Akvaristická jar v Bratislavě

Autor: Milan Tichavský · 31.5.2010 · Článek #315 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Akce, pořádané slovenskými přáteli v bratislavském domu kultury Ružinov, jsou již delší dobu stálicí na hvězdném nebi akvaristických akcí. A tak není divu, že sem přijde mnoho náhodných, laických návštěvníků (z nichž někteří také hned či později propadnou tichému světu pod vodní hladinou), stejně tak jako mnoho seriozních zájemců o akvaristický koníček. Nechybí ani pravidelná setkání přátel z různých akvaristických klubů, za kterými se zcela pravidelně již cestuje po zemích bývalého Československa. Podívat se, jak to dělají jinde, vyměnit si názory či chovný materiál, přivést nějakou novou rostlinku či rybku. Popovídat si, naplánovat další akce a za nějakou dobu se sejít opět zde nebo u kolegů v jiném městě.

V době "sucha", kdy není zrovna žádná akce, si přátelé a kolegové vyměňují své názory na akvaristických webech, které komunikačně pomáhají udržet celou tuto různorodou komunitu pohromadě, a v neposlední řadě v textových i fotografických reportážích akce zpětně představit těm, kteří o akci nevěděli nebo se ji nemohli zúčastnit.

O akvaristickém jaru nám dnes sdělí své dojmy a zážitky Jan Burzanovský a Milan Tichavský, který ji navštívil poprvé. O tom, že když dva dělají, není to úplně totéž, se můžete přesvědčit v následujících řádcích a fotografiích.

Vypráví Milan Tichavský


Jak se to všechno seběhlo? Někdy koncem listopadu jsem si psal na AKVARISTA.cz s Barkym (jeden z hlavních organizátorů výstavy) ohledně jak jinak než eL-sumců. Na konci jednoho vzkazu se mě Braňo mezi řečí zeptal, jestli bych nechtěl dojet na Akvajar do Bratislavy a udělat tam přednášku na téma eL-sumci. Popravdě řečeno - né že bych byl velký cestovatel po akvarijních akcích, to teda nejsem, tak jsem chvilku váhal. Doposud jsem jezdil jen na okolní nedaleké burzy či výstavy konající se v blízkém okolí. Do Bratislavy to od nás z Beskyd není daleko a vzhledem k tomu že si rád čtu slovenský časopis Akvárium tak jsem se rozhodl, že podobně jako se naši slovenští kolegové dělí o své zkušenosti prostřednictvím internetu s námi, podělím se o ně i já s nimi. Takže bylo rozhodnuto.

Pár dní mi trvalo než jsem zpracoval svoji presentaci o rodu Hypancistrus a poté již mi nic nebránilo vyrazit do Bratislavy. Ráno 8. května jsem vyrazil směr Bratislava. Jelikož byla sobota, cesta ubíhala hezky rychle a s pomocí navigace jsem bez problémů dorazil na místo k DK Ružinov. Dojel jsem okolo 10. hodiny dopolední a již to, že jsem neměl kde zaparkovat svědčilo o oblíbenosti bratislavské výstavy. Po pár obkroužení parkovištěm se mi podařilo zaparkovat moji starou Fordku a vyrazil jsem do víru burzy. Pánovi který vybíral vstupné u vchodu jsem vysvětlil, že jsem pozvaný jako přednášející. Příběh o tom jak se mi zasekla zásuvka v autě a ani násilím nejde otevřít a já v ní mám všechny vyměněné EURa jsem mu naštěstí popisovat nemusel, protože mě pustil dovnitř i tak.

Ve čtvercové vstupní hale, kde byly dokola rozestavěny ze dvou stran stoly prodejců, bylo plno. Nabídka krmiv a akvarijní techniky byla, řekl bych, tradiční. Milovníci akvaristiky mohli zakoupit široký sortiment krmiv jak živých tak sušených, čerpadla, bioakvacit různých zrnitostí, akvarijní léčiva, síťky, hadičky dokonce i moderní LED osvětlení. Prostě všechno co je k našemu koníčku potřeba.

