Povídání o rostlinách – Echinodory I.

Autor: Václav Štěpán · 14.7.2011 · Článek #366 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Echinodory jsou moje oblíbené rostliny, v akváriu se mi jich za posledních více než 20 let vystřídalo poměrně hodně. Jsou tak rozmanité tvarem listu i velikostí, že by šlo zařídit akvárium jen s nimi. V kategorii akvarijních rostlin patří mezi ty hodně oblíbené a méně náročné. Od původních přírodních druhů většinou s ohromným vzrůstem se prosazují stále více různé kultivary, které někdy dosahují podobné velikosti, ale mají podstatně atraktivnější zbarvení listů. Je nabízeno mnoho různých kultivarů a kