Dobrá rada nad zlato?

Autor: Libor Šprysl · 30.6.2009 · Článek #273 ·

Pomóc, help, nevím si rady, co mám dělat? Internetových debat s tímto tématem nějak zase opět začíná přibývat. Chcete poradit, kde se dá zdarma stáhnout kniha R. Zukala a další? Zase jeden filuta, který se kamsi nabořil a krade. Nedávno mi psal člen redakční rady časopisu Aquaristik Karel Zahrádka, že nám někdo krade pdf z domácího ftp. Zase nějaký lump se chtěl nabořit. A to se děje po celém světě.

Dnešní doba je plná informací za peníze a nebo těch, které se podaří ukrást. Několik předsedů akvaristických spolků už mne upozorňovalo na to, že asi budou končit s činností, protože už party kolem nich stárnou a mladí nepřichází. Oni tedy přichází, popovídat si, vymámit informace na burze nebo na výstavě a když jim snaživý člen spolku řekne, že mohou přijít mezi ně, tak to už čas nemají. V hrůze z toho, že by občas museli pomoci při výstavě nebo burze, kterou spolek pořádá. Ale poradit zadarmo, to se jim líbí.

Samozřejmě to neplatí všude a bez výjimek. Zatímco někteří zhrzení velcí šéfové předvídají konec spolkové činnosti u nás i v Evropě, dochází naopak k rozvoji v místech, kde o sobě akvaristé ani nevěděli. Nesporně má na tom podíl práce vedení Unie akvaristů ČR, protože zatímco v předchozích letech bylo její náplní především hovořit o tom, jak by to "mohlo a mělo být", s novým vedením přišlo období "toto chceme, toto uděláme a tak to bude". A ještě ke všemu, ono se daří. Teď ještě chybí, aby přišli do spolků noví členové a dokonce budou i peníze na činnost „zájmových“ akvaristů. A pak si budeme na webech moci povídat o tom, kam půjdeme na pivo či na jakou akci pojedeme, protože informace nebude třeba lovit při tápání na síti sítí. Jeden z našich spolků si koupil předplatné časopisu Aquaristik a půjčuje je mladým, když teda nemají peníze. A mladí to pochopili a tak chodí pracovat s větší vervou, než tomu bylo dříve.

Docela mne zaujalo, jak nyní ve Švédsku bodovala jakási "pirátská" strana a už má následovníky na Slovensku a možná i jinde. Inu parta zlodějů. Za "socíku" kdo nekradl, okrádal rodinu, po listopadových změnách je největší borec ten, který se umí nabořit jinému do systému. Na internetových diskuzích se pár nadšenců shovívavě snaží poradit začínajícím akvaristům při řešení jejich problému. Ovšem když si má takový tápající jít koupit knížku, nebo časopis, tak to je moc drahé. Jsem docela rád, že přibývá lidiček, kteří kupují Aquaristik a dokonce si jej již i předplácí. Slibuji, že radit budeme ze všech sil, když už někdo za naši práci peníze utratí. A doufám, že bude platit věta z úvodu, tedy to, že se jim kupování našeho časopisu bude vyplácet.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.