Interzoo 2010 aneb za novinkami a inspirací

Autor: Pavel Mžourek · 14.6.2010 · Článek #317 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Jak to již bývá každým rokem, na jaře a poté na podzim se nám s akvaristickými akcemi roztrhl pytel a to nejen v rámci naší vlasti. Navštívili jsme mimo jiné i jeden z největších veletrhů pro chovatele na světě a to v Norimberku – veletrh Interzoo.

Vypravme se z české kotliny na výlet do Norimberku, který s naším hlavním městem Prahou spojuje od září roku 2008 nepřerušovaná dálnice D5 (na německé straně A6). Cesta nám při svižnější plynulé jízdě zabere z hlavního města po dálnici zhruba dvě hodiny + čas nejvíce zdržujícího popojíždění po městě plného semaforů a křižovatek.

Je sobota ráno, budík plaší již před 5. hodinou ranní a hlásá snídani, přípravu na cestu, kontrolu dění na Internetu a hurá za volant. Cestou sbírám ještě spolucestující a po půlhodině cesty přes město již najíždíme v pražských Stodůlkách na prázdnou dálnici D5. Auto si brblá na pátý rychlostní stupeň, který vyřazuji až na exitu 59 německé dálnice A6 Norimberk. Oproti českým dálnicím nejsou na německé straně exity číslovány dle kilometru, na kterém se nacházejí, ale dle faktického "pořadového" čísla (nejblíže státní hranici je exit 76). Po sjezdu na Norimberk je na výstaviště kousek – ihned na okraji města, a navíc již na dálničních elektronických navigačních panelech jsme naváděni nápisy Interzoo, netrefit do cíle by bylo umění. Němci se svou důsledností nezapřou.

Norimberk


Norimberk je v bavorské části Německa druhým největším městem čítajícím půl milionu obyvatel. Svoji rozlohou 250 kilometrů čtvereční je tedy zhruba poloviční co Praha.
Zajímavá je i historie. Podívejme se proto na ni ve stručnosti. První zmínky pocházejí již z poloviny jedenáctého století a to o hradu a kupecké osadě. Ta získala kolem roku 1219 od Bedřicha II. městské právo. Pro českého občana je Norimberk zajímavý i tím, že odtud nastoupil v roce 1354 svoji císařskou korunovační cestu do Říma král český Karel IV. Za zmínku stojí i vyhlášení říšské ústavy "Zlatá bula" v roce 1356, platila až do roku 1806. Ještě rok 1361, kdy se zde narodil Václav IV., syn Karla IV. oddaný již v devíti letech s Johankou Bavorskou.

Plánek historického centra města Norimberk.


V patnáctém století se Norimberk stává největším městem Německa a v této době je i jedním z nejvyspělejších měst. Nastává i literární rozvoj. Mimo mnoho i nám známých autorů (minimálně z let dějepisu ve škole) byl zde v roce 1658 vydán Svět v obrazech od Jana Ámose Komenského. V letech 1424 až 1796 jsou ve městě uloženy i císařské insignie. Po stagnaci rozvoje města v období, kdy již všichni velikáni kulturního světa odešli na "onen svět", našlo vzkříšení až v roce 1806 po připojení k Bavorsku. Teprve rozvoj kovodělného průmyslu, chemie, elektrotechniky, hraček a dalších odvětví přináší rozvoj i do celého města. S průmyslem přichází i první železniční trať z Norimberka do Fürthu. Její délka byla pouhých 8 km, ale byla první …

Norimberk v dějinách Německa neslavně zapsal a to v období mezi dvěma světovými válkami. Před druhou světovou válkou zde nastupuje fašismus, je místem sjezdů NSDAP a v roce 1935 jsou tady také podepsány tzv. "norimberské zákony" (silně rasistické směřující k vyvražďování Židů ve 2. světové válce). Díky tomu se město později stává cílem spojeneckých leteckých sil a bylo během války z 80% zcela vybombardováno.
Teprve po roce 1950 dochází k obnově města, historické centrum je znovu postaveno převážně dle dobových fotografií.

