Vitamíny za hubičku

Autor: Roman Špeta · 10.1.2007 · Článek #87 ·

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

O tom, že naše ryby potřebují k tomu, aby dobře prosperovaly, množství vitamínů a minerálů, jistě není pochyb. Je ale vždy nutné získávat tyto prvky pouze ze "speciálních" komerčních preparátů? Vitamíny se přeci vyskytují i v běžně dostupných potravinách... Chtěl bych se s vámi podělit o vlastní zkušenosti s experimentováním tohoto druhu, ke kterému jsem se dostal díky své profesi. Jsou ověřené i na několika mých kamarádech, postižených akvaristikou stejně jako já.

Každý z nás samozřejmě ví, kolik stojí kvalitní krmivo, kolik toho zkrmí a kolik zaplatí. A všichni víme, že je třeba krmit ryby kvalitně, pestrou stravou a dostat je do kondice, aby prospívaly a měly se ke tření. Co to znamená? Mimo jiné dostat do ryb vitamíny, minerály, stopové prvky, mastné kyseliny, bílkoviny, tuky, cukry (uhlovodany), aminokyseliny...

Ano, to všechno mají tu více tu méně drahá zahraniční krmiva. Kvalita samozřejmě stoupá z cenou. Jde to ale i jinak, z vlastních zdrojů - jen to pro nás představuje víc práce. Jak koneckonců říká často citovaný klasik Wieslaw Brudziňski: "Hobby, neboli koníček, je většinou strašně těžká práce, kterou by člověk nedělal, kdyby se jí musel živit."
Autor: Roman Špeta

Je všeobecně známo, že býložravým a některým všežravým rybám stačí k doplnění potřebných vitamínů do akvária naservírovat okurku, salát, spařený špenát, nebo jiné druhy zeleniny. A co ostatní ryby, zejména ty masožravé? I do běžného krmiva, jako jsou patentky, artemie, filé, nebo jiné masité potravy, je možno dostat zdraví prospěšné látky. Nezapomínejme na možnost vytvoření vlastní krmné směsi, která se dá uchovat i několik týdnů či měsíců.

Vitamíny na dosah ruky


Shrňme nejprve si pár důležitých a vesměs známých faktů.

Základní vitamíny jsou: A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D3, E, H, K, J.
Vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K.
Vitamíny rozpustné ve vodě: C, celá skupina B, J, H.

Pro co jsou jednotlivé vitamíny dobré:
A - pro zdravý růst, tvorbu hlenu
B1 - pro výživu nervového systému, získávání energie z uhlovodanů
B2 - pro růst svalové hmoty, vstřebávání bílkovin, tvorbu hlenu
B5 - pro stavbu enzymů
B6 - pro správnou funkci nervového systému
B12 - pro trávící soustavu, tvorbu hemoglobinu, vstřebávání kyslíku
C - pro stavbu kostry, imunitní systém
D3 - pro příjem vápníku a fosforu, stavbu kostry
E - pro stabilizaci vitamínů a nenasycených mastných kyselin, pohlavní hormony
H (biotin) - pro celkový růst
K - pro lepší srážlivost krve, pomáhá hojení
J (C2, cholin) - pro trávení tuků

Ještě důležitá poznámka: karotenoidy (známe je především z potravin se žlutou až červenou barvou, například mrkev, paprika či rajčata...) potřebují k přeměně na vitamín A přímé sluneční záření, a to v akvaristice dost dobře nejde. Málokdo si nechá svítit slunce přímo do nádrže. Proto je dobré přidávat vitamín A samostatně a ve větší míře.

Kompletní vitamínová skladba je velmi důležitá pro zdravý vývoj a rozmnožování ryb, samozřejmě pokud jsou chovány ve vodě čisté a danému druhu vhodné.

