Salzburg: Haus der Natur I.

Autor: Roman Rak · 27.11.2007 · Článek #170 ·

Dovolená je příležitostí pro cestování a poznávání. A protože miluji přírodu, táhne mne to každý rok ven, na 14 dní zapomenout na počítačovou klávesnici a každodenní starosti. Mockrát jsem projížděl Rakouskem cestou na jih, ale nikdy jsem se tu déle než na jednu noc nezastavil.

Plánování cesty


Ani ne po moc dlouhých úvahách jsme se v rodinném kruhu rozhodli strávit letošní léto právě v rakouských Alpách. Pár týdnů přípravy, studia map a brouzdání internetem nás zavedly do solnohradské oblasti – okolí Salzburgu, které je pověstné úžasnou kombinací horských hřebenů, rozmanitých údolí s desítkami křišťálově čistých jezer, pstruhových vod i vodopádů, a pochopitelně se sametově hebkými kravami, které, troufám si tvrdit, vylezou v kopcích ještě výše než netrénovaný český turista. Okolí ideální pro horskou turistiku, stejně tak i pro hřebenové procházky, neboť na většinu panoramatických výhledů se zde dostaneme lanovkou nebo i pro vyjížďky na kole.
Autor: Roman Rak

Když jsem doma rozkládal mapy-speciálky, v mé ženské polovičce začal vrtat červík. Hustě sbíhající se vrstevnice na mapách spolu s dvěma nově zakoupenými páry bot do horského terénu (jeden nebyl pro mne) zlověstně naznačovaly, jak bude naše společná dovolená asi probíhat. I slíbil jsem za každý výstup na větší kopec den relaxační – návštěvu lázeňských městeček, muzeí, projížďky na loďce, císařský palác v Bad Ischlu, kde romanticky žila cisařovna Sissi. A samozřejmě Salzburg, se všemi jeho skvosty, ať už Mozartovskými nebo jinými.

Jezera u St. Wolfgang, přibližně 30 km od Salzburgu.

Autor: Roman Rak

Průčelí rozsáhlého areálu Haus der Natur v Salzburgu na Muzejním náměstí (Museumsplatz 5, 5020 Salzburg). Muzeum je otevřeno denně, od 9.00 do 17.00, včetně všech sobot a nedělí, během každého svátku!

Autor: Roman Rak

Kromě výletů do hor jsem plánoval i náhradní varianty pro případ ošklivého počasí pro akce "nížinného" typu. Nelenil jsem se ještě v Praze zeptat ve specializované cestovce na Rakousko, kde jsou veřejné výstavy akvarijních ryb či něco podobného. Vzbudil jsem zděšení, protože na tohle se nikdo nikdy neptal a logicky to v agentuře zaměřené na horskou turistiku též nikdo nevěděl. Neústupně jsem trval na svém a zakoupení pobytu v jakémkoliv rakouském penzionu jsem podmínil odpovědí.

Po dvou dnech z rakouské turistické centrály přišla toužebně očekávaná odpověď – v úvahu připadá jen Vídeň (tam jsem nechtěl), Insbruck (kde je údajně živá expozice pstruhovitých a jiných chladnomilných ryb alpských vod) a Salzburg – Haus der Nature – přírodovědné muzeum. Již jen pohled na jeho webové stránky http://www.hausdernatur.at/... svědčil, že se nejedná o běžné muzeum, na které jsme zvyklí.
Autor: Roman Rak

Nalezneme zde sladkovodní i mořská akvária o velkém objemu (největší 60 000 litrů http://www.hausdernatur.at/... ) a neobvyklé chovance jako jsou chobotnice, ropušnice, žraloci, drobní mořští úhoři zahrabávající se do písku, mořští konící, malý potěr zde odchovaných klaunů uzdičkatých nebo pravidelné veřejné krmení stříkounů lapavých živým náletovým hmyzem a žraloka útesového černocípého. Ryby v nádherně zařízených a osázených biotopních nádržích (o běžném objemu 1 000, 2 000 nebo 3 000 litrů) – takže každý akvarista zde najde ty své oblíbené – africké cichlidy, gavúnky, asijské ryby, elektrické ryby, arowany, diskuse a amazonský prales atd. Velmi zajímavé je panoramatické pojetí nádrží – rovná přední stěna a půlkruhovitý tvar půdorysu nádrže, takže odpadá estetický problém, jak schovat nehezké rohy nádrží.
Autor: Roman Rak

Ve světě Haus der Natur


V mých původních představách jsem plánoval návštěvu tak na dvě hodiny. Ale od okamžiku, kdy jsem si koupil lístky, bylo všechno úplně jinak. Ostatně, tak jak to v životě bývá, když něco plánujete...

