Akvaristická zima v Bratislavě

Autor: Michal Toufar · 17.12.2007 · Článek #176 ·

Report z akce očima účastníka soutěže miniakvárií.
Stejně jako na Akvaristickém jaru, kde mě zaujala soutěžní výstava akvaristických fotografií, i letošní Akvaristická zima v Bratislavě mě zlákala k návštěvě svým hlavním tématem – výstavou akvarijních rostlin a soutěžní výstavou miniakvárií.

Když se v roce 2003 konala výstava miniakvárií v Ostravě, shlédl jsem ji s nadšením a poupravil si názor, že malé akvárium nemůže vypadat dobře. Již tehdy jsem se rozhodl při nejbližší příležitosti zkusit vytvořit miniakvárium pro takovouto soutěž. Uběhlo několik let. Mezitím jsem doma úspěšně založil a provozoval dvě miniakvária. Letos slovenští kolegové vyhlásili, v rámci zimní akvaristické výstavy, soutěž v tvorbě miniakvárií. Neváhal jsem, do soutěže se přihlásil a akvaristickou zimu navštívil jako jeden ze soutěžících.

Do Kulturního domu Ružinov jsem dorazil v pátek večer, vybaven připraveným materiálem k instalaci svého soutěžního miniakvária. Po úvodním rozhovoru s organizátory jsem si vybral jedno z volných akvárií a pustil se do instalace. Okolo se pohybovala spousta dalších lidí, kteří se věnovali instalaci stejně jako já.

Pohled do rozpracované expozice.

Autor: Michal Toufar

Pohled do rozpracované expozice z druhé strany.

Autor: Michal Toufar

Někteří účastníci soutěže nenechali nic náhodě a se zákalem si poradili pomocí filtru.

Autor: Michal Toufar

Stejně tak v místě výstavy instalovali organizátoři výstavní rostlinná akvária a prodejní stánky. Jelikož jsem měl vše připravené tak, abych s instalací na místě neztrácel čas, byl jsem relativně rychle hotov a dále se věnoval jen drobným estetickým úpravám výsledného vzhledu miniakvária. Současně jsem okukoval konkurenci - již nainstalovaná miniakvária byla vskutku pěkná.

Na akvária je instalováno osvětlení.

Autor: Michal Toufar

Kolem deváté hodiny jsem už neměl do čeho "píchnout", pomohl jsem ve volném čase organizátorům s přípravou výstavních akvárií. Dokud si to člověk nezkusí, nebo se na to alespoň nedívá, neuvědomí si, jak náročná příprava je - časově, organizačně i fyzicky. V tomto ohledu musím organizátory obzvláště pochválit. Na druhou stranu by bylo dobré instalaci výstavních nádrži ukončit dříve před otevřením výstavy, protože některá akvária vykazovala ještě v sobotu večer poměrně vysoký stupeň zakalení, který tak snižoval estetickou hodnotu jinak pěkně osázených nádrží.

Akvária byla osázená, zbývalo jen uklidit a odebrat se k zaslouženému spánku. Ráno organizátory čekal perný den a mě jako soutěžícího návštěvníka neopakovatelný zážitek. Po zakoupení vstupenky jsem letmo shlédl prodejní stánky, kterých bylo požehnaně. Na výstavu jsme dorazili asi půl hodiny po zahájení a bylo zde již velmi mnoho návštěvníků.

Prodejní prostory.

Autor: Michal Toufar

Obdivuhodná obětavost


Každý chtěl mít možnost zakoupit nějaký ten akvaristický artikl, ať už to byly rybky, krevety nebo rostlinky. V prodeji byla i krmiva a akvaristická technika. Z prodejců bych zmínil jednak členy klubu akva.sk, kteří opět připravili prodejní stánek, někteří členové klubu prodávali svoje odchovy a výpěstky na vlastních stáncích. Prodejní stánek s rostlinami rozbalil i Ing. Bureš, který dorazil až z dalekých Košic s nabídkou rostlin od Rataje i s vlastními výpěstky, v nabídce byly CO2 systémy a různé technické doplňky. Nechyběli ani zástupci s filtry Eheim, prodejci krmiv a soukromí akvaristé prodávající své přebytky za většinou výborné ceny.

Přes prodejní prostory jsem se dostal až do prostoru výstavy. Nejdříve jsem šel zkontrolovat, zda je vše v pořádku u mého výstavního akvária. Při ubezpečení, že je vše jak má být, jsem vyslechl první pozitivní komentáře k mému výtvoru a věřte, že to se poslouchá opravdu dobře. Jedna z návštěvnic dorazila k mé nádržce a s jekotem přitáhla svého přítele, že něco takového ještě neviděla a chtěla by to mít také doma. Toto mi vehnalo úsměv na tvář a musel jsem se jít z těchto pozitivních emocí trochu uklidnit stranou…

U výstavních akvárií již byli první návštěvníci.

