Prodloužený akvaristický víkend

Autor: Michal Toufar · 19.12.2008 · Článek #251 ·

Poslední listopadový víkend se konalo hned několik zajímavých akvaristických akcí. Na dvou z nich jsem zvažoval svoji aktivní účast, ale z technických a finančních důvodů jsem nakonec svoje aktivity omezil jen na jednu aktivní účast a to druhý ročník soutěžní výstavy miniakvárií, konaný v rámci akce Akvazima v Bratislavě.

Narozdíl od mé minulé účasti v soutěži jsem se na letošní ročník začal připravovat s dvouměsíčním předstihem. Zasazené rostliny se postupně úspěšně rozrostly do požadovaných rozměrů. S blížícím se termínem výstavy se však začaly projevovat v akváriu určité komplikace a dva týdny před vlastní výstavou ho postihla kalamita sinice. I přes snahu akvárium zachránit jsem ho musel nechat doma a zvažoval jsem letošní absenci v soutěži. Při přemítání o tom, co dále, jsem se podíval na svá další miniakvária a uvědomil si, že by nebylo špatné předvést druhé miniakvárium, založené před dvěma roky – Fujizunu. Toto mi zvedlo náladu a obratem jsem se do soutěže přihlásil…

Nastal den instalace soutěžních nádrží, pátek 28.11.2008. Po příchodu z práce jsem nachystal akvárium k přepravě. Hladinu vody jsem zafixoval pomocí polystyrénové desky – viz. ČLÁNEK: Něco o stěhování…. Takto zabalené akvárium jsem uložil do termoboxu a vyrazil na cestu. Po přemístění do místa výstavy jsem akvárium vybalil. Obsah byl neporušený, pouze se do termoboxu vylila trocha vody. Během chvíle jsem nainstaloval akvárium na určené místo včetně vlastního osvětlovacího krytu a věnoval se pozorování cvrkotu okolo příprav výstavy. Hodiny neúprosně běžely, tak jsme se společně s několika dalšími soutěžícími zapojili do příprav výstavy, aby bylo vše v potřebný čas připraveno.

Foto z přípravy soutěžních akvárií

Autor: Michal Toufar

Další foto z přípravy.

Autor: Michal Toufar

Již po shlédnutí miniakvárií v první den bylo zřejmé, že kvalita nádrží je oproti minulému ročníku výše a mezi 31 soutěžními akvárii bylo minimálně 8 zpracováno na velmi vysoké úrovni. V sobotu proběhlo hodnocení miniakvárií sedmičlennou porotou složenou převážně z členů klubu. Hodnocení bylo prováděno na základě 5 kriterií, maximální možný počet dosažených bodů byl 350. Výsledky hodnocení poroty byly zveřejněny v závěru přednáškového odpoledne a budu se jim věnovat za chvíli.

Součástí výstavy byly i tyto nádrže připravené firmou Biotop

Autor: Michal Toufar

Již tradiční je akvaristická burza…

Autor: Michal Toufar

S úderem třinácté hodiny jsem se přesunul do přednáškového sálu, abych si poslechl připravené přednášky. V samém úvodu přednáškového odpoledne nás čekala malá slavnostní událost – předání zlaté plakety slovenského svazu chovatelů za celoživotní dílo, panu Norbertu Dokoupilovi a to u příležitosti jeho významného životního jubilea. Za Slovenský svaz chovatelů ocenění předal předseda svazu, pan Vladimír Šiška.

Předání zlaté plakety Norbertu Dokoupilovi (Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografie, nachystal jsem si to na poslední chvíli a byl jsem moc daleko.)

Autor: Michal Toufar

Po této události nás čekaly avizované přednášky, byly celkem tři. Dvě obstaral Mgr. Jozef Somogyi, PhD. s krátkými přednáškami o kryptokorynách a echinodorech.

Jozef Somogyi při přednesu

Autor: Michal Toufar

Další přednášku měl pan Norbert Dokoupil na téma Živorodky - fakta, bulvár, sex.

Norbert Dokoupil při přednesu

Autor: Michal Toufar

Po diskuzi v závěru přednášek byly vyhlášeny výsledky soutěže miniakvárií z pohledu poroty. Výsledky přikládám:

Celkový pohled na výstavní prostory

Autor: Michal Toufar

Na prvním místě se umístil se svojí nádrží Forgotten garden Khanh Ta se ziskem 318 bodů
Autor: Michal Toufar

Druhé místo obsadila moje nádrž Fujizuna se ziskem 301 bodů
Autor: Michal Toufar

Třetí místo obsadila druhá nádrž kolegy Khanh Ta – Rocks se ziskem 293 bodů
Autor: Michal Toufar

Čtvrté místo obsadila se svojí nádrží Zeleniště Markéty Rejlkové se ziskem 284 bodů
Autor: Michal Toufar

