníte? Jaké druhy ryb chováte?
Vlastním 23 akvárií, celkový počet litrů je něco přes 1200. Chovám 11 druhů ulitníků, 4 druhy pestřenců ze západní Afriky. Po 45 letech jsem se vrátil k Pseudocrenilabrus multicolor.

Povedl se Vám nebo někomu z členů spolku nějaký "husarský kousek" v odchovu?
Jako jedni s prvních jsme na Plzeňsku odchovali modrý druh cichlidky ramiréz.

Komunikujete klubově mezi sebou, pořádáte nějaké schůzky jakožto združení?
Činnost spolku byla obnovena před deseti lety. Schůzky se konají jednou za měsíc. Diskuze je převážně o rybách, akváriích, občas si promítneme prezentaci o chovu ryb. Schvalují se plány a akce spolku.

Jaké jsou Vaše další chovatelské plány?
Nechoval jsem doma ještě všechny "ulitníky", moc mě láká Lamprologus laparogrammag, ale ten je v České republice zatím nedostupný.

Jste rovněž prezidentem českého cichlid klubu. Kolik členů mají kluby Iris a Český cichlid klub?
Kolem 40 členů má ve spolku plzeňský Iris a přibližně 30 členů je v Českém cichlid klubu (http://ceskycichlidklub.eu/... ).

Berete mezi sebe nové členy? Jaké jsou podmínky vstupu?
Kdo má zájem a zápal pro akvaristiku se může přidat. Vítaná je hlavně mladší generace. Problémem s ní je ale i to, že svůj zápal si neudrží a po nějakém čase z klubu odchází.

Ten, kdo bude respektovat stanovy klubu a řádně zaplatí členský příspěvek, bude přijat. Zde ale povinnosti členů nekončí; měli by se aktivně podílet na pořádání společných akcí a být nápomocen při organizaci klubové činnosti.

Jaké jsou další plánované akce těchto klubů na letošní/příští rok?
Každým rokem v březnu pořádáme Plzeňské akvaristické jaro, které je spojené se dnem Cichlidářů. Probíhá zde burza a odborné přednášky - převážně na téma cichlid. Ke konci srpna se pořádá Akvarista Plzeň. V říjnu pokračujeme Plzeňským akvaristickým podzimem, ten je obdobou toho jarního.

Má klub Iris stálou prezentaci?
Naše webové stránky jsou http://www.irisplzen.cz. Zde najdete další rozšiřující informace o historii, pořádaných akcích, případně členech akvaristického klubu.

Můžete obecně začínajícímu chovateli cichlid poradit s čím začít, na co si dát pozor, popřípadě kde sehnat kvalitní informace?
Bavíme-li se o akvaristovi, který již má základní zkušenosti s chovem ryb a provozem akvária, bude muset stejně přistoupit ke studiu jednotlivých druhů cichlid, jejich nároků na chov, toho, odkud pocházejí, jaké jsou parametry jejich zdrojových vod, čím je krmit a jak je odchovat.

Začít určitě nenáročnými druhy cichlid a pokračovat k těm náročnějším.

Páteční příjezd a první návštěvní den


Deštivé ráno v pátek 27. srpna jsem vyrazil ze své domoviny směr Plzeň. Bloudit do Plzně, natož po Plzni se mi vážně nechtělo, zapnutá navigace mě neomylně vedla na moje cílové místo, kterým byla střední průmyslová škola dopravní na Karlovarská třídě.

Cestou jsem si užil - jízdu po tramvajovém pásu a dokonce křižovatku řízenou policisty. Plzeň je totiž zajímavá pro řidiče také tím, že zde jezdí trolejbusy a tramvaje zároveň. Takže se jako řidič obrňte pevnými nervy a klidem, popřípadě si oživte pravidla silničního provozu.

Cestou jsem doufal v to, že potkám spoustu zajímavých lidí a v hlavě mi v hlavě vyvstaly dvě otázky. Jací jsou vlastně plzeňané? A do jaké míry je u nich v oblibě akvaristika? K vodě asi nemají daleko, krom toho, že město leží na soutoku čtyř řek, na hlavním náměstí byly nedávno umístěny zajímavé kašny, které jsou značně kontrastní s tradiční zástavbou.