Hned u pokladny mne zaujaly dvě publikace z „místní dílny“. První je věnovaná Dómu přírody jako celku, ta druhá, asi tak o polovičním počtu stran první, jen a jen vodnímu světu místních akvárií. Správný překlad Haus der Natur je pochopitelně Dům přírody. Ale pro velkolepost této instituce, která není v pravém slova smyslu ani muzeem, ani stálou akvaristickou či teraristickou expozicí, jej v tomto příspěvku nazývám Dómem. Pro mne jsou příručky bohužel jen v němčině, ale bohatě vybavené fotografiemi s latinskými popisky a množstvím dalších pedagogicky velmi povedených ilustrací, které se znovu opakují u každé nádrže – ze života korálů a ryb, které se jimi živí (stavba čelistí ryb), různé vjemové receptory žraloků, jedové paprsky perutýnů, ze života afrických tlamovců, elektřinu generující ústrojí elektrických ryb, způsob lovu střikounů lapavých apod. Jak svým studentům vždy říkám – jeden obrázek je za tisíc slov. A tady to platí obzvlášť. Latinské názvy pak stačí k tomu, abychom si vše dodatečně dohledali na internetu.

Hned u vstupu si můžeme při nákupu vstupenek koupit dvě příručky (každá kolem 5 Euro). Jedna z nás provede Dómem přírody (má 156 stran) jako celkem, druhá, útlejší (60 stran) je věnována jen a jen životu pod vodní hladinou a za sklem místních nádrží. Obě jsou sice v němčině, ale bohatá fotografická dokumentace, nádherně vyvedená schémata a latinské názvy ryb jsou dostatečným průvodcem i těm, kteří nevládnou jazykem německým.

Autor: Roman Rak

U pokladny byli velmi milí a dali mi alespoň plánek podlaží v angličtině. V tu chvíli jsem slyšel zvuky ještěrů z pravěku, při kterých těm menším a nezbedným tuhla v žilách krev a přes chodbu jsem viděl, jak v němém úžasu malé děti pozorují pohybujícího se ještěra.

Ukázka ilustrací průvodce Salzburským akváriem. Názorné zobrazení přizpůsobení chrupu korálových ryb vzávislosti na tom, čím se ve své domovině stravují.

Autor: Roman Rak

V dávném pravěku byly dnešní Alpy dnem, korálovými útesy původních oceánů, takže na první pohled se paradoxně v rakouských horách našly kostry Ichtyosaura. Přes obrovskou stěnu síně pravěku vidíme umístěné odlitky nálezů v původním stavu s dokreslovaným pozadím podmořského světa.

Autor: Roman Rak

Ostatně, každé patro, a těch je pět a velmi rozsáhlých, vydává své typické zvuky. Nejenomže jsem již stál v tu chvíli mezi ještěry a na stěnách viděl obrovské kostry pradávných (pa)ryb, ale v světelné proluce dalšího koridoru jsem viděl první mořské akvárium o objemu 60 000 litrů. Pochopitelně, srdce akvaristy zapracovalo, takže jsem bez váhání porušil vyznačený směr prohlídky a rázem jsem byl v přízemní sekci s akvárii. Zde jsem strávil prohlížením a focením skoro 4 hodiny a na zbytek ostatních expozic nám zůstaly sotva hodiny dvě. Byl to jen průlet jednotlivými expozicemi, bez jakékoliv systematiky.

Sál pravěkých ještěrů, umístěný přímo proti vchodu do areálu. Vlevo toliko obávaný Tyrannosaurus rex.

