Atlas

Autor: Roman Rak · 7.11.2009 · Článek #284 ·

Nevím, kdo má rád předsevzetí a následné bilancování. Já teda moc ne. Je to více než rok, co se na našem atlasu objevila tzv. první karta, první ryba. Když poodhalím roušku historie, ještě dávno před tím jsme v úzkém kruhu nadšenců diskutovali o tom, jaký by atlas měl být, co by měl obsahovat a co ne. Nějakou dobu pochopitelně i trvalo, než Pavel (Mžourek) naše první společné představy ztvárnil do zdrojového kódu HTML; nějaký čas jsme také testovali a pochopitelně psali texty, než je vůbec poprvé uviděli návštěvníci AKVARISTA.cz. Sečteno, podtrženo: od prvopočáteční myšlenky, s níž jsme koketovali na samém začátku, uplynuly již celé 3 roky! Výsledkem je více jak sto prvních detailně popsaných ryb různých rodů, neustále rostoucí každodenní návštěvnost a stále se rozšiřující se autorský kolektiv.

Za iluzí tropického vodopádu nemusíme někdy chodit daleko. Tropický skleník Fata Morgana, Praha.

Autor: Roman Rak

Proč zrovna digitální atlas?


Odpověď je nasnadě – nabízí se využít výhody internetového prostředí, jako jsou:
* Téměř neomezený rozsah média oproti tištěným materiálům. Každá karta ryby s fotografiemi mívá v přepočtu více než 4 strany formátu A4. To je prostor, který jedné rybě nemůže dát například žádná encyklopedická kniha.
* Možnost neustálé a okamžité aktualizace, doplňování nových poznatků a faktů, rozšiřování o nové informace, odkazy, případné okamžité odstraňování chyb nebo nedostatků.
* Plné využití multimediálního prostředí – video záznamů, hudby, digitálních map atd.
* Jednoduché a on-line propojení karet ryb atlasu pomocí linků nebo fulltextu mezi sebou, na nádrže uživatelů, na diskuzi a další interní funkcionality AKVARISTA.cz; vazby na další kvalitní a ověřené externí referenční zdroje (http://www.fishbase.org, http://www.aquatab.net, http://www.aquabooks.cz atp.)
* Široký autorský kolektiv. Propojení (kontakt) na autory jednotlivých karet. S autory je možné zde osobně komunikovat, vyměňovat si osobní zkušenosti, sdílet své zkušenosti ve formě komentářů k dané kartě se všemi návštěvníky AKVARISTA.cz.
* Možnost "veřejné odborné kontroly", tj. reagovat na další poznatky, chybějící informace, nepřesnosti či chyby v atlasu.
* Přístup na web, k atlasu odkudkoliv a kdykoliv, kde je internet.
* Bezplatnost.

Echinodory vyrůstající na květních stvolech nad hladinou. Opět – jezírko Fata Morgana. Pokud chcete vidět parádní arowany, střikouny nebo líbající gurami, vřele doporučuji.

Autor: Roman Rak

To jsou i důvody, které vedly např. k vytvoření Wikipedie. Samozřejmě, že nejdeme stejnou cestou jako je Wikipedie, protože chceme zachovat úzké a vnitřní vazby na funkcionalitu portálu AKVARISTA.cz, tj. nabídnout uživatelům vysoký komfort informací "na jednom místě", tedy na akvaristickém portálu.

A v takovýchhle potůčkách třeba v Malajsii, rostou kryptokoryny. Ve vodě či na břehu.

Autor: Roman Rak

Jaký je cíl?


Cílem atlasu je postupně vybudovat veřejnou encyklopedii akvarijních ryb a dalších vodních živočichů sladkovodních, brakických a mořských vod, plnou detailních informací založených na osobní zkušenosti autorů a dalších prověřených referenčních zdrojích s primárním uváděním originálních fotografií tvůrců atlasu a všech těch, jež jsou ochotni poskytnout původní, originální snímky.

Dvoření vrčivek trpasličích (Trichopsis pumila).

