Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

Nákupní koš:
je prázdný
Založit nové téma »

Diskuse Obnovit

efektní fialová zářivka smazat

Zrušit filtr tohoto tématu
Sobota 25.2.2012 10:08:21 [ID:94008][TEMA:93938]

Technika - osvětlení, zdroje světla
  » efektní fialová zářivka

Od AKVAMAK
pro REBOOT1 REF: 93980(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Zdravím vás,jestli můžu,tak bych vám příliš nedoporučoval použití vámi uvedených zářivek.Pokud vám jde o vybarvení ryb a zároven růstu rostlin,mám vyzkoušenou kombinaci těchto zářivek http://www.e-light.cz/... a http://www.e-light.cz/... .Pokud přidáte reflektory jenom dobře.Samozřejmě,že chodí na jiném předřadníku než T8.Akvárium pod tímto osvětlením vypadá opravdu nádherně jak ryby tak i rostliny a na víc funguje.Snad to pro vás bude mít nějaký přínos,mějte se.

Čtvrtek 23.2.2012 20:27:21 [ID:93980][TEMA:93938]

Od REBOOT1
pro REBOOT1 REF: 93938(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Díky za odpovědi, původní dotaz byl na zářivku, co rozjasňuje v některých akvaristikách červené platy a neonky, tedy myslím spíš něco, jako "černé světlo". Nejde mi o speciální zářivky na rostliny Sun..něco, Akva..něco.
Předpokládám koupit za "normální cenu" třeba K+V elektro (o jakou světelnou délku se mám zajímat?Teď mám vše 840).O rostliny je postaráno, jde mi o efekt na ryby, případně může někdo potvrdit zvýraznění barev ryb při použití nějaké ze speciálních akva zářivek?
Teď mne napadlo, že se prodávají speciální barvy zářivek do prodejen masa do výkladů, kde po rosvícení je maso výrazněji červenější, o měsíc čerstvější....
Zářivka s "černým světlem", případně jen posunutým spektrem do fialova bude mít asi menší svítivost, než běžná.Bude vůbec znatelný nějaký efekt při použití jedné trubice navíc k původnímu osvětlení?

V tom malém akva s led jsem zkoušel použít teple bílé a modré led výkonově v poměru 2 bílé na 1 modrou a mělo to podobný efekt, barvy ryb se rozsvítily.
Zkoušel jsem i žlutooranžové led (jantarové), byl to na bílém písku hezký efekt-jak západ slunce. Jen byla vada na kráse, že ve skle topení byly patrné jednotlivé led.
Jenže led 40cm vody moc neprosvítím.

Čtvrtek 23.2.2012 09:26:56 [ID:93967][TEMA:93938]

Od JAF
pro RADIL REF: 93964(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Není. Je problém si přečíst příspěvek třetí, kde vysvětluji, proč je jeho otázka nejasná?

Čtvrtek 23.2.2012 09:17:57 [ID:93964][TEMA:93938]

Od RADIL
pro JAF REF: 93963(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Je fakt takovej problém si přečíst první příspěvek tématu? :-D

Já bych tazateli radil, ať se nebojí ji tam dát nebo vyměnit za jinou. Ale chce to čas a pozorování.

Čtvrtek 23.2.2012 09:11:15 [ID:93963][TEMA:93938]

Od JAF
pro PAVEL REF: 93961(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Těžko, radit, když nevím, na co se ptal.

Má-li na mysli červeno-modrou zářivku, nejspíš se po výměně moc nezmění. Má-li na mysli skutečně fialovou, kytky ji pravděpodobně moc nevyužijí a přidal bych ji do volné patice. Každopádně to bude muset zkusit.

Čtvrtek 23.2.2012 08:54:58 [ID:93961][TEMA:93938]

Od PAVEL
pro JAF REF: 93960(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Nic objevného, ale přečtěte si původní dotaz a poraďte a napište tomu, kdo se ptá a téma založil. Dikuse by měla být primárně pro odpovědi tomu, kdo se ptal.

Čtvrtek 23.2.2012 08:52:21 [ID:93960][TEMA:93938]

Od JAF
pro PAVEL REF: 93957(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Modrofialové zářivky přesahující až do UV je zvykem používat v mořské akvaristice (různé ty Super Actinic Blue atd.), mimo jiné asi proto, že u mořských organismů je často přítomná fluorescence.