Autor: Roman Rak

Naštěstí jeden z následujících dnů dovolené byl deštivý a historické centrum Salzburgu jsme měli již dříve prohlédnuté, takže jsme se sem znovu vrátili na dalších 7 hodin na konečně klidnou prohlídku celého komplexu, vskutku velmi rozsáhlého a úžasným způsobem zpracovaného. Když se dostanete do stavu „proudění“, přestanete vnímat okolní prostor a čas, zapomenete na běžné starosti a necháte se unášet vzpomínkami, co jsme se učili ve škole nebo pohlcovat novými poznatky.

Připadal jsem si jako profesor Aronax, kterému kapitán Nemo otevřel svou knihovnu a výhled do mořských hlubin v bájném Nautilu. Na vlastní oči jsem viděl rarity, o kterých jsem jen četl, a pak pochopitelně vstřebával spoustu nových informací, které do sebe zapadaly a dávaly lepší představy o našem světě.

Kontrastní střídání expozice živých ryb, ještěrů a plazů s jejich stovkami miliónů let starými předchůdci je velmi impozantní a vytváří neopakovatelnou atmosféru Dómu. Na snímku zkameněliny ulit amonitů – vyhynulých hlavonožců. Salzburská sbírka je ve světovém měřítku jedinečná pro svou obsáhlost i velikost exemplářů.

Autor: Roman Rak

Jednotlivá patra Haus der Natur


Při popisu svých zážitků a poznání v Haus der Natur budu nyní postupovat systematicky, tak jak bychom měli areál procházet v souladu s časem - jak vznikal vesmír, náš svět, od éry vod a oceánů, přes dobu ledovou až do dneška.

Pokud se dostanete někdy do těchto končin, dobře naplánujte svůj čas a zospovědně určete své priority, aby vámi zde strávené chvíle byly co nejhodnotnější.

Všechny exhibice jsou vkusně a zajímavě upraveny. Nejedná se o typické sbírky minerálů, hornin či nejrůznějších vycpanin, jak jsme zvyklí z běžných muzeí, kde nás procházka mezi regály a nejrůznějšími krabicemi zanedlouho omrzí. Exponáty jsou logicky k sobě přiřazeny do esteticky zdařilých, členitých prostor a jsou sesazeny tak, aby co nejvíce zapadaly do svého původního, přirozeného prostředí. Pro Dóm přírody jsou typická dioramata, kde na pozadí je nádherně nakreslen odpovídající biotop a doplněn vhodnými doplňky tak, aby výsledný obraz byl co nejplastičtější. Do tohoto prostoru je pak umístěna preparovaná flora či fauna.

Třírozměrný biotopní model pobřeží rybníka v okolí Salzburgu s odpovídající florou a faunou.

Autor: Roman Rak

Řada ukázek v duchu učitele národů Jana Amose Komenského je určitým způsobem funkční. Např. u výseku pobřežní části rybníka jsou žáby a ptactvo. Po stisknutí příslušných tlačítek daný objekt vydává z reproduktorů své typické zvuky. Jiné objekty jsou rozebíratelné, provedené v řezu, takže každý náš smysl si přijde na své. Můžeme se dotýkat například pokožky žraloka, delfína či lachtana.

Výsek chodby, věnovaný životu v rakouských horských peřejích či tocích. Vpravo ve vitríně preparované ryby aranžované tak, že celý příslušný prostor připomíná bystřinu.

Autor: Roman Rak

Přehled expozičních prostor


4. patro
- Svět oceánů
- Z hlubin našich jezer
- Živý hmyz, kolonie hmyzu
- Domácí zvířata
- Zvířecí anomálie
- Cesta lidským tělem
- Ledový muž

3. patro
- Doba ledová
- Arktická a antarktická fauna
- Americká fauna
- Asijská fauna
- Australská fauna
- Člověk a zvíře v legendách a mýtech
- Fauna africké pouště
- Kalaharští křováci
- Venkovní terárium s plazy Rakouska
- Kavárna

2. patro
- Vesmírná hala
- Terárium
- Dětské biologické laboratoře
- Krajina Salzy
- Národní park Vysoké Taury
- Evropská divoká zvěř
- Gigantická medvědí jeskyně
- Hry, lov a zvířecí stopy
- Netopýři-noční lovci
- Domácí ryby, obojživelníci a plazi
- Expozice Christiana Dopplera