Páté místo obsadil Khanh Ta s další nádrží Wild creek – zisk 275 bodů
Autor: Michal Toufar

A ještě jednu fotku bych připojil jako bonbonek – Khanh si hravě poradil i s prasklou mininádržkou, umístil ji jednoduše do většího akvária a jako celek to vypadalo velmi zajímavě. Kreativita a cit pro akvarijní krajinky Khanhovi určitě nechybí…

Akva v akva

Autor: Michal Toufar

Vítězi tímto ještě jednou gratuluji a děkuji všem soupeřům za důstojnou účast v soutěži.
Další pořadí, přesné výsledky a pořadí z hodnocení návštěvníků je zveřejněno buď na klubových stránkách http://www.klub.akva.sk/... nebo v 15. čísle dvouměsíčníku Akvárium vydávaným Klubem akva.sk.

Když se nyní otočím zpět za celou soutěží, myslím, že vyhrála ta správná akvária. Dokonce byly v první pětce dvě akvária, která měla poměrně vysoký výskyt řasy nebo sinice. Porotci hodnotili nejlépe akvária s celkově nejlepším dojmem - zda je v něm nějaká řasa navíc nebo není, nikdo nezkoumal. Akvárium bez řas působí poněkud sterilním dojmem, jako to na druhém místě s křišťálově čistou vodou, naproti tomu lehce "zařasená" akvária navozují atmosféru skutečného kousku přírody – viz. vítězné akvárium a akvárium na čtvrtém místě.

Letos poprvé se soutěže zúčastnily i dvě mořské nádrže. Vypadaly pěkně a jejich ohodnocení nebylo pro porotu lehké. Věřím, že v hodnocení návštěvníků dopadnou tyto dvě nádrže asi lépe než u poroty. Mořské akvárium je podle mého soudu zcela jiná "liga" a osobně se domnívám, že by pro ně měla být vytvořena zvláštní kategorie. To je ale věc pořadatelů, zda se jim podaří přilákat i další zájemce o vytvoření mořských soutěžních miniakvárií. Vystavení mořských akvárií s sebou nese řadu rizik, ovšem kdo umí, ten umí což jsme se mohli přesvědčit letos na výstavě. Když se chce něco dokázat či přispět k dobré akci, tak jde všechno …

První z mořských akvárií…

Autor: Michal Toufar

A druhé mořské

Autor: Michal Toufar

Musím vyjádřit svoji lítost nad tím, že akvárií nebylo ještě více a hlavně, že se letos soutěže nezúčastnili loňští úspěšní soutěžící z první pětky. Mohlo to být o hodně zajímavější jak pro porotu, tak hlavně pro návštěvníky. Všichni tito akvaristé mají velký potenciál založit úspěšné výstavní akvárium. Stejně tak by mohlo být zajímavé oslovit další zahraniční akvaristy, třeba z Polska, kde jsou podle mého názoru ještě o něco dále v technikách vytváření krásných akvárií – viz. informace na Webu (např. http://www.roslinyakwariowe.pl/... ).

Dámy a pánové, doufám, že za rok se setkáme a utkáme na dalším ročníku soutěže miniakvárií v ještě četnějším zastoupení než letos, osobně se na další ročník již teď těším…

A ještě na skok do Vídně


Na neděli jsme si naplánovali návštěvu vídeňského výstaviště na prodejní trhy exotických zvířat – Haustiermesse (http://www.haustiermesse.at/... Po lehkém bloudění v Bratislavě způsobeném zejména nefunkčností GPS navigace, jsme přejeli hranice a zanedlouho zaparkovali u výstaviště ve Vídni. U několika otevřených pokladen stály cca desetimetrové fronty na lístky, ale ty postupovaly rychle, takže jsme po několika minutách mohli vejít do prostoru výstavy.

Vídeňské výstaviště

Autor: Michal Toufar

Jelikož času nebylo mnoho, sekce, které nesouvisely s akvaristikou jsme jen proběhli. Minuli jsme výstavu morčat, koček, molo s promenádou psů, prodejce brouků, pavouků, gekonů, žabek, ještěrek a dalších terarijních zvířat, až jsme dorazili do akvaristické sekce. K prodeji byla spousta zajímavých živočichů, bohužel pro mne za velmi nezajímavé ceny, takže osobně jsem odešel s prázdnou. Ostatní však byli ochotni nějaké to euro obětovat a za chvíli se po výstavišti pohybovali obtěžkáni pytlíky s rybami, šneky nebo taškami plnými odborné literatury. Kromě nabídky živočichů byli k dostání i výrobky světových značek, jak je na akcích podobného rozsahu zvykem.

Součástí akvaristické sekce byla i prodejní výstava zařízených miniakvárií. Nepočítal jsem kolik jich bylo, ale ve srovnání s akvárii v Bratislavě působila v drtivé většině tato akvária kýčovitým dojmem. Jestli bych si vybral akvárium, které bych si chtěl koupit (cena 78 EUR/ks) tak by bylo možná jedno, více určitě ne.