Pro turistu je zajímavé jak historické centrum města s mohutnými hradbami, ZOO s rozlohou 63 ha, díky kterým patří mezi největší v Evropě, tak třeba i nedaleko výstaviště se nalézající monumenty 20. století – louka Zeppelinwiese (zde v roce 1909 přistál se svou třetí vzducholodí hrabě Zeppelin). Právě v této lokalitě před 2. světovou válkou byla nacisty vybudována tribuna sloužící vojenským přehlídkám. Dnes slouží pro návštěvníky automobilových závodů okruhu Norisring. Poblíž se nachází také známý stadion 1. FC Nürnberg, jež pojme až 60 tisíc diváků.

Vraťme se ale zpět na výstaviště. Na výlet po okolí to chce naplánovat minimálně celý den, na ten jsme čas neměli - i "procházka" samotným výstavištěm je velmi zdrcující a namáhavá. Nám trvalo celých 5 hodin, než jsme jen obešli a prohlédli nabídku vytipovaných nejzajímavějších akva vystavovatelů. Kdo by chtěl prohlédnout vše, tak může – stačí koupit několikadenní permanentku, zajistit si ubytování a má po celé 4 dny veletrhu plán jasný.

Interzoo


Setkání velkých výrobců, velkoobchodníků a poskytovatelů služeb chovatelských odvětví se pořádá každé dva roky v norimberském výstavním areálu NürnbergMesse. Letošní 31. ročník tohoto velmi tradičního setkání proběhl ve dnech 13. – 16. května 2010 a to za velkého očekávání všech zúčastněných firem i návštěvníků očekávajících i v době finanční celosvětové krize novinky, zajímavosti i inspiraci pro své obchodní a chovatelské ambice. Jak již text napovídá, jedná se o odborný veletrh. Z návštěvy je tedy vyloučena veřejnost, která si novinky může na vlastní oči prohlédnout až u svého oblíbeného obchodníka.

Vstup do výstavního areálu.

Autor: Pavel Mžourek

Zmiňme pro zajímavost, že letošní ročník organizátoři očekávali na 1500 vystavovatelů z více jak 50 zemí světa (nejvíce prostoru veletrhu zabraly, v sestupném pořadí, firmy z Německa, Číny, Itálie, Nizozemska, Velké Británie, USA, Francie, Belgie, Španělska a Polska), přes 35 tisíc návštěvníků a to vše na rekordní výstavní ploše norimberského výstaviště přesahující 90 tisíc metrů čtverečních (rozloha cca. 10 fotbalových hřišť).
Hlavní segment byl zaměřen na psy a kočky, a to přes 43% vystavovatelů. Na náš koníček (myšlena akvaristika) 20% ze všech vystavovatelů, tzn. kolem 300 různých výrobců, obchodníků anebo poskytovatelů služeb. Zbytek výstavní plochy zůstal k dispozici sortimentu teraristiky, zahradním jezírkům, ptákům, oblasti jezdectví, vydavatelům literatury, organizacím atp.

Plánek Interzoo.


Jak velký je segment světové ekonomiky v oblasti našich domácích mazlíčků můžeme zjistit z průzkumu trhu firmy Euromonitor. Průzkum stanovil celosvětový finanční objem v pet sortimentu v loňském roce na 56.8 miliardy Euro, z toho přes 21.7 miliardy Euro v Evropě. Pro rok 2010 je očekáván růst tohoto odvětví. Jen v pořádající zemi (Německo) je odhadováno, že je chováno přes 22 milionu domácích mazlíčků. Největší podíl zabírají kočky a drobní savci, jako jsou morčata, králíci, myši atp. Z průzkumů německého trhu je také odhadováno, že v Německu mají akvaristé na 2 miliony akvárií a podobné množství zahradních jezírek.

Novinky známých výrobců techniky


Se stručným přehledem novinek jsem se zaměřil na značky a výrobce, kteří jsou v ČR dobře známí a hlavně se u nás vůbec prodávají a určitý sortiment se dováží (u málokterého výrobce je totiž do ČR dovážen zcela celý sortiment). Vyložených novinek ale v nabídce nebylo mnoho, u většiny nastalo jen vylepšení či zdokonalení sortimentu.

Všimneme-li si trendu, tak co je u jednoho letos horká novinka, bude za dva roky standard u všech …

Pojďme se tedy na ty nejzajímavější blíže podívat, srovnáno dle abecedního pořádku.

Technické detaily a další informace jsou na stránkách výrobců - odkazy níže pod obrázky, pokud jsou informace na internetu dostupné. Další inspirující fotografie a ilustrace v přiložené galerii.

Arcadia


Výrobce z Velké Británie známý svými inovativními řešeními osvětlení v oblasti pet již od roku 1960. Výrobky Arcadia jsou známé svým výborným designem, výkonem a kvalitou za přiměřenou cenu a jsou prodávány ve více než 55 zemích po celém světě; do ČR se dováží jen nejžádanější sortiment, zbytek pouze na individuální objednávku. Výrobní program zahrnuje vysoce výkonné zářivky a HQI osvětlení pro akvária, speciální osvětlení pro plazy, ptáky.
Eco-AquaLED

Akvárium osvětlené LED panely Arcadia ECO Aqua-LED.

Autor: Pavel Mžourek

Obrázek z letáku o ECO Aqua-LED.

Autor: Arcadia

WWW: http://www.arcadia-uk.info/...

Dajana PET


Česká rodinná firma založená v roce 1991. Stávající řada výrobků Dajana PET zahrnuje krmiva pro všechny druhy tropických ryb, studenomilných ryb a rybničních ryb stejně jako krmivo pro želvy, leguány a malé plazy. Více než 50 druhů výrobků je k dostání ve formě vloček, granulí, pelet, tablet, prášku nebo v přírodní formě. Na druhé straně výroby a výzkumu stojí "tekutý" program – ošetření ryb a vody, hnojení rostlin, přípravky na odstraňování nežádoucích organismů a jiné.

Na prezentačním stánku, na kterém byli přítomni majitelé firmy, byly představeny veškeré nové obaly sortimentu a novinky v oblasti akvarijních testů a víkendových krmiv. Celý sortimentu pro akvaristy můžete pohodlně a za skvělé ceny nakoupit i v našem obchodu AKVARISTA.cz (http://www.akvarista.cz/... ).

Obaly novinek - akvarijní testy a víkendová krmiva.

Autor: Dajana PET

Stánek české firmy Dajana.

Autor: Pavel Mžourek

Přehled sortimentu Dajana s novými obaly.

Autor: Pavel Mžourek

WWW: http://www.dajanapet.cz/

Dennerle


Německá firma založena v roce 1966 panem Ludwigem Dennerle jako pěstírna akvarijních rostlin zaměřující se co nejvíce na nové druhy. Postupem času nastalo rozšíření sortimentu například o: speciální zářivkové trubice (1992), příslušenství a doplňky (1993), krmiva řady Yady (1994), vydávání odborných příruček (2002), reflektory Trocal a vlastní filtrační materiály (2004), zářivkové trubice T5 (2006), první kroky a výrazný rozvoj NANO sortimentu, o techniku, krmiva - nejen pro sladkovodní akvaristiku. (2007 - 2010).
NANO Kids CUBE

Vizualizace Nano Kids Cube.


NANO Mariuns

Fotografie zařízeného Dennerle Nano Marinus akvária.

Autor: Pavel Mžourek

Sortiment pro mořská nano akvária.

Autor: Pavel Mžourek

WWW: http://www.dennerle.de/nano

Eheim


Společnost Gunthera Eheima založena v roce 1949 se proslavila jako výrobce technických hraček.

Mezníkem v historii se stal vývoj v roce 1962 a to malého odstředivého čerpadla, navrženého původně pro hračky. Tato velmi spolehlivá mini pumpa byla nasazena také do vysoce citlivých lékařských přístrojů a zařízení, vybavení laboratoří a dalších high-tech produktů z 60. let, kde se ověřila kvalita stálým provozem.

