Salzburg: Haus der Natur II.

Autor: Roman Rak · 2.7.2008 · Článek #220 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

Solnohradské centrum Salzburg jsme v předchozí části reportáže ČLÁNEK: Salzburg: Haus der Natur I. opustili po detailním popisu celkové expozice Dómu přírody od horních pater až po přízemí. V dnešním pokračování se budeme věnovat teráriím a především živým expozicím v místních nádržích, světu pod sladkovodní i mořskou hladinou.
Autor: Roman Rak

Terária


Prostor terárií najdeme ve druhém patře rozsáhlého komplexu budov trojúhelníkového půdorysu. První, co nás zaujme, je prostornost a členitost expozicí, s terárii různých tvarů a velikostí. Velký důraz je kladen na biotop výstavních prostor. Terária jsou nádherně zarostlá a vzorně čistá skla dávají pocit, že se díváme do výseků divoké přírody.
Autor: Roman Rak

Již při prvních krocích do prostoru terárií jsme nadšeni velkorysostí výtvarného pojetí a prostorností jednotlivých terárií. Členitost prostoru, kde se autoři záměrně vyhnuli pravým úhlům, v nás zvyšuje napětí, co nalezneme za dalším ohybem chodby. Každý výstavní prostor je zcela odlišný od předchozího – má jiné rozměry, tvary, rámování nebo nasvícení. O plazech a ještěrech nemluvě, stejně tak o bujné vegetaci. Ne vždy je však jednoduché v hustě zarostlých a členitých prostorách nalézt chované exempláře.
Autor: Roman Rak

V 33 rozměrných teráriích nalezneme jak obojživelníky, tak i varany, různé ještěry a samozřejmě hady. Sousedství terárií je uspořádáváno do logických celků. V mnoha teráriích nalezneme i vodní prvky. Největším teráriem – kombinovaným s velkým vodním objemem, je expozice s mississippskými aligátory, kteří jsou chováni v zajetí plných 30 let! Terárium je dlouhé 6 a hluboké asi tři metry, s vodním sloupcem půl metru vysokým.

Levý horní a spodní snímek: Terárium aligátora. Pod vodní hladinou v křišťálově čisté vodě najdeme velké jihoamerické cichlidy, které spokojeně proplouvají kolem aligátora, jemuž z vody vyčnívají jen oči a špička tlamy.

Autor: Roman Rak

V expozicích terárií je možné občas potkat velké skupiny dětí. Nejen školáků, kteří sem chodí pravidelně se svými učiteli biologie (a nejenom k akváriím a teráriím), ale i členů dětského teraristického kroužku. Ti obdivují chované druhy nejen za sklem, ale pod dohledem zkušených herpetologů je často berou i do rukou, včetně poměrně velkých krajt. Výjimku tvoří pochopitelně aligátoři a hlavně africké, prudce jedovaté mamby nebo gabunské zmije.

Mamba zelená (Dendroaspis viridis Hallowell, 1844). Had, žijící převážně v korunách stromů s denní aktivitou. Jeho štíhlé, jasně zelené tělo splývá s listím, takže je těžko pozorovatelný. Je ostražitý až oparný, velice rychle a hbitě se dokáže pohybovat v listoví. Vejcorodý. Jedná se o prudce jedovatého plaza, jehož jed má více složek. Hlavní složkou jsou neurotoxiny, které působí na mozková a míšní centra nervového systému. Dále je jed tvořen složkami hemolýzy (rozkládající červené krvinky) a antikoaguliny (zpomalující srážení krve) [1].

Autor: Roman Rak

Hned vedle mamby zelené najdeme terárium s nejobávanějším a největším hadem Afriky – mambou černou (Dendroaspis polylepis), která je oproti mambě zelené nesmírně agresivní. Dorůstá délky až 4,5 m, dokáže se vztyčit často až do výše lidských očí. Složení jedu je obdobné jako u mamby zelené. Do těla člověka dokáže vpravit až 40 násobek smrtelné dávky jedu. Není-li okamžitě poskytnuto sérum, úmrtnost je 100%. Žije nejenom ve větvoví stromů, ale i na zemi, kde se dokáže plazit rychlostí až 20 km/h, což mambu černou zařazuje mezi vůbec nejrychlejší hady světa.

Psohlavec zelený (Corallus caninusp). Tento též nádherně zeleně zbarvený hroznýš, žijící v deštných pralesích Amazonie, dorůstá délky 280 -320 cm. Živorodý druh. V zajetí rozmnožován velice zřídka a proto je snem mnoha teraristů jej uměle odchovat.

Autor: Roman Rak

Zajímavě pojaté terárium s krajtami tmavými (Python molurus bivittatus), schovanými v dutých kmenech. Vpravo nahoře jsou v dutině stromu patrné snesené vejce. Dospělí jedinci dorůstají délky až 8 m a svým silným stiskem dokáží usmrtit i dospělého člověka.

Autor: Roman Rak

Třetí chovanou, a stejně nebezpečnou raritou Dómu je též africký plaz - zmije gabunská (Bitis gabonica), dosahující délky až 2 m a váhy úctyhodných 20 kg. Jedové zuby o délce 5,5 cm jsou nejdelšími jedovatými zuby ze všech dosud známých plazů. Zmije gabunská je sice líný a pomalý had, ale vzhledem k hloubce kousnutí a obrovskému množství jedu velmi nebezpečný. Po uštknutí nepouští svou oběť. K dalším prudce jedovatým chovancům salzburského terária, které je považováno za jedno z nejhezčích v Evropě, patří i kobry.

