Systematická nesystematika

Autor: Libor Šprysl · 30.1.2009 · Článek #257 ·

Roztodivná pojmenování ryb mne občas dovedou rozesmát, někdy mi ukápne slza. V poslední době se začínají objevovat nové názvy ryb v latině. To je důsledek neustále se vyvíjející systematiky, protože jak kráčí věda kupředu, dají se odhalovat ty největší zákruty DNA.

A pak se ti starší diví, kam až se dají řadit rybky, které za jejich mlada patřily někam úplně jinam. Jeden aby měl hlavu jako pátrací balon, aby si to všechno pamatoval. No ale patří to k obecným znalostem akvaristy, který chce znát o svém oboru co nejvíce. A tak se učím. Kančíci putují systematikou stejně jako afričtí tlamovci někdy tempem skutečně neuvěřitelným. Jak přibývá "doktorů přes rybičky" tak se to putování mnohdy zrychluje. A není to jen v oblasti cichlid. Navíc se objevují stále nové druhy ryb, to podle toho, kam se džunglí podaří dokráčet. No alespoň nám šedá kůra mozková nezakrní...

Pterophyllum scalare - mramorová forma; ilustrační foto

Autor: Pavel Mžourek

Někdy mne šokují objednávky od výkupních firem. Názvy ryb systematiku zcela ignorují, nebo dokonce ryby zaměňují za nějaké jiné. Ovšem argumenty typu, že až zase někdo bude dělat doktorát, bude všechno jinak, mi nepřipadají moc seriozní. Již je tomu dlouho, co jsme s dr. Novákem probírali skupinu herosů, které byly vydávány za severy. No všechno bylo možné. Hlavně, že to vypadalo. Někdy vznikne zmatek obyčejným špatným přepisem a ejhle, už je na světě nový druh rybky. Vím, že je časově náročné udržet to tempo změn, ale přece jen, trochu pečlivosti by to chtělo. Oni jsou pak někdy zahraniční odběratelé docela překvapení z toho, co jim dorazilo místo jimi objednaných ryb.

Jinou kapitolou jsou ovšem chovatelé, kteří jsou svým způsobem také velmi tvůrčí. Jejich dodatky za druhovými jmény ryb znějí často velmi bombasticky. A proměnlivost oněch přízvisek bezpečně zaručuje neustálý zájem chovatelů. A tak se pro udržení toho komerčního zájmu rodí stále nové. Názvy lokalit za jmény afrických tlamovců se hemží výrazy, které působí velmi věrohodně. Pokud působí alespoň trochu věrohodně, ten co je nabízí. Ovšem jen málokdo tuší, zda je to tak úplně pravda. A není to jen ve jménu, přízvisku či určení lokality. Jsou chovatelé, kteří dva roky prodávají F1 generaci ryb a zase jen z toho důvodu, že tam se nějaká ta koruna dá přirazit k ceně. Kolikátou generaci si kupují ti poslední zájemci o mláďata odchytových ryb, to si netroufám odhadnout.

Svým dnešním zamyšlením jsem nechtěl nahlodávat důvěru potenciálním zájemcům o nějak zvláštní ryby. Ale i v této oblasti je třeba si připomenout, že ne vždy je zlato to, co se třpytí. Snadno to lze dokumentovat na jednom velmi snaživém prodejci, který inzeruje kde se dá, a prodává vskutku velmi ojedinělé rarity. Ovšem to jsou ceny, nad kterými se tají dech a žaludek odmítá fungovat normálně.

Takže se pak v nabídce objeví "divoké mramorové skaláry". Protože se těmto rybkám docela intenzivně věnuji, nabídka mne zajímala. Cena, velikost a stav ryb mne odradily hned. Pak jsem je stejně získal a levněji, ale můj dojem se nezměnil. Jestli vůbec tyto rybky měly nějaké zahraniční geny, tak i to byla vyšlechtěná populace, kterou někdo v Americe pustil do potoka a pak se při nějakém odchytu objevily. Takže atrakce spíše zavánějící podvodem. Děsím se, jak je to dalšími rybkami v nabídce dotyčného. Aby to nebylo systematické ... klamání tělem.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.