Apistogramma hippolytae

Autor: Jiří Němec · 10.3.2010 · Článek #299 ·

Tato krásná, ale barvami příliš nehýřící cichlidka byla poprvé popsána roku 1982 panem Kullanderem. Její rozšíření spadá do oblasti říčního systému Rio Solimoes v okolí Manausu, najdeme ji ve vodách Rio Negro a Rio Tefé, které jsou černé a bohaté na huminové výtažky. Hodnoty vody, ve kterých žije, se pohybují v rozmezí pH 4 - 5.5, vodivost pak do 50 mikroS.

A. hippolytae spadá do komplexu "Steindachneri", kam se řadí Apistogramma steindachneri, Apistogramma rupununi a zatím nepopsaná cichlidka Apistogramma sp. "Rio Preto".

Zbarvení ryby je velice decentní a přesto působivé. Sameček je na hřbetě žlutě-zlatový, boky s modravým odleskem, který se nachází i na ploutvích břišních, řitní a hřbetní. Hřbetní ploutev má okraj zdobený vínovou barvou. Co je u tohoto druhu typické, jsou dvě oválné černé skvrny, jedna v násadci ocasní ploutve a druhá ve středu těla pod hřbetní ploutví. Další černý znak se táhne od oka směrem ke skřelím. Toto zbarvení je u obou pohlaví a jeho intenzita se mění podle momentální nálady rybek. Zbarvení samičky není tak intenzívní jako u jejího druha, ale v době výtěru a hlídání potírku se z ní stává, tak jako u ostatních samic cichlidek, žlutou barvou hýřící krasavice.

Sameček A. hippolytae.


Zbarvení samičky A. hippolytae v době výtěru.


Pořízení rybek


Moje záliba v rodu Apistogramma je mým kolegům a kamarádům z rychnovského spolku dobře známa a tak mne nepřekvapil začátkem října loňského roku telefonát od Mildy Kroupy, ve kterém mi sdělil, že mu do velkoskladu firmy Profi aquarium Roman Papík v Dříteči přišly odchytové A. hippolytae.

S rybami přímo z přírody již mám určité zkušenosti, mimo jiné s Apistogramma sp. "Red point", které množím již bez problému. Proto pro mne bylo rozhodnutí jasné, nový druh si vezmu. Kvůli přípravě na bratislavskou burzu za mne rybičky z velkoskladu převzal kamarád ze spolku (tímto Zdendovi Frimlovi ještě jednou děkuji). Z nedostatku místa jsem vzal pro sebe pouze trio a další dva párky pro kamaráda z Bratislavy.

Pečlivě zabalené rybky se vydaly na další dlouhou cestu, tentokrát do Bratislavy, kde mi byly v brzkých ranních hodinách předány. Překvapila mne velikost a vitálnost rybek. Samci měřili bezmála 7 cm, samice kolem 5 cm, jednalo se tedy o krásné dospělé kusy.

Obavy o nově nabyté ryby, které budou muset přežít v ne zcela vyhovujících podmínkách téměř dva dny, po které trvala bratislavská burza, se nakonec ukázaly zcela liché.

Samec A. sp. "Red point".


Samička A. sp. "Red point", zbarvení v době péče o potěr.


Umístění do dočasného domova


Trio rybek bylo umístěno do 150ti litrového akvária, ve kterém byla chovná skupina Hyphessobrycon eques, dvě dožívající a přestárlé Puntius tetrazona a stejně staré Inpaichthys kerri. Rybky se tudíž ocitly ve společnosti ne zcela klidných a pohodových ryb. V nádrži byly také dva trsy anubiasu, které jsem doplnil o dva květináče pro samičky A. hippolytae. Cichlidky se v nádrži rychle zabydlely a samec se po krátké době stal svrchovaným pánem tohoto prostředí.

První pokusy o odchov


K prvnímu, a musím přiznat, nečekanému výtěru došlo již za 5 dní po umístění ryb. Samička si květináč s jikrami velice důrazně hlídala a její revír byl tak 40 cm v průměru. Na přemístění snůšky jsem v tu chvíli neměl místo, neboť se mi v té samé době vytřely Apistogramma baenschi, které jsem si také přivezl z Bratislavy od Jožky Kutálika, kterým jsem dal přednost a přelovil je do jediné v té chvíli volné vytíračky.

Samička A. baenschi s potěrem.


Samice Apistogramma hippolytae i s jikrami se stěhovala do uvolněné vytíračky až za tři dny, po které bez problému snůšku ve společné nádrži uhlídala. V té době jsem ještě nevlastnil demi kolonu, takže jsem vývojovou vodu namíchal z vody z lesního potůčku a vodovodní, její reakce byla pH 5,8 a vodivost 145 mikroS. Do druhého dne samička však snůšku zlikvidovala. To, že mladé ryby svoje první snůšky sežerou je mi známo i z vlastní zkušenosti, ale zde se již jednalo o odrostlejší kusy, které se ve volné přírodě již zajisté třely. Chyba tedy musela být na mojí straně. Nezbývalo než čekat na další tření.

K němu došlo již za 14 dní. Zda se jednalo o tu samou samičku nemohu zodpovědět. K výtěru došlo opět ve společné nádrži. Samice i se snůškou byla přemístěna do vytíračky s demi vodou smíchanou s vodovodní na hodnoty pH 5,8, vodivostí 78 mikroS a 28°C teplou. Po čtyřech dnech bylo napočítáno 26 ks jiker, které se za další dva dny vykulily. Bohužel k rozplavání došlo pouze u pěti kusů, které se nejevily moc životaschopně. Z tohoto výtěru mi odrostla pouze jedna rybka.