Odpočívající leguán je dokonale maskován ve větvoví stromu.

Autor: Roman Rak

Akvaristická expozice


Výstavní nádrže Dómu přírody nalezneme v přízemí, vlevo za pokladnami hned u vstupu do muzea. Správně bychom podle vyznačeného směru prohlídky měli nejprve projít přes sál prehistorických ještěrů a pak při vstupu do světa podvodní říše při prohlídce narazit na největší mořskou útesovou nádrž s celkovým objemem 60 000 litrů. K ostatním 42 nádržím se dostaneme buď právě tudy, nebo dalšími dvěma vchody (viz situační náčrtek).

Celkové půdorysné schéma akvaristické expozice Dómu přírody. Vpravo (ve směru prohlídky označené šipkou) za největší 60 000 litrovou nádrží najdeme samostatný salónek, kde v panoramatické expozici nalezneme sbírku korálů. Při prohlídce se pravidelně střídají mořské a sladkovodní akvária. Mořské nádrže jsou koncentrovány v kruhové výseči s centrální osmistěnnou nádrží o objemu 10 000 litrů. V poslední sekci, kolem východu jsou koncentrovány nádrže s rybami obývajícími střední Evropu. Na půdorysu si je vhodné uvědomit, že technické zázemí je dvojnásobně větší, než koridory, kterými procházejí návštěvníci. Všimněte se na schématu i obrovských filtrů vedle u každé nádrže.

Autor: Roman Rak

V salzburských nádržích spatříme sladkovodní ryby z Afriky, Jižní Ameriky, severovýchodní Asie, včetně centrální Evropy. Mořská akvária jsou zastoupena druhy ze všech známých korálových lokalit a ze Středozemního moře, kterému je věnována nemalá pozornost.
Chráněný design
Interiérům terárií a nádrží, jejich estetickému vzhledu je v Haus der Natur věnována mimořádná pozornost. Pro většinu místních nádrží je typický půlkruhový půdorys (zadní stěna je laminována), který dává designu neobvyklou hloubku i prostor, úžasné možnosti při vytváření rozmanitých biotopů s královsky bohatou vegetací. Většina nádrží má minimální objem 1 až 2 tisíce litrů, který ještě více umožňuje návrh fantastických kompozicí.

Provozovatelé stálé výstavy si uvědomují jedinečnost a neopakovatelnost vzhledu akvárií a snaží se je i náležitě chránit, o čemž jsem se i osobně přesvědčil.

V expozici Dómu přírody najdeme dvě paludária. Jedno napodobující výsek studenovodní horské bystřiny se pstruhy. Do nádrže se valí vodopád, jež přirozeným způsobem prokysličuje vodu v nádrži. Břehy jsou pokryté vlhkomilnými rostlinami.

Autor: Roman Rak

Při focení jsem si všimnul, že jsem celou dobu bedlivě pozorován na rozdíl od ostatních návštěvníků, kteří k pořizování snímků používali své mobily. Makroobjektiv Nikkor 105 mm svou robustností přitahoval zrak salzburských chovatelů, stejně jako dlouhé hodiny, které jsem trávil u nádrží, pozoroval život v nich a čekal na vhodný okamžik snímku.

Biotopní nádrž s africkými cichlidami z jezer Njasa a Tangajika. Kameny a celkové aranžmá působí přirozeným dojmem a zároveň vytváří velmi zajímavé oblasti světel a stínů.

Autor: Roman Rak

Zpravidla ctím zákaz používání blesku, je-li ve výstavních prostorách vyžadován. Při určitých zkušenostech, alespoň trochu příznivě nasvícené nádrži, správné velikosti ryb a jejich rychlosti plavání a samozřejmě se vhodném nastavením expozičních parametrů v manuálním režimu fotoaparátu (ISO 800 – 1000, čas 1/50 – 1/30 sec) to většinou možné. Ovšem to vyžaduje svatou trpělivost a pevné nervy, protože i tak je při prohlížení snímků na počítači drtivá většina nepoužitelná, protože snímky bývají velmi neostré a zrnité.

Korálový útes hraje všemi barvami a je výsledkem velmi pečlivého designu a rozmístění měkkých i tvrdých korálů podle jejich náročnosti na intenzitu světla a proudění vody.

Autor: Roman Rak

Jelikož jsem nic neporušoval, nebylo možné mi ani nic vytknout. Cítil jsem ale nervozitu místních pozorovatelů. Po dlouhém ostýchání se se mnou dali nakonec do řeči. Neustále se mě pak vyptávali, k jakému účelu chci fotografie použít. Upozorňovali mne, že pokud fotím pro komerční účely, musím mít souhlas Dómu a navíc vždy uvádět zdroj snímků.

Další reefová nádrž, tentokrát o objemu 6 000 litrů, obydlená zejména různými bodloky a pomci. Před takovouto nádherou dokážete sedět na pohodlné lavici dlouhé desítky minut a kochat se nejenom rybami, ale i výsekem dna korálového útesu pokrytým jemným bílým pískem, po kterém se prohání stíny ryb i vlnění hladiny. Kdo se potápí, velmi dobře zná tento pocit.

