Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

Nákupní koš:
je prázdný
Založit nové téma »

Diskuse Obnovit

Řízení osvětlení smazat

Zrušit filtr tohoto tématu
Sobota 9.6.2012 08:51:30 [ID:94941][TEMA:94739]

Technika - osvětlení, zdroje světla
  » Řízení osvětlení

Od VACLAV
pro TOMPE REF: 94940(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Chránič by měl být standardní výbava u každého akvária. http://www.srovnanicen.cz/...

Pátek 8.6.2012 22:44:29 EDIT[ID:94940][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od TOMPE
pro VACLAV REF: 94938(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Argumentovat proudovým chráničem ? A co brání jeho použití u zářivek ?
Upozorňoval jsem na mýtus bezpečného napětí ve spojení s běžně používanými spínanými zdroji. Protože když se s tím bude dostatečně hloupě argumentovat, tak dost lidí se uvede v omyl a proč by pak uvažovali nad proudovým chráničem ? Ten mimochodem ve vetšině bytů není zapojen, leda tak v novostavbách. Staré byty mají pouze jističe a ty problém úrazu v akvárku neřeší.
Jinak Elektronický předřadník jsem měnil nedávno, vydržel pouze deset let.
Uvidím jak natom bude nový, předpokládám že hůř protože je holt taková doba ... co neošidí výroba to dorazí bezolovnaté " ekologické" pájky.

Pátek 8.6.2012 14:21:14 EDIT[ID:94938][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od VACLAV
pro TOMPE REF: 94929(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Nevím jestli víte co je to proudový chránič. Nestrašte 230v u záživek je tam máte také a při startu dokonce vysoké napětí, čerpala a topení je také na 230v. Elektronické neznačkové předřadníky vám také dlouho nevydrží stačí porucha trubice a je po nich. Jejich nevýhoda je že je kvůli krátkým vodičům většinou nemůžete dát mimo kryt a hřejí jako prase. Mluvil jsem o malých akváriích kde vám stačí pár 3-5w ledek a proudový zdroj v ceně okolo 350 kč a můžete ho dát kam chcete.

Pátek 8.6.2012 08:13:23 EDIT[ID:94931][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od PAVEL
pro VACLAV REF: 94927(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Václave, velká životnost je pouze těch LEDek, ale si sami výrobci uznávají, že největší "kámen úrazu" je životnost všech ostatních elektronických komponentů ... které rozhodně nemají životnost odpovídající LEDkám.

Čtvrtek 7.6.2012 23:47:57 [ID:94929][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od TOMPE
pro VACLAV REF: 94927(ZOBRAZIT REFERENCI)
   No velká životnost, záleží jaké budete mít štěstí na ledky, a jak kvalitní bude napájecí obvod, více třeba zde: http://www.belza.cz/...
S tím bezpečným napětím to je taky docela mýtus. To že to má 12 nebo 24V ještě neznamená bezpečí. Pokud je napájecí obvod rešen spínaným zdrojem (a to u větších výkonů je skoro vždy) tak máte sice 12V ale ne galvanicky oddělených od sítě. Takže porucha ve spínaném zdroji může znamenat 220V v nádrži. Pro bezpečné napětí by bylo třeba těžký (a méně účinný) transformátor ve zdroji.

Čtvrtek 7.6.2012 22:00:54 [ID:94927][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od VACLAV
pro RADIL REF: 94922(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Protože jsem o ledkách uvažoval trochu jsem pátral. Pro malé akvária ten cenový rozdíl nebude nijak výrazně větší za předpokladu že si to vyrobím sám. Nevím o jaké spoustě elektroniky mluvíte, protože pokud je nechcete stmívat je to jednoduší než zářivky. Jako všechno má to své výhody a nevýhody. Velkou životnost, bezpečné napětí, menší spotřebu a podstatně více směrového světla. Nevýhoda je teplota a větší cena.

Čtvrtek 7.6.2012 13:59:15 [ID:94924][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od JAF
pro PAVEL REF: 94917(ZOBRAZIT REFERENCI)
   To holt musíte hledat rady jinde. Já jsem biolog a chovatel, ne bytový designer :) I když, asi bych to dělat mohl, vzhedem k tomu že mě výtvarné činnosti i živily, jen nějak chybí motivace.

Čtvrtek 7.6.2012 12:24:55 [ID:94922][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od RADIL
pro JAF REF: 94916(ZOBRAZIT REFERENCI)
   LED jsem taky zkoušel, ale zářivkám se to fakt nevyrovná - lehce mírnější spotřeba ztrácí na kráse s obrovskými náklady a spoustou různé elektroniky. A leda jen u menších nádrží, u velké fakt nevim, na to nemám.