Autor: Roman Rak

Chceme též přinášet informace o geografickém rozšíření jednotlivých druhů ryb a živočichů, seznámit čtenáře s prostředím biotopů. Naším cílem je vytvořit minimálně 1x týdně jednu kvalitní kartu atlasu a dát ji k dispozici naším čtenářům. Karty publikujeme pravidelně každou sobotu ráno, máme-li dostatek sil, pak i v průběhu týdne (obvykle středa). Důležitým faktorem je i velmi kvalitní autorský kolektiv, který se mezi sebou zná, intenzivně komunikuje a funguje klasickým redakčním způsobem.

Rájovčík Parosphromenus deissneri je rybkou do malé nádrže s podobně drobnými a plachými rybkami.

Autor: Roman Rak

Kdo jsou naši autoři?


Obecně všichni ti, kteří se chtějí podělit se svými zkušenostmi s ostatními. Ti, kteří pro sdílení informací ostatním nelitují osobního času, než se kvalitní karta živočicha "narodí" ve své digitální podobě. Není žádným tajemstvím, když řeknu, že některé popisy vznikají i 2-3 měsíce, než si autor sežene a prostuduje všechny dostupné informace z českých i zahraničních zdrojů, knih, časopisů a internetu a porovná je se svými zkušenostmi z chovu a odchovu jednotlivých druhů ryb.

Skalár, často označovaný jako "Rio Manacapuru" je elegantní krasavec, připomínající, jakou stavbu těla by měly mít všechny skaláři. Dole pak Echinodorus viridis.

Autor: Roman Rak

Právě toto je jedním ze základních momentů, na které klademe mimořádný důraz. Důležité jsou osobní, prožité zkušenosti a postřehy, které jsou velmi cenné. Nechceme jít cestou opisování různých zdrojů a jejich kompilací, ale psaním původních, originálních materiálů s citacemi zdrojů podle běžných standardů, na které jsme zvyklí v kvalitní odborné/vědecké literatuře.

Když barvy hrajou. Dovolte, abych se představil: gavúnek Parkinsonův (Melanotaenia parkonsoni).

Autor: Roman Rak

Základním principem je dobrovolnost a svoboda. Každý z autorů si volí rybku podle svého výběru, která mu nejvíce vyhovuje a se kterou má největší zkušenosti. Je zřejmé, že se tu objevuje akvaristická specializace, či zaměření, protože v praxi se akvaristé zaměřují v určitém časovém období své zájmové činnosti jen na jednu či několik čeledí nebo rodů akvarijních živočichů. Máme zejména silné zastoupení u cichlid, krunýřovců, pancéřníčků, labyrintek. Postupně se chceme vyváženě věnovat i všem dalším kategoriím a to cestou získávání dalších a dalších kvalitních a nadšených autorů.

Danio margiratatus. Kdybych neviděl a nefotil, nevěřil bych. Při námluvách ve společné nádrži si to honěná samička namířila do sání externího skleněného filtru o průměru 10 mm, sameček střelhbitě za ní. A tak ve volném prostoru několika stovek ml nad filtračními médii se odehrál celý akt tření, který jsem mohl parádně fotit, neboť hloubka, kde se mohly pohybovat rybky, byla 5 cm. To se to ostřilo O;)

Autor: Roman Rak

Většina našich karet převyšuje kvalitou a rozsahem úroveň běžně dostupné literatury a dokonce specializovaných webů, jako jsou i např. http://www.planetcatfish.com, http://www.l-welse.com, http://www.cichlidae.com apod. V mnoha případech se podařilo nafotit kvalitní snímky z rozmnožování ryb, kompletně byli popsáni všichni zástupci prvního našeho kompletního rodu v atlase – středoamerické cichlidy rodu Parachromis. Následně byl zpracován i rod Mikrogeophagus.

Hra světel a stínů. Protagonistu není nutné nikterak představovat.

Autor: Roman Rak

Mnoho z našich autorů si již cíleně vybírá pro atlas nové a zajímavé rybky, shání je do svých nádrží spolu se spoustou potřebných informací, abychom mohli čtenářům přinést další nové a zajímavé karty. Je to úplně něco nového, když je rybce věnován systematický přístup, tj. nejdříve si vnitřně zdůvodníme, proč ji chceme chovat, následně si pořídíme co největší množství informací a potom proběhne zdárný chov a odchov, který je kvalitně popsán a zadokumentován, včetně fotografií.