Autor: Roman Rak

Vysvětlovali mi, že mnoho "akvaristických profesionálů a publicistů" vykrádá jejich design nádrží a ve svých publikacích si nádrže, včetně jejich kompozičního a biotopního návrhu přivlastňují. Design nádrží je opravdu jedinečný a neopakovatelný. Chápu požadavky i obavy tvůrců místních nádrží a spolu s nimi plně nesouhlasím s nemorálním postupem některých jedinců. Na druhé straně si ale neumím dost dobře představit právní ochranu nádrží, když je vlastně povoleno focení nádrží bez jakéhokoliv dalšího upozornění (jen blesk je zakázán).

Nádrž jihovýchodní Asie, ke které patří kryptokoryny, mřenky, duhovky a nádherné parmičky Denisonovy.

Autor: Roman Rak

Mořská akvária


Zachováme-li vyznačený postup prohlídky Dómu přírody, u vchodu do akvaristické sekce nás uvítá nezapomenutelný pohled do největší, mořské nádrže expozice. Ta má objem úctyhodných 60 kubických metrů vody a přibližně krychlový tvar. Do nádrže se dá dívat z boku panoramatickým oknem nebo ze strany velkou prosklenou stěnou.

Pohled do největší salzburské nádrže panoramatickým oknem.

Autor: Roman Rak

Zajímavostí nádrže je skutečnost, že podlaha, na které stojíme, je minimálně 2 – 2.5 metru nad pomyslným mořským dnem, takže ryby k nám připlouvají i ze spodu. Vodní hladina je podstatně výše než horní hrana pomyslného okna do podmořského světa, takže celkově máme pocit, že se nacházíme v ponorce, ze které pozorujeme to tiché, ale velmi barevné a živé dění.

Nádrž je obývána žralokem černocípým útesovým (Carcharhinus melanopterus), který vytrvale a ladně krouží kolem centrální technologické šachty porostlé sasankami.

Autor: Roman Rak

Se žralokem nádrž obývá obrovské množství korálových ryb nejrozmanitějších barev a tvarů, zejména velcí pomci císařští (Pomacanthus imperator) a další druhy z čeledi pomců, které jsou silně teritoriální a agresivní a lze je chovat jen v opravdu velkých nádržích. Tyto druhy se chovají v nádržích obvykle o objemu několik desítek tisíc litrů, v menších nádržích je málokdy spatříme.

Nádherný exemplář pomce modročelého (Holacanthus ciliaris).

Autor: Roman Rak

Mamutí mořská nádrž byla postavena jako jedna z posledních nádrží celé akvaristické expozice, za podpory velkého množství sponzorů. Náročnost úprav interiéru salzburského muzea je bohatě dokumentována fotografiemi na stěnách chodby, kterou procházíme do dalších výstavních prostor, takže si dokážeme udělat velmi dobrou představu o této náročné akci.

Hejno kranasů vysokých (Selene vomer), které můžeme v několika mála jedincích spatřit i v pražské Galerii Butovice. Nádrž je dále obývána trnuchami modroskvrnnými (Taeniura lymna) a velkými pomci.

Autor: Roman Rak

Korálová nádrž se žralokem a velkým množstvím korálových ryb je zajímavá a neobvyklá i z technického hlediska. Obecně je znám fakt, že korálové nádrže musí mít velmi čistou vodou prostou jakéhokoliv biologického znečištění. A právě žralok, dravec, krmící se masitou potravou, je zdrojem velkého množství odpadu. Jediným řešením je velmi vysoce efektivní biologická filtrace včetně výkonných odpěňovačů.

K neobvyklým rybkám patří bezesporu klunatky jednopruhé (Aeoliscus strigatus) , které svým protáhlým tělem připomínají břitvu. Klunatky i v silném proudu vody "visí" hlavou dolů.

Autor: Roman Rak

Většinu mořských nádrží nalezneme v centrální kruhové místnosti, které vévodí osmistěnná nádrž umístěná v centru o objemu 10 000 litrů. Po okolních stěnách je umístěno celkem osm nádrží. Čtyři nádrže mají objem 2 000 litrů, zbylé 1 000 litrů.

Ve větších nádržích ke umístěno korálové společenství, v menších nádržích pak zajímavé ryby a chobotnice pobřežní Octopus vulgaris [7], žijící u skalnatého pobřeží v hloubkách až 100 – 200 metrů.

Chobotnice jsou známé svou inteligencí. V Dómu přírody je dokazována občas při krmení. Její oblíbená strava – langusta – je uzavírána do zavařovací lahve se šroubovacím uzávěrem. Chobotnice si se svými chapadly ale dokáže poradit. Jedním si přidrží lahev a druhým odšroubuje uzávěr, aby se dostala k pochoutce. Nemáte-li štěstí to vidět na vlastní oči, najdete alespoň fotodokumentaci v příručce Akvária v Haus der Nature, jejímž autorem je Dr. Inge Illich.

Oblíbenou rybkou, často chovanou v mořských nádržích je králíčkovec liščí (Siganus vulpinus). Je-li tato jedovatá rybka stresována, na jinak kanárkově žlutých bocích se objevují hnědavé až černé skvrny.