Pro to, kde potřebné vitamíny získat, poslouží následující přehled:
A - hlavně vejce, česnek, kapusta
B1 - kuřecí srdce, klíčky, luštěniny, pivní kvasinky
B2 - vejce, luštěniny, droždí, klíčky
B5 - zelená zelenina, žloutky, kuřecí srdce, droždí
B6 - banán, mrkev, droždí, zelí, mořské ryby
B12 - vejce, kuřecí nebo hovězí srdce, mořské ryby
C - zelenina, ovoce, česnek
D3 - žloutky, mořské ryby, česnek
E - klíčky, salát, špenát, hrášek, luštěniny, vejce
H - luštěniny, žloutek, hovězí srdce
K - zelenina
J - žloutek, luštěniny, hovězí srdce, obilniny

Každá surovina má mnoho vitamínů, ale každý se uvolňuje jinak. Nedílnou součástí těchto potravin jsou také tuky, cukry, aminokyseliny, ale rovněž velmi důležité minerály a stopové prvky.

Co se týče surovin s vitamíny rozpustnými ve vodě, stačí odštavnovač, nebo je rozemlít a louhovat ve vodě čisté, nebo kvasné. Osobně louhuji zpravidla 24-48 hodin. Do výluhu pak dávám patentky či artemie, které nasáknou vitaminovou šťávou. Po 10-12 hodinách masitou hmotu propláchnu, zkrmím, nebo zamrazím (k tomu se ještě dostaneme v další kapitole). Pokud suroviny odštavníme, je to samozřejmě lepší. Jen pozor - vitamín C se při styku s kovem ničí!

Vitamíny A, D, E, K dostaneme ze surovin ohřátím masité potravy (patentky, artemie, srdce, atd). Při teplotě asi 60 °C se uvolní tuk, který nám pomůže z daných šťáv uvolnit příslušné vitamíny rozpustné v tucích.

Krmné směsi


Tím se dostáváme ke krmným směsím. Popíšu vám, jak je vyrábím já, s přihlédnutím k dostupnosti sezónního hmyzu.

Zkrmit se dá skoro vše, co má pro ryby nějakou nutriční hodnotu. Patentky, artemie, buchanky, žížaly, koretry, dafnie, nebo černé komáří larvy - to vše se dá sehnat v sezóně poměrně levně, nebo si pomoci samosběrem. Osobně mám stálý přísun živých patentek a mražených artemií, takže v létě sbírám jen žížaly, červy a larvy much. Lovit pro terčovce z vody na rybníku si netroufám.

Všechna masitá potrava má vysoké procento bílkovin (proteinů), tuků a cukrů (uhlovodanů), proto je vysoce výživná, jen je dobré ji ještě trochu upravit.

Žížaly musím nechat týden vyčistit (nechávám je v krabičce, ve vlhkých novinách), pak je ponořím do vroucí vody, nasekám na drobno, smíchám s patentkami, strouhaným hovězím či kuřecím srdcem, nebo například artemiemi. Lehce ohřeju (to abych dostal vitamíny rozpustné v tucích), přimíchám žloutek, event. nastrouhané krevety, krill (z mořských živočichů získávám jód a fosfor), trošku velmi jemného prášku ze sepie (to kvůli vápníku), trošku dřevěného popela (musí být prosátý přes velmi jemné sítko, přidávám proto, že má vysoký podíl vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a dalších prvků), zaliju šťávou ze zeleniny a ovoce a nechám asi den louhovat.

Pak propláchnu vodou a zkrmím, nebo zamrazím. Každou živou, nebo mraženou masitou potravu ještě ponořím na 10-15 minut do roztoku hypermanganu, tím se zbavím spor plísní a vše relativně desinfikuji. Toto je základní návod, který se dá libovolně obměňovat. Při každé výměně vody ještě zasoluji akvárium jodidovanou solí, tím vším dodávám rybám minerály a stopové prvky.
Autor: Roman Špeta

Řasy k nezaplacení


Velmi zřídka se dostanu i k řasám rodu Chlorella, Spirulina, nebo Dunaliella, které bývají standardní součástí kvalitního komerčního krmení. Pokud je mám, přimíchávám do směsi. Pro zajímavost přikládám rozbor řasy rodu Chlorella:

