Povídání o rostlinách – Echinodory II.

Autor: Václav Štěpán · 21.7.2011 · Článek #367 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Pokračování ČLÁNEK: Povídání o rostlinách – Echinodory I.

11. Echinodorus 'Dschunglestar'


Autor: Václav Štěpán

Dostal jsem ho od kamaráda a je to vlastně asi něco jako červený Echinodorus horemanii. Chybí za názvem ještě číslo (Nr.1), což je jeden z dalších způsobů pojmenování. Neměl jsem ho dlouho a někoho jsem jím obdaroval.

12. Echinodorus 'Fantasy Color'


Autor: Václav Štěpán

Opět jedno exotické jméno. Při hledání na internetu jsem ho našel až v Japonsku. Díky Googlu a jeho překladači se mi otevřely úžasné možnosti hledání informací o rostlinách po celém světě. Tato kytka je další můj oblíbenec. Je menšího vzrůstu, sotva doroste do 25 cm. Má jednu zajímavou vlastnost a to, že se množí tím, že těsně na okrajích dokola vznikají další nové rostliny a nejsou to klasické kořenové odnože, jak je známe dnes u rostlin s názvem Helanthium.

13. Echinodorus 'Frans Stoffels'


Autor: Václav Štěpán

Zajímavá rostlina s krásnými, poměrně širokými podlouhlými listy. U těch novějších jsou ve špičce červeně tečkované. Vynikne to hlavně při intenzivnějším osvětlení. Množit ji nebude problém, protože poměrně často tvoří okvětní stvol a i hlavní rostlinu lze časem rozdělit. U mě dorůstá do výšky 35 cm.

14. Echinodorus horemanii


Autor: Václav Štěpán

Červená forma této krásné rostliny je také úžasná. I když jsem někde četl, že může jít o křížence. Už jí mám poměrně dlouho, protože u mě neroste nijak závratně do výšky, v akváriu zatím vydržela. Měl jsem i zelenou formu.

15. Echinodorus 'Hot Pepper'


Autor: Václav Štěpán

Další poměrně velká rostlina s krásně červenými listy, které jak stárly, ztrácely postupně červenou barvu, ale ze začátku jen na některých místech a na listech byly jakoby rozpité skvrny. Jako u valné většiny podobně zbarvených rostlin, starší listy jsou už jen čistě zelené. U mě dorostla do výšky 40 cm. Koupil jsem ji na výstavě v Hradci Králové od Karla Rataje. Z okvětního stvolu jsem vždy pár dceřiných rostlin získal.
Autor: Václav Štěpán

Autor: Václav Štěpán

16. Echinodorus 'Indian Red'


Autor: Václav Štěpán

Koupen v Aqua Daho na výstavě v Rychnově. Je to už druhý pokus, ale ač má v názvu red (červený), tak touhle barvou nevyniká. První zakoupená rostlina byla ještě zelenější. Většinou se kupují emerzní rostliny a ty jsou od submerzních hodně odlišné.
Autor: Václav Štěpán

Autor: Václav Štěpán

17. Echinodorus janii


Autor: Václav Štěpán

Jednoznačně pro mě nejkrásnější rostlina mezi echinodory. Je od K. Rataje a dostal jsem ji od kamaráda. Bohužel už není v nabídce a já jsem při předělávání akvária o ní přišel. Poměrně často i kvetla, ale dceřiné rostlinky velice špatně rostly. Měla i velice příjemnou velikost do 30 cm.
Autor: Václav Štěpán

18. Echinodorus 'Jan Harbich'


Autor: Václav Štěpán

Dlouho jsem nevěděl, jak se jmenuje, byla to náhodná koupě na burze a po celou dobu co jsem ho měl, tak jsem si myslel, že je to Echinodorus ovalis. Při shánění fotografií do atlasu rostlin (Rybičky.net) jsem se konečně doufám dopracoval k tomu pravému názvu. Je to poměrně malá rostlina do 20 cm. Často kvete a tvoří se dceřiné rostlinky. Při přistínění rostlina vytvářela hladinové listy.
Autor: Václav Štěpán

Autor: Václav Štěpán

19. Echinodorus 'Jenisej'


Autor: Václav Štěpán

Na obrázku je mladá rostlina, protože než jsem se stačil rozkoukat, příliš vyrostla a ničím mě neuchvátila ani barvou nebo tvarem listů. Po dosažení 40 cm na výšku jsem ji dal pryč.
Autor: Václav Štěpán

20. Echinodorus 'Kleine Bär'


Autor: Václav Štěpán

Rostlina středního vzrůstu (30 cm), opět sytě červené zbarvení nových listů. Starší listy jsou olivově zelené. Na okvětním stvolu se vytváří několik dceřiných rostlin, ale ne moc často.
Autor: Václav Štěpán

21. Echinodorus 'Krapčatnyj'


Autor: Václav Štěpán

Opět překrásně zbarvená rostlina, bohužel na můj vkus příliš velká, nebo spíše moc široká (50 cm). Má prý tři stádia růstu, ale zřejmě jsem rychle všemi prošel.
Autor: Václav Štěpán

Pokračování příště

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.