Autor: Roman Rak

Při pohledu do nádrží ztrácíte pojem o čase. To jak jste uchváceni pestrostí a dynamikou podmořského světa. Stále nacházíte něco nového. Sotva si člověk stačí prohlédnout jednu nádrž, už jej láká další.

Bradáč červený (Anthias anthias), z čeledi nanicovitých, žije v okolí útesů a v podmořských jeskynních v hloubce 15 – 30 m.

Autor: Roman Rak

V jedné chvíli jsem se podíval do potemnělé nádrže, kde mne zaujaly neobvyklé červenavě zbarvené ryby, které na první pohled připomínaly křížence cichlid se závojnatkami. Takovouto rybu jsem nikde neviděl a teprve doma při detailním studiu atlasů jsem se dozvěděl, že se jedná o bradáče červeného (Anthias anthias) z čeledi kanicovitých, který je příbuzný drobným, rovněž červeným, ale podstatně menším bradáčům rodu Pseudanthias, obklopujícím korálové věže podmořských útesů v tisícihlavých hejnech.

Rybky rodu Pseudanthias (sp.) (bradáči) jsou pro svou barevnost a zajímavý tvar těla vděčnými obyvateli reefových nádrží. Snímek pořízen v přírodní lokalitě Rudého moře v oblasti Sharm-el-Sheik v hloubce kolem 4 m.

Autor: Roman Rak

V tisícilitrových mořských nádržích v kruhové místnosti najdeme dále ryby jako jsou kněžíci (Macropharyngodon sp.), ryby Středozemního moře - dlouhorypce obecné (Macrorhamphosus scolopax), ropušnici malou (Scorpaena notata), ropušnici obecnou (Scorpaena strofa), parmovce bezvousého (Apogon imberbis), pyskouna růžového (Labrus bimaculatus), parmici pruhovanou (Mullus sumuletus), kambalu středozemní (Bothus podas), kněžíka duhového (Coris julis), pyskouna pavího (Thalassoma pavo), pyskouna dlouhonohého (Symphodus rostratus). V nádržích nechybí ani elegantní rak Astacus gammarus.

Bodlok příčnopruhý (Acanthurus triostegus), si v angličtině díky svému vzhledu „oděvu“ vysloužil název "trestanec". Ve své domovině žije ve velkých hejnech a je vhodnou rybou pro začínající chovatele, kteří se chtějí zaměřit na bodloky.

Autor: Roman Rak

Ve společenských korálových nádržích dále najdeme např. pomčíka ohnivého (Centropyge loriculus), pomce skvrnitého (Pomacanthus maculosus), pomce Lamarcova (Genicanthus lamarck), klipku hrotcovou (Heniochus acuminatus), bodloka Desjardinova (Zebrasoma desjardinii), ostence červenozubého (Odonus niger), klauna černobřichého (Amphiprion polymnus), parmovce skvělého (Pterapogon kauderni), bradáče pruhovaného (Pseudanthias pleurotaenia) nebo bodloka žlutého (Zebrasoma flavescens).

Klipka límcová (Chaetodon collare) | Zobec obecný (Chelmon rostratus)
Havýš rohatý (Lactoria cornuta) | Bodlok pestrý (Paracanthurus hepatus)

Autor: Roman Rak

Nechybí pochopitelně ani perutýn ohnivý (Pterois volitans) nebo muréna hvězdovitá (Echidna nebulosa), které jsou chovány ve společenství větších ryb.

Bodlok žlutý (Zebrasoma flavescens) patří k jedněm z nejoblíbenějších korálových rybek chovaných v zajetí. U kořenu ocasu je patrný bíle zbarvený ostrý břit.

Autor: Roman Rak

Korálové rybky hýří úžasnými barvami či neobvyklými tvary a vyvolávají u většiny návštěvníků představy a fantazie vzdálené exotiky tropických moří, pro některé, kteří tam byli a měli možnost alespoň na chvíli strčit hlavu pod vodu, pak zase úžasné vzpomínky na prožité chvíle. U sladkovodních akvaristů to je někdy jen povzdechnutí, že i něco takového by chtěli jednou doma chovat. U mořských akvaristů pak zase trošku melancholické závisti mít možnost doma nádrž o objemu několika tisících litrů a k tomu odpovídající technické zázemí.

Sapín zelený (Chromis viridis) | Bodlok Desjardinův (Zebrosoma desjardinii)
Bradáč (Pseudoanthias sp.) | Pomčík ohnivý (Centropyge loricula)

Autor: Roman Rak

K velmi neobvyklým mořským nádržím bezesporu patří nádrž, kde je pouhý písek (přibližně 20centimetrová vrstva), ve kterém jsou zavrtáni úhořovci Hassovi (Heteroconger hassi) . Nad povrch písku vykukuje tak jedna čtvrtina těla, která má obvykle sklopenou hlavu, takže černobíle síťkované rybky vypadají jak zapíchnuté hůlky do půdy, jež se klátí ze strany na stranu. Celé hejno těchhle pozoruhodných rybek se houpavě kymácí jako jeden muž, v proudu vody se naklánějí, aby ulovili potravu. Stačí jeden prudký, neopatrný pohyb před nádrží, a celé tahle kolonie najednou zmizí v písku. Za chvilku vystrčí opatrně jedna rybka hlavu, a když shledá prostor kolem sebe bezpečný, i zbývající se znovu dají do původního houpavého tance v proudu vody.