Vitamíny a minerály:
• Železo 225 mg/100 g
• Vápník 718 mg/100 g
• Hořčík 386 mg/100 g
• Draslík 992 mg/100 g
• Jód 50 mikrog/100 g
• Selen 10 mikrog/100 g
• Chrom 0,31 mg/100 g
• Zinek 0,5 mg/100 g
• Vitamin C 16 mg/100 g
• Karoteny 84,4 mg/100 g
• Vitamin E 5,7 mg/100 g
• Thiamin (B1) 1,83 mg/100 g
• Vitamin B2 4,71 mg/100 g
• Vitamin B3 17,3 mg/100 g
• Kyselina listová 1,1 mg/100 g
• Vitamin B6 1,81 mg/100 g
• Vitamin B12 0,46 mg/100 g
• Vitamin B5 2,7 mg/100 g

Aminokyseliny:
• Arginin 3,38 %
• Lysin 3,42 %
• Histidin 1,08 %
• Fenylalanin 2,71 %
• Leucin 4,5 %
• Tyrosin 2,07 %
• Isoleucin 2,04 %
• Methionin 1,29 %
• Valin 3,23 %
• Cystin 0,67 %
• Alanin 4,56 %
• Glycin 3,02 %
• Prolin 2,5 %
• Kyselina glutamová 5,9 %
• Serin 2,29 %
• Treonin 2,64 %
• Kyselina aspartová 4,84 %
• Tryptofan 1,18 %
Podle rozboru je patrné, že tato řasa je bohatá na všechny přírodní složky.

Méně je více


Teď už víme, jak získat vitamíny i některé minerály (ty jsou v živém či mraženém krmení, jsou koneckonců i ve vodovodní vodě). Víme také, jakým způsobem vitamíny podat rybám - i když samozřejmě záleží také na druhu ryb. Když jsem choval tlamovce, nebyl problém zkrmovat i luční kobylky, ale s terčovci je situace komplikovanější. Jsou to ryby velmi opatrné na jakoukoli změnu, na některé složky si nezvykly vůbec, na jiné až po delší době.

Osobně ryby vybarvuji pouze přírodními surovinami, vitamíny, maximálně přidám víc karotenoidů (louhuji potravu pouze v mrkvové šťávě). I když se píše jak je Astaxantin výborný a dává se i do komerčních krmiv, sám bych ho čistý rybám nepodal. A to nejen kvůli ceně, čistá Chlorella také není levná, ale dá rybám mnohem víc, než pouhé barvivo.

Co se týče terčovců, na různých výstavách jsou někteří jedinci až nepřirozeně přebarvení právě Astaxantinem. Jedná se hlavně o červené formy Pigeon blood, Marlboro red, Red tyrkys, Red spotted aj. Není nic smutnějšího, než ryba, která díky přebarvení ztrácí svoji kresbu, nebo dokonce i světlou hlavu, jako jsem to viděl u některých "marlbor". Nezapomínejme, že méně někdy znamená více!

Pro názornost přikládám pár fotografií mých ryb, které jsou krmeny zejména výše popsanou vlastní stravou. I když kvalitní komerční krmiva nezavrhuji, také je používám. Ale jak jsem již psal v začátku, vlastním krmením jsem ušetřil. Střízlivým odhadem zhruba polovinu. Zkuste vybarvenost posoudit sami.

Foceno - Nikon D-50,
Nasvícení - 2x Philips 840, 1x Philips 830.
Bez blesku, se clonou 4,2-5,6, časem 1,6-1,25s,
kompenzace expozice - 1EV.

Autor: Roman Špeta

Autor: Roman Špeta

Autor: Roman Špeta

Autor: Roman Špeta

Autor: Roman Špeta

Autor: Roman Špeta

Autor: Roman Špeta

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.