Nabízená miniakvária

Autor: Michal Toufar

Kromě miniakvárií ….

Autor: Michal Toufar

byly vystavovány i minipaludária.

Autor: Michal Toufar

Nějaké to moře se tu taky našlo

Autor: Michal Toufar

Na prodej byly i korály….

Autor: Michal Toufar

…nebo kořeny.

Autor: Michal Toufar

Čas postupoval až příliš rychle a zanedlouho jsme se museli vydat na zpáteční cestu zpět do kulturního domu Ružinov na demontáž výstavních akvárií. V době našeho příjezdu byla expozice včetně burzy již prakticky rozebrána. Vrhl jsem se tedy i na svoje akvárium, demontoval ho a zabalil na cestu. Netrvalo to o moc déle než když jsem ho instaloval, takže rozloučení se slovenskými přáteli přišlo chvíli na to. Čekala mě cesta do Brna za tmy, takže jsem chtěl vyrazit co nejdříve to bylo možné. Domů jsem dorazil kolem půl osmé večer, vybalil akvárium a nainstaloval ho na své původní místo. Jeho obsah byl opět neporušený, takže tento způsob přepravy mohu opět doporučit.

Víkend nedělí sice skončil, ale já si na pondělí naplánoval ještě návštěvu další akvaristické akce – výstavu Orchidejí a klenotů akvaristického světa v prostoru brněnské Kociánky. Z celkového hlediska se jednalo o povedenou akci, vystavované orchideje byly nádherné, směsice vůní přímo omamná. Rozlehlé skleníky nabízely k vidění mnohé, mimo jiné i stromky doslova obsypané mandarinkami a pomeranči, jen se pro ně natáhnout a pochutnat si na nich. Co se týče doplňkové akvaristické části, jsem poněkud na rozpacích. Vystavovaná akvária byla většinou zařízena velmi spartánsky, nádrže byly špatně osvětlené nebo jejich osvětlení nebylo řešeno nijak.

Jedno z vystavených akvárií

Autor: Michal Toufar

Další vystavené akvárium…

Autor: Michal Toufar

Vystavované klenoty, v podobě halančíků pana Petra Bojanovského, byly v malých nádržkách jistě nádherné, ale nebyly pořádně vidět, takže se návštěvník mohl jen dohadovat o jejich skutečné kráse.

Nádržky s halančíky, ryby byly hodně špatně vidět…

Autor: Michal Toufar

Stejně tak rybky v ostatních nádržích byly krásné, leč pod lepším osvětlením by jejich barvy také lépe vynikly. Jako zdařilé nádrže mohu z hlediska celkového dojmu z akvária hodnotit jen akvária SkloRexu, kolegů Mirka Koukala, Martina Šátka a ještě jedno, jehož autora neznám.

Akvárium Ing. Šmerdy

Autor: Michal Toufar

Akvárium kolegy Koukala

Autor: Michal Toufar

Akvárium kolegy Šátka

Autor: Michal Toufar

Toto byla jediná akvária s dostatečným osvětlením a oprávněně budila pozornost návštěvníků…. Prioritou této výstavy byly orchideje a ty nezklamaly. Doplňková akvaristická akce poněkud zaostala za mým očekáváním, škoda krásných vystavených ryb, které nebyly pořádně vidět. Budiž tento názor jednoho z návštěvníků pro autory výstavy stimulem k dalšímu zlepšení v případných dalších ročnících výstavy. Součástí této akce byl také prodej, v tomto případě převážně prodej orchidejí, ale i rostlin pro užití v akváriích.

Odchodem z výstavy orchidejí skončil můj vydařený akvaristický víkend. Snad vám tato krátká reportáž alespoň trochu přiblížila navštívené akce a bude pro vás motivem nesedět příště doma, ale rozjet se na akce podívat osobně. Jakákoliv fotka z této reportáže nemůže nahradit osobní návštěvu a shlédnutí nádrží naživo. Stejně tak "povídání" o akvaristice přes Internet v diskusích je nesrovnatelné s osobním setkáním akvaristů. Těším se na setkání s vámi na některé z dalších akvaristických akcích.

Závěrem si dovoluji přiložit ještě několik fotografií:

Hlavačka se šnekem

Autor: Michal Toufar

Pogostemon Helferi

Autor: Michal Toufar

Rak v jednom z větších akvárií ve Vídni

Autor: Michal Toufar

Pěkná rostlinná nádrž z vídeňského výstaviště

Autor: Michal Toufar

Pohled na nádržky s halančíky na brněnské výstavě

Autor: Michal Toufar

Jedna z krásných orchidejí …

Autor: Michal Toufar

… další květ….

Autor: Michal Toufar

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.