Úhořovec Hassův v celé své kráse. Rybky fascinují synchronizovanými pohyby celé kolonie, jejich zvědavost i opatrnost na straně druhé jsou pozoruhodné.

Autor: Roman Rak

Zajímavé jsou i tři poměrně drobounké mořské nádrže o objemu několika mála desítek litrů. Zde nalezneme klauny očkaté a jejich drobounký potěr v malé nádržce zavěšené uvnitř nádrže rodičů, čtverzubce i havýše. Pro každého pozorovatele to je opět úžasný mikrosvět, stvořený sám pro sebe. Je nádherné pozorovat, jak klauni velikosti necelého jednoho centimetru se mazlíkují i válejí v drobounkých sasankách.

Klauni očkatí (Amphiprion ocellaris), rodiče a děti.

Autor: Roman Rak

V malých nádržích nalezneme například nádherné, na první pohled nemotorné havýše nebo elegantní krevetky, zajímavé mořské řasy i korály.

Autor: Roman Rak

Sladkovodní akvária


Sladkovodní nádrže se vyrovnají mořským. Svojí úpravou, vzhledem i zajímavými chovanci zaujmou i zkušené a tedy náročné akvaristy. Najdeme zde ryby jak tropické, tak i studenovodní, včetně pstruhovitých. Všechny nádrže jsou důsledně biotopní.

Afrika. Vlevo od nádrže jsou informace o chování teritoriálních tlamovců, vpravo pak o jezerech, jejich velikosti, hloubce, počtu endemitních druhů apod. V samotné nádrži pak zástupce: Pseudotropheus zebra, Melanochromis aurata, Lamprologus leleupi, Julidochromis regani, Labeotropheus fuelleborni, Tropheus moori, Aulonocara nyassae, Lamprologus brichardi.

Autor: Roman Rak

Vedle každé nádrže najdeme decentně podsvícenou skleněnou tabuli s latinskými i cizojazyčnými názvy ryb spolu se zdařilými fotografiemi. Stručné, ale výstižné popisky jednotlivých druhů jsou doprovázeny názornými grafickými výtvory s dalšími textovými zajímavostmi, mapkami přírodních lokalit výskytů, jindy zase s obrázky anatomických částí ryb, které jsou typické pro ten či jiný druh, jeho chování atd. Je na co se dívat v nádržích i vedle nich. Všechny informace nalezneme ještě ve zdařilé příručce, kterou si můžeme koupit u pokladny.

V paludáriu s kvetoucí vegetací pod hladinou líně číhají na svou kořist stříkouni lapaví (Toxotes jaculatrix).

Autor: Roman Rak

Nádrže slouží nejenom pro potřebu návštěvníků malých i velkých, ale některé i pro vědecké účely. Jedinečná nádrž je se střikouny lapavými (Toxotes jaculatrix). Vlastně se jedná o paludárium, nad hladinou zarostlou bujnou tropickou vegetací. V pravé části nádrže jsou patrné rysky měřící výšku od hladiny dále. Tento „metr“ je určen pro pozorovatele, aby mohli dokumentovat výšku, do které stříkounu proudem vody ze svých speciálně k tomu uzpůsobených tlamek sestřelují živý náletový hmyz nebo se za ním atletickými skoky vymršťují a chytají do tlamek.

Obávané piraně (Pygocentrus nattereri) v nádrži působí majestátně a klidně.

Autor: Roman Rak

S výsledky a pozorováními se můžeme pak setkat v odborné literatuře nebo i na internetu. Stříkouni jsou pravidelně krmeni ve stejnou denní dobu (10.30 hodin), což je spolu s krmením žraloků nebo piraní vítanou návštěvnickou atrakcí.

V nádrži Amazonie nalezneme Symphysodon aequifasciata haraldi, Paracheirodon axelrodi, Petitella georgie, Gasteropelecus sternicia, Corydoras sterbai, Sturisoma barbatum.

Autor: Roman Rak

K zajímavým expozicím patří nádrže s "elektrickými" rybami, které jsou umístěny v blízkosti paludária se střikouny. Nevelká akvária jsou hustě zarostlá a v přítmí, takže fotografovat zde bez blesku je prakticky nemožné. Informační tabule zobrazují i popisují způsob, jak ve vnitřních orgánech ryb vzniká elektřina až o napětí 600 Volt. Nádrže obývají rypoun Petersův (Gnathonemus petersii)-http://www.fishbase.org/..., paúhoř elektrický (Electrophorus electricus) - http://www.fishbase.org/..., a elektrický sumec Malapterurus electricus - http://www.fishbase.org/... .

Kostlín skvrnitý patří k živoucím fosilním dravcům z dob prvohor. Díky specifickému způsobu dýchání napodobuje klasickou plicní ventilaci suchozemských tvorů, čímž snáží velmi vysoké teploty s nízkým obsahem kyslíku ve vodě. Pro svou dravost a protáhlost těla jsou kostlíni v severní Americe nazývání aligátořími rybami, jsou postrachem všech chovatelů ryb a rybářů. Tělo je kryto zkostnatělými šupinami, jež vytvářejí něco jako obrněný pancíř. Kostlíni s dožívají desítek let stáří.