Jedna krabička předřadníku, kabely s paticí a trubice má stále něco do sebe :o)

Čtvrtek 7.6.2012 11:51:54 [ID:94917][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od PAVEL
pro JAF REF: 94916(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Škoda, čekal jsem, že se něčemu přiučím a naučím jak za pár korun mít pěkné a výkonné osvětlené ... a zase nic ;-)

A mé zaměření je na bytový dekorační prvek, takže nějaká elektrárna ze starého počítače se u mě opravdu neuchytne :-))

Čtvrtek 7.6.2012 10:49:52 [ID:94916][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od JAF
pro PAVEL REF: 94914(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Nezníčíte, ponor na dno akvária byla první věc, kterou jsem se svým prvním LED akvarijním světlem po zapnutí udělal :) S konstrukcí vám já nemohu příliš konkrétně radit, protože mé zkušenosti s LED jsou jednak, jak již jsem zmiňoval, zatím na malých nádržích, ale především ve fázi experimentů, kdy se na vzhled vzniklého bazmeku příliš nehledí. Zato to bylo za pár minut hotovo a v podstatě jediným nákladem byly samotné LED diody. Jako chladič jsem použil mrtvý disk z počítače, zdroj také z počítačového šrotu, LED na vůbec první prototyp jsem si půjčil a svítidlo vzniklo během volné chvilky v práci, takže počáteční náklady 0/0... Samozřejmě s vymazleností, výkonem, funkcemi... náklady stoupají.

Co se týče zapojení atd, na rybickach je k tomu serial: http://rybicky.net/...

Čtvrtek 7.6.2012 08:44:13 [ID:94914][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od PAVEL
pro JAF REF: 94905(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Ano, akorát ho ale v té vodě zničíte. Zářivku ve vodotěsných paticích jen otřete (nebo necháte jednoduše uschnout) a svítíte dál ... a byl byste tak hodný zareagoval i na první část mého dotazu? Rád se poučím jak ušetřit při konstrukci.

Středa 6.6.2012 21:15:22 [ID:94905][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od JAF
pro PAVEL REF: 94892(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Tak vodotěsnost zrovna vůbec není problém. Jednak to myslím není problém konstrukčně (např. při použití ledek na lodi ve stříkající vodě jsme prostě živé části zalili do silikonu), druhak to v akváriu vůbec není potřeba řešit (leda že by někdo trval na tom, že osvětlení nesmí zhasnout ani při případném pádu do akvária). Led používají bezpečné napětí a ani při jeho zavedení přímo do akvarijní vody žádný úraz nehrozí. Což je také nezanedbatelná výhoda, zvlášť když se kolem motají děti.

Středa 6.6.2012 12:24:31 [ID:94892][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od PAVEL
pro WALDIK REF: 94888(ZOBRAZIT REFERENCI)
   A můžete opět uvést konkrétní čísla a informace? kolik času ho to stálo atp.? ;-) Nebuďte líný a buďte jednou konkrétní ;-)

Jinak vám to možná přijde divné, ale ne každý má elektrotechnické vzdělání a ne každý má čas nebo chuť shánět díly, nechat si vyrábět kryt a navíc ještě vše víceméně bez záruky a určitě ne vodotěsné ...

Úterý 5.6.2012 21:40:56 [ID:94888][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od WALDIK
pro PAVEL REF: 94779(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Ty ceny za hotové LED svítidla jsou dost předražené.
Dělal jsem pro jednoho zákazníka systém na řízení ovládání světel a on si homemade udělal osvětlení a dostal se na pětinovou cenu.
Nechal si udělat hlinikové kryty, LEDky si nakoupil a zapájel sám a je vysmátý. Takže ono stačí přidat ruku k dílu a nebýt lenoch... :)

Pátek 25.5.2012 08:22:10 [ID:94779][TEMA:94739]

» Řízení osvětlení

Od PAVEL
pro JAF REF: 94777(ZOBRAZIT REFERENCI)
   No právě ... každý to vidíme jinak, proto se stále držím toho, že zářivky jsou výhodnější - dát nějakých 5000,- za pěkné hliníkové zářivkové osvětlení a zářivku mít za 150,- nebo desetitisíce za LED systém je stále rozdíl a v elektřině by se to stále nevrátilo (za desítky let možná, ale v důchodu už mi to bude jedno) ;-) Vy máte zcela jiný přístup a fakt je jedno, čím svítíte, když to nějak svítí ...

A akvárium si netřeba představovat, mám je zde v prezentaci, ale ta 80 litrová nádrž je zatím v záběhu, 180ka je už dobře zajetá: http://www.akvarista.cz/...

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2013 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Jste na stránkách AKVARISTA.cz (LOAD: 1.628867s 0.071058s).