Také akvarijního rostlinstva bylo na výběr dost. Jelikož osobně pěstuji doma v akváriích už jen jávský mech a hnědovku, tak si na hodnocení sortimentu rostlin netroufám. Jednu fotku jsem si přece jen udělal … mám pocit že ty nízké půdopokryvné rostliny jsem ještě nikde neviděl.
Autor: Milan Tichavský

Co se týká ryb tak v těch se již orientuji lépe takže si myslím, že si na své mohl přijít každý. V nabídce nechyběly živorodky, skaláry, cichlidky, tetry, sekavci, ancistrusi, eL-sumci, pancéřníčci, krevetky, šneci, raci prostě pro každého něco. Druhy, které mi připadly že nebývají zcela běžně v nabídkách burz jsem nafotil, takže můžete posoudit sami. Jelikož se burza a výstava nesla ve znamení opancéřovaných rytířů z Amazonie, většina mnou focených na burze prodávaných druhů je z této skupiny. Navíc jak k pancéřníkům tak k rybám čeledi Loricariidae mám více než vřelý vztah, takže jsem si tuto burzu s výstavou opravdu užíval.

Poté co jsem prošel prodejní část akvarijní, narazil jsem taky na burzu terarijních zvířat. V této oblasti se orientuji opravdu jen jako divák tak jsem si jen zběžně prohlédl krabičky s gekony, scinky, pavouky, hady, cvrčky atd. Co jsem ještě nikde neviděl v prodeji a co mě zaujalo, bylo malé domácí mraveniště vhodné pro ty kteří ještě doma mravence nemají a chtěli by mít :O). To my, kterým se občas v kuchyni mravenci i rojí, jsme se jen koukali jak to funguje, když je mraveniště zavřené v krabičce. Dokonce jsem tam narazil i na pár ryb z nichž mě nejvíce zaujal bahník, který je zajímavý svojí biologií a schopností přežít i období sucha bez vody.
Autor: Milan Tichavský

Po nabažení se suchozemskou havětí jsem došel do přísálí k výstavní expozici. Při prvním pohledu na výstavní nádrže jsem si říkal, že do nich zapomněli organizátoři dát ryby, hned poté jsem si však uvědomil, že se jedná o výstavu na téma sumci takže jsem začal nádrže prohlížet důkladněji. Nevím, nakolik byla výstava atraktivní pro laickou veřejnost která má ráda, když v akváriu plave něco červeného, oranžového, žlutého a svítivého, pro mě ovšem byla tato výstava skutečně to pravé potěšení.

V "prázdných" nádržích jsem postupně objevoval klenoty dna amazonských řek. Stačilo jen trochu zapátrat zrakem v rostlinách, pod filtry a na kořenech. V nádržích se daly objevit opravdu málo vídané druhy rodu Corydoras a eL-sumců, které jsem dokonce ani já, co jsem se těmto skupinám ryb věnoval či věnuji, naživo ještě nikdy neviděl. Při focení vystavovaných exemplářů jsem se pěkně zapotil a to mě ještě čekala přednáška.
Autor: Milan Tichavský

Před 13 hodinou jsem se přesunul do přednáškového sálu, kde už na mě čekal Braňo. Organizačně byla výstava zmáknutá na jedničku i když hlavní organizátor nebyl díky nemoci zcela ve své kůži. U stolku před pódiem na mě čekal projektor a mikrofon, propojit ho s mým notebookem nebyl problém. Technika fungovala skvěle takže jsem se s chutí mohl pustit do své presentace o biologii, chovu, původu a nejčastěji chovaných druzích ryb rodu Hypancistrus.
Autor: Milan Tichavský

Po hodině, která se doufám posluchačům alespoň trochu líbila, a krátké přestávce, následovala přednáška pana Dušana Andrise o rybách rodu Corydoras, která se mi velmi líbila. Zaujala mě natolik, že ve mně probudila vzpomínky na mé začátky když jsem choval převážně pancéřníčky. Takže jsem nakonec neodolal pokušení a zakoupil jsem si od něj krásné Corydoras gossei.