Autor: Roman Rak

Ze všech salzburských nádrží na mne osobně nejvíce zapůsobila ta s kostlíny skvrnitými (Lepisosteus oculatus), endemity severoamerických velkých jezer. Tito dravci, na první pohled připomínající štiku, stojí nehybně pod hladinou a vychutnávají hřejivé horní vrstvy vody, stejně jako ve své domovině.

Celkový pohled na nádrž kostlínů, kde najdeme nádherné tři exempláře. V popředí Cryptocoryne wenditii.

Autor: Roman Rak

Skvrnité, olivově zelené torpédovité tělo dravce s kruhovým příčným průřezem je úžasně doplňováno neobvyklými stonkovitými rostlinami se vstřícnými, též kulatými listy, které pomáhají maskování dravce. Dno nádrže v popředí je hustě porostlé kontrastně hnědými, zvlněnými listy Cryptocoryne wenditii, které zde vytvářejí hustý porost, jež je snem mnoha akvaristů. Rod kostlínů je velmi zajímavý svým historickým původem a vývojem, obdivuhodnými biologickými zvláštnostmi a svou tichou elegancí.

Na této nádrži s duhovkami o objemu 2000 litrů je zcela zřejmá půlkruhová boční a zadní stěna, která tvoří jeden jednolitý celek a akváriu dává zajímavou prostorovost. Pozorovatel má dojem, jakoby se sám potopil do tohoto výseku živé přírody a vnímá i hru světla na hladině, která s promítá na pozadí, které působí velice přirozeně, i když tam není žádná složitá dekorace, jež mnohdy sami v nádržích vytváříme. V jednoduchosti je často skrytá funkčnost i krása.

Autor: Roman Rak

Ukouzlilo mne i akvárium "Asie" s mřenkami a hlavně duhovkami i parmičkami. Gavúnky jsem vždy obdivoval, líbila se mi jejich rozmanitost tvarů a těla, fantasticky hrající barvy na relativně velkých rybkách, takže nejsou nikterak ani ve velké nádrži přehlédnutelné. Znovu jsem si uvědomil, do jaké velikosti dorostou mé mřenky nádherné, které tady defilovaly o velikosti 30 cm.

Gavúnek lososový (Glossolepis incisus) a parmička Denisova (Puntius denisonii).

Autor: Roman Rak

Kromě gavúnka lososového, parmičky Denisovy a mřenky nádherné v nádrži najdeme ještě nádherné exempláře gavúnka Boesemanova (Melanotaenia boesemani) a gavúnka Herbertaxelrodova (Melanotaenia herbertaxelrodi).

V nádrži naproti gavúnkům uvidíme hlavostojku příčnopásou (PLeporinus fasciatus), foto vlevo a parmičku Schwanefeldovu (Barbus schwanefeldi), dorůstající délky až 35 cm (pravý snímek). Akvárium s nimi obývají ještě kančíci rudí (Cichlasoma festae).

Autor: Roman Rak

Poslední část expozice ve směru standardní prohlídky tvoří několik velkých nádrží s domácím evropským osazenstvem. Vzhledem k tomu, že nádrže jsou studenovodní a ryby velké, produkující značný biologický odpad, najdeme zde minimum rostlin. Dekorace tvoří především kořeny. O paludáriu s výsekem horské bystřiny se pstruhy byla již řeč. Za nádrží s pstruhy následují akvária s ostatními obyvateli domácích vod.

Královna domácích vod – štika obecná (Esox lucius) – v ideálních podmínkách dorůstá váhy až 80 kg!

Autor: Roman Rak

Nalezneme zde např. tyto zástupce (na webových odkazech nejdete detailní popisy převážně z české encyklopedie Wikipedia:
štika obecná (Esox lucius) http://cs.wikipedia.org/...
candát obecný (Stizostedion lucioperca) http://cs.wikipedia.org/...
lín obecný (Tinca tinca) http://cs.wikipedia.org/...
okoun říční (Perca fluviatilis) http://cs.wikipedia.org/...
ouklejka pruhovaná (Alburnoides bipunctatus) http://pl.wikipedia.org/...
jeseter malý (Acipenser ruthenia) http://cs.wikipedia.org/...
hrouzek obecný (Gobio gobio) http://cs.wikipedia.org/...
parma obecná (Barbus barbus) http://cs.wikipedia.org/...
jelec tloušť (Leuciscus cephalus) http://cs.wikipedia.org/...
perlín ostrobřichý (Scardinius erythrophthalmus) http://cs.wikipedia.org/...
plotice perleťová (Rutilus rutilus) http://en.wikipedia.org/...
cejnek malý (Blicca bjoerkna) http://cs.wikipedia.org/...

Ukázka nádrže, v které dominují dravé štiky.

Autor: Roman Rak

Některé ryby jsou nám dobře známé, jiné zase jsou svým způsobem zvláštností, protože dnes žijí jen v dokonale čisté vodě – např. právě jmenovaná ouklejka pruhovaná.

U každé nádrže, mořské i sladkovodní, tropické i studenovodní, najdeme vždy popisky chovaných druhů ryb a ostatních živočichů.

Autor: Roman Rak

Naše procházky expozičními nádrži salzburského Dómu přírody pomalu končí. Vpravo u východu (pokud jdeme ve směru doporučované prohlídky) nalezneme ještě velkou nádrž, které dominuje obrovská, více jak metrová arowana, jež majestátně proplouvá nádrží.

