Nová gudea

Autor: Roman Slaboch · 10.3.2009 · Článek #261 ·

Mexiko, je zemí natolik rozlehlou a obtížně prozkoumatelnou, že má v oblasti ichtyologických novinek stále co nabídnout. Tato středoamerická země je jediným místem výskytu "pravých" živorodek z čeledi Goodeidae. Ta je poměrně málo početná a až dosud měla pouhých 42 druhů v 17 rodech. Protože se jedná o poměrně nápadné ryby, které jen těžko ujdou pozornosti, vypadalo to, že se jedná o konečný počet. V minulém roce byl ale popsán další druh – Zoogoneticus purhepechus Domínguez Domínguez&Pérez-Rodríguez & Doadrio, 2008. Objevit nový druh v tak ostře sledovaném rodu jakým je Zoogoneticus, to je opravdu mimořádný úspěch.
Autor: Zdroj: Originální popis druhu

Druhový název purhepechus je odvozen od názvu indiánského kmene Purhepecha (purepeča) na jehož území byly objeveny všechny dosud známé lokality tohoto druhu (Río Ameca, Río Armería, Río Santiago, Río Lerma a Lago de Chapala).

Río Santiago

Autor: Roman Slaboch

Río Lerma

Autor: Roman Slaboch

Lago de Chapala

Autor: Roman Slaboch

Obě pohlaví (samci 3,5 cm, samice 6,5 cm) mají světle hnědé zbarvení, s nepříliš velkými tmavými skvrnami na zadní části těla. Hlava až po prsní ploutve, má jemné mramorování složené z malých skvrnek, táhnoucích dále tenkým proužkem po horním okraji břišní partie. Toto mramorování se u samců během imponování ztrácí.

Břicho je světlé, bez kresby, u dospělých samců je tmavší než u samic. U samců mohou mít boky lehce namodralou či nazelenalou barvu a při dopadu slunečních paprsků jsou duhové. Samci z typové lokality (potok La Luz v dolním toku Río Lerma) mají intenzivně červený lem hřbetní a celou plochu ocasní ploutve. U ostatních populací je tato barva oranžová.

Jeden z autorů popisu – Omar Domínguez Domínguez tyto rybky chová a nabízí je členům Goodeidae Safe Club, takže by se časem mohly objevit i u nás.

Citovaná literatura
Domínguez-Domínguez, O., Pérez-Rodríguez, R., & Doadrio, I. (2008). Análisis comparativo morfológico y genético de diferentes poblaciones de Zoogoneticus quitzeoensis (Cyprinodontiformes: Goodeidae) del Centro de México, con la descripción de una especie nueva. Revista Mexicana de Biodiversidad , 79, stránky 373- 383.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.