Díky za odpovědi, původní dotaz byl na zářivku, co rozjasňuje v některých akvaristikách červené platy a neonky, tedy myslím spíš něco, jako "černé světlo". Nejde mi o speciální
zářivky na rostliny Sun..něco, Akva..něco.
Předpokládám koupit za "normální cenu" třeba K+V elektro (o jakou světelnou délku se mám zajímat?Teď mám vše 840).O rostliny je postaráno, jde mi o efekt na ryby, případně může někdo potvrdit zvýraznění barev ryb při použití nějaké ze speciálních akva zářivek?
Teď mne napadlo, že se prodávají speciální barvy zářivek do prodejen masa do výkladů, kde po rosvícení je maso výrazněji červenější, o měsíc čerstvější....
Zářivka s "černým světlem", případně jen posunutým spektrem do fialova bude mít asi menší svítivost, než běžná.Bude vůbec znatelný nějaký efekt při použití jedné trubice navíc k původnímu osvětlení?
V tom malém akva s led jsem zkoušel použít teple bílé a modré led výkonově v poměru 2 bílé na 1 modrou a mělo to podobný efekt, barvy ryb se rozsvítily.
Zkoušel jsem i žlutooranžové led (jantarové), byl to na bílém písku hezký efekt-jak západ slunce. Jen byla vada na kráse, že ve skle topení byly patrné jednotlivé led.
Jenže led 40cm vody moc neprosvítím.