Arowana neboli česky Ostnojazyčnatec dvovousý (Osteoglossum bicirrhosum).

Autor: Roman Rak

V nádrži s arowanou nemůžeme přehlédnout rovněž nádherné exempláře dvojdyšného bahníka amerického (Lepidosiren paradoxa), u dna se zdržujícího anténovce skvrnitého (Pseudoplatystoma fasciatum) [10], blíže nespecifikované trnuchy (Potamotrygon sp.) a kapitálního kousku krunýřovce tečkovaného (Hypostomus punctatus).

V Dómu přírody najdeme ještě jednu neobvyklou a svým způsobem zajímavou nádrž. Najdeme ji v chodbě u největšího mořského akvária přímo nad naší hlavou. Přes skleněné dno se díváme zespodu na perutýny ohnivé (Pterois volitans). Tento neobyčejný pohled simuluje prostředí skalních jeskyních a útesových převisů, kde tito jedovatí dravci ve své domovině žijí.

Autor: Roman Rak

Chovatelské zázemí


Podíváme-li se na půdorysný plán přízemí, kde jsou umístěny nádrže, hned na první pohled si všimneme poměrně velkého chovatelského zázemí. Během několika hodin, jež jsem ve dvou dnech v Dómu strávil, jsem zaznamenal neobvyklý ruch kolem nádrží, jež pro mnohé návštěvníky zůstával decentně skryt.

Minimálně vždy dva pracovníci se starali o bezproblémový chod celého komplexu, čistili nádrže nebo krmili místní chovance. Přírodní stravou, ale i klasickým, značkovým vločkovým krmivem. Jedním z nezapomenutelných dojmů bylo dolévání vody do nádrže amazonského biotopu. Kolem vyústění hadice, ze kterého vytékal proud doplňované vody, si hrálo alespoň padesátihlavé hejno pancéřníčků "štěrbáků", kteří skotačivě dováděli a bylo zjevné, že proud vody jim dělá velmi dobře.

Pohled do domácí kuchyně, z druhé strany čelních skel, před kterými stojí návštěvníci.

Autor: Příčka Aquarium Haus der Natur, Dr. Inge Illich.

V podvečerních hodinách, asi 20 minut před ukončením otevírací doby, když v expozici kromě mne již nikdo nebyl, personál vzorně leštil čelní skla nádrží, aby bylo vše perfektně připravené na další den.

Příprava krmiva, jen v poněkud větších rozměrech a objemech, než zná většina z nás z našeho domácího prostředí. Líhnutí a chov artémií se neobejde bez intenzivního osvětlení a vzduchování.

Autor: Příčka Aquarium Haus der Natur, Dr. Inge Illich.

Kde najdeme Haus der Natur


Dóm přírody najdeme v samém srdci centra Salzburgu na levém břehu řeky Salzach, asi 300 metrů po proudu od pěšího mostu Mozart-Steg, který vede téměř od světově známých kvetoucích zahrad Mirabell. Dóm přírody leží na opačné straně města než pevnost Hohensalzburg, ale na stejném břehu řeky. V Salzburgu se v centru města velice špatně parkuje. Kousek od Mirabellininých zahrad, u kostela sv. Ondřeje je velkokapacitní parkoviště, kde se nechá parkovat a vždy tu najdete volné místo. Celodenní parkování stojí 15 Euro. Po projití kouzelnými zahradami a přejití po pěším mostě Mozart-Steg jste za 20 minut u Dómu přírody.

Levá šipka ukazuje příchod od zahrad Mirabell, přes pěší lávku Mozart-Steg. Vlevo hrad Hohensalzburg, dvě šipky vpravo označují Dóm přírody (Haus der Nature). Pod stromy na nábřeží Františka-Josefa je menší parkoviště pro návštěvníky muzea.

Autor: Roman Rak

Druhé parkoviště je na levém břehu Salzach v ulici Franz-Josef Kai, cca 50 metrů od Dómu, do kterého projdete prolukou v bloku domů, kterou vede silnice s tramvajovými koleji. Toto parkoviště je přímo na nábřeží pod stromy, ale je podstatně menší. Pokud se vám zde podaří zaparkovat, při nákupu lístků v Dómu přírody dostanete na parkovné slevu.

Haus der Natur je v místě označeném kruhem. Šipka přes řeku znázorňuje příchod přes pěší lávku od zahrad Mirabell přes řeku Salzach. Hrad Hohensalzburg je pomyslně za spodním pravým rohem snímku.

Autor: Roman Rak

Základní údaje
Haus der Natur
Museumsplatz 5
A-5020 Salzburg
phone: +43 (0)662 84 26 53 - 0
email: office@hausdernatur.at

Otevírací hodiny: každý den, včetně neděl, pondělků, státních a bankovních svátků nebo uzavíracích hodin. Vždy od 9.00 do 17.00 hodin, terárium je otevřené až o hodinu později. Lístek pro dospělého stojí 5 Euro, dětský (nad 4 roky věku) a studentský (do 27 let) polovinu.

Tři tipy na výlet v okolí Salzburgu


V Salzburgu jako takovém je spousta nádherných věcí k vidění a vydalo by to na nemalou reportáž, či spíše příručku kam se vydat. Toto vše lze najít na Internetu nebo v průvodcích.