1. patro
- Krátkodobé výstavy
- Klenotnice – zlato a drahokamy
- Mineralogické poklady Solnohradska
- Gigantické krystaly
- Geologie
- Minerály
- Život fosílií
- Salzburg a jeho okolí
- Houby a prašivky

přízemí
- Dinosauří hala
- Přednášková hala
- Expozice Tibetu
- Diorámy
- Akvária
- Centrální mořská nádrž se žralokem a korálovými rybami(60 000 litrů)
- Expozice korálů

* kurzivou označeno to, co má souvislost s vodou, akvaristikou nebo teraristikou

V Dómu přírody najdeme přes 80 samostatných výstavních prostor, které ročně navštíví více jak 300 000 návštěvníků. Místní akvária (více jak 42 nádrží) jsou považována za jedny z nejkrásnějších ve střední Evropě. Pozoruhodné jsou i prostory s 56 velkými terárii, ve kterých je chováno více jak 200 druhů plazů, obojživelníků a ještěrů. Unikátní je sbírka jedovatých hadů, především druhů afrických mamb. V době mé návštěvy byly v prostorách pro tematické výstavy (tedy ne stálé expozice) aranžovány dvě výstavy: Tropické žáby Amazonie a Ze života amazonských expedic.

Obě mne svou bezprostředností zaujaly. Nádherně barevné fotografie tropických (i prudce jedovatých žab), kombinované opět s živými exempláři v teráriích, doprovázené ukázkami přístřešků, dopravními prostředky (domorodými kanoemi) a dalším vybavením, které bylo nezbytné pro dlouhodobý život v drsné džungli v minulých dvou stoletích.

Autor: Roman Rak

Celý Dóm přírody spojuje historická osa vzniku světa a jeho následného vývoje, vztah člověka s flórou, faunou i neživými objekty přírody. Mimořádná pozornost je věnována vodě, i ve formě ledu, vesmíru, zkamenělinám především fauny, které se dodnes nacházejí na území Rakouska, jež bylo v minulosti dnem oceánu. Tomu kontrastuje živý a barevný svět akvárií a terárií, jež je prolínán domorodými obyvateli naší planety. V Dómu přírody je věnována mimořádná pozornost sepětí všech přírodních věd.
Autor: Roman Rak

4. patro


Správně bychom si měli prohlížet Dóm přírody z horních pater směrem dolů, tak jak šel čas vývoje naší planety. Pojďme proto se nejprve podívat do čtvrtého nadzemního podlaží. Život na naší planetě začal z vody. Dobrá polovina nejhořejšího patra je věnována tomuto základnímu elementu stvoření života. Najdeme zde velmi rozsáhlé sbírky z říše podmořského světa i ukázky techniky jeho dobývání.

Hned u schodiště nalezneme čelisti žraloků v nejrůznějších velikostech, včetně největšího, dnes již 3 milióny let vyhynulého žraloka Carcharodon megalodon, který kdy brázdil moře.

V popředí snímku čelisti pravěkého žraloka Carcharodon megalodon (http://en.wikipedia.org/... ), které dosahovaly rozpětí až 2 m. Tento největší dravec naší planety (něžně nazýván Meg) žil před 25 milióny let. Podle některých pramenů vyhynul před 3 milióny let, podle jiných už před 5 milióny. Existují neprověřené mýty, že tento superpredátor žije dodnes v mořských hlubinách (http://www.rojar.web3.cz/... V dospělosti dosahoval délky 18-25 metrů, vážil 12 až 15 tun. Zuby dosahovaly délky kolem 15-22 cm. Při sevření čelistí byl vyvoláván tlak až 20 tun na cm2. Jedná se o prapředka žraloka bílého - lidožravého (Carcharodon carcharias). Vědci odhadují, že megalodon žil v hlubinnách, kde díky chladnější vodě byl jeho metabolismus pomalejší. Tato biologická adaptace je vědci nazývána gigantotermie. Pokud by pravěký predátor žil v mělčinác teplých vodh, znamenalo by to větší zatížení organismu, které by musel kompenzovat častějším doplňováním potravy, jež by vedla k nesmírné agresi.