Čtvrtek 23.2.2012 08:30:25 [ID:93957][TEMA:93938]

Od PAVEL
pro JAF REF: 93954(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Měl jsem napsat, že tyto zářivky vizuálně tolik nesvítí, ne že nejsou vidět, že svítí.

Čtvrtek 23.2.2012 08:06:09 [ID:93954][TEMA:93938]

Od JAF
pro PAVEL REF: 93952(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Jaká složka "kterou člověk nevidí"? To může být jedině UV, a UV je právě to, čemu se říká černé světlo. Akvaristické "fialové zářivky pro kytky", se kterými mám zkušenosti, žádnou významnou UV složku nemají (i když je samozřejmě technicky možné vyrobit červeno-modrou-UV zářivku, a třeba se i taková prodává, nevím).

Čtvrtek 23.2.2012 07:51:48 [ID:93952][TEMA:93938]

Od PAVEL
pro JAF REF: 93951(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Já píši o zářivkách pro akvaristiku právě určených pro vybarvení a rostliny (s názvy Colour, Flora atp.), kde právě ta složka, co člověk nevidí, je. Ne o efektových zářivkách pro osvětlení reklam nebo black UV trubice.

Čtvrtek 23.2.2012 07:27:40 [ID:93951][TEMA:93938]

Od JAF
pro PAVEL REF: 93945(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Ono je ještě potřeba rozlišovat skutečně fialové zářivky, které jsou určené k optickým efektům (v akvaristice s nimi nemám zkušenosti, ale původní dotaz se zdá mluvit o nich) - tyto často přesahují do blízkoho UV a vyvolávají fluorescenci - některé předměty září respektive se projasní -, a modro-červené (na pohled rovněž fialové) zářivky, optimalizované pro fotosyntézu.

Modro-červená směs a spektrální fialová se lidskému oku jeví stejně, ale pro kytky to je úplně něco jiného.

Středa 22.2.2012 23:08:45 EDIT[ID:93945][TEMA:93938]

Od PAVEL
pro REBOOT1 REF: 93938(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Ve vyšší akvaristice se nepočítá s watty, každá zářivka má jiné spektrum a jinak se to počítá na malé a jinak na obrovské akvárium. Ale každé akvárium se bude chovat jinak. Ty fialové zářivky (colour, flora atp.) mají vysoký podíl složky i na fotosyntézu, takže těžko přesně odhadnete, co to s akváriem po týdnech nebo měsících udělá jako u jakékoliv jiné zářivky, tady ale obzvlášť - spíš s ní můžete ze začátku svítit třeba jen pár hodin denně a uvidíte.

Středa 22.2.2012 21:09:13 [ID:93938][TEMA:93938]

Od REBOOT1
   Dobrý den, když bych chtěl do akva přidat jednu efektní modro-fialovou zářivku, jako mají občas v akvaristikách nad neonkami, jak počítat vatáž? Teď mám nad 200 litrovým akva s rostlinami převážně méně náročnými na světlo 70 W v lineárních T8 zářivkách, měním je po dvou letech a rostlinám se daří, řasám ne. Co to udělá, když přidám jinou barvu světla? Mám přidat trubici (volnou pozici na trubici mám)? Nebo nějakou ubrat,vyměnit? Jak zareagují rostliny,řasy na barvu světla? Když jen přidám, bude to při zachování původních 70 W zářivek vůbec znát? Po dožití Skalár měním osazenstvo-něco živějšího do obýváku-mám Platy Korálové a v akvaristice skoro svítily, je fakt, že tam bylo hodně tmavé akva bez rostlin. Případně jako varianta jen večerní přisvícení (jen na 2 hoďky po skončení denního režimu) - mám modré a bílé led, tak místo nich slabší modrofial. zářivku (jaká je vlastně vlnová délka tohoto světla,jak se označuje obchodně-černé světlo?). Jinak pokusně jsem zkoušel do 20 L akva denní světlo z vodotěsných led modulů z GME-kvůli menší svítivosti ze spodu krycího skla, 6 W stačilo, ale po půl roce urezly vývody. :-)'

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2012 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Jste na stránkách AKVARISTA.cz (LOAD: 1.400639s).