Novoroční realita

Autor: Libor Šprysl · 2.1.2008 · Článek #177 ·

Tvrdou zkouškou české akvaristiky bude rok 2008 - shodli jsme se před koncem toho se sedmičkou na konci s kolegy. Ekonomická reforma se s největší pravděpodobností promítne do fungování většiny domácností, ať už producentských či spotřebitelských.

Voda, topení, elektřina, krmení pro ryby i lidi, všechno bude zase o něco dražší a navíc zatížené vyšším DPH. Určitě jsem zapomněl na spoustu věcí, které půjdou nahoru, protože jednodušší by bylo vytřídit to, co zůstane stejné jako loni.

Jsem docela zvědavý, zda bude přibývat tolik koníčkářů, jako jsem měl možnost poznat v loňském roce. Přece jen dorostence budou v rozletu utínat počítající rodiče, dospělejší budou více přemýšlet, aby zbylo na to, co je důležitější než tak obyčejná zábava, jakou akvaristika v mnohých očích je. Třeba to zachrání firemní prostory, volající po zpestření prostředí nově více honorovanými, leč určitě více pracujícími zaměstnanci.

Producenti budou muset začít také více počítat, cena vody letí nahoru i v nejzapadlejších vesnicích, takže budou mít výhodu ti se studnami. Už dost spolkne stočné, pokud jsou napojeni na kanalizaci. O energiích je škoda mluvit, takže si myslím, že akvaristiku ve velkém čeká i další posun v technologické části provozů. Solární panely, tepelná čerpadla či další ekonomicky pracující zdroje energie zatím "chodily" kolem mne, protože se to pořád "dalo utáhnout". Teď už studuji možnosti, jak provoz zlevnit. Ne všichni vývozci totiž ustojí padající kurs eura vůči koruně a volají po dalším zlevnění ryb od chovatelů směrem k nim.

Jezdím po krámech hodně často a nutno říci, že v loňském roce se objednával značný počet druhů rybek. Navzdory tomu, že tady na stránkách čtu, jak jsou krámy fádní. Většina krámů, kam jezdím - má-li dostatečnou kapacitu prodejních nádrží - nabízí kolem čtyřiceti až padesáti druhů rybek. U mne v rybárně plave stejný počet druhů. Aby se pokryly objednávky, je třeba se "chca nechca" spojovat s kolegy a rozdělit si sortiment. Což většina chápe. Někdy sice začnou remcat, že by ve výkupu dostali více - ovšem většinou na dost dlouhou splatnost.

Pak si uvědomí, že já si pro ryby přijedu a oni se mohou věnovat zase své práci a je klid. A nebo není a rozloučíme se. Naštěstí těch produkujících s přebytky je dost. Mně na naftu zbýt musí. Horší je, že začíná ubývat chovatelů těch "obyčejných" ryb a je značný přetlak všemožné "afriky", včetně efjedničkových odchovů. Ovšem té se tolik neprodává. Stačí se podívat do jakékoli inzertní rubriky a je vidět, jak specialisté "afrikáři" dřou aby se pozbyli odchovů. Tento sortiment ještě doprovází terčovci. Ale že by byl na trhu přetlak tetrazon, to se říci nedá.

Před časem se tady na stránkách probíral systém "společného postupu" a možnosti z toho plynoucí. Takhle nějak už spolupracuje více chovatelů. Jedno auto vozí ryby do výkupu z více rybáren. Chovatel sice nemá plnou výkupní cenu, protože se musí podílet na provozu auta a odměně člověka, který je za volantem, ale je vidět, že už to funguje. Protože se může věnovat výrobě a nemusí řešit odbyt, je to vlastně další součást zisku.

A ještě jsem zapomněl na stát. Spokojeně chrochtá spolu s vedoucími pracovníky ČEZu, jak se hromadí korunky ve šrajtoflích vrcholového managementu firmy a na dividendovém účtu ministerstva financí. A bude hůř. Sice se vládní úředníci zaklínají, jak bude všem lépe, avšak málokdo tomu věří. Stejně jako podnikatelé skřípou zuby při rozhovorech o tom, jak pro ně stát vytváří podmínky k lepší práci. Jen doufám, že to alespoň rok vydrží bez nějakých velkých houpaček v cenách a měnách. Aby se dalo s něčím trochu počítat. I když s čím se dnes dá počítat ...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.