Terčovci, živorodky a Botanická si rozumějí

Autor: Hynek Just · 8.10.2007 · Článek #155 ·

Byl jsi poslední zářijový víkend "na terčovcích"? Viděl jsi, jak se letos "živorodky rozrostly"? Co se to s tradiční botanickou letos stalo? Jaktože "terčovci" nejsou v Kongresáku? Proč se takové výstavy nedělají častějš? Otázek, které se vyrojily mezi čtyřmi až pěti tisícovkami letošních návštěvníků skutečně rozrostlé "botanické", byla spousta. Třeba však hned dodat, že pozornějším návštěvníkům tentokrát nezůstali pořadatelé snad nic důležitého dlužni.

Tradiční pohled na návštěvníky zaplněnou výstavní plochu.

Autor: Pavel Mžourek

Vynechme teď fakta a statistiky. Výsledky prvního evropského a třetího českého Šampionátu chovatelů terčovců jste si už beztak patrně přečetli ve velmi pečlivě zpracovaném materiálu Jaroslava Hofmanna (http://aquatab.net/... Stejně tak výsledky Mistrovství ČR Guppy (http://www.vystava.info/... a Mistrovství ČR Xipho-Molly (http://www.vystava.info/..., zveřejněné krátce po skončení na oficiálních stránkách výstavy. Pojďme se spíš podívat na to, jak je možné, že na jednu výstavu s podobnou náplní přijdou přes čtyři tisícovky návštěvníků, na druhou řádově o nulu méně.

Stolky prodejců - jako vždy, stále v obležení.

Autor: Pavel Mžourek

Cílem tohoto článku není jedny vyzdvihovat a druhé zatrácet. Motivy pořadatelů (nebo spíš pořadatele) předloňského Akvafestivalu, kde se konal také šampionát chovatelů terčovců v Kongresovém paláci, stejně jako pořadatelů letošních "terčovců, živorodek a halančíků" v Botanické, jsou podobně ušlechtilé, vzácné, veskrze nezištné a obdivuhodné (mimochodem, letos výstavní rybky proplouvaly dohromady vskutku neuvěřitelnými 21 000 litry vody). Berme tento text spíše jako pohled návštěvníka se zájmem o věc, který se snaží dovtípit toho, proč jedna akce skončí úspěchem (Botanická pokryla náklady a do dalšího ročníku vstoupí s plusem) a druhá fiaskem (alespoň tím finančním jistojistě).

Mnohdy mi výstava více připadala jako fotografický workshop ...

Autor: Pavel Mžourek

Čas


Kdo je připraven, není zaskočen. Říkávalo se kdysi poměrně často a je škoda, že se toto heslo z dnešní společnosti skoro vytratilo. Co alespoň autor těchto řádků ví, o velkolepé výstavě živorodek spolku Akvárium, spojené výjimečně s šampionátem terčovců a expozicí halančíků, se hovoří už více než rok. A nejen hovoří, také plánuje, domlouvá, zajišťuje fundus, vyjednává s Botanickou zahradou, shání vystavovatelé, prodejci, analyzuje ideální datum pro pořádání...

Výstava opravdu pro všechny věkové vrstvy!

Autor: Pavel Mžourek

Což je, chtě nechtě, na výsledku vidět. Pravidelný návštěvník domácích výstav bohužel nemůže většinou hovořit o naplnění zdánlivých samozřejmostí, jako jsou třeba dobře popsané nádrže s vystavenými rybkami. V Botanické byly. I když jejich absence nemusí nutně znamenat povýšenecký postoj pořadatelů k méně vzdělaným návštěvníkům, a stojí za tím vždy hafo více či méně pochopitelných argumentů, platící návštěvník na takový komfort nárok má. Bez diskuse.

Prostor


To, že venku právě doznívalo babí léto a slunko dělalo co jen bylo v jeho silách, byl už v podstatě jen bonus, který ovšem celé výstavě přidal několik set procent na efektu. Prosklené boky i strop vystavované místnosti holt udělají s rybami své. To, že dokonce někteří chovatelé nepoznávali pod přirozeným slunečním světlem vlastnoručně odchované a na zářivkách odkojené terčovce, svědčí jistě o svém.

Podhled na skleník Botanické zahrady.

Autor: Pavel Mžourek

Prověřila se stará pravda starých bardů akvaristiky, že marné jsou všechny hrátky se super speciálními zářivkami a světelnými efekty, když největší službu vždy podá světlo denní a přirozené - a to není řeč o samotných pocitech ryb (ty nám ani rozhovor poskytovat nemusely). Jistě poučné pro nejednoho návštěvníka.

Nejednostrannost


Může to znít samozřejmě, ale není. Už ze samé podstaty věcí, nebo spíše lidí - amatérských akvaristů. Vždy přijde více návštěvníků na výstavu, kde je více druhů ryb. Dvaaosmdesát krásně zbarvených terčovců v luxusně zařízených nádržích je krásná podívaná. Mnohým však nestačí. Běžní "rodinní" akvaristé mohou být potěšenější a mít více z vyšlechtěných "přerostlých" xiphophor, endlerek, krásných drobných halančíků, nebo obří nádrže se stovkami těch nejobyčejnějších neonek.

Oryzias sp. Vietnam

Autor: Pavel Mžourek

A čím více vzácných a jinde nedostupných druhů ryb je k vidění, tím lépe pro celkovou a tolik potřebnou akvaristickou osvětu. Ukazovat, že chov rybek může mít naprosto odlišnou úroveň od té běžně prezentované v Pet centrech v nákupních galeriích, by mělo být přeci jedním ze zásadních poslání pořadatelů.

