Danio choprai - skvělá rybka pro nanoakvária!

Autor: Karel Zahrádka · 21.1.2008 · Článek #180 ·

Obliba "nanoakvarií" prudce roste s jejich neustále se zlepšujícím technickým vybavením při přijatelné ceně a tak je třeba hledat vhodné obyvatele těchto minisvětů. Jedním z vhodných kandidátů pro spokojený život v pár litech vody je právě Danio choprai.

Danio choprai – sameček, běžně zbarvený

Autor: Karel Zahrádka

Tato nádherná v akváriích poměrně nová Danie byl popsána na počest Dr.Chopra Horou už v roce 1928, ale cestu do akvárií si našla až v několika málo posledních letech. Pochází z povodí řeky Irrawady v severním Myanmaru.

Jedná se o nádherně zbarvené danio dorůstající velikost 3 - 3,5 cm. Rybky jsou nádherně pastelově zbarvené, o čemž nejlépe vypovídají fotografie. Hejnko rybek v pěkně zařízené nádrži je v neustálém pohybu a skýtá jedinečnou podívanou.

Skvělá nabídka? Jen chtít!


Ve špatných životních podmínkách nám rybka své krásné zbarvení nepředvede a proto se s ní v obchodě setkáme zřídkakdy, a to jen v opravdu dobrých akvaristikách. V prodejnách typu "smíšeného zboží" s psími obojky, kočičími granulemi a pár kousky skalár a neonek ji v prodejních nádržích nenajdeme, protože na rozdíl od výše zmíněných nešťastnic, které mají atraktivní tvar těla či zelený zářící pruh za každých okolností, Danio choprai by v takovém prostředí bylo "nezajímavou bělicí".

Dobrých akvaristik je u nás hodně málo, takže nezbývá, neznáme-li náhodou chovatele těchto rybek, pokusit se najít si cestu do dobrého velkoobchodu s nadějí, že personál bude dobře naladěn a umožní nákup i amatérskému akvaristovi. Většinou jsou velkoobchody zaměřeny na export a prodej obchodníkům-majitelům akvaristik.

Obchodníci nakupují jen osvědčené levné a barevné "evergreeny", které rychle prodají a jejich sortiment je proto velmi omezený. Je ovšem pravda, že sem tam mimopražská prodejna mile překvapí. Namátkou Příbram či Mělník.

Velkoobchody jsou proto zaměřené na výkup rybek od akvaristů, import z tropických farem Jihovýchodní Asie a Jižní Ameriky a export či reexport většinou do zemí západní Evropy a často i dále (Japonsko, Tchaiwan apod.). Mezi nabídkou prodejen a nabídkou velkoobchodu je neuvěřitelný rozdíl a neznalý akvarista může jen žasnout, jaké druhy rybek se na území České republiky chovají anebo jenom "transitují" na své cestě okolo světa s cílovou stanicí někde v západní Evropě. A přitom v prodejní síti nejsou vůbec, anebo se neobjevily mnoho let.

Některé velkoobchody zřejmě už postřehly stoupající kupní sílu našich občanů a uvědomily si, že je třeba vážit si i léta opomíjeného českého zákazníka. V některých proto jeden den v týdnu prodávají i amatérským akvaristům. To by zase mohlo přimět obchodníky k většímu zájmu o rozšíření sortimentu. Nabídku mají přímo skvělou, jen chtít. Ale zpět k Danio choprai.

Deset kusů minimum, dvacet ideál


Rybka se nejlépe cítí v hejnu o počtu minimálně deseti kusů. V dobře zarostlé nádrži o obsahu minimálně 60 litrů je takové hejnko v neustálém pohybu a rybky jsou nádherně vybarvené. Při dobrém krmení se zhruba v týdenních intervalech spontánně vytírají. Za potravu jim může sloužit každé dostupné vločkové krmivo, ale chceme-li mít hezky vybarvené a zdravé exempláře, je nutné krmit živou potravou. Střídání cyklopu, dafnií a komářích larev spolu s výměnou třetiny obsahu vody v nádrži týdně rybkám velmi prospívá a jsou prakticky v neustálé kondici dát akvaristovi největší radost z jeho počínání - potomstvo.

