Akvarijní ryby, bezobratlí a rostliny

Autor: Roman Rak · 15.2.2008 · Článek #184 ·

Aneb Průvodce sladkovodním akváriem. Tak zní nový titul dvojice autorů Claus Schaefer a Christel Kasellman. V roce 2005 vyšly v Německu v nakladatelství Ulmer dvě útlé knížky pro akvaristy, jedna o rybách a bezobratlých, jedna o rostlinách. Obě s moderním textem, abecedně řazenými druhy a velmi pěknými fotografiemi. Originální publikace najdeme např. na těchto odkazech:

http://www.weltbild.de/...

http://www.weltbild.ch/...

Čeští čtenáři nyní dostávají do rukou obě knížky v jednom svazku na kvalitním křídovém papíře, v příjemném, téměř kapesním formátu s rozměry 200 x 135 mm (výška x šířka). Kniha v České republice ne náhodou vychází v nakladatelství Granit, jež se specializuje na maloformátové, kapesní atlasy věnované zejména přírodě. Knihu v české verzi nejlépe dohledáte podle ISBN 978-80-7296-057-6.

Claus Schaefer vedl nemalý autorský tým, kde každý z autorů popsal jednu nebo více čeledí. Autorkou části o akvarijních rostlinách, zahrnujících 200 druhů, kultivarů a forem, je nám dobře známá Christel Kasselmann. Přináší přehled o nejoblíbenějších a nejlépe rostoucích rostlinách, které nabízejí odborné obchody (především v Německu), i o druzích, které se kvůli nákladnosti komerčního rozmnožování prodávají jen zřídka, jsou však výbornými akvarijními rostlinami.

Část o akvarijních živočiších obsahuje 255 portrétů rozličných druhů. Najdeme zde známé, běžně chované druhy v našich nádržích, stejně jako méně neobvyklé rarity, které potěší i zkušené akvaristy, jež se specializují na určité skupiny. Pestrý výběr je tvořen 240 druhy ryb, 13 druhy korýšů a 2 druhů měkkýšů.


Jedná se o první českou publikaci, která hovoří o korýších jako rovnoprávných obyvatelích sladkovodních nádrží. V útlé knížce, mající 312 stran nalezneme krevetu jávskou (Ateopsis moluccensis), čtyřcentimetrového ráčka (Cambarellus patzcuarensis), krevetku japonskou (Caricina japonica), australského raka ničivého (Cherax destruktor) – který je ale ve své podstatě v nádrži mírumilovný, raka Cherax sp. aff. papuanus, raka modrého či čtyřlistového (Cherax quadricarinatus), krevetky Macrobrachium assamensis a Macrobrachium lar, Neocaridina sp. "Crystal Red" a Neocaridina sp., raka Allenova (Procambarus alleni) a dalšího blíže nespecifikovaného raka Procambarus sp.


Obsah knihy


Předmluva k českému vydání 7

Akvarijní ryby a bezobratlí 8
Ryba jako taková 9
Jména ryb 11
Čeledi a skupiny 12
Výběr, koupě, přeprava a aklimatizace 19
Vysvětlivky symbolů - živočichové 21

Akvarijní rostliny 192
Než přejdeme k rostlinám 193
Vysvětlivky symbolů – rostliny 193

Rejstřík vědeckých jmen 306
Rejstřík českých jmen 310

Akvarijní ryby a bezobratlí



V první části knihy čtenář najde základy rybí anatomie a vědecké dvouslovné taxonomie, kterou navrhl již v roce 1758 Carle von Linné. Na následujících šesti stránkách jsou základní, stručné, ale velmi výstižné popisy čeledí a skupin ryb, jež byly zařazeny do této publikace. Jsou to tetry, kaprovití, sekavcovití, přísavkovití, mřenky, hlaváčovití, duhovkovití, sumci (pancéřníčkovití, krunýřovití a jiní sumci), halančíci, živorodky, labyrinty, cichlidky, cichlidy a chovatelské rarity. Na konci této části najdeme ještě raky, garnáty a plže.

V další, navazující kapitole se čtenář dozví základní zásady, jak nakupovat nové rybky, na co dávat mimořádnou pozornost při jejich výběru, čeho se vyvarovat nebo se prodávajícího nezapomenou zeptat, jak nové přírůstky bezpečně dopravit do naší nádrže a pochopitelně jak je aklimatizovat před vpuštěním do prostoru jejich budoucího domova.

Používaná symbolika pro každý živočišný druh se zkratkami, vyjadřujícími konkrétní specifičnosti daného druhu.


Ještě než začne v knize přehled živočichů abecedně řazený podle jejich latinského jména, je vysvětlena symbolika, která se používá v atlasové části. Díky ní se dozvíme na první pohled základní informace a zároveň se v atlasu ušetří velmi mnoho místa. V samotném textu popisujícím každého živočicha se taktéž často používají biologické symboly pro samce a samici. Jestliže v textu najdeme jen jeden symbol, hovoří se o singuláru o jednom samci, dva symboly značí pak samce (či samice) v množném čísle.

Péřovec kukaččí. Synodontis multipunctatus.