Čichavec medový var. "Super Red" (dnes Trichogaster chuna) při námluvách ve formě "švédská trojka".

Autor: Roman Rak

Někdy je až neuvěřitelné, co všechno se studiem rybky ze všech dostupných zdrojů a vlastních pozorování nechá získat. Tohle je pak radost úplně jiné dimenze, když to pak všechno takto správně proběhne a nakonec se dočkáme zdravého potomstva. Pochopitelně existují i ryby, ke kterým je informací jako šafránu, pravidelně se třeba ještě nemnoží nebo dokonce odchov v zajetí není znám. Toto je pro naše autory ještě větší výzva.

Znavená parmička červenoocasá (česky nyní Labeo červenoocasé), Epalzeorhynclos bicolor, si večer co večer chodí lehnout do echinodorů jako princezna na hrášku.

Autor: Roman Rak

V současné době autorský kolektiv čítá 25 osob, včetně 3 žen, které jsou obrovskou oporou celého našeho týmu. Je milé, když zjistíte, že i ženy chovají velmi zajímavé, exotické a neobvyklé ryby, které jsou velmi originální a neokoukané. S pečlivostí, s jakou zpracovávají své karty, se "my chlapi" musíme ještě hodně co učit! A to je dobře, přispívá to k vyváženosti a pohodě celého týmu. Je i velkou radostí, že na portál AKVARISTA.cz chodí stále více a více žen, jež s akvaristikou buď začínají a nebo to je už jejich dlouhotrvající koníček.

Latinské názvosloví a fulltext


Důležitou vlastností atlasu je jeho integrace s různými částmi portálu AKVARISTA.cz. Pokud u své nádrže, v diskuzi, inzerátu, komentáři, obchodě apod. napíšete správně celý latinský název rybky (rodové a druhové jméno) a pokud je tato rybka již zpracována v atlasu (má svoji kartu), latinský název se podbarví a stane se automatickým odkazem na tuto kartu. Potom stačí na link rybky kliknout a dostanete se na její kartu. Je to proto, aby lidé, kteří rybku ještě neznají, se mohli okamžitě dozvědět základní informace. Rychle, pohodlně, bez jakéhokoliv složitého hledání. Podobně atlas pracuje i s latinskými synonymy.

Pokud chcete, aby to takto fungovalo a portál mohl poskytovat tuto službu všem jeho návštěvníkům, tj. ostatním akvaristům, pište prosím důsledně latinské názvy ryb. Podobně se vytvářejí i automatické odkazy mezi jednotlivými kartami atlasu.

Fascinující? Určitě, Trichogaster fasciata, česky pak čichavec pruhovaný. Ani jedno jméno nezapře svou správnou volbu. Makro řitní ploutve s části těla s typickými pruhy při správném osvětlení.

Autor: Roman Rak

V případě, že rybka nemá ještě svou kartu v atlasu, podbarvený aktivní link se nezobrazí. Ale to nevadí. Jakmile bude časem rybce přidán záznam v podobě karty, odkazy začnou zcela automaticky fungovat i se zpětnou platností. Takže mohu-li doporučit, piště prosím důsledně jména všech rybek latinsky tam, kde chcete aby ostatním fungovalo interaktivní propojení do atlasu. Pokud bude použito jakékoliv zkrácení ve jménu nebo to bude chybně napsáno, odkaz nezafunguje.

Příklad 1:
V nádržích:

Ve své nádrži chovám tyto rybky:
Apistogramma viejita
Apistogramma agassizii
A. trifasciata (odkaz se nezobrazí, jelikož rodové jméno bylo zkráceno).


Atlas si poradí i se synonymy latinských jmen: Colisa lalia

Příklad 2:
V diskuzi:

Při návštěvě výstavy jsem uviděl nádherný exemplář čichavce šedého (Trichopodus trichopterus, dříve Trichogaster trichopterus) ...