Autor: Michal Toufar

Jal jsem se prohlížet výstavní akvária s rostlinami, která byla umístěna na protilehlé straně stojanu. Rostliny na výstavu poskytli převážně členové klubu akva.sk i za cenu totální devastace svých vlastních soukromých nádrží. Kdo chtěl ukázat svůj výpěstek nebo rostlinnou raritu, prostě ji doma z akvária vytáhl, i když to znamenalo předělávku celé nádrže. Obětavost pro klubovou činnost je u těchto akvaristů obdivuhodná. Výstavní akvária můžete shlédnout na přiložených fotografiích.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Obzvláště u tohoto výstavního akvária byl zákal velmi patrný a akváriu ubral hodně na kráse. Podle fotky se to moc posoudit nedá, ale husté trsy Didiplis diandra a obrovské kameny v pozadí byly kompozičně velmi zdařile nainstalovány.

Autor: Michal Toufar

Součástí výstavy byla i miniakvária některých členů klubu akva.sk, jako nejzdařilejší akvárium, které obdivuji již delší dobu podle fotek na internetu, bylo Salikovo akvárium, nyní jsem ho konečně mohl vidět na vlastní oči.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Již tradiční výstava fotografií s akvaristickou tématikou a fotografií z činností klubu akva.sk byla též k vidění na instalovaném paravánu. V prostoru za paravánem s fotografiemi bylo promítáno video s akvaristickou tématikou od Petera Kaclíka.
Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Autor: Michal Toufar

Příjemná tradice


Vrátil bych se nyní k soutěži miniakvárií, která byla pro mě jako soutěžícího na celé akci nejzajímavější. Soutěže se zúčastnilo celkem 18 akvárií od 13 autorů. Většinu soupeřů jsem znal již prostřednictvím internetu, některé i osobně z minulých akcí jak na Slovensku, v Brně nebo Rychnově. S některými jsem si pěkně popovídal, probrali jsme techniky sázení a instalace nádrží. Stejně tak jsem si příjemně popovídal s některými návštěvníky, kteří projevili zájem o můj výtvor, prozradil jsem techniku, jakou jsem akvárium vystavěl a doporučil několika lidem, kromě zmiňovaných postupů i obchody, kde jsem ingredience mého miniakvária nakupoval.

Věřím, že předávání zkušeností pomůže dalším případným zájemcům o soutěžení v rozhodování, zda se soutěže zúčastnit a v některé další podobné soutěži bude mnohem více výtvorů k obdivování. Bylo by příjemné, kdyby organizátoři vytvořili určitou tradici a z těchto soutěží se staly tradiční akce jednotlivých čtvrtletních setkání v Bratislavě.

V jednu hodinu začalo přednáškové odpoledne. Opustil jsem tedy výstavní prostory a usadil se v přednáškové místnosti. Ze začátku přednášky sledovalo jen několik lidí, ale s postupem času se návštěva rozrostla na bezmála 50 posluchačů.

Posluchači na přednáškách.

Autor: Michal Toufar

Jak soutěž dopadla


Jako první bylo na programu vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže miniakvárií. Hodnocení provedla odborná porota ve složení: Markéta Rejlková alias Raviolka, Peter Mrva alias Peter-Trnava a Peter Szalay alias Salik

Porotci hodnotili podle několika kritérií, od vhodnosti živočichů použitých v miniakváriích, přes estetický dojem a originalitu až po vhodnost použitých rostlin. Kompletní bodové hodnocení jednotlivých soutěžních akvárií bude předpokládám uveřejněno v nejbližším čísle bulletinu akvaklubu.

Vyhlášené výsledky pěti nejlépe hodnocených nádrží:

Na pátém místě se umístila nádrž číslo 12 od autora Lukáše Štrby

Autor: Michal Toufar

Čtvrté místo obsadilo akvárium č. 11 od stejného autora – Lukáše Štrby

Autor: Michal Toufar

Třetí pozici zaujala nádrž č.,9, Štefana Vetráka

Autor: Michal Toufar

O příčku nejvyšší se podělila dvě akvária – číslo 17 od mé maličkosti…

Autor: Michal Toufar

… a akvárium číslo 1 od Miloslava Pešeka

Autor: Michal Toufar

Všichni vyhodnocení autoři obdrželi drobné věcné ceny a mohou s napětím čekat na vyhlášení výsledků hlasování veřejnosti, které bude oficiálně vyhlášeno po skončení soutěže a sečtení hlasů, nechme se překvapit, jaký názor má na nádržky veřejnost a zda se názor veřejnosti, alespoň trochu shoduje s názorem odborné poroty.