Toto speciální odstředivé čerpadlo spojeno s nádobou vnuklo myšlenku vedoucí k rozvoji prvního vnějšího filtru EHEIM pro akvárium. V roce 1963 se tak stalo prvním vnějším filtrem vyráběným v sérii. Již v roce 1970 bylo na výrobních linkách EHEIM vyrobeno více jak sto tisíc těchto filtrů.

Veškeré vnější filtry vyráběné i dnes, s mnohými moderními doplňky a vylepšeními jsou založeny na principu těchto prvních filtrů. Výroba firmy se neustále rozšiřuje o atraktivní doplňky a příslušenství a jako jedna z mála firem dodává náhradní díly i pro již nevyráběné řady filtrů.
Powerclean

Nová elektrická škrabka Eheim Powerclean.

Autor: Pavel Mžourek

Předfiltr pro instalační set

Předfiltr pro instalační sety.

Autor: Pavel Mžourek

Aquacompact

Nové filtry Aquacompact určená pro malá akvária.

Autor: Pavel Mžourek

ReeflexUV

UV sterilizer ReeflexUV.

Autor: Pavel Mžourek

Aqualife cube

Eheim nano akvária Aqualife Cube.

Autor: Pavel Mžourek

Professionel 3 Thermo

Nové termofiltry.

Autor: Pavel Mžourek

PhosphateOut

Nové náplně do filtrů.

Autor: Pavel Mžourek

WWW: http://eheim.de/...

Hagen – Fluval


Skupinu firem Hagen společností založil pan Rolf C. Hagen v roce 1955 v Montrealu. Firma Rolf C. Hagen Inc. má své mezinárodní ústředí v Montrealu v Kanadě a má mnoho dceřiných společností ve Spojených státech, Anglii, Francii, Německu a jihovýchodní Asii a spolupracuje s mnohými firmami po celé Asii, Africe i Evropě. Její výrobky pro akvaristiku jsou známy pod mnoha značkami, jako je například Fluval, Glomat, Glo (zářivky), AquaClear, Nutrafin, Marina a mnoho dalších.
CO2

Detail CO2 dávkování od firmy Fluval.

Autor: Pavel Mžourek

Fluval chi

Fluval chi.

Autor: Pavel Mžourek

Fluval spec

Stojan s akvárii a doplňky Fluval spec.

Autor: Pavel Mžourek

Fluval edge

Fluval edge.

Autor: Pavel Mžourek

Fluval G

Filtry řady Fluval G.


WWW:
http://www.hagen.com/...
http://www.hagen.com/...
http://www.fluval-g.com/...

Kamihata – Hikari


Japonská firma Kamihata nese jméno, jako naprostá většina firem, po svém zakladateli. Historie firmy sahá až do roku 1877 a to s hlavním cílem pěstování koi kaprů. Odštěpená výrobní firma Kyorin se začala zabývat výrobou krmiv pro ryby na přelomu 70. a 80. let dvacátého století a do dnes se jedná o špičku v oboru, jejíž krmiva známe pod značkou Hikari.

Stánek Kamihata - Hikari.

Autor: Pavel Mžourek

Algae Wafers

Mini Algae Wafers

Sinking Wafers
Autor: Pavel Mžourek

Jumbo Carnisticks

Sinking Cichlid Excel

WWW: http://www.hikari.info/

Juwel


Tradice firmy Juwel, s více jak 40 lety zkušeností, dělá z této firmy evropskou špičku v oboru výroby akvárií a akvarijních kompletů. Výrobní závody firmy jsou situovány v centrále firmy v Německu a udržují špičkovými a moderními technologiemi maximální kvalitu výrobků.
Vio 40

Nové malé akvárium Juwel VIO 40.

Autor: Pavel Mžourek

Marine

Prezentace mořských kompletů Juwel.

Autor: Pavel Mžourek

dekorace

Ukázka dekorací.

