Zakládáme akvárium 1/2

Autor: Jiří Havránek · 14.4.2007 · Článek #120 ·

Mnoho lidí a nejen začátečníků chová ryby v naprosto nevhodných podmínkách, zpravidla v malých nebo tvarově nevhodných nádržích. Proti takovému chovu se chci zásadně ohradit a proto také vzniklo toto pojednání. Postupně ve dvou dílech probereme všechny důležité momenty, vztahující se k zakládání okrasné nádrže. Pojďme se tedy podívat na to, jak našim budoucím akvarijním chovancům vytvořit důstojné a hlavně přijatelné prostředí.

1) Kolik ryb a jakých


Snad vůbec nejkrásnější, ovšem zároveň nejnáročnější, etapa je zakládání nového akvária. Jak kdysi pravil jeden významný světový revolucionář: "Účit sja, účit sja, účit sja!" - to je heslem této fáze. Musíme totiž vybrat takové osazenstvo akvária (ryby, rostliny, šneky, atd.), které ke svému životu potřebuje podobné podmínky. Je to doba strávená především listováním atlasy, hledáním těch nejkrásnějších ryb a úžasných rostlin. Vřele doporučuji si ryby a rostliny, které se nám líbí, důsledně vypisovat do přehledné tabulky a vést si k nim příslušné údaje ohledně požadovaného složení vody, výrazných povahových rysů a rozměrů.

Při nakupu ryb nepospíchejte, navštivte více prodejen.

Autor: Pavel Mžourek

Já si dal tu práci a stvořil jsem tabulku (c120-tabulka1.pdf), která mi byla schopna doporučit vhodné druhy ryb a rostlin na základě údajů o vstupní vodě (voda z vodovodu), předpokládané teplotě a dalších parametrů. Proti přerybnění akvária jsem se nahrubo bránil následujícími kritérii.

Nejjednodušším pravidlem je toto:
VP1 = CDR

VP = potřebný objem vody v akváriu v litrech
CDR = součet délek všech ryb v akváriu v cm
První vzorec pro výpočet počtu ryb v akváriu vychází z objemu vody, potřebné pro jednu rybu.

VP2 = DDR1 * ks1 + 2 * DDR2 * ks2 + 1.5 * DDŽ * ks3

VP = potřebný objem vody v akváriu v litrech
DDR1 = délka dospělé ryby v cm pro ryby do max. délky 10 cm
ks1 = počet ryb s délkou do 10 cm
DDR2 = délka dospělé ryby v cm pro ryby přes 10 cm délky
ks2 = počet ryb s délkou přes 10 cm
DDŽ = délka dospělé živorodky v cm
ks3 = počet živorodek

Tomuto vzorečku dávám přednost před všemi ostatními pravidly pro určení počtu ryb v akváriu.

Jako další lze použít tuto formuli, která pro změnu kalkuluje s plochou volné vodní hladiny:
PH = 25 * CDR

PH = potřebná plocha volné vodní hladiny v cm2
CDR = součet délek všech ryb v akváriu v cm

Optimální počet ryb v akváriu se pohybuje někde mezi těmito čísly. Jen pro vaši představu, aplikací těchto vzorců dostáváme diametrálně odlišné výsledky a hodně záleží na technice, kterou do nového akvária plánujem použít.

Jen malý příklad. Máme 72 litrové akvárium o rozměrech 30x30x80 cm a zkusíme si spočítat, kolik parmiček čtyřpruhých tam můžeme chovat společně s jedním párem čichavce perleťového. Předpokládáme, že dospělá parmička má 6 a čichavec 12 cm.

Podle prvního vzorce to vychází jeden pár čichavců a 8 ks parmiček. Druhý vzorec praví, že tu bude jeden pár čichavců a 4 parmičky a podle posledního výpočtu dostaváme jeden pár čichavců a 12 parmiček. No a teď babo raď.

