Oslava s cichlidami z Malawi a Tanganiky

Autor: Radek Blaško · 4.5.2008 · Článek #202 ·

Díky serveru Akvarista.cz, se mi do rukou dostala velmi pěkně zpracovaná kniha renomovaného holandského autora Ada Koningse – Celebrating cichlids from Lakes Malawi and Tanganyika (přeloženo: Oslava cichlid jezer Malawi a Tanganika).

Pojďme se spolu na knihu o 176 stranách netradičního formátu podívat podrobněji. Ale ještě než začneme probírat knihu písmenko po písmenku, možná by bylo vhodné představit autora hlavně mladším čtenářům, kteří neměli tu čest a možnost (bohužel jsem jedním z nich) autora vidět naživo.

Přes 2000 hodin pod vodou


Ad Konings se narodil v roce 1956 v holandském Roosendaalu. S chovem cichlid začal, když mu bylo 14 let. V roce 1980 se stal doktorem medicíny (University of Amsterdam). V roce 1991 založil nakladatelství Cichlid Press a publikoval svou první knihu Cichlids Yearbook vol. 1. V roce 1996 se přestěhoval do El Pasa v Mexiku, kde žije dodnes. V jeho nakladatelství vyšlo do roku 2005 celkem 33knih o cichlidách, autorem 24 z nich je sám Konings - to vám, našim věrným čtenářům, nemusíme jistě připomínat, již jsme tu publikovali několik recenzí (viz. ČLÁNEK: Vítězní terčovci, ČLÁNEK: Pobavte se s cichlidami!).
Autor: Radek Blaško

Ad Konings – Celebrating Cichlids from Lakes Malawi and Tanganyika
2005 Cichlid Press, El Paso, Texas, USA, ISBN 4-932892-02-8
Tištěno: Graspo CZ a.s., Zlín
Vedle bohaté publikační činnosti (několik set odborných článků v odborném tisku) je také autorem mnoha přednášek na téma cichlid ve dvaceti zemích světa (v roce 1993 přednášel i v ČR v Brno a na Slovensku v Bratislavě). Absolvoval expedice na pět míst: na Malawi (25x, pod vodou strávil na 1500hodin), Tanganiku (15x, potápěním strávil 500hodin), do Mexika (16x), Ekvádoru (1x), Belize (2x) a Nikaragui (6x). Je autorem popisu 24 druhů cichlid z jezera Malawi (převážně rodu Copadichromis).

Kniha samotná, vytištěná na kvalitním křídovém papíře, je rozdělena do 4 kapitol (Rift Lake Cichlids, Rift Lake Habitats, Lake Malawi a Lake Tanganyika), z nichž nejobsáhlejší jsou poslední dvě.

Rift Lake Cichlids (Cichlidy jezer Příkopové propadliny)
Autor tu na dvou stranách textu charakterizuje tuto specifickou skupinu ryb. Úvodem předkládá stručnou charakteristiku cichlid obou jezer, následuje popis typů péče o potomstvo, příjem potravy. Vše velmi stručně a jasně, bez nedůležitého zabředávání do drobností.
Autor: Radek Blaško

Rift Lake Habitats (Lokality v jezerech Příkopové propadliny)
V této kapitole je čtenář seznámen s polohou obou jezer na mapě Afriky a geografickými zvláštnostmi. Následuje popis jednotlivých lokalit nacházejících se v jezeře: Surge zone (oblast silného proudění, příbojová zóna), rocky habitat (skalnatá zóna), intermediate habitat (přechodná oblast – oblast s výskytem skal i písčitých ploch), sheltered bays with aquatic plants (chráněné zátoky s vodními rostlinami), sandy habitat (písčité oblasti), muddy habitat (blátivé zóny), shells (oblasti s výskytem prázdných ulit), open water (otevřená voda, pelagiál). Vše opět velmi jasně a stručně.

Lake Malawi
Kapitola věnovaná jezeru Malawi a vybraným rybám v něm. V úvodu dostáváme do rukou charakteristiku jezera, jeho rozměry, údaje o teplotě a počasí. Následuje část věnovaná rybám (nejen cichlidám). Na každé stránce nalezneme několik velmi zdařilých fotografií doplněných jen nejnutnějším textem doplňujícím a popisujícím fotografie. Všechny fotografie pochází z vod jezera, čímž dostáváme rovněž přehled, jak to na lokalitách vypadá. Představeny nám jsou kromě jiných Anguilla bengalensis labiata, Pseudotropheus saulosi, Chilotilapia euchilus, Aulonocara sp. "Yellow collar", Astatotilapia calliptera, Tilapia rendali, nebo Dimidiochromis kiwinge.
Autor: Radek Blaško

U každého představovaného druhu je v jednom krátkém odstavečku uvedeno, v jaké zóně se tento a jemu příbuzné druhy nalézá, čím se živí. Hlavní prostor je věnován zobrazení ryb – foto samce, samice, u některých druhů doplněné o zajímavosti.

Lake Tanganyika
Je kapitola věnovaná jezeru Tanganika a je koncipována stejně jako kapitola předcházející. Tedy základní informace o jezeru a vybraných druzích ryb doplněné velkými, vysvětlujícími fotografiemi.
Vyberu-li namátkou několik druhů ryb, které jsou zde zmíněny zvolím jistě: Synodontis multipunstatus a Phyllonemus typus jako zástupce sumců, Lamprichthys tanganicanus, několik forem rodu Tropheus, Neolamprologus falcicula, Variabilichromis moorii, Telmatochromis vittatus, Asprotilapia leptura, několik forem rodu Cyprichromis, Haplotaxodon microlepis a mnoho a mnoho dalších.

I poskytované informace o tanganických druzích se nesou ve stejném stylu jako malawských.
Posledních několik stránek je věnováno přehledu všech zobrazených druhů ryb.

Hodnocení
Dle mého názoru je kniha vhodná jak pro méně zkušeného chovatele (ovšem ne jako jediná a hlavní), stejně tak i pro zkušenější. Vše je v ní vysvětleno stručně jasně a přehledně, bez zbytečného balastu, oboru méně znalý čtenář se dozví mnoho důležitých informací. Zkušenější akvaristé zde naleznou fotografie svých chovanců v jejich přirozeném prostředí a při jejich přirozených projevech, což se v tomto objemu rozhodně nenabízí v každé publikaci zaměřené na ryby těchto druhů.

Hlavní plus knihy spatřuji ve velmi přehledném podání základních informací o obou afrických jezerech, o jejich biotopech i o vybraných druzích. Vše velmi stručně, takže si případný čtenář vystačí jen se základy angličtiny. Hlavní páteří knihy ovšem nejsou psané informace, ale mnoho velmi kvalitních a velkých fotografií.

Jako mínus bych mohl brát právě minimum textu, který je zde podán sice velmi jasně, ale zvláště u popisků ryb někdy až příliš stručně.

Za laskavé poskytnutí knihy k recenzi děkujeme nakladatelství Cichlid Press (http://www.cichlidpress.com)![/...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.