Akvarist(i)ka je krásná

Autor: Libor Šprysl · 28.6.2008 · Článek #219 ·

Zadumané tváře moudrých mužů, to bylo pravidlo mých návratů k akvaristice. Ovšem stále mne trápilo, kde jsou ty lepší poloviny oněch více či méně dokonalých chovatelů všeho možného, více či méně oploutveného.

Nebo že by to byli samotáři trávící veškerý svůj čas bádáním nad kyselostí a tvrdostí vody příslušné jejim chovancům? Posléze jsem se začal seznamovat nejen s kolegy - chovateli, ale i s těmi, které stojí tiše v pozadí a dovolují vyniknout nám mužům. Mimo toho, že udržují teplo rodinného krbu a pořádek na suchu, většina z nás je pouští i do vody, aby nám vygruntovaly nádrže a my se mohli věnovat té veliké chovatelské práci. Znám samozřejmě spoustu choleriků, kteří by do nádrže nikoho nepustili. Avšak je i dost těch, jimž mnohdy ženy začínají přerůstat přes hlavu, ač si to neradi připouští. Proto jim raději vyčlenili "jejich" nádrže, aby neměly roupy. A tak se manželky, či jinak zvané životní souputnice, piplají třeba se šnekáči a jinou podobnou verbeží, u níž se nechce pánovi tvorstva trávit čas při odchytu mláďat.
Autor: Pavel Mžourek

Ona je akvaristika víceméně záležitostí mužů. Proto se nelze divit, jak jsou hýčkané partnerky či dcery prodejců na burzách. Anebo ženy vláčející bedny plné ryb před výkupními prostorami. To jsme hned všichni galantní a usměvaví a někteří dokonce hned nabízí pomoc. Není ošklivých žen, prý pravil klasik. Ale jsou i ty hodně hezké. Pravda, teď mne bude většina kolegů kamenovat, že by je teda chtěli vidět. Sluší se dodat, že to chce zdravé oči. Ve výkupnách je těch mladých brigádnic či dcer a manželek dost a teprve když pak přijedete na nějakou tu akvaristickou akci. To se chce dívat nejen do nádrží či na pulty. I kolem se objevují krasotinky všech věkových kategorií a co víc, vůbec nemusí mít ploutve.

Tak jen čekám, když se dneska volí miss kdečeho, kdo z pořadatelů velkých akcí opestří svou výstavu nějakou podobnou soutěží. Mezi návštěvnicemi, ale koneckonců,jak jsem už také mohl zjistit, i mezi chovatelkami bývají vskutku ženy a dívky, které by i nějakou šerpu zasloužily. A vlastně ještě zvláštní kategorii by mohly mít ty, které musí snášet naše vrtochy, dny strávené v rybárnách. Většina z nich se již naučila všechny běžné práce jako tesařina, truhlařina, zedničina a podobné klasické "ženské práce ve Veliké zemi". Protože zrovna my nemáme čas na to přidělat poličku,když se zrovna třou nedávno dovezené rybky z druhého konce republiky, ne-li druhého konce světa.

Před rokem se v Rychnově objevil jako novinka závod akvarijních ryb na čas a moc ovací si nevysloužil. Ani soutěžní realizace nádrží v Hradci se do paměti nijak výjimečně nezapsala. Tak třeba by se chytla nějaká miss. Sice bych si měl nápad nechat napřed patentovat. Pokud ovšem bude missácká soutěž třeba už v České Lípě, nebude to jediné, o co se bude třeba hádat. A když jsou bettí soutěže vícekolové, mohla by být i missková soutěž nominační. Jen nevím jestli by nám pak ty akvaristické akce nezrušily nezúčastněné ženy... Mimochodem i AKVARISTA.cz by měl koho nominovat, že?

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.