Pozlacená kašna na plzeňském náměstí Republiky.

Autor: Pavel Knežik

Po příjezdu do Plzně jsem příjemně zaparkoval v ulici Pod Košutkou, ze které to bylo ke škole, kde se výstava konala, kousek. Provedl jsem první fotografii reportáže a vstoupil do jámy lvové.

Vstup do školy, kde se konala akce AKVARISTA Plzeň 2010.

Autor: Pavel Knežik

Hned v přízemí byla připravena akvária pro soutěžní ryby. Akvária byla řádně vzduchována a osvětlena. Soutěž byla mezinárodní, a tak kromě našinců, bojovalo o umístění i několik soutěžících z okolních států.

Levá strana akvárií se soutěžními rybami.

Autor: Pavel Knežik

Pravá strana akvárií se soutěžními rybami.

Autor: Pavel Knežik

V Plzni se konalo již 5. kolo Mistrovství Evropy tria samečků Guppy, dále pak mezinárodní soutěž ryb Xipho-moll o Plzeňský pohár 2010, a taktéž mezinárodní soutěž samečků bojovnic pestrých (B. splendens) o Plzeňský pohár 2010.

Rack se soutěžními bojovnicemi (B. splendens).

Autor: Pavel Knežik

Soutěžní ryby byly opravdu skvostné, soutěžních akvárií přes stovku, a tak měli rozhodčí určitě plno práce, než je všechny obodovali. První místa obsadili převážně chovatelé ze zahraničí. Jmenovitě chovatel Gernot Kaden z Německa slavil hodně úspěchu a je vidno, že patří mezi špičku chovatelů živorodek.

Jeden ze soutěžících samečků německých akvaristů, standart: Dlouhoploutvý.

Autor: Pavel Knežik

Prodejní výstava


Pokud jste se dokázali odtrhnout od soutěžních ryb, vystoupali jste po schodech do patra, kde byla umístěna prodejní výstava. Zaplacení 50 Kč bylo povinností pro každého, kdo si váží práce sdružení Iris. Doufejme, že jim tato symbolická částka pomůže v dalším rozvoji.

Hned po vstupu do prodejní sekce jste měli možnost prohlédnout si prezentační akvária vytvořená členy Iris.

Ukázka akvárií vytvořená členy Iris.

Autor: Pavel Knežik

Ukázka akvárií vytvořená členy Iris.

Autor: Pavel Knežik

V pátek odpoledne zde vládl klid před bouří, prodejci neměli zatím moc práce. Dolaďovaly se drobnosti tak, aby bylo vše nachystáno na sobotní nával. Mě osobně překvapila široká nabídka rostlin, a to kolikrát za velice příjemnou cenu. Prodejní zboží bylo tvořeno různou technikou, krmivem, živými rybami, šneky atd.

První část prodejní haly ve střední škole dopravní.

Autor: Pavel Knežik

Druhá část prodejní haly.

Autor: Pavel Knežik

Prodejní místo členů Iris.

Autor: Pavel Knežik

Páteční den proběhl tedy v poklidu, večer se konalo slavnostní vyhlášení vítězů v soutěžních kategoriích. V hospůdce U řezníka bylo v salónku plno a v rohu místnosti se tyčily poháry a drobné cenné odměny pro vítěze. Během večera všechny poháry a ceny putovaly ke svým novým majitelům.

Poháry a cenné maličkosti pro vítěze kategorií.

Autor: Pavel Knežik

Prodejní výstava, sobota


Sobota vypadala nadějněji, konečně jsem na tvářích členů Iris zahlédl také úsměvy. V pátek se jim asi těžko usínalo, ale vyplatilo se to. Zájemci o akvaristiku se valili jako velká voda. Možná i na popud přílohy v plzeňském tisku, která psala o této velkolepé akci.

Krátké články v tisku.

Autor: Pavel Knežik

Sobota se opravdu povedla, u stánků prodejců se mačkali zákazníci a i členové Iris klubu se už museli ohánět, aby stačili připravovat prodávané ryby.