Další, v pořadí již třetí výtěr, proběhl za měsíc. Tentokrát jsem zkusil odchovat potěr bez samičky. Hodnoty vody byly přibližně stejné jako v minulém případě. Výsledek - opět jedna odrostlá rybka!

Tak tudy cesta nevede. Následovalo studium německy psané literatury, probírání časopisů a vyhledávání na internetu. Pak mne konečně napadla spásná myšlenka - ryby jsou z odchytu ve volné přírodě, tudíž neadaptované na akvarijní chov. Připravím vývojovou vodu s hodnotami podle místa jejich výskytu, což by mělo vyřešit můj problém.

Dva dny po Štědrém dnu je tu výtěr číslo čtyři. Konečně mohu dokázat svoji připravenost a neomylnost. Samička i s výtěrem je přelovena do vytíračky, hodnoty vody pH 5,1, vodivost 31 mikroS a teplota 28°C. Překvapení na sebe ovšem nenechá dlouho čekat a samička se okamžitě pouští do jiker! Nic se nedá dělat, samičku odlovuji a dál nechávám vyvíjet jikry bez její přítomnosti. Voda má parametry dle mého názoru v přijatelných mezích, neočekával jsem proto žádné problémy.

Jeden ze čtyř mladých kusů A. hippolytae.


A dvě další mladé rybičky.


Chyba lávky, za dva dny téměř celá snůška padla za oběť plísni, vykulilo se pouze pět rybiček. Na Nový rok se rozplavaly jen tři kusy, z nichž ještě jeden uhynul.
Takže tu máme rok 2010 a já mám celkem čtyři kusy potěru, výsledek více než žalostný.

Konečně úspěch


V klidných lednových dnech se mi podařilo konečně dodělat nový stojan do pěstírny pro oblíbené Apistogrammy. V jedné z nich o obsahu cca. 30 litrů našly konečně svoje soukromí i Apistogramma hippolytae. Zařízení tvoří pouze topítko, vzduchem poháněný filtr, kořen, dva květináče a pár anubiasů, které vyplňují volný prostor. Teplota je udržována na 26°C, použita byla voda z vodovodu bez úpravy s pH 7 a vodivostí 200 mikroS. Pro zlepšení kvality jsem vhodil pár olšových šištic, které používám téměř všude a vždy.

Ryby si na nové prostředí rychle zvykly a v ani takto stísněných podmínkách nejevily známky agrese. Krmení ryb v mém chovu spočívá především z mraženého krmiva jako cyklop, dospělé artémie, koretry, patentky, černé komáří larvy a v menší míře ze suchého: Sera vipan a Sera san, vločková artemie, česnekové vločky a jednou denně živá artemie.

Právě se kulící plůdek A. hippolytae.


Právě se kulící plůdek A. hippolytae.


Pohled na zařízení akva.


Potěr přemístěný na kořen.


Samec.


V těchto podmínkách došlo dne 26.1.2010 k v pořadí již pátému výtěru. Hodnoty vody byly dle mého názoru pro vývin jiker zcela nevhodné - pH 6,7 a vodivost 368 mikroS. Po dvou dnech jsem vodu částečně stáhl a dolil demi vodou, hodnoty se ustálily na pH 6,4 s vodivostí 235 mikroS.

V časných ranních hodinách na druhý den se začal kulit plůdek, o který se samička vzorně starala. Po šesti hodinách samička právě vylíhlý plůdek přemisťuje na kořen, který se jí zdá být bezpečnější. V této chvíli jsem napočítal asi 70 ks potěru. Od této chvíle začíná být samička agresivní a na ploutvích druhé samice je to již notně znát, proto jsem ji i se samečkem odlovil. V uvolněné nádržce pokračuje samička v péči o potomstvo, která spočívá v jeho neustálém přemisťování a čištění.

2. února dochází k rozplavání potěru, počet odhaduji na 40 kusů. Jako startovací krmivo jsem použil živé nauplie artémií, které plůdek s chutí přijímá. Nyní se chovateli naskýtá asi ten nejhezčí pohled na nádherně zbarvenou samičku, kolem které plave hejno potěru.

Tato krátká příhoda s odchovem Apistogramma hippolytae mne opět utvrdila v přesvědčení, že příroda je mocná čarodějka. Chovatel se může snažit připravit rybkám podle jeho názoru ty nejlepší podmínky a přesto se úspěch nedostaví. Někdy pomůže maličkost, náhoda či šťastná změna podmínek. V mém případě nakonec došlo k úspěšnému odchovu naprosto přirozenou cestou, bez přelovování samičky, čímž byla ušetřena pro ni stresujícího zážitku.

Někdy nám naši chovanci připraví mnohá příjemná i méně příjemná překvapení, ale o tom akvaristika bývá. Neúspěchy by chovatele neměly odrazovat od dalších pokusů, hlavně v dnešní uspěchané době, kdy nám přirozené lokality výskytu některých druhů ryb přímo mizí před očima. Příroda se ničí a drancuje, v některých případech i nesmyslné zakazování vývozu ryb z lokalit přímo ohrožených činností člověka nedávají zrovna nejlepší vyhlídky do budoucna. Pak by se mohly nádrže akvaristů-koníčkářů stát posledním útočištěm ryb v přírodě vyhynulým, a to by byla velká škoda.

Samička s rozplavaným potěrem.


Samička s rozplavaným potěrem.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.