Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

Nákupní koš:
je prázdný
Založit nové téma »

Diskuse Obnovit

Kožovec - symptom akvaristického buranství smazat

Zrušit filtr tohoto tématu
Neděle 10.6.2012 16:34:53 [ID:94950][TEMA:94809]

Akvarijní ryby - problémy, nemoci, léčba
  » Kožovec - symptom akvaristického buranství

Od PLECOS
pro GREENFISH REF: 94948(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Já myslím, že nejsme ve sporu. Reagoval jsem hlavně na to přirovnání umělých krmiv ke špekáčkům z Lidlu, což je už dnes prostě dost zavádějící.
Jinak chovám hlavně krunýřovce, kteří jednak nedělají rozdíly mezi živým/mraženým/umělým, ale na druhou stranu jsou celkem tolerantní k různým "breberkám", co by teoreticky mohli sežrat. Už asi půl roku v nádržích sleduji, jak se mi sem tam vyrojí sladkovodní medůzky, vyskytují se mi tam různé malé buchanky a ploštěnky. Ještě nedávno jsem si chtěl pořídit i vzpomínané pancíky, protože jsem měl po nádržích celkem prosperující kolonie takových jemných nitěnek...

Jak jsem psal myslím v úplně prvním příspěvku v tomto vlákně, tak jsem si pořídil tlamovcové betty. Chtěl jsem jim trošku přilepšit, tak jsem párkrát zašel na černou komáří larvu. Žraly ji pěkně, když dám mraženou koretru, tak mi skoro vyskakují z akvária a když přidám na zpestření tetradiscus, tak ten sbírají i ze dna :-)
Živé nebo mražené tedy rozhodně nezavrhuji, ale pokud se mi opět podaří sehnat těžce sehnatelnou a ještě hůře udržitelnou lórku Pseudohemiodon apithanos, tak prostě jen tetradiscus, Hikari sinking carnivore a max. mražená golden lake artemie...

Neděle 10.6.2012 15:28:38 [ID:94949][TEMA:94809]

Od SOREX
pro PLECOS REF: 94947(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Jako, že se ryba musí za svou kořistí hnát? A to má nějaký efekt i v omezeném objemu akvária???
1/ nemusí
2/ má to efekt ;-)

Efekt totiž spočívá v tom, že se rybám "nastartuje" predační reflex, takže se nažere výrazně víc, než umělým krmivem. Např. mláďata živorodek (moje parketa) se nikdy nenacpou tak jako na živém. Ale platí to i na mláďata většiny ostatních ryb - nedávno jsme o tom diskutovali s GREENFISHem u oběda (u krmení o krmení) a shodli jsme se i přes to, že každý chováme jiné skupiny ryb.
Přitom ale jsem zastánce kvalitních umělých krmiv - třeba právě gelových. Ryby je žerou dobře a není-li to jejich jediné krmení, tak až nadšeně.
Ale živé to prostě není...

Další, a často opomíjený efekt, je jev, kdy neustálým přísunem různých patogenů s živým krmením, sílí imunita ryb, které jsou pak odolnější. Sám mívám na jaře, kdy po zimní pauze opět začnu jezdit na rybník, sem tam v nějakém akváriu krupičku, ale jedná se vždy jen o jedince a nikdy není v invazivním množství. Po přisolení a zvednutí teploty po ní během několika dnů není ani památky a do konce sezóny už si domů přitáhnu maximálně kapřivce.

Pokud bych mezi svoje ryby s takto "odladěnou" imunitou dal rybu odchovanou ve zdravém = sterilním prostředí, potom by zcela jistě dopadla špatně. Totéž pochopitelně platí i naopak, o čemž ostatně svědčí toto téma :-D

Sobota 9.6.2012 23:20:57 [ID:94948][TEMA:94809]