Přednášky


Po vyhlášení výsledků soutěže miniakvárií následovala první plánovaná přednáška.
Mgr. Jozef Somogyi, PhD. – Echinodory, nomenklatura, akvaristika.

Jozef Somogyi při přednášce

Autor: Michal Toufar

Přednáška o názvosloví echinodorů byla velmi zajímavá, ale problematika je natolik složitá, že někteří posluchači, včetně mě, se v průběhu poněkud ztráceli. Přednášející se snažil problematiku vysvětlit zcela "po lopatě neboli blbuvzdorně" a u mě snad alespoň z části slavil úspěch. Shrnu-li celou přednášku do jednoho větného zhodnocení, pak musím konstatovat, že v problematice názvosloví rostlin Echinodorus je poměrně velká džungle.

Pro její prozkoumání je potřeba velkého odhodlání a času na studium dostupných materiálů. Na příkladu rostliny Echinodorus grisebachii small bylo předvedeno, že tato rostlina má celkem 7 synonym, z nichž 6 definoval pan Rataj st.. Namátkou uvádím některá synonyma, se kterými se můžeme běžně setkat v prodeji jak v Čechách, tak na Slovensku – E. amazonicus Rataj, E. bleherae Rataj, E. Parviflorus Rataj, jedním synonymem k tomuto Šípatkovci přispěli i američané – E. eglandulosus Haynes & Holm-Nielsen.

Problematika určování správné nomenklatury je tak obsáhlá, že by přednáška mohla trvat i několik hodin a stále by bylo o čem mluvit. Závěrem přednášky proběhla poměrně živá diskuze na toto téma z níž jsem si odnesl závěr, že v současnosti neexistuje bezchybná publikace shrnující danou problematiku.

Druhá v pořadí byla připravena přednáška kolegy Petera Kaclíka.
Peter Kaclík – Výživa ryb.

Peter Kaclík při přednesu.

Autor: Michal Toufar

Autor si připravil poutavou přednášku na zajímavé téma doplněnou fotografiemi a video sekvencemi. Bohužel, zejména v počátku se v přednesu projevovala určitá nejistota a přednáška byla přerušována nepříjemnými odmlkami a tápáním přednášejícího. Nicméně počáteční nejistota s postupujícím časem přednesu ustupovala a v závěru již nešlo přednášejícímu nic vytknout. Zaujala mě zejména pasáž týkající se živých krmiv, jejich chovu a zkrmování. Z nabízených variant jsem si pro svoji potřebu vybral násadu grindal a miker, které jsem si od autora v zápětí po skončení přednášky zakoupil. Pokud by toto téma někoho zajímalo více, pak obsah přednášky je víceméně uveden na autorových osobních stránkách (http://www.sozo.sk/...

Po skončení přednášky opět následovala krátká diskuse a po jejím ukončení jsme se opět vrátili do výstavních prostor. Zde již ubylo návštěvníků, a tak byl větší klid na shlédnutí expozice a pořízení fotografií.

Organizátory soutěže jsme byli v závěru ještě lákáni na společné posezení u večeře, ale čekala nás poměrně dlouhá cesta domů a takticky jsme zvolili variantu ústupu. Po příchodu domů jsem hned vyzkoušel nové krmivo, u rybek mělo úspěch.

Návštěvu u akvaristů v Bratislavě musím opět hodnotit jako velmi vydařenou a těším se na to co pro nás přichystají příště…

Pozn. autora: V průběhu týdne byly zveřejněny oficiální výsledky soutěže na klubových stránkách, takže oficiální pořadí z hodnocení poroty i návštěvníků můžete shlédnout zde: http://www.klub.akva.sk/...

A na úplný závěr ještě několik fotek…

Biotop Dunaje od Ivana Vyslúžila, toto akvárium vzbuzovalo oprávněný zájem návštěvníků.

Autor: Michal Toufar

Detail boty, byla prostě nádherná…

Autor: Michal Toufar

Detail šnečka v jednom z miniakvárií.

Autor: Michal Toufar

Detail miniakvária kolegy Pešeka.

Autor: Michal Toufar

Detail miniakvária kolegy Pešeka.

Autor: Michal Toufar

Detail mého miniakvária.

Autor: Michal Toufar

Detail mého miniakvária.

Autor: Michal Toufar

Detail mého miniakvária.

Autor: Michal Toufar

Nothobranchius rachovii v jednom z výstavních akvárií.

Autor: Michal Toufar

Miniakvária byla řazena do skupin po třech kusech.

Autor: Michal Toufar

Mé akvárium se dvěma soutěžními nádržemi kolegy Barčina.

Autor: Michal Toufar

Miniakvárium kolegy Pešeka.

Autor: Michal Toufar

Miniakvárium kolegy Pešeka, líbí se mi prostě ze všech stran…

Autor: Michal Toufar

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.