Tlačenice u prodejního místa Iris.

Autor: Pavel Knežik

Jan Burzanovský jako obvykle na takovéto akci nemohl chybět a propagoval; samozřejmě prodával svoji nádhernou knihu Dobrodružství s amazonskými anděly.

Jan Burzanovský v diskuzi s kolegy akvaristy.

Autor: Pavel Knežik

Stálým účastníkem akvaristických akcí je též firma ExotHobby. Firma nabízela svoji širokou škálu akvarijních krmiv SAK, reverzních osmóz a další akvaristické techniky. Mě zaujala jejich nabídka LED světel, které se, převážně v zahraničí, stávají hitem.

Nabídka led světel firmy ExotHobby.

Autor: Pavel Knežik

Jejich produktová řada 4LED osvětlení a ROSSI - LED žárovek padla do oka nejednomu akvaristovi. Zabředl jsem do diskuze na téma LED světel s kolegy z České halančíkářské společnosti, kteří mě asi mylně považovali za prodejce ExotHobby. Přesto jsme všichni svorně souhlasili, že úspora elektrické energie, a tedy šetrnost vůči životnímu prostředí, patří mezi klady LED technologií. Shodli jsme se ale také na tom, že bude třeba odbourat počáteční nedůvěru a použitá světla prezentovat někde v akci.

Na firmu Fytosel jsem také zaměřil hledáček svého fotoaparátu. Nechyběla široká nabídka krmiv, akvarijní chemie, techniky, a - k mé radosti - skvěle vypadajících rostlin. Rostliny tato firma pěstuje a produkuje sama. Trs Hemianthus callitrichoides za 38 Kč je snem každého aquascapisty.

Prodejní místo firmy Fytosel.

Autor: Pavel Knežik

Sobotní přednáška o L-sumcích


Další zajímavou akcí byla přednáška, která se konala v posluchárně. Ing. Milan Tichavský přijel z daleké Opavy, tak aby mohl, jak on sám řekl, "provést takovou malou osvětu o L-sumcích". Sám kvitoval hlavně blízkost Plzně k Německu pro "zahraniční" nákupy. Možnost nákupu zajímavých kousků od německých chovatelů s rostoucí geografickou vzdáleností klesá, takže z tohoto pohledu Opava či Ostrava je už dost "znevýhodněná" oproti Plzni.

Ing. Milan Tichavský (Claro) přednáší o svém koníčku, L-sumcích.

Autor: Pavel Knežik

Mluvil převážně o dvou chovaných rodech, a to o Ancistrus a Hypancistrus. Byly probírány různé variety L-sumců a podmínky k jejich chovu, a hlavně k odchovu. Možnost nákupu z dovozu, a také jejich nemožnost, protože jak vysvětlil, brazilská vláda uvalila zákaz vývozu na tento druh ryb. Některé druhy se ale dovážejí stále z Kolumbie. Přesto jak pan Tichavský podotkl, větší šance je nákup od německých chovatelů, kteří byli dostatečně rychlí, a před uvalením zákazu nakoupili velké množství těchto zajímavých ryb.

Nebude možná na škodu, když vyzradím, že na serveru AKVARISTA.cz komunikuje pod přezdívkou Claro, tak pokud by někdo (z čtenářů) měl nějaký dotaz ohledně L-sumců, může jej kontaktovat. Další informace najdete na jeho stránkách http://www.hypancistrus.eu .

Výsledky soutěží


Výsledky z 5. kola Mistrovství Evropy tria samečků:

Soutěžní ryby Gernota Kadena.

Autor: Pavel Knežik

Guppy Tria - Dlouhoploutví (první tři místa)
1. Gernot Kaden , Německo
2. Christina Kaden, Německo
3. Ing. Ivan Krouský, ČR

Vítezný sameček Gernota Kadena, standart: Mečíkovití.

Autor: Pavel Knežik

Guppy Tria - Mečíkovití (první tři místa)
1. Gernot Kaden, Německo
2. Gerhart Ostrzil, Rakousko
3. Václav Štafl, ČR

Sameček českého zástupce Václava Štafla, standart: Mečíkovití.