Autor: Pavel Mžourek

WWW: http://www.juwel-aquarium.de

Sera


Společnost Sera byla založena v roce 1970 panem Josefem Ravnakem, uznávaným obchodníkem s živými krmnými živočichy. Ve stejnou dobu byl představen nový proces zvaný lyofilizace pro konzervaci krmných živočichů s optimálním zachováním jejich živin a vitamínů. Pan Ravnak kapitalizoval na této inovaci a po celé roky neustále zlepšoval kvalitu sera produktů díky pokročilým výrobním metodám a přísné kontrole kvality. Dnes - po více než třiceti letech - Sera lyofilizovaná (FD) krmiva jsou zušlechtěným výsledkem tohoto originálního zpracování a představují důležitou část řady výrobků Sera.

Sortiment dnes obsahuje více než sto různých výrobků pro různé potřeby výživy živočichů (různé druhy granulovaných, vločkových tabletových a FD krmiv). Pečlivě vyvinuté regulátory vody, prostředky pro péči a léčivé prostředky rozšiřují nabídku stejně jako osvědčené testy a technické výrobky. Paleta technických výrobků obsahuje tak rozdílné produkty jako filtry a filtrační media, měřiče pH hodnoty a vodivosti, vyváženou řadu spolehlivých topítek a také CO2 sortiment pro optimální péči o rostliny v akváriu.
CO2 systém

Otevřené balení sera CO2 setu.

Autor: Pavel Mžourek

Biotop Cube 130 XXL

Akvárium Sera.

Autor: Pavel Mžourek

WWW: http://www.sera.de

Tetra


Firmu Tetra-Werke založil doktor přírodních věd Ulrich Baensch v první polovině 50. let 20. století v německém městečku Melle. Firma Tetra je průkopníkem prvního průmyslově vyráběného krmiva pro akvarijní ryby známého jména TetraMin a je i po více jak půl století stále špičkou v oboru. Postupem času a globalizací firma rozšiřuje své výrobní kapacity o mnoho přípravků na úpravu vody, léčiva, hnojiva a další nezbytné výrobky. V dnešní době nechybí v sortimentu kompletní řady techniky, počínaje odkalovacími zvony a filtry, čerpadly a akvarijními komplety konče.
Tetra Crusta AquaSafe

Nové přípravky Tetra pro krevetky.

Autor: Pavel Mžourek

Tetra Natura

Nová řada krmiv.

Autor: Pavel Mžourek

Tetra WP

Nová technika - čerpadla.

Autor: Pavel Mžourek

WWW: http://www.tetra.de

Zajímavosti ze sortimentu osvětlení


Zajímavost - osvětlení světlovodivým hranolem pod hladinu akvária s názornými ukázkami ztráty světla v případě svícení stejným zdrojem světla nad hladinou.

Autor: Pavel Mžourek

Jedno z mnoha LED osvětlení.

Autor: Pavel Mžourek

LED panel.

Autor: Pavel Mžourek

LED panel Tropic Marin.

Autor: Pavel Mžourek

Panel CEAB Aqua&LED osvětlení - http://www.ceabacquari.it/

Autor: Pavel Mžourek

Další z desítek různých panelů.

Autor: Pavel Mžourek

Solar system, tři tyto LED 60 W světelné zdroje osvítily rostlinné akvárium velikosti 200 x 80 x 80 cm.

Autor: Pavel Mžourek


V roce 2012 další Interzoo a těším se i na další novinky a jsem velmi zvědavý, jak postoupí LED osvětlení akvárií. Aktuálně běžný akvarista na LED osvětlení nepřistoupí, není to za stávajících cen výhodné, ale za rok dva? Kdo ví … pokud rozvoj a sériová výroba bude pokračovat podobným tempem, určitě za dva roky i v ČR nalezneme alespoň pár zajímavých komerčně prodávaných osvětlení na principu LED určených pro akvaristiku – samozřejmě se vším, co k tomu patří … nejen polotovary určené na domácí dodělání, jak je tomu nyní.

V přiložené galerii naleznete mnoho další inspirace. Návštěva Interzoo byla pro mne velmi přínosná právě a zejména v oblasti techniky, kde těch zážitků a poznatků bylo opravdu hodně. Teď ještě najít možnosti jejího uplatnění.

A na závěr, ještě odkaz na článek Jana Burzanovského ze stejné akce: http://ceskycichlidklub.eu/...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.