Zelená je dobrá

Autor: Libor Šprysl · 17.4.2008 · Článek #199 ·

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

Řasy, postrach "okrasného" akvaristy. Tak se dá charakterizovat v poslední době velmi častá debata na našich stránkách. A přitom s použitím parafráze, zelená je přece dobrá, bych si dovolil polemizovat. I ta přece do vody patří.

Ti, kteří lpí na neposkvrněném listu echinodoru, hledají cestu, jak jej udržet. Světlo, teplo, hnojiva a vše ve správném poměru, to se asi člověk nenaučí mixovat za týden. Nazval bych to alchymií, která vede k tomu, na mé gusto, přece jen sterilnímu, i když krásnému, a v mnoha případech až uměleckému dílu. To je ohrožováno rybami, nedej Bože nějakými ulitnatci a pak různými nedostatky toho, co si kdo myslí, že do vody patří. Podle toho či onoho vzoru.

Caridina gracilirostris "red nose SHRIMP".

Autor: Pavel Mžourek

A pak jsou zcela opační akvaristé, kteří naopak ze všech sil bujení rostlin i řas podporují. Především proto, že využívají hustého porostu pro drobný potěr. Ať už jako úkryt či zdroj potravy. Když jsem měnil sortiment ryb ve své rybárně a přecházel na divoké živorodky a labyrintky, zjistil jsem, že taková ta "hustá a šeredná" zelená řasa je ideální třeba pro potěry formosek. Dokonce stejně jí zavděk vezme sameček lalie při stavbě hnízda. No jo, ale kde ji vzít?

První chumáč mi věnoval kolega a myslel jsem si že mám vyhráno. Ovšem protože v rybárně světlem zrovna výrazně neplýtvám, vzala řasa brzy za své, aniž by se rozmnožila. Ale to už jsem věděl, že si kolega nechává na okně nádrž a ona stíhá narůstat. A tak jsem začal pěstovat řasu. Vytíračky před vpuštěním labyrintek nechám pár dní na okně, aby se správně zazelenaly a pak když slévám potěry, věnuji zelené potěšení živorodkám. A proč se vlastně dnes věnuji takovému, pro většinu akvaristů, neštěstí?

Měl jsem domácí nádrž, kde se mi hodně výrazně rozbujela "štětka". Chvíli jsem s ní bojoval. Pak uchopila veliký kořen, zvítězila a byl její. A pak přišla návštěva a zcela nadšeně jásala nad tím, jak je ten zarostlý kořen krásný a že to je jak ve skutečnosti atd. Je vždy řasa důsledkem nerovnáhy v akváriu? Nepatří ten správně zarostlý kořen do akvária? Tak jako povlává stolístek nádrží, povlává v některých akváriích i řasa a mně to vůbec nevadí. Tak trochu cítím v kostech smršť protichůdných názorů laskavých čtenářů, ale možná mé pocity sdílí alespoň to moje ploutvaté potěšení.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.