Na každé dvoustranně knihy nalezneme vždy celkem tři živočichy. Na levé straně je popis, na pravé pak velmi kvalitní fotodokumentace a symboly. V textové části, jež má pevně danou logickou strukturu jsou vždy informace o domovském výskytu, rozdílu mezi pohlavími, podmínky pro péči a chov, rozmnožování – doba, za kterou se potěr líhne a rozplavává, čím jej ideálně krmit. Nechybí ani část, popisující zvláštnosti. Kromě vědeckého, latinského jména je uveden i český název živočicha, pokud existuje.

Je podivuhodné, kolik informací se autorům podařilo stěsnat do tak malého objemu. V autorském kolektivu, popisujícím živočišné druhy, bylo celkem dvanáct osob: Heinz H. Büscher, Fabian Herder, Martin a Peter Hoffmanovi, Wolfgang Ilg, Michael Kempkes, Frank Schäfer, Erik Schiller, Ingo Seidel, Rainer Sonnenberg a Andrea Spreinat. Pochopitelně nechyběl ani vedoucí autor této části knihy Claus Schaefer, který napsal text k americkým cichlidám a některým halančíkům.č.

Akvarijní rostliny


Akvarijní rostliny obsažené v této knížce jsou seřazeny abecedně podle botanických jmen, takže se snadno najdou podle vědeckého názvu. Podle českých jmen je lze vyhledat v rejstříku.

V knize je nemalá pozornost věnovaná rostlinám s červenými, barevnými nebo tvarově zajímavými listy.


Základní symboly pro rostliny. Každá stránka knihy v části popisující rostliny má zpravidla dvě rostliny na jedné stránce. Tomu odpovídá pak i levá i pravá stránka symbolů, jež jsou umístěny uprostřed. V symbolech mně osobně chybí ještě jejich prostorové umístění v nádrži a intenzita osvětlení, popřípadě nároky na CO2. Tyto informace jsou ale zpravidla popsány uvnitř textu.


Poznávací znaky (symboly) uvedené u jednotlivých rostlin se vztahují k rostlinám normálního vzrůstu, tvaru a barvy pod vodou. Důraz je kladen na to, aby na obrázcích byla forma akvarijní, nikoliv suchozemská (emerzní), která se vzhledově liší. Začátečník tak dokáže při koupi v obchodě poznat, jak se v akváriu změní barva a vzrůst rostliny. Rostliny v obchodě totiž zpravidla pocházejí ze skleníkové kultury.

I jednotlivých druhů je zmiňováno jen vegetativní množení, které může provádět sám každý akvarista. Je samozřejmě možné téměř všechny akvarijní rostliny rozmnožovat i generativně, semeny. Přestože nabídka největších evropských zahradnictvích pěstujících vodní rostliny obsahuje 150 až 180 druhů, odborné obchody již zpravidla nabízejí mnohem méně. Důvody mohou být různé.často se skutečné vodní rostliny, například druhy rodů Najas, Blyxa či Potamogeton, neprodávají proto, že jsou příliš citlivé na přepravu; u jiných zase není jejich rozmnožování dostatečně produktivní, a proto nebývají v zahradnictví či specializovaných prodejnách na skladě ve větším množství.

Tato kniha svými 200 druhy, odrůdami, varietami a růstovými formami daleko přesahuje normální nabídku odborných obchodů. U některých rostlin proto je upozornění na možnosti jejich získání jiným způsobem.

U některých rostlin najdeme unikátní biotopní fotografie z jejich domovských nalezišť.


Nomenklatura a systematika akvarijních rostlin, biologie jejich kvetení a průzkumy na jejich přirozených stanovištích jsou témata nejen velmi zajímavá a mnohovrstevná, ale i velmi důležitá pro pochopení biologických souvislostí v denním zacházení s rostlinami.

Aponogetony jsou snem mnohých pěstitelů akvarijních rostlin. Kniha popisuje hned 8 druhů tohoto rodu.


V publikaci naleznete popsáno 42 druhů a kultivarů echinodorů, což je více jak 20% všech zde popisovaných druhů rostlin! Mnohé kultivary jsou dle pojmenování pro české čtenáře neznámé, protože jsou nabízeny na německém trhu. Příznivce těchto rostlin nadchnou další barevné odrůdy, zejména s červeným nebo hnědým listem.


Závěr


Tato knížka by neměla chybět v knihovničce žádného akvaristy. Je zajímavá svým moderním podáním, rozsahem zpracování, výběrem živočišných druhů a rostlin. Osobně se mi líbí vyváženost zastoupení živočišných druhů, včetně korýšů a rostlin. Popisované rostliny jsou bohatě zastoupeny svými druhy a vyčerpávajícím způsobem popisují nabídky pěstitelských firem, včetně unikátních rarit. Vzhledem k množství chovaných ryb a pěstovaných rostlin ve sladkovodních tropických nádržích, je rostlinná část co do počtu zde popisovaných druhů velmi komplexní. Atlas lze proto doporučit i těm, kteří se specializují pouze na rostlinná akvária.

Na konci publikace nechybí abecedně řazené vědecké a české rejstříky popisovaných zde akvarijních živočichů a rostlin. Kniha je velmi přehledná, graficky zdařilá, tištěná na křídovém papíře v kapesním formátu. Knihu lze pořídit za cenu nižší než 400 Kč (například zde: http://www.akvarista.cz/... ).

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.