Slavná Mozartova kavárna, několik set metrů od Haus der Natur v samém centru Salzburgu, kde můžeme v klidu vstřebat návštěvu muzea či vymýšlet další plány na výlety.

Autor: Roman Rak

Pokud se budeme vracet do Prahy přes Linz, nabízím Vám tři malé typy na výlet východním a jihovýchodním směrem od Salzburgu, kde můžete strávit několik nádherných desítek minut až hodin odpočinku a relaxu.

Výlet první: Sant Gilgen
Sant Gilgen je nádherné městečko asi 30 km jihovýchodním směrem od Salzburgu na silnici 158 na břehu Wolfgansee. Je možné se projít historickým centrem města, zajít do přístavu, odkud se pořádají závody plachetnic. http://www.salzburg.com/...

Pohled do okolí z hory Zwölferhorn. V popředí okružní cesta na které se nechá jet s kočárkem nebo na kole.

Autor: Roman Rak

Hned u silnice je stanoviště kabinkové lanové dráhy s velkým parkovištěm. Asi za 15 minut jízdy lanovkou se dostanete na horu Zwölferhorn, 1521 m.n.m. Odsud je nádherný panoramatický výhled na městečko, jezero a okolní hradbu hor s barevnými údolími. Lze se projít po široké a pohodlné cestě různými okruhy v délce 30-90 minut. Nechybí restaurace, naučná stezka. Z vrcholu hory se spouštějí parašutisté na řiditelných padákových křídlech.

Výlet druhý: St. Wolgang
Lázeňské městečko Sant Wolfgang najdeme od St. Gilgen na protilehlém břehu jezera Wolfgangsee. Abychom se tam dostali, musíme jezero objet po silnici 158 téměř dokola přes vesničku Strobl. Cesta autem zabere tak 30 min. St. Wolfgang nabízí procházky po malebném nábřeží plném restaurací, kaváren, hotelů a krámků, projížďky parníkem nebo elektrickým člunem, příjemná posezení s pohledem na jezero a kolem dokola se tyčící horské štíty.
http://www.salzburg.com/...

e Sant Wolfgangu se za 30 minut zubačkou dostaneme na vrchol Schafbergalm, 1384 m.n.m., odkud je panoramatický výhled na 7 okolních solnohradských jezer.

Autor: Roman Rak

Nezapomenutelný je ovšem výlet zubačkou na vrchol Schalfbergalmu, tlačenou parní lokomotivou. Vlak jezdí každou půlhodinku a nahoře je za 20 minut. Pokud máte rádi panoramatické pohledy na hory a jezera, mohu jen doporučit. Můžete se projít, pofotit a každou půlhodinku se stejnou cestou vrátit zpět.

Výlet třetí: Hallstatt
Třetí, poslední městečko Hallstatt, které je v seznamu památek UNESCO, najdete na břehu Hallstattského jezera. Opět se sem dostanete autem z Sant Gilgenu po již známé silnici č. 158 do Bad Ischlu a dále pak na jih po silnici 145. Toto malebné hornické městečko je postaveno do strmé stráně, s úzkými a křivolakými uličkami. Odsud se můžete "lanovkou" podobou té na pražském Petříně, vyvézt nad městečko, opět se nechat kochat jezerem i okolními horami. Za dvacet minut můžete dojít do solného dolu a projít si podzemní expozici dobývání kamenné soli, jež přinesla již v dávné minulosti slávu celému kraji. Dětem se bude bezesporu líbit jízda po zadku do nižších pater dolu, tak jak zde po staletí sjížděli horníci. Ochranný oblek zde půjčují O;) Někomu stačí posedět na nábřeží a pomazlit se pohledem na místo, kde se jakoby zastavil čas.

Městečko Hallstatt je neopakovatelné svou architekturou zděných i dřevěných domů, přístřešků pro čluny, které z městečka vyrůstají přímo do vody.

Autor: Roman Rak

A pokud máte rádi sladké, doporučuji se při zpáteční cestě stavit ještě v lázních Bad Ischlu a navštívit slavnou cukrárnu Zauner v centru města, s nepřeberným množstvím dortů i kávy. Pokud jste svým partnerkám či dětem udělali při výletech něco nehezkého, rychle lze na to zde zapomenout. K místní specialitě patří i to, že do cukrárny je povolen přístup i vašim čtvernohým mazlíčkům. Z Bad Ischlu pak můžete zamířit do Lince a pak již na Prahu.

Pokud by někdo chtěl z Vás vyrazit do Salzburgu, doporučuji jet alespoň na weekend. Není nikterak složité v okolí Salzburgu si v nějakém penziónu zajistit ubytování a podívat se nejenom do Dómu přírody a města takového, ale i do okolí. Několik dalších fotografiích k třem typů na výlet najdete v galerii fotografií.

Literatura a další zdroje


[1] http://www.wildafrica.cz/...
[2] http://www.wildafrica.cz/...
[3] http://cs.wikipedia.org/...
[4] http://www.wildafrica.cz/...
[5] http://hadisvet.webgarden.cz/...
[6] http://www.hausdernatur.at/...
[7] http://en.wikipedia.org/...
[8] http://ifauna.cz/... (klaun očkatý)
[9] http://cs.wikipedia.org/... (ryby Evropy)
[10] http://www.fishbase.org/... (bahník americký)
[11] http://www.pirane.xf.cz/

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.