Co je potřeba k pěstování substrátové koule

Autor: · 16.2.2022 · Článek #408 ·

V tomto článku si přehledně popíšeme věci nutné k různým způsobům pěstování Wabi Kusa na substrátové kouli a také k jejich údržbě.

Rozhodli jsme se tedy pěstovat rostliny v substrátové kouli . Co si musíme připravit?

Nádoba


V první řadě je třeba se zamyslet nad nádobou, kterou chceme pro pěstování použít. Rozhodující je zde především styl, ve kterém chceme layout vytvořit.
Bude-li substrátová koule součástí např. mělkého akvária, které již máme, nemusíme se tímto samozřejmě zabývat. Pokud ale plánujeme vytvořit pro kouli samostatný layout, máme několik tradičních efektních možností.

Otevřený layout


Pro tvorbu tohoto typu Wabi Wusa layoutu budeme potřebovat mělkou nádobu. Nabízí se například nádherné ADA DOOA Neo Glass AIR 20x20x8 cm, nebo o něco větší verze ADA DOOA Neo Glass AIR 30x18x12 cm, do kterých můžeme buď substrátovou kouli jednoduše položit (či zakomponovat do nějaké hardscape kompozice vytvořené z kamenů a kořenů ), nebo ji můžeme elegantně zavěsit na okraj nádobky pomocí ADA DOOA Wabi-kusa Hanger S. Pokud chceme jít tradiční cestou, můžeme zvolit například vhodně tvarovanou keramickou misku.
Autor: Pavel Ottl

Autor: Pavel Ottl

Uzavřený layout


Pokud si chceme ušetřit starosti s osycháním rostlin a ulehčit rostlinkám život vyšší vlhkostí, můžeme se vydat cestou uzavřeného layoutu.

V tomto případě pro nás DOOA připravila hned několik možností: ADA DOOA Neo Glass AIR 15x15x30 cm (kterou uzavřeme pomocí tohoto krycího skla ), o kousek větší verzi ADA DOOA Neo Glass AIR 20x20x35 cm (a její krycí sklo ) a největší verzi pro ambiciózní aquascapery ADA DOOA Neo Glass AIR 30x30x45 cm (a její krycí sklo ).
V těchto nádobách se opět nabízí buďto možnost tvorby hardscape layoutu, nebo můžeme opět substrátovou kouli jednoduše zavěsit na ADA DOOA Wabi-kusa Hanger M či ADA DOOA Wabi-kusa Hanger L.

Nemáte-li v lásce hranaté nádrže, potěší vás možnosti jako jsou ADA DOOA Glass Pot SHIZUKU (a elegantní v Japonsku ručně vyroběný podstavec a světlo se stojanem , které jsou určeny přimo pro Shizuku ), což je nádobka, která je přímo koncipovaná pro použití s Wabi Kusa.

DOOA Shizuku s originálním stojanem a světlem DOOA LIGHT G

Autor: Pavel Mžourek

Pokud hledáte takzvané All-In-One řešení, Wabi Kusa vázy od Biolarku s vestavěným osvětlením budou jasnou volbou. Biolark nabízí několik tvarů a velikostí. První možností je zajímavý tvar kapky, který je k dostání v menší a v větší verzi, druhou potom klasický válec, také v menší a větší velikosti.

Pokud se chceme vydat alternativní cestou, poslouží jakákoliv vyšší skleněná nádoba, kterou můžeme přikrýt sklem, nebo v případě nouze jednoduše potravinovou fólií. Ač jsou tyto alterantivy funkční, nebudou plnit náročnější estetické nároky.

Osvětlení


Nádobu jsme již vybrali, teď přichází na řadu osvětlení.

Umělé osvětlení


Vydáme-li se cestou umělého osvětlení (což rozhodně doporučujeme pro nejlepší výsledky) a pokud jsme nezvolili výše zmíněné nádoby od Biolarku , které již osvětlení obsahují, můžeme sáhnout například po oblíbené variantě od Chihirosu - Chihiros LED RGB C II serie 20-36cm 20W s kontrolérem, která nabízí elegantní design a chytrý kontrolér, ke kterému se lze připojit pomocí mobilu. Lze zvolit také slabší alternativu tohoto svítidla . Obě svítidla můžeme připevnit držáčkem (který je součástí světla) přímo na rovnou stranu našeho akvária, nebo dokoupit stojánek, díky kterému můžeme světlo použít i na vázy kulatého typu.