Od GREENFISH
pro PLECOS REF: 94947(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Jestli je to dotaz na mě, tak samozřejmě, že jsem krmil a dodnes krmím umělým krmením. Ale mé stěžejní ryby - cichlidy a pancéřníčky krmím zásadně přírodním krmivem - buď živým nebo pokud možno vlastním zamraženým nebo zamraženým od spolephlivého zdroje. V mém případě mě zásobuje mrážem můj kamarád ze Žďáru nad Sázavou (warra - má zde červenou kartu). Navíc mě zásobuje špičkovými nitěnkami.
Za těch skoro 50 let, co žiji s rybami jsem krmil kdečím umělým. Výsledky? Ryby to přežily a méně náročné druhy se i množily. Poprvé jsem byl na blechách někdy kolem roku 1970 a tak mi tak nějak došlo, že to asi bude dobré. I v akvaristickém kroužku mi to říkali a starší akvaristi mi to říkali a u rybníků bylo plno. Teď už není. Je prostě jiná doba.
Máte pravdu, ryba to schlamstne a je to v ní. Já tuším Plecosi, že jste sumcař. Mě bavi pozorovat malé pancéřníčky když poprvé dostanou nitěnky. Mají to furt v hlavách. Okamžitě se na to vrhají až z toho mám obavy, že se tím udusí - občas se to stane. Po žádném umělém takto nejdou. Tedy po tom, co jsem v nouzi byl někdy nucen použít. Chcípla mi artémka a neměl jsem nitě.
Abych Vám řekl pravdu, tak už s touto polemikou o živém x umělém krmení končím. Každý má svou pravdu a já tu svoji nechci nikomu vnucovat. Ráno mě čeká krásný relax - lov červené dafnie a možná pokec s nějakým kamarádem u vody.
Ať to plave.

Sobota 9.6.2012 21:15:19 [ID:94947][TEMA:94809]

Od PLECOS
pro JAF REF: 94945(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Jako, že se ryba musí za svou kořistí hnát? A to má nějaký efekt i v omezeném objemu akvária??? Nikdy jsem si nevšiml rozdílu, kdy ryba sežrala např. živou komáří larvu a nebo vločku. Prostě připlave "nasaje" a konec. Snad jen krmení živými rybami je o něčem jiném, pokud se rybky stihnou rozkoukat.
Znovu píšu - odchytové masožravé ryby na umělé většinou nejdou, odchovy už tak zásadové nebývají. Nepochybuji, že mě teď zaplavíte x druhy, kde i v FX generaci neberou nic jiného, než živé, ale většina druhů ryb tak striktní prostě není.

To Greenfish - kvalitní umělé podle mě není příliš levnější, než živé krmení, tedy pokud nenajezdíte hodně kilometrů a přitom nachytáte málo. Nejlevněji mi vychází kupované mražené.

Ještě mám takový poslední dotaz, který tuhle polemiku urychlí - vyzkoušeli jste někdy nějaké umělé krmení, pokud ano, tak jaké a jaké byly výsledky?

Sobota 9.6.2012 20:12:17 [ID:94946][TEMA:94809]

Od GREENFISH
pro JAF REF: 94945(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Jafe, na to se ptám už 2 roky a nic. Jediným plusem je, že je podstatně levnější a pro toho, kdo má málo času nebo je líný je to možná i docela dobré a hlavně levné řešení. Ale žádná umělotina nedovede zatřepat nožičkama nebo se kroutit nebo hopsat. Ale když se dobře ovoní, tak se můžou ryby zbláznit. Však kdysi vepřovky byly velmi dobrými konzervami, ale furt bych to ž..t nechtěl.

Sobota 9.6.2012 18:21:56 [ID:94945][TEMA:94809]

Od JAF
pro PLECOS REF: 94939(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Umělé krmení v dnešní době snese srovnání s živým krmením

jak například nahradí rybě lov?

Pátek 8.6.2012 21:53:32 [ID:94939][TEMA:94809]

Od PLECOS
pro KARELINFELD REF: 94930(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Sice by bylo jednodušší si říct - Váš problém, ale nedá mi to.
Umělé krmení v dnešní době snese srovnání s živým krmením! Problém je, že to neplatí o všech výrobcích a značkách. Od p. Nováka jsem nějaké vzorky měl, ale nikdy jsem je nevyzkoušel, protože jsem byl líný to uvařit. Nicméně referencím co občas někde zaznamenám věřím.
L-sumce krmím hlavně umělým od značek Tetra a Hikari - samice rodu Hypancistrus se byly schopné třít i každý týden a to píšu o odchytových rybách! Vemte si, že třeba psy a kočky dnes už skoro každý krmí umělými granulemi a nezdá se, že by trpěli.
Jistě jsou skupiny ryb, které umělé nevemou, ale jedná se většinou o odchytové a převážně masožravé ryby. Odchovy už tak vybíravé nebývají.
Každopádně Vám krmení živým neberu. Sám mám nyní vedle sumců třeba trpasličí crenicichly z odchytu a ty mi umělé (narozdíl od velkých hřebenáčů, kteří jsou taky z odchytu) nevemou... Ale srovnávat umělé krmení s nějakým špekáčkem z Lidlu (a ještě pro větší efekt a vyhrocení do textu natlačit UV lampu) je v dnešní době prostě mimo :-)

Pátek 8.6.2012 08:14:57 EDIT[ID:94932][TEMA:94809]

Od PAVEL
pro PAVELTRUPL REF: 94928(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Pane Truple, přijeďte někdy na sraz do Prahy nebo někam, kde se vyskytuji (letos jsem byl i v Brně a dalších akcích) a řekněte mi co vám tak na mě vadí do očí ... Vaše reakce na základě kdysi nějakého smazaného příspěvku (nemám šanci si pamatovat statisíce příspěvků, co tu na portálu jsou) mi přijdou hodně nesmyslné, ale předpokládám, že je to jen nepochopením.

