Danio aesculapii - nový druh dania z jihozápadního Myanmaru

Autor: Roman Lang · 27.7.2009 · Článek #277 ·

Rod Danio (Hamilton) zahrnuje 14 malých druhů z jižní a jihozápadní Asie (Kullander et al. 2009). Polovina druhů Danio má barevný vzor skládající se z jednoho nebo více tmavých nebo světlých vodorovných pruhů (Fang, 1998).

Nově popsaný druh Danio aesculapii pochází z říček tekoucích na západním úbočí pohoří Rakhine Yoma na jihozápadě Myanmaru (blízko měst Thandwe, Kyeintali a Sittwe). Je to osmý popsaný druh rodu Danio pocházející z Myanmaru. Standardní délka holotypu byla 22,5 mm.

Typovou lokalitou druhu je potok s čirou vodou a mírným proudem široký maximálně 3 m a hluboký okolo 30 cm. Dno bylo štěrkové, oblázkové či kamenité bez vodní vegetace. V lokalitě byly pozorovány mj. i druhy Channa sp., Danio sp. aff. dangila, Devario sp., Garra flavatra, G. vittatula, Puntius binduchitra, Rasbora daniconius nebo R. rasbora.

Druhové jméno bylo zvoleno podle řeckého boha lékařství Asklépia, který byl zobrazován s holí ovinutou hadem - zde se odkazuje na zbarvení ryby připomínající hadí kůži.

Do Evropy byl doposud tento druh importován pod jmény jako "pantheri", "snakeskin" nebo "TW03".

Publikováno zde:
Kullander, S.O. & Fang, F. (2009): Danio aesculapii, a new species of danio from south-western Myanmar (Teleostei: Cyprinidae). Zootaxa, 2164: 41–48.
http://www.mapress.com/...

Další fotky (bez záruky):
http://www.danios.info/...
http://www.jjphoto.dk/...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.