Autor: Pavel Knežik

Sameček německého zástupce Michaela Lehmanna, standart: Krátkoploutví.

Autor: Pavel Knežik

Guppy Tria - Krátkoploutví (první tři místa)
1. Gernot Kaden, Německo
2. Michael Lehmann , Německo
3. Ing. Ivan Krouský, ČR

Pro úplnost: vítězové standardů plus bodové ohodnocení.

Autor: Pavel Knežik

Výsledky Xipho-molly o Plzeňský pohár 2010, nejlepší výsledek chovatele:


Vítězná ryba Güntera Schramma z Německa, Xiphophorus helleri.

Autor: Pavel Knežik

Xipho-molly - Xiphophorus helleri (první tři místa):
1. Günter Schramm, Německo
2. Ivan Vyslůžil, Slovensko
3. Jiří Hasman, ČR

Ryba akvaristy Jiřího Hasmana, Xiphophorus helleri.

Autor: Pavel Knežik

Vítězný pár Miroslava Fořta, Xiphophorus maculatus.

Autor: Pavel Knežik

Xipho-molly - Xiphophorus maculatus (první tři místa):
1. Miroslav Fořt, ČR
2. Boguslav Micinski, Polsko
3. Günter Schramm, Německo

Soutěžní ryba Boguslava Micinskiho z Polska, Xiphophorus maculatus.

Autor: Pavel Knežik

Ryba akvaristy Josefa Felta, Xiphophorus variatus.

Autor: Pavel Knežik

Xipho-molly – Xiphophorus variatus (první místo):
1. Josef Felt, ČR

Soutěžní pár Boguslava Micinskiho, Poecilia sphenops.

Autor: Pavel Knežik

Xipho-molly – Poecilia sphenops (první tři místa):
1. Boguslav Micinski, Polsko
2. Michael Lehmann, Německo
3. Josef Felt, ČR

Ryba akvaristy Jiřího Hasmana, Poecilia velifera.

Autor: Pavel Knežik

Xipho-molly – Poecilia velifera (první dvě místa):
1. Michael Lehmann, Německo
2. Jiří Hasman, ČR

Pro úplnost: vítězové standardů plus bodové ohodnocení.

Autor: Pavel Knežik

Vyhodnocení celkové - B. splendens – Plzeň 2010

Soutěžící B. splendens.

Autor: Pavel Knežik

1. Pavel Bürger, ČR
2. Peter Bärwald, Německo
3. Roman Vlasov, Německo

Pro úplnost: vítězové variet plus bodové ohodnocení.

Autor: Pavel Knežik

Nadšeným chovatelům bojovnic (stejně jako ostatním čtenářům) se omlouvám, ale výsledková listina se ke mně dostala až po skončení akce, a tak jsem vítěze nemohl nafotit.

Akvarista, více než člověk


Každá takováto akvaristická akce je reklamou pro akvaristiku jako takovou. Je zde příležitost k navazování nových kontaktů a získávání nových obzorů a zkušeností. Každý vám ochotně a fundovaně zodpoví vaše dotazy a pomůže třeba s rozvojem vašeho chovu.

Zkušenější akvaristé se zde setkávají a vyměňují si svoje těžce nabyté zkušenosti. Ti začínající nebo méně zkušení zde mohou nalézt odpovědi, které jim pomohou se zdokonalit ve svém koníčku, a ten si je na oplátku udržel. Akvarista je opravdu více než člověkem, blízkost přírody uzavřené do skleněné nádoby jej činí šťastnou a naplněnou bytostí.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem členům spolku Iris, že mi umožnili pohybovat se v jejich kruhu, umožnili mi nahlédnout do zákulisí pořádáné akce.

Ze všeho nejvíce bych chtěl poděkovat JUDr. Vladimíru Protivovi, předsedovi spolku, za poskytnutí rozhovoru a spoustu dalšího.

Pro úplnost odkaz na adresu školy:
http://mapy.cz/...
Stránky vystavovatele Fytosel:
http://www.fytosel.cz
Stránky vystavovatele Exothobby:
http://www.exothobby.cz

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.