Příklad 3:

Ukázka vnitřního propojení karet mezi sebou:

Kančík Doviův (Parachromis dovii) – po kliknutí v textu naleznete odkazy na další zástupce rodu Parachromis a i na jiné cichlidy, o kterých se v této kartě píše.

Gaviál indický. (Gavialis gangeticus), považovaný ve své domovině za posvátné zvíře, nyní téměř na hranici vyhubení. Typická je štíhlá hlava a protažená čelist, tělo dosahuje až 7 m! Takže v dospělosti žádný miláček do vany. Zajímavé je, že se živí jen rybami (na rozdíl od ostatních krokodýlů), žádnou jinou potravu nepřijímá. Loví v čisté vodě pomocí zraku. V zakalených vodách není schopen nic ulovit.

Autor: Roman Rak

Spolupráce s Aquatabem a Aquabooks


Při popisu jednotlivých druhů ryb vychází autoři vždy ze standardního referenčního zdroje FishBase (http://www.fishbase.org). Všechny názvy ryb (latinské i české, synonyma) zároveň kontrolujeme oproti české databázi AQUATAB Jiřího Plíštila (http://www.aquatab.net), který patří vůbec k nejkompletnějším a nejaktuálnějším zdrojům v této oblasti u nás a je uznáván i v zahraničí. Tato spolupráce se nám velmi osvědčila. Atlas na AKVARISTA.cz se tak společně s AQUATABem vzájemně doplňují a spolupracují.

Od října v atlase využíváme i referenční katalog akvaristické, ichtyologické a rybářské literatury AQUABOOKS (http://www.aquabooks.cz), kde opět úzce spolupracujeme s Jiřím Plíštilem a Martinem Rose. U karet atlasu využíváme možnost odkazů na katalogizovanou akvaristickou literaturu. Kromě standardních citací literatury a jejího jednotného formátu můžeme čtenářům tak zpřístupnit i vzhled jednotlivých domácích i zahraničních publikací.

Chceš nám pomoci s atlasem?


Způsobů, jak se aktivně podílet na atlasu je hned několik. V první řadě každý z uživatelů (čtenářů) atlasu má možnost sdělit své poznatky ke konkrétní rybě v komentářích hned u každé karty. Zde by měly být uváděny především další informace, poznatky o popisovaném živočichovi, jež zde případně chybí nebo je vhodné je rozšířit. Sem je možné např. psát poznámky a informace o nemocích ryb daného druhu, konkrétní způsoby a výsledky jejich léčení, ve spolupráci s autory přidávat i fotografickou dokumentaci.

Pokud je potřeba nějakých doplnění či oprav karty přímo v jejím textovém obsahu, může kdokoliv kontaktovat autora – majitele karty, který je zodpovědný za její věcný obsah. Každé karty je uveden její autor a propojení na vzkazy.

Pomec skvělý (Pomacanthus navarchus). Pomci vyžadují velký prostor k plavání, jsou silně teritoriální a těžko se učí přivykat na umělou stravu. Žádná vhodná ryba pro začátečníka mořské akvaristiky. Pro pomce je typické rozdílné vybarvení mezi juvelijními a dospělými jedinci. Dospělý jedinec by ve svém teritóriu nesnesl rybu svého druhu a tak mladé, jež jsou jinak vybarvení než on sám, nepovažuje za konkurenty.

Autor: Roman Rak

U již publikovaných karet ryb je možné kdykoliv průběžně doplňovat i fotografie. Pokud máte kvalitní fotografie z vlastní tvorby a máte zájem, aby byly uvedeny u konkrétní již publikované rybky, není nic jednoduššího než se spojit s autorem karty nebo se mnou a dohodnout další postup.

Zrovna tak je možné se s Jirkou Plíštilem (jiri.plistil@aquabooks.cz) a Martinem Rose (martin.rose@aquabooks.cz) dohodnout na poskytnutí fotografií do galerie AQUATABu nebo informace o knížkách, jež dosud na AQUABOOKS chybí.