Nemějte při plánování akvária zaslepené oči, jako tato Tetra slepá Astyanax jordani

Autor: Pavel Mžourek

Netřeba se dovolávat rady baby. Stačí nám troška zdravého rozumu a znalostí o rybách, které si chceme pořídit. Čichavec, jako labyrintka, je zvyklý na vody s nedostatkem kyslíku a přidýchává si vzdušný kyslík pomocí tzv. labyrintu. Tudíž k nim můžeme do akvária nasadit větší počet parmiček (řekněme 8-10). Stejně tak lze výpočtem dospět k závěru, že pro 30 cm sumce nám bude stačit 60 litrové akvárium. Ovšem zdravý rozum by nám měl jasně říct, že v takovém plivátku se ani neotočí.

Co máme na paměti


Takže drobné shrnutí. Co je třeba si pohlídat při výběru správných ryb pro naše nové akvárium.

- Teplota, pH (tedy kyselost či zásaditost), tvrdost, případně vodivost. Podmínky v našem budoucím akváriu by se optimálně měly pohybovat někde ve středu hodnot doporučených pro chov vybraných ryb. Čím více se budou blížit k hodnotám hraničním, tím většímu stresu budu ryby vystaveny, bude hrozit větší riziko nemocí.

- Domovské prostředí ryb – bažina, kaluž, potok, řeka. Každý z těchto biotopů klade jiné požadavky na dotvoření prostředí. Pokud vytvoříte v akváriu horský potok proudem vody z filtru, pak vám v takovém akváriu ryba uvyklá stojaté vodě bažiny bude strádat a dříve či později pojde vysílením.

- Životní styl. Jsou ryby žijící při dně, ve středním sloupci vody nebo naopak u hladiny. Mají tomuto způsobu života zpravidla uzpůsobenu i anatomickou stavbu těla. Stejně tak si v daném "patře" akvária hájí svá třecí teritoria. Je proto vhodné obsadit všechna příslušná patra.

- Počtu ryb jsme již věnovali poměrně podrobný návod. Znovu se ale hodí zopakovat – přerybnit nádrž je velmi snadné, pozor na to, zvláště v počátcích, než je akvárium zaběhlé.

- Poměr velikosti ryba – akvárium, byť podle vzorečků je akvárium dostatečně velké. To aby to nedopadlo jako se sumcem Holdegrónem v řáholeckém rybníčku v oblíbeném večerníčku o Rumcajsovi.

Nakupujeme


Při pořizování ryb platí několik obecně platných zásad. Nakupovat je třeba tam, kde mají pěkné a zdravé ryby, v nádržích neplavou mrtvé kusy, nádrže jsou čisté a udržované. Prostě v akvaristice, kde to žije.

V žádném případě nekupujte ryby, které:
- mají pokroucené, slepené nebo jinak poničené ploutve
- neovládají směr nebo plavou našikmo, nekoordinovaně či trhaně
- mají na svém těle přichyceny parazity (vypadá to jako nitky nebo malé žížalky)
- jsou hubené nebo pokryté bílými flíčky
- mají vybledlou barvu
- plavou rychle a snaží se otírat o okolní předměty
- mají nezvykle tlusté břicho (pokud to není samice plná jiker) a /nebo odstávající šupiny

Pokud neodoláte, s největší pravděpodobností si kupujete nemocnou rybu! Pokud si nejste s prodejnou jisti, odložte raději nákup a přijďte se podívat ještě za pár dní – rybky mohou být z různých důvodů vystresované a jevit výše popsané známky (například vyblednutí) jen chvilkově. Ideální je dostat se přímo k chovateli toho kterého druhu rybek a popovídat si s ním o podmínkách, ve kterých rybky vyrůstaly a které budou očekávat i do budoucna.

Příloha: c120-tabulka1.pdf

V příštím díle se budeme věnovat rostlinám, designu nádrže a potřebné technice.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.