Samička - ještě ne zcela zaplněná, přesto však ideální pro nasazení do tření. Pokud je výrazně zaplněnější, spousta jiker zůstane neoplozena.

Autor: Karel Zahrádka

V chovu se mi nejlépe osvědčil následující postup. Na začátek je vhodné opatřit si hejnko mladých dospívajících rybek. Deset kusů je minimum, dvacet kusů je ideální počet. Během dospívání se samičkám začne zvětšovat břišní partie dozrávajícími jikrami. Při dobré péči si jednoho dne všimneme, že obvykle několik samců pronásleduje samičku a po kratším či delším honění po nádrži dojde nakonec k bleskově rychlému třecímu aktu v blízkosti rostlin, kořenu anebo skupiny kamenů.

Třecí stimuly


Třecí akt je neuvěřitelně rychlý, a tak jen několik ke dnu klesajících poměrně velkých jiker dává vědět že k němu došlo. Tento první výtěr oželíme, necháme rybky ve společné nádrži ještě jeden až dva dny "dotřít" a pak rozdělíme do dvou nádrží dle pohlaví. Zde se právě ukazuje důležitost opatření si většího počtu mladých rybiček. Danio choprai je hejnová rybka a osamělá či v malém počtu exemplářů se necítí dobře a špatně přijímá potravu. Naopak hejnko deseti samiček se cítí spokojeně, rybky jsou žravé a stále při chuti a během týdne až deseti dnů jsou samičky krásně zaplněné jikrami, což je vidět na jejich zvětšených břišních partiích.

Sameček ve třecích barvách - je tmavší a zbarvený více do hněda.

Autor: Karel Zahrádka

K výtěru stačí malá elementka 30x20x20 cm, se snítkou jávského mechu anebo kouskem hnědovky křídlaté, ale rostlina není podmínkou. Stejnou funkci udělá i v elementce umístěných pár větších kamenů anebo kousek kořene. Rybky se prostě rády třou poblíž nějakého předmětu či nerovnosti na dně. Měl jsem takhle možnost pozorovat tření Brachydanio kerri v 10 cm mělkém, rychle proudícím potůčku, ve kterém žádné rostliny nebyly a od té doby se tímto poznatkem řídím. Druhým poznatkem z tohoto pozorování je poznání, že dania potřebují ke tření proudící vodu. Zavedení středně silného vzduchování do elementky je důležitým stimulem výtěru.

Danio choprai se tře způsobem typickým pro všechna dania. To znamená, že rybky se divoce honí po nádrži, sameček či několik samečků pronásleduje samičku a v blízkosti rostliny či jiného předmětu dochází k bleskovému třecímu aktu s odložením několika poměrně velkých, nelepivých jiker, které padají ke dnu. Z toho je rybky s chutí sbírají a požírají už během tření.

Sameček pronásledující samičku při tření.

Autor: Karel Zahrádka

Sameček pronásledující samičku při tření.

Autor: Karel Zahrádka

Sameček pronásledující samičku při tření.

Autor: Karel Zahrádka

Sameček pronásledující samičku při tření.

Autor: Karel Zahrádka

Sameček pronásledující samičku při tření.

Autor: Karel Zahrádka

Sameček pronásledující samičku při tření.

Autor: Karel Zahrádka

Z toho vyplývá další podmínka úspěchu - umístění třecího roštu na dno vytírací nádržky. Rybka není příliš produktivní. 20-40, výjimečmě 100 velkých jiker od drobné samičky je asi maximum možné. Proto je dobré do tření nasazovat skupinu, nejlépe 3 samičky a 5 samců na desetilitrovou elementku.

Rybky nasazené do elementy v pozdním odpoledni po předchozím týdenním oddělení pohlaví a zaplnění samiček se obvykle vytírají druhý den okolo poledne a tření končívá až ve večerních hodinách.

Budík o hodinu dříve


Pro vývoj jiker je nutné použít měkčí vodu s pH okolo 6,8 a s nízkou uhličitanovou tvrdostí, nejlépe pod 1° DKH. Celková tvrdost okolo 3°DGH je optimální. V tvrdší vodě výrazně klesá počet jiker schopných vývoje.