Autor: Roman Rak

Nádherné jsou sbírky rozmanitých lastur, ježovek, hvězdic, korálů, hlubinných živočichů (najdeme zde např. kostru i vycpávku mořského ďasa), mořských jedovatých ryb či ryb prehistorických. Vše je nádherně umístěno v přehledných, dobře prostorově uspořádaných vitrínách a velmi zdařile nasvíceno, takže návštěvník má pocit, že se nachází hluboko pod mořskou hladinou.
Autor: Roman Rak

Autor: Roman Rak

Autor: Roman Rak

Ve čtvrtém patře najdeme i ukázky technického charakteru z historie přístrojového potápění a dobývání hlubin, včetně prvních těžkých potápěčských skafandrů, do kterých se vzduch pumpoval z paluby lodi ručním pohonem. Jsou zde k shlédnutí i různé typy plicních automatik, potápěčské vybavení, příslušenství pro focení pod vodou (blesky, vodotěsná pouzdra na fotoaparáty) nebo i dokonce malý batyskaf, který patří k dominantám hned u hlavního schodiště. Najdeme zde i ukázky prehistorických ryb, k nimž patří bezesporu i dosud žijící Latimeria chalumnae (http://www.fishbase.org/... ) nebo ryb arktického pásma.
Autor: Roman Rak

3. patro


Z tohoto patra mne nejvíce zaujaly expozice věnované době ledové. Na nádherných maketách i panoramatech je vše ze života této epochy, od postupného vzniku až po sestupy ledovců z hor do údolí, pohybu obrovských mas ledu ze severu k jihu, jež formoval naše horstva. Najdeme zde expozice zvířat žijící v arktických a antarktických oblastech, doplněné o ukázky života člověka v těchto nehostinných krajích.

Na patře dále najdeme faunu Ameriky, Asie, Austrálie i Afriky. Opět vše v precizním provedení, kde ukázkově preparovaná zvířata jsou rozmístěna před umně kresleným a dále plasticky dotvořeným pozadí, takže oko diváka vnímá biotopní scenerii jako velmi realistickou. U expozic znázorňující pouště najdeme i několik velkých terárií, kde danou oblast vhodně dokreslují živí tvorové.
Autor: Roman Rak

V oddychovější části tohoto podlaží pak najdeme rozmanité bytosti z legend a mýtů – draky, ještěry, kyklopy, bazilišky, sněžného muže Yetti, sfingy, jednorožce; prostě všechno, na co si naše fantazie jen vzpomene.

Z patra je průchod do prostor venkovních terárií s plazy obývajícími alpský region. V nedaleké kavárně se můžeme občerstvit a nabrat sil do dalších prohlídek.

2. patro


Tomuto podlaží vévodí tři základní tematické celky: vesmír, domácí příroda (zejména fauna) Rakouska a terária. V hale vesmíru najdeme expozice věnované vzniku galaxií, hvězd i jejich planet. Nemalá část je věnována meteoritům a Měsíci. Dominantou této části Dómu jsou modely umělých těles (raket, družic, lunárních vozidel), které dokumentují historii dobývání vesmírného prostranství spolu s lidským umem a jeho výtvory. Najdeme zde Sputnik 1, Explorer 1, Lunik 3, Vostok 1, Merkury, Saturn V, Lunochod, Saljut, Sylab i americké Space Shuttle.

Autor: Roman Rak

Přírodovědecké expozice jsou tematicky zaměřené na místní rakouskou faunu. Samostatným expozičním celkem je pohoří Vysokých Taur, umně skloubené s životem v horských vodách. V Dómu přírody ale najdeme nejenom ryby žijící v bystřinách a horských jezerech, ale i v rybnících či řekách v polohách nižších. Poměrně velká část prostoru je věnován raritním rybářským úlovkům, které jsou nádherně preparované a detailně popsané lokalitami a okolnostmi, při kterých byly uloveny.

Za zmínku určitě stojí i gigantická medvědí jeskyně a sbírky netopýrů – nočních lovců, kde je ukázkově a velmi srozumitelně popsán i znázorněn princip fungování jejich radarů. V jiné části patra zase nalezneme dioramatické ukázky různých způsobů lovu zvířat, vyhledávání jejich stop.

Paludárium aligátora o délce přední stěny přes 4 m. Pod vodní hladinou najdeme piraně a velké jihoamerické cichlidy.

