Zastavení v České Lípě

Autor: Vlastimil Pekař · 28.3.2008 · Článek #194 ·

V nejmenovaném akvaristickém časopise jsem si přečetl reportáž o stálé výstavě akvárií v České Lípě. Protože mne článek zaujal a víkend jsem trávil v asi 40 kilometrů vzdálených Litoměřicích, výstavu jsem navštívil. Níže uvedený článeček berte tedy spíše jako stručnou pozvánku na tuto expozici, mnozí z vás - kolegů akvaristů - jistě o této stálé výstavě ještě neví.

Parachromis managuensis, pod ním Hypsophrys nicaraguensis, napravo Amphilophus citrinellus

Autor: Vlastimil Pekař

[b
Veřejné akvárium Česká Lípa
Adresa: Richterův Dvůr, U vodního hradu 64, 470 01 Česká Lípa
Telefon: +420 603 204 386
Otevírací doba:
po - pá: 10:00 - 12:30, 13:30 - 17:00
so: 9:00 - 12:00
Vstupné: 40 Kč (20 Kč pro děti)]Najít ji nebylo složité - sousedí totiž s Vodním hradem. Samou nedočkavostí jsem při vstupu přehlédl informaci o vstupném, které není nijak vysoké. Majitel ode mne převzal 120 Kč za dva dospělé a dvě děti s omluvou, že energie, voda a krmení něco stojí.

V akváriích najdete zástupce různých kontinentů. Největší zastoupení mají cichlidy z Ameriky, převážně Jižní - například Heros, Parachromis či Vieja. Z afrických cichlid mají největší zastoupení tlamovci z Malawi, Hemichromis, Anomalochromis thomasi či Pseudocrenilabrus philander.

Celkový pohled na nádrž s "americkým biotopem"

Autor: Vlastimil Pekař

Jako snad na žádné stálé či nestálé výstavě, ani zde nechybí skaláry, neonky, tetry a další i méně časté druhy. Součástí výstavy jsou velmi povedená miniakvária. Na všech nádržích je vidět péče a snaha o co nejlepší podmínky pro jejich obyvatele - což nelze určitě říct o všech výstavách, zejména těch jednorázových.

Dominantní samec Amphilophus citrinellus

Autor: Vlastimil Pekař

Má pozornost byla upřena zejména na velké americké cichlidy - hlavně o nich jsem si také se svým "průvodcem", panem Jasanským, povídal. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí o jeho chovancích, zkušenosti s výživou a další. Perličkou bylo zjištění, že samici Parachromis managuensis je 12 let a stále se tře.

Pokud budete mít cestu přes Českou Lípu a máte čas, zajděte. Alespoň já své návštěvy rozhodně nelituji!

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.