AQUA-FISH Friedrichshafen

Autor: Jiří Němec · 5.4.2010 · Článek #303 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

Ve dnech 5. - 7. března 2010 se již tradičně ve městě Friedrichshafen u Bodamského jezera konal veletrh, který byl rozdělený do tří částí. V první hale se nalézaly lovecké potřeby, ve druhé rybařina a třetí byla vyhrazena akvaristice. Veletrh hostily prostorné budovy firmy Zeppelin, které v minulosti sloužily k montáži a uskladnění vzducholodí tohoto výrobce, nyní jsou samozřejmě náležitě upravené a modernizované.

Pohled na menší část výstaviště, kde se nacházela burza.

Autor: Jiří Němec

V časných ranních hodinách, přesněji v pátek 5. 3. ve 2.00 jsem dorazil do Hradce Králové, kde byl sraz účastníků výletu z řad rychnovského spolku. Po přeložení polystyrénových boxů a dalšího nezbytného vybavení do dodávkového Mercedesu vyrazila naše skupina čtyř akvaristů na 700 km dlouhou pouť, která měla být po osmi hodinách jízdy zakončena v severovýchodní části Bodamského jezera, ve městě Friedrichshafen.

Cesta na hranice nám utekla velmi rychle a Německo nás přivítalo krásným, jarním slunečným ránem. Po šesté hodině ranní jsme dorazili do městečka Fishbach, kde bydlí přítel a kamarád našeho spolku Günter. Zde jsme vydatně posnídali, vypili kávu a v pěti vyrazili na druhou polovinu naší cesty. Do Friedrichshafenu jsme dorazili v 10.30 hod.

Svítání na německé straně hranic.

Autor: Jiří Němec

Konečně v cíli.

Autor: Jiří Němec

Kolem prvních dvou částí veletrhu jsme pouze prošli a naše kroky směřovali do části třetí, kde se rozprostírala akvaristická sekce.Oproti loňskému roku zde bylo, alespoň dle našeho odhadu, méně vystavovatelů i návštěvníků. Na druhou stranu zde bylo více volného prostoru a nemuseli jsme se tolik tlačit, což jsme přivítali s povděkem.

A co zde návštěvník mohl najít? Dá se říci, že úplně všechno. Byli zde stánky předních firem jako Sera, Tetra, JBL a mnoho dalších, nabízejících krmiva, prostředky na úpravu vody, léčiva, různé akvaristické pomůcky, filtry, výrobky z keramiky, kořeny, rostliny, literaturu a ostatní nejrůznější věci, kolem kterých se akvaristika točí. Nutno podotknout, že výběr byl opravdu veliký a určitě si zde každý našel to svoje. Co se týká cen, za které své zboží firmy nabízely, zhodnotil bych to asi takto - rostliny se dají u nás pořídit levněji, ale výběr zde byl velmi široký, ceny krmiv, hlavně v chovatelském balení, byly velice příjemné a nákup zde se jednoznačně vyplatil.

Také množství literatury bylo až udivující, tolik monograficky zaměřených knih může český akvarista sousedům z Německa jen závidět. Již jen tento malý vhled dává tušit, jak velký je trh v německy mluvících zemích v porovnání s Českou republikou, a to se dozajista asi nikdy nezmění, bohužel. I knížky zde na veletrhu byla poskytovány se značnou slevou, takže kdo chtěl, obohatil si svoji knihovnu. Nebyly tu jen knihy nové, ale na souběžně probíhající burze se daly koupit i knížky starší až velmi staré, třeba i z první poloviny minulého století.

Vydavatelé časopisů zde byli zastoupeni tituly DATZ a Aquaristik, při jejichž objednání jste přímo na místě dostali bonus v podobě dvou výtisků zdarma.

Nabídka firmy Sera.

Autor: Jiří Němec

A co nabídka ryb, krevetek, raků, krabů, plžů a ostatní vodní havěti? Vyjmenovat jednotlivě zastoupené druhy by bylo asi nad lidské síly, alespoň nad ty moje určitě. Byly zde k mání jak běžné druhy rybek, tak i druhy méně obvyklé nebo odchovy ryb, které se v našich končinách vůbec nevyskytují. K těm patří především velká nabídka L-sumců a raků. Také krevetky nezůstaly pozadu a nechala se zde pořídit velice zajímavá paleta druhů.

Na ploše výstaviště se nacházelo mnoho zařízených nádrží, některé dle mého názoru velice vkusně. Nechyběla ani ukázka mořských akvárií, kterých zde bylo hned několik. Pro vyznavače studenovodní akvaristiky byl ve středu výstavní plochy umístěn bazén o průměru zhruba pěti metrů, ve kterém pluli koi kapři a jeseteři s délkou těla blížící se jednomu metru.

Jeseteři v bazénu.

Autor: Jiří Němec

V zadní části výstavní plochy byla umístěná burza, kde místní spolek akvaristů nabízel svoje odchovy. I zde se dalo nakoupit spousta zajímavých ryb, raků, krevetek, rostlin a již zmiňované starší literatury. Nejvíce mne zde zaujali u nás nevídaní raci rodu Procambarus a to druhy P. enoplosternum, P. versutus a P. vasquezae. První dva druhy by měli v dospělosti dorůstat pouze 5 – 7 cm, takže by se mohli stát oblíbenými chovanci, podobně jako je v našich nádržích velice rozšířený druh Cambarelus patzcuarensis.

Výběr ryb zde byl také úctyhodný, přes zcela běžné druhy až po eL-kové sumce, nejčastěji zastoupené odchovy L-134, 201, 333 a mnoho dalších.

V této části se také nacházelo několik zařízených akvárií s různými chovatelskými formami rybek druhu Poecilia reticulata a úplně na konci výstaviště našla své místo velice rozsáhlá kolekce ryb druhu Betta splendens. Zda zde šlo o soutěž či jen výstavu se mi nepodařilo zjistit.

Na prohlédnutí všeho by se zde nechal strávit celý den, ale tolik času jsme bohužel neměli. Před třetí hodinou odpolední jsme obtěžkáni pytlíky s rybami, knížkami, časopisy a kbelíky s krmivem opustili tento vydařený veletrh a již teď se těšíme na příští ročník, kterého se samozřejmě zúčastníme.

Betta splendens.

Autor: Jiří Němec

Poecilia reticulata.

Autor: Jiří Němec

V galerii si můžete udělat představu, co všechno bylo možné na výstavě spatřit. Ale rozhodně lepší je se akce na příští rok zúčastnit a uvidět to všechno na vlastní oči O;)

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.