Autor: Roman Rak

Centrální a největší část celého druhého patra patří teráriím. Zde jsem byl stejně nadšen jako po shlédnutí akvárií o dvě patra níže. Nejenom chovanými exempláři, ale také velmi esteticky provedenými biotopy a úpravami nádrží i terárií, na které je úžasně živý pohled. Všude, kde je to jen trochu možné, je kladen důraz na rovnováhu flóry i fauny - a to v každém výstavním prostoru. Popis akvaristických a teraristických lahůdek si pro svou rozsáhlost necháme ale až do druhého dílu tohoto seriálu.

1. patro


První patro patří především neživému světu – horninám, minerálům, zlatu, drahokamům a fosíliím. Ve vitrínách i v otevřeném prostoru nalezneme gigantické krystaly. Převážná část nálezů sice pochází opět z Rakouska (především Solnohradska), ale najdeme zde i nerosty z jiných částí světa – od Austrálie a Oceánie, Severní a Jižní Ameriky až po ryze českou Příbram.
Autor: Roman Rak

Velmi zajímavé jsou i prostory věnované geologii, jež opět velmi zdařile graficky znázorňují pohyb kontinentů i tvorbu zemského reliéfu. Mou pozornost uchvátil mechanicko optický model "rozpadu" původního prakontinentu Pangea až na dnešní kontinenty, jak je známe z dnešních map.

Takto vypadaly zemské kontinenty před 150 milióny lety. Všimněte si kde se nacházela dnešní Vídeň – téměř na pobřeží pravěkého oceánu.

Autor: Roman Rak

Návštěvník otáčí kormidlem časové osy a na světelné tabuli vidí adekvátní časový pohyb všech světadílů, jak se nejprve rozpadají a postupně vzdalují. Pohyb je možný ale nejenom v záporné části časové osy (v minulosti), ale i směrem do budoucnosti, takže můžeme vidět, kam až světadíly doputují za 10, 50, 100, 200 nebo 250 miliónů let!

A takto se podle vědeckých propočtů kontinenty opět spojí za dalších 248 miliónů let. Evropa se srazí s Afrikou, dnešní Středozemní moře přestane existovat. Vídeň, stejně jako celá střední Evropa budou ležet v aktivní oblasti nárazu kontinentů.

Autor: Roman Rak

Součástí prvního patra jsou rozsáhlé sbírky zkamenělin. Návštěvník zde vidí nejenom otisky pravěkých tvorů a rostlin uchovalé v různých horninách, ale i trojrozměrné modely, jak vypadaly ve skutečnosti.

Eusthenopteron ( http://en.wikipedia.org/... žil před více jak 180 milióny let.

Autor: Roman Rak

Vše opět nádherně provedeno v panoramatických scenériích, takže si umíme představit nejenom samotného tvora či rostlinu, ale i prostředí, ve kterém žili před mnoha milióny let.
Autor: Roman Rak

některých nálezů zkamenělin najdeme u bohatou fotodokumentaci z místa nálezu v Rakousku, jako v případě páteře tohoto Ichtyosara.

Autor: Roman Rak

S modely amonitů (pravěkých hlavonožců- http://www.sweb.cz/... ) se nesetkáváme jenom v muzeu, ale i na turistický výletech Rakouskem. Fotografie pořízena poblíž Mamutí a Ledové jeskyně, Hallstatt.

Autor: Roman Rak

Pohled od Ledové jeskyně na hallstatské jezero. Zkameněliny pravěkých mořských tvorů nacházíme dnes i ve výškách kolem 1800 m. V dávné minulosti zde byl okraj pravěkého oceánu.

Autor: Roman Rak

Procházkou po expozici Ze života fosílií dnes ukončíme první část reportáže z rakouského Dómu přírody v Salzburgu. Ve druhém, následujícím a závěrečném pokračování se podíváme za skla nádrží a terárií, jež se nacházejí v přízemí a v druhém patře budovy.

Dnešní část reportáže ukončíme jen malinkým náhledem do patra terárií, abychom akvaristy ještě více napnuli na pokračování reportáže z návštěvy Salzburgu.

Autor: Roman Rak

Použité odkazy:
http://maps.yahoo.com/...
http://en.wikipedia.org/...
http://www.rojar.web3.cz/... http://en.wikipedia.org/...
http://www.fishbase.org/...
http://www.sweb.cz/...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.