Pátek 8.6.2012 00:11:06 [ID:94930][TEMA:94809]

Od KARELINFELD
pro GREENFISH REF: 94926(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Krása. Živé krmení nemůže podle mne nahradit žádná náhražka. Ať už v podobě gelu, nebo jiné umělotiny. Umělé krmení to je jako srovnávat špekáček z Lídlu se špekáčkem od řezníka, nebo srovnávat margarín s máslem to už je možná buranství. Oboje možná splní normu tím že je to jedlé a zdravotně nezávadné ale to je tak všechno. Pokud plivnete před lipana taky po tom vyjede reaguje, je to jen jeho instinkt. Něco spadlo na hladinu tak to sebere. U umělého krmení? Něco spadne na hladinu ryba to sebere a hned vyplivne. Až začne být opravdu hladová a nemá jinou možnost tak to teprve začne přijímat. To ale neznamená že to rybám chutná. Naopak u živého krmení začnou hned aktivně lovit a žrát. U potěru ryb je to jasné, ty umělotinu vůbec nežerou a z živého si některý druh potěru dokonce ještě vybírá. Takže pokud budu moc, tak si budu na ten rybník jezdit pořád i kdyby mě x akvaristů přesvědčovalo že jsem blbec. Myslím si že právě ta úzkostlivá starost o sterilní prostředí rybám ještě víc škodí. Ryby které jsou na umělém krmení a vodou hnanou přes UV lampu jsou daleko citlivější. Pokud se potom dostanou do "normálních" podmínek k zákazníkům. Neustojí to a jsou první na řadě.

Čtvrtek 7.6.2012 22:15:23 [ID:94928][TEMA:94809]

Od PAVELTRUPL
pro PAVEL REF: 94915(ZOBRAZIT REFERENCI)
   tak to se toho tam tedy smaže hodně, pamatuju tu témata, ze kterých mizely příspěvky před očima...no, ale je to váš web, vaše volba...za tenhle váš příspěvek děkuji, připomněl mi, proč že jsem odtud kdysi odešel, že totiž někoho s vaším charakterem se mi nechtělo podporovat ani návštěvami, ani diskusními příspěvky...a udělal jsem tehdy, jak vidno, dobře, přidržím se toho i dobudoucna

radil: jak jste krásný, tak jste chytrý...že jsem tu mohl být pod jiným jménem a že k opětovné diskusi mě přiměl jistý škodolibý slint, na který jsem chtěl reagovat pod svým skutečným jménem, nehledě na to, že k původnímu nicku mi třeba mohlo vypadnout heslo, to vás bohužel nenapadlo...méně kádrování, více přemýšlení, soudruhu...

Čtvrtek 7.6.2012 21:19:43 [ID:94926][TEMA:94809]

Od GREENFISH
   Tak to je on. Můj nový objev. Voda má barvu slabého kafe, po celém rybníčku je vidět až na dno a je plný havěti. Dá se lovit ze schůdků, ale lepší je vzít si prsačky a jít po pás do vody. A zacpat si uši. Žije v něm asi milion žab. Pro mé uši je to ovšem slastný koncert.

Foceno mobilem, takže nic moc.

Přiložený obrázek: 07062012303.jpg
Přiložený obrázek: 07062012304.jpg

Čtvrtek 7.6.2012 12:22:02 [ID:94920][TEMA:94809]

Od RADIL
pro PAVEL REF: 94915(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Jaké další gely budou? 3P už jsem zkusil a dobré

Čtvrtek 7.6.2012 08:52:43 EDIT[ID:94915][TEMA:94809]

Od PAVEL
pro PAVELTRUPL REF: 94913(ZOBRAZIT REFERENCI)
   Pokud někdo máte zájem o určité Gely, brzy budu v menších baleních zde v obchodu. Vhodné pro menší odběratele nebo na vyzkoušení. Velká balení (kilová a více), stále přes Petra Nováka.