Substrátová koule v jednoduché váze Shojo s ONF světlem Flat Nano se stojanem.

Autor: Pavel Mžourek

Firma ONF nabízí podobné osvětlení, které vyčnívá svým skromným dojmem, ale velmi kvalitním světlem, které díky LED chipům s velmi širokým barevným spektrem, dodává všem rostlinám neskutečně krásné a plné barvy. Radost udělá i ženám, které nechtějí tuctové černé světlo, verze Rose Gold každé ženě rozzáří úsměv.

Další možností je již zmíněný zajímavý ADA DOOA Magnet Light G 10W, který má integrovaný magnetický vršek lze tak přichytit na libovolný kovový magnetický povrch nad naším layoutem, nebo na přímo k tomu určený stojan .

Můžeme samozřejmě použít i libovolná ostatní svítidla, které jsou koncipovány pro pěstování rostlin.
TIP: máme-li více výtvorů vedle sebe, můžeme nad ně zavěsit jedno delší světlo .

Přírodní osvětlení


Je nutno zmínit, že pěstování Wabi Kusa pouze pod denním světlem není optimální kvůli měnící se intenzitě světla, proměnné délky dne a podobně. Rostlinky nebudou tolik probarvené a budou se nejspíš lehce táhnout za světlem. I tak ale rostliny porostou a dokážou dělat radost. Jako vše ostatní ve světě Wabi Kusa, i toto rozhodnutí je pouze o vašich požadavcích, vlastním estetickém cítění, potřebách a možnostech - nejen finančních.

Ale z vlastních dlouhodobých zkušeností je potřeba zopakovat a připomenout všem - bez kvalitního světla nám naše Wabi Kusa nebude dělat tolik radosti, nebude tak rychle růst a ani rostlinky nebudou vybarvené a husté tak, jak by mohly být. Proto si musíme dobře rozmyslet, co je pro nás priorita. Chceme-li mít i naše Wabi Kusa "jako z fotky" (která nás určitě k založení inspirovala), bez kvalitního světla to nepůjde.

Krásně vybarvená Ludwigia sp. pod originálním světlem DOOA LIGHT G

Autor: Pavel Mžourek

Nástroje a pomůcky pro sázení a péči


Osázení i údržba vyžaduje pár základních nástrojů, které si nyní popíšeme.

Pinzeta a nůžky


V první řadě budeme potřebovat kvalitní pinzetu ideálně s jemnou ostřejší špičkou, která nám umožní naši substrátovou kouli jednoduše a precizně osázet (o procesu sázení se dozvíte ČLÁNEK: Jak osázet substrátovou kouli). Z naší zkušenosti je celkově tato pinzeta , případně v kombinaci s touto jemnější pinzetou , které dobře poslouží jak při sázení, tak při údržbě.
Autor: Pavel Ottl

Pro zastřihávání se nám rozhodně budou hodit kvalitní aquascaperské nůžky, jako jsou například tyto . Velmi dobře se drží a jejich délka je ideální pro použití v kontextu Wabi Kusa.

Rosení a hnojení


Pro optimální růst rostlinek a prevenci proti škůdcům a plísním doporučujeme denně používat ADA DOOA Wabi-kusa Mist 200 ml. Jako bonus považujeme i to, že Wabi Kusa Mist velmi příjemně voní. Pro běžné rosení používáme jemný rozprašovač .
Autor: Pavel Ottl

Dalším šikovným pomocníkem je také malá konvička , kterou můžeme přesně dolévat vodu bez zbytečného nepořádku.

Konverze rostlin



O procesu konverze rostlin se dočtete v dalším článku (ČLÁNEK: Konverze rostlin pro použití ve Wabi Kusa).
Dobrým základem je výživový substrát ADA Amazonia , libovolná plastová průsvitná uzavíratelná nádoba či box s průhledným víkem (nebo již zmiňovanou potravinovou fólií) a vhodné světlo , kterým box nasvítíme.
Autor: Pavel Ottl

Rostliny


O druzích rostlin vhodných k pěstování se dozvíte v tomto článku: ČLÁNEK: Čím osázet substrátovou kouli pro Wabi Kusa. Jak je v něm zmíněno, velmi vhodnými kandidáty jsou především rostliny pěstované In-Vitro, které naleznete zde .

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.