Podzim není vždy krásný

Autor: Libor Šprysl · 30.9.2007 · Článek #154 ·

Nevím čím to je, ale s koncem roku se špatné zprávy sypou na člověka ze všech stran. Pominu ty, které k tomu patří pokaždé. Už jsme si zvykli na účetní uzávěrky a podobné přiznávání se státu k tomu, jak jsme hospodařili. Ale jsou i mnohem nepříjemnější důvody, proč podzim zrovna nemusím. Jako by s koncem měsíců plodnosti přicházelo období, kdy více milých lidí opouští tento svět.

Herci se loučili s "doktorem Cvachem", Josefem Vinklářem. Východočeští akvaristé přišli o jednu z legend - jaroměřskou paní Helenu Rindovou. Jednu z mála žen mezi námi. Nedávno jsme jí přáli na těchto stránkách zdraví, ale nepomohlo to.

Echinodorus bleherae, z pěstírny Heleny Rindové

Autor: http://pestirna-jaromer.webgarden.cz/...

Když jsem se to v minulém týdnu dozvěděl při výstavě v Botanické zahradě, opět jsem si uvědomil, jak ten čas letí. A nebylo mi zrovna příjemně. Na jednu stranu jsou mezi námi lidé, kterým můžeme závidět jejich krásný věk a vitalitu, na stranu druhou nás opouští lidé, jejichž čas se určitě ještě nenaplnil. Česká akvaristika přišla v posledním období už o několik legend, ale doufám, že rodinné zázemí nedá zapomenout jméno paní Rindové, tak jako tomu bylo u jiných.

Jezdili jsme do Jaroměře pro kytky i pro rybičky. Nepřeberné množství akvarijních rostlin mnoha druhů bylo v Jaroměři k sehnání "za levno" vždycky. Pořídit se tu daly různé tetrovité i kaprovité rybky. S drobotinou paní Rindové jsme se mohli setkávat při výstavách jak v Rychnově, tak v Hradci. Pro nás mladší to byla hodná paní, která s ničím nedělala "štráchy", ti starší budou vzpomínat na to, jak spolu s nimi oddaně propagovala akvaristiku nejen ve svém regionu.

Pěstírna Heleny Rindové

Autor: http://pestirna-jaromer.webgarden.cz/...

Její aktivity zasahovaly do celé republiky. Podílela se na různých akcích dnes již zaniklých spolků, například v Jičíně. Znám to jen z vyprávění od těch "starších pánů", ale myslím si, že tu pomyslnou akvaristickou pamětní desku nikdo nemusí tesat. Jméno paní Heleny Rindové z akvaristického světa nezmizí!

P.S.: http://pestirna-jaromer.webgarden.cz/...
Omluvte prosím dočasné uzavření pěstírny. Pokusíme se pěstírnu opět otevřít v pondělí 1.10.2007. Děkujeme za pochopení.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.