Dohoda jistá


I když se tím slůvkem zaklínají patrně všechny známější domácí výstavy, je vidno, že když se propagace uchopí za správný konec a povede se ji dobře zacílit, může dělat divy. Marná jsou napřed slibná, posléze nedodržená, mediální partnerství, marné jsou namátkové plakátové výlepy. Jak se letos ukázalo, může postačit také třeba "jen" rozšířená šuškanda na odborných akvaristických webech a k tomu dobře využitý kontakt na správného člověka ve správné televizi a návštěvníků rázem přibyde.

Samozřejmě, výhodou Botanické je jednak její dobrá dostupnost z centra Prahy a pak také lety budovaná tradice akvaristických výstav. S takovými trumfy se jistě vykračuje lépe. Ale k získání takových karet nejsou letošní pořadatelé Botanické o nic předurčenější než kdokoli jiný. Jak je vidět, zakopání válečných seker mezi spolky a snaha o konstruktivní dohodu mohou udělat s výsledkem předem nečekané divy. Což minimálně návštěvník, kterého jinak žabomyší válečné hrátky na tom našem českém akva-rybníce nezajímají, velmi ocení!

Procatopus similis Kuba GPE 90

Autor: Pavel Mžourek

Řasy, mrtvolky a přednášky


Jistě, našly se i mouchy, které by šly do příště vychytat. A neměly bychom je z našeho výčtu vynechávat. Souhrnně, nejčastěji se opakující připomínky - množící se řasy v první části výstavy, rybí mrtvolky a absence přednášek. O jejich významnosti nechť si každý rozhodne už sám. Pořadatelé o nich v každém případě vědí a názory návštěvníků je zajímaly, což je také jistý krok kupředu. S šancí, že příští ročníky budou organizačně zas o něco vychytanější.

Prsty jsou každého návštěvníka důležitým nástrojem, ale noční můrou pořadatelů, kteří poté skla čistí ...

Autor: Pavel Mžourek

K rozšíření názorů a rozvětvení pohledů na letošní výstavu v Botanické jsem vyzval také některé redakční kolegy. Nechť tedy zazní také další hlasy a názory...

Libor Šprysl:
Já byl jen na začátku výstavy, protože jsem byl s Romanem Slabochem domluvený, že si od něj vezmu nějaké ryby. Takže mohu hodnotit jen živorodkářský úvod a ten byl vskutku zajímavý jen pro ctitele divokých živorodek. Montezumové po přemístění do výstavní nádrže začali rodit, takže jsme odchytávali mláďata. Sám jsem netušil, že normální je šest mladých a každé další navíc je výjmečný porod.

:-)

Autor: Pavel Mžourek

Kolekce divokých živorodek je každý rok téměř stejná a stěží odhadnu, jak je zajímavá pro běžné návštěvníky. Kolekce šlechtěných živorodek je s ohledem na prostory a účast na úrovni velmi dobré, pokud mám zhodonotit to, co jsem letos viděl. Jinak byla hotová jen prodejní část, a to určitě ještě ne docela. Tam to bylo slabší.

Simpsonichthys magnificus

Autor: Pavel Mžourek

Bakterka řádila mezi živorodkami, kvalita na speciálku byla nízká. Kolekce vodní havěti, kterou si lidé přinesli z prodejních nádrží, byla určitě velmi zajímavá, bylo to i dobrými popisy. Tři hlavní prodejci - Koblasa, Sýkora a Suchánek mají tradičně velký sortiment, takže i v této oblasti spokojenost.

Fronty u pokladny, dostat se bez krátkého čekání se povedlo pouze kolem oběda.

Autor: Pavel Mžourek

Roman Rak:
Rodiny s dětmi, asi i jako většina návštěvníků, navštívili také sousední expozici botanické zahrady, skleníky i venkovní prostory, což dolaďuje pohled na některé biotopy, ve kterých žijou akvarijní ryby.

Výstavní koutek přátel z Rakouska

Autor: Pavel Mžourek

Samotná výstava - hned u vchodu užásná expozice bezobratlých! Dále velmi ochotní prodejci, kteří mnohdy spíše poskytovali rady, než prodávali, mezi rostlinami i velké vzácnosti (přinesl jsem si křín Crinum calimistratum).

Velké množství dětí s rodiči - pro malé děti byly nádrže ale velmi vysoko, rodiče byli unaveni neustálým držením dětí, aby viděly. Chtělo by to alespoň několik "barových" židliček, nebo něco na ten způsob; to je jen nápad, co na příště vylepšit.

Peter Federič (SR), vítěz I. Evropského šampionátu chovatelů terčovců s hlavní výhrou a taškou dárků od sponzora, firmy DAJANA PET.

Autor: Pavel Mžourek

Výstava terčovců super, nelíbilo se mi jen pozadí nádrží s diskusi s reklamou, znehodnocuje to fotky, i když chápu účel. Jinak opravdu super.

-------

Co dodat? Možná trochu očekávatelné, jistojistě však upřímně míněné poděkování pořadatelům a hlavně popřání hodně elánu a sil do dalších ročníků. Tudy zkrátka cesta k profesionální výstavě na evropské úrovni vede. A měla by vést zcela mimo to zatuchlé a nepřehledné válečné území...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.