Pro laickou veřejnost je burza a výstava především možnost nakoupit levně široký sortiment akvarijních ryb, rostlin a všeho kolem. Pro odbornou veřejnost byla Akvajar tradičně místem setkání a výměny zkušeností se známými a kamarády. Bylo zde mnoho výborných akvaristů, které znám (jmenovat nebudu abych na někoho nezapomněl) a taky mnoho těch které neznám. Po skončení přednášek jsem se ještě domluvil na návštěvu u přednášejícího pana Andrise a prohlédl si jeho kolekci pancéřníčků a po cestě zpátky se stavil u pana Nováka, který patří mezi úspěšné chovatele eL-sumců. Obě návštěvy byly podobně jako celá Akvajar velice příjemné a poučné takže celkově musím hodnotit můj tématický "akvavýlet" na Slovensko jako velice podařený.

Vypráví Jan Burzanovský


Počátek letošního května byl u našich nejbližších východních sousedů, ve znamení veřejné akvaristické akce pořádané v hlavním městě Slovenské republiky – v Bratislavě ve dnech 8.5. - 9.5.2010. Tato akce, která má ve svém programu nejen burzu všeho akvaristického, ale i tematickou výstavu a přednáškové odpoledne, si čím dál tím více získává své renomé i tradici a to nejen v rámci Slovenska.

Již nějakou dobu nejen mne mnoho kamarádů na tuto akci zve a nejen proto, že oni nehledí na vzdálenost a často navštěvují naše akce v České republice, jsem si řekl, že je na čase se s nimi shledat i na jejich vlastní půdě.
Autor: Jan Burzanovský

Z "Pražska" jsme vyrazili směrem k říčanskému exitu D1 ještě za tmy ve čtyři hodiny ráno. Když jsme se hbitým tempem po takřka prázdné dálnici blížili ke kopcům Vysočiny, ranní tmu začínalo střídat šedivé šero okořeněné pěkným lijákem, který nás provázel celou cestou až asi dvacet kilometrů za moravskou metropoli – Brno. Teprve někde u Břeclavi začala mračna řídnout a jakmile jsme přejeli česko – slovenskou hranici a minuli bývalé celnice, ukázalo se sluníčko, které jakoby nám zvesela říkalo: "ano, tady to bude pro vás dneska to ono pravé ořechové".
Autor: Jan Burzanovský

Na parkoviště kulturního domu Ružinov jsme dorazili krátce po osmé hodině ranní a sotva jsme vstoupili do sálu, kde se již vehementně připravovali prodejci všeho akvaristického (letos ve vedlejším menším sálku i teraristé), hned jsme se přivítali s přáteli z východoslovenských Košic a okolí, kteří již na nás čekali u našeho společného stolu.

Na této jarní bratislavské akci jsem vloni nebyl a nyní jsem pozoroval obrovský posun nahoru. Prodejců všeho akvaristického tu bylo vskutku plno a jakmile dorazili i poslední opozdilci, lehce zaplnili všechny přístupné prostory hlavní auly. Mohli jsme se zde setkat nejen s akvaristy slovenskými, ale i několika přáteli z Česka, kteří přijeli obohatit místní nabídku. Nabídka rybek, rostlin, krmení (byl tu veliký výběr živého) a pomůcek byla velice pestrá a i z následných ohlasů návštěvníků vysvítala velká spokojenost.
Autor: Jan Burzanovský

V malém, pobočném sálku pak chovatelé bratislavského klubu Akva SK, pořadatele akce představili malou výstavu sumcovitých rybek, které chovají. Po jedné hodině odpolední se pak konaly v sousedním přednáškovém sále dvě přednášky na téma vystavovaných ryb pod názvem "Rytieri Amazonie". O své zkušenosti s pancéřníčky se s přítomnými podělil známý bratislavský specialista na tyto rybky Dušan Andris a o jihoamerických krunýřovcích i svých proslulých úspěších s nejedním lahůdkovým druhem z této skupiny poreferoval Milan Tichavský (Claro).

Třebaže Akvaristické jaro je akcí dvoudenní, já s kolegou jsme se museli v odpoledních hodinách své další účasti vzdát a vydat se na cestu domů. Přišli jsme tak o určitě krásný večírek, který naši bratislavští přátelé pro své kamarády v závěru prvního dne akce přichystali. Chtěl bych i touto cestou přátelům z "Blavy" poděkovat za pozvání a krásný den.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.