Rádi uvítáme hlavně i nové autory, kteří by měli chuť kvalitně popsat chybějící druhy ryb v atlase, sdělit ostatním co nejvíce zajímavých informací o rybách, které chováte (chovali jste) a máte osobní zkušenosti s jejich rozmnožováním. Pochopitelně je možné popisovat i rybky, jež se v zajetí dosud nepodařilo odchovat. Pokud sami nefotíte, není čeho se bát, fotografie dokážeme nafotit nebo pořídit, s tím si poradíme a pomůžeme. To je výhoda širokého autorského kolektivu.

Chybějících ryb je opravdu hodně. Budeme rádi, když časem rovnoměrně pokryjeme popisy teter, živorodek, parmiček, razbor, duhovek, dánií, sumečků, pancéřníků, labyrintek, mřenek, cichlid, halančíků atd. atd.

Klaun obojkový (Amphiprion perideraion). Plašší druh, obývající Tichomoří, od Thajska po Samou. Nalezneme jej i na velkém korálovém útesu. Foceno ve veřejně přístupné nádrži Brumlovka, pod nám. Budějovická, Praha 4.

Autor: Roman Rak

Je možné popisovat i krevetky, plže a všechny další živočichy, se kterými se můžeme setkat v našich nádržích. Rybky zpracováváme podle určitého edičního plánu, kde si každý autor s předstihem rezervuje rybku, na které pak pracuje. Na samotné zpracování má každý autor tolik času, kolik potřebuje, aby výsledek byl co nejkvalitnější. V praxi se to obvykle pohybuje mezi 1-3 měsíci, než je ryba finálně prezentována na našem webu. Texty mohou být české nebo slovenské, zde žádné hranice neexistují O;) Pokud jste trpěliví a máte chuť odvést kvalitní práci, ozvěte se mi zde prosím ve vzkazech.

Ne, ne a ne! Tenhle nádherný filet z čichavce perleťového nikomu nedám! Můj, je můj a do rána z něj nic nebude.

Autor: Roman Rak

A jedna webnovinka nakonec


Dosud bylo možné na našem atlase vyhledávat ryby podle latinských nebo českých názvů, nebo sledovat aktuální novinky v upoutávkách na různých stránkách tohoto webu, popřípadě sledovat v záložce atlas posledně aktualizované druhy nebo ryby nejvíce zobrazované viz. http://www.akvarista.cz/... . V této sekci je možné vidět i posledně zadané karty, stejně tak nové fotografie, které byly dodatečně doplněny ke starším kartám.

Nyní nabízíme zcela novou možnost zobrazování ryb podle jejich začlenění do jednotlivých tříd, čeledí, rodů a druhů ve stromové struktuře, jež je možné jednoduše myší rozbalovat do nižších kategorií či naopak uzavírat. Jedná se o klasickou binominální taxonomii Carla von Linné upravenou pro dynamický stromový prohlížeč.
Autor: Roman Rak

Tím umožňujeme pohled na ryby a ostatní živočichy v našem atlasu i v systematickém, klasickém pojetí. U každé ryby se zobrazuje první fotografie z alba. Prosím autory, aby obrátili na tuto skutečnost pozornost a aby případně všude tam, kde máme lepší vypovídací fotografii jinde než na první pozici, ji uvedli jako č.1 v pořadí (stačí provést přečíslování fotografií v režimu editace). Uživatelé tak mohou nyní hledat ryby i podle jejich vizuálního vzhledu v těch případech, kdy jim není znám její český nebo latinský název. Pevně věříme, že i u začínajících akvaristů budeme takto prohlubovat jejich znalosti o klasifikaci ryb přirozenou, nenásilnou cestou.
Autor: Roman Rak

Přejeme Vám mnoho radostných chvil při získávání nových informací o rybkách a zároveň se těšíme na vaší spolupráci. Osobně pak ještě chci velmi poděkovat našim autorům za perfektní, dlouhodobě odváděnou práci, které si všichni nesmírně vážíme.

Takže, prosím, račte vstoupit: http://www.akvarista.cz/...

Za autorský kolektiv tvůrců atlasu
Roman Rak alias Crayfish

Cesta akvaristy je někdy hodně kamenitá a spletitá, a proto je tady atlas, aby vám pomohl.

Autor: Roman Rak

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.