Po skončení tření odlovíme rybky a je třeba výtěr ošetřit. V prvních hodinách po výtěru neoplozené jikry ztrácejí původní čirost a mléčně se zakalují. To je nejlépe vidět při osvícení. Při prosvícení zezadu rozezná nevyvíjející se jikry jen zkušený chovatel který to má "v oku", při osvícení zepředu nebo shora identifikuje neoplozené jikry i začátečník. Dobré jsou jen ty křišťálově čiré a všechny zakalené je třeba trubičkou odsát co nejdříve po skončení výtěru.

Zdravým jikrám je nutné ponechat jemné vzduchování. A teď přijde nejproblematičtější úsek - nařídit si budík na ráno o hodinu dříve než obvykle vstáváme do práce. Ráno je totiž třeba celou operaci zopakovat a vytřídit jikry, které se nevyvíjejí. Vzhledem k jejich velikosti tvoří neoplodněné jikry v malé elementce relativně velkou mrtvou biomasu, od které by se bakterie snadno rozšířily na jikry zdravé. Tato činnost u právě probuzeného člověka zabere asi půl hodiny.

Poté, co jsme odstranili špatné jikry, je nutno z těch zbylých zdravých slít téměř všechnu vodu, která bývá lehce zkalená a nahradit ji čistou vodou se zavedeným vzduchováním. Tím je výtěr definitivně ošetřen a lze jej ponechat v klidu dalšímu vývoji. Jen jednou denně jej zkontrolovat a odstranit jednu, dvě bílé jikry. Desinfekční prostředky nepřidávám.

Pět měsíců do dospělosti


Potěr se líhne při 24° C za 72 hodin a za dalších 48 hodin se rozplavává. Po vylíhnutí potěru přichází další práce - odsátí poměrně velkých jikrných obalů ze dna nádržky. Ponechané obaly jsou živnou půdou pro bakterie a nálevníky.

Jikry pár minut po vytření. Stádium "dvou buněk".

Autor: Karel Zahrádka

Asi 40 minut po vytření.

Autor: Karel Zahrádka

24 hodin od tření

Autor: Karel Zahrádka

48 hodin od tření

Autor: Karel Zahrádka

60 hodin od tření

Autor: Karel Zahrádka

72 hodin od tření

Autor: Karel Zahrádka

Když potěr naplní vzduchový měchýř a začne plavat, je třeba začít s krmením. Rozplavaný potěr nezvládne artemii, ale bez problému přijímá umělá krmiva, jako je např. Sera Micron. Po dvou dnech je dostatečně velký, aby mohl přijímat čerstvě vylíhlé nauplie žábronožky solné a zdárně roste. Ve stáří tří týdnů se na bocích plůdku objeví zářivě červený proužek, takže pár týdnů je vzhled potěru pro nepoučené rébusem. Ve stáří dvou měsíců dochází k postupnému přebarvování rybek do dospělé podoby a v čtyřech až pěti měsících jsou rybky pohlavně dospělé.

Tlačme na obchodníky!


Závěrem bych rád oslovil milovniky Danií, ale nejenom Danií. Buďte k majitelům akvaristik tvrdí! Velkoobchody v Česku protékají všechny novinky z dálného východu i Jižní Ameriky do západní Evropy, Ameriky, Tchajwanu a já nevím kam ještě. Jsme takovou s trochou nadsázky "rybí karanténou" světa a český akvarista netuší, co všechno na našem území lze získat - jak z dovozu, tak od našich skvělých profesionálních chovatelů. Jenže všechno jde na export. Obchodníci, i když tu možnost mají, takové klenoty do svých krámků nekupují, protože to často nejsou žádní velcí fandové a většinou takové druhy ani neznají.

Danio choprai 5 týdnů staré

Autor: Karel Zahrádka

Tlačme na ně, chtějme po nich nejžhavější novinky a informujme se vzájemně o těch dobrých, kteří jsou akvaristikou stejně zaujatí jako my a těm dávejme dobře vydělat!
Možnost opatřit zájemcům žádané rybky mají.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.