A pokud vám vadí, že se občas něco OT nebo něco vulgárního, reklamního nebo nežádoucího atp. smaže, tak si musíte psát někde ve svém a mít to pod svojí kontrolou či nechat anarchii. Maže se v každém fóru bez ohledu zda je to akvaristika, fotografie nebo portály typu idnes - pokud je podle vás někdo silák proto, že prostě maže co tam nepatří, opravuje chyby a dělá pořádek - navíc když je to jeho živobytí, tak to je čistě váš osobní asi problém, že se s tím nedokážete smířit, že nepanuje anarchie ;-) Kdepak pracujete, že bych vám tam přišel udělat brajgl, schválně, zda-li byste mě bez povšimnutí nechali se slovy, že u vás cenzura a omezování nemají prostor - samozřejmě čistě teoreticky, nemám v povaze dělat problémy ;-)) Jděte si na rybičky.net, tam se nikomu ani nedovoláte a maže se tam denně. Zrovna teď tam probíhá celkem bujaré téma se slovy cenzura, autorská práva atp. ;-) A co se tam smaže za týden, se zde nesmazalo za celou dobu existence ... ;-)

Středa 6.6.2012 22:48:04 [ID:94913][TEMA:94809]

Od PAVELTRUPL
pro GREENFISH REF: 94909(ZOBRAZIT REFERENCI)
   jo, cenzura, to je věc...sám jsem si od tohoto fóra dal asi rok pauzu poté, co mi bylo vysvětleno samotným Silanem Solanoidovičem, že on si může dělat co chce a já sem tupec, co to nechápe...ještě nedávno jsem naší konverzaci měl schovanou na disku, bohužel případným zájemcům už neposloužím, leda tak osobní vzpomínkou...

pokud mi paměť dobře slouží, Petr kdysi přišel s tím, že nabízí profi akvaristům zajímavou alternativu ke každodenním cestám za blechou s nejistým výsledkem a k levnejm granulím, prodávaným často za dlouhý peníz. že se tahle jednoduchá nabídka zvrtla ve slušnej flejm, to není tak uplně pouze jeho vina...ono také proti lidem, kteří si třeba větu:" gelové krmení lze vyrobit tak, že obsahuje vyvážený poměr esenciálních aminokyselin, což živé krmení neumí" přeloží jako:"žívý je sračka se kterou krmí jen blbci, kupujte moje gely, ať si můžu koupit dalšího jaguára", se rozumně agrumentuje těžko, v tom se asi shodnem, ne? ale k vaší otázce: věřím, že vaše ryby sou z živého nadšené a že jim prospívá, že by za gel neměnily. na oplátku vám předložím k uvěření, že moje neonky vypadají po gelu zdravě a spokojeně a že kdybych jim všem chtěl nachytat blechu, musel by mít den o něco více, než 24 hodin...takže krmím gelem s tím, že by to asi šlo lépe, ale rozhodně i mnohem hůře, že gel je zárukou jisté kvality a že mi zatím funguje (krmení gelem;))...btw: už jste zkoušel mnou navrženou (ano, pochválím se sám a ani se při tom nazačervenám:)) a Petrem zrealizovanou metodu chovu miker? to je živé a je to maso...a na gelu:)

Středa 6.6.2012 22:20:05 [ID:94912][TEMA:94809]

Od PAVELTRUPL
pro JANNY REF: 94910(ZOBRAZIT REFERENCI)
   tak já nevím, že paraziti jsou celkem běžná věc, že zdravá ryba si s nimi většinou dokáže poradit, to už tu řečeno bylo, v tom ve při nejsme. ohledně vývojových cyklů parazitů mi chybí vzdělání a jsem odkázán na literaturu, které mi nezbývá než věřit a ochotně tak činím, přestože vím, že papír snese všechno a některé bludy, i renomovanými autory hlásané, jsou napováženou, o tom spolu diskutovat také nebudem...takže zbývá dořešit, čí chyba byla, že CARTOUCHE přišel o ryby...i kdyby zakoupil ryby nakažené, samy mu do akva nenaskákaly, takže hlavní část viny nese podle mě jednoznačně on. jeho teze o tom, že za to může skutečnost, že prodejce těch ryb krmí živým je už ale IMO naprostý nesmysl, prostě koupil ryby z importu a měl se podle toho zachovat, tečka
postpunctum: i kdyby z importu nebyly, když přidávám jakékoliv cizí ryby do akva, tak je potřeba se podle toho zachovat, nebo alespoň případnej průser nesvalovat na jiné...

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2013 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Jste na stránkách AKVARISTA.cz (LOAD: 3.327721s 0.113995s).