Setkání akvaristů ve Žďáru nad Sázavou

Autor: Jan Burzanovský · 17.5.2010 · Článek #309 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

V tomto prvním desetiletí patří v naší novodobé akvaristické historii měsíc duben tradiční akci spolku Tetra, jejíž titul se po letech zakořenil v myslích mnoha akvaristů jako AKVA KONGRES. Letos se tato akce v srdci Vysočiny – ve Žďáru nad Sázavou - konala již po deváté, tentokrát oproti zvyklostem z předešlých let nikoliv v budově bývalého Okresního úřadu. Pořadatelská organizace se rozhodla důvodů potřeby co nejkvalitnější techniky pro odpolední blok přednášek zvolit možnosti nedalekého hotelu Jehla.

Přednáškový sál hotelu Jehla

Autor: Jan Burzanovský

Dopolední hodiny byly zasvěceny jednání 14. členského sněmu Unie akvaristů ČR – AKVA CZ. Jednání řídil dle schváleného programu president sdružení Prof. MVDr. Petr Dvořák, CSc.

Odpolední blok odborně populárních přednášek, kterého se kromě akvaristů z členských organizací AKVA CZ zúčastnili další hosté z celé naší republiky, Slovenska, Rakouska a Německa, zahájil krátkou zdravicí dle tradice starosta města Mgr. Brychta, který si velice váží aktivit našich akvaristů působících na území města. Poté se ujal slova i president AKVA CZ, poděkoval žďárskému spolku za perfektní přípravu celé akce a předal slovo Ing. J.Dvořákovi, předsedovi spolku Tetra, který společenskou část AKVA KONGRESU oficiálně zahájil.

Úvod k přednáškám tlumočil Š.Matuška

Autor: Jan Burzanovský

Odpolední blok přednášek byl ve znamení dokumentární práce dvou německých akvaristů - Franze Petera Műllenholze a Gerda Schwabeho, kteří zde zastupovali společnost Fisch Knipser Köln. Oba nám zde představili dvě přednášky - dokumenty zhotovené v nejmodernějším duchu současné techniky, speciálně upravené pro české akvaristy. Ta speciální úprava se týkala samozřejmě zvukové části obou přednášek. O překlad do českého jazyka se v loňském roce postaral RNDr.V.Chaloupecký a K.Opitz, slovní doprovod pak namluvil RNDr. R.Slaboch. Co bylo třeba, ihned přítomným z němčiny přetlumočil člen presidia AKVA CZ Š.Matuška.

První přednáška se týkala komplexu duhovkovitých ryb, žijících v severních teritoriích Austrálie a cestami obou německých hostů a jejich přátel za nimi. Byla zde představena i komplexní problematika jejich chovu, mnoho biotopů a všeho, co s touto skupinou zajímavých tropických rybek souvisí.

Návštěva pěstírny Z.Dočekala

Autor: Jan Burzanovský

Druhá přednáška pak představila mnoho biotopů naší planety, kde žijí tropické rybky. Mohli jsme se tak seznámit s mnoha biotopy rovníkových pásem Jižní Ameriky, Afriky i jihovýchodní Asie, ale i s několika biotopy tropických moří – s oblastmi, kde žijí čím dál populárnější korálové rybky, ale i další živočichové, bez kterých si "mořský" akvarista svou nádrž nedovede představit.

Po ukončení přednášek pokračoval odpolední program bohatě zajištěnou tombolou všeho možného – rybkami a rostlinami počínaje, krmením od renomovaných značek dodaným sponzory akce konče. Členové domácího spolku se všeho zhostili s obvyklou bravurou a postarali se i o nejednu veselou chvilku. Poté předseda pořádající organizace odpolední část programu celého dne oficiálně zakončil a pozval přítomné na společenský večer, který se konal po sedmé hodině večerní v prostorách tohoto hotelu.

Mnohý z přítomných si pak před případným odjezdem ze Žďáru či před účastí na společenském večírku zpestřil svůj program návštěvou pěstírny některého ze členů spolku. Zde na přiložených obrázcích jsou snímky z návštěvy pěstírny Z.Dočekala, kde se v to odpoledne setkalo několik skupinek českých a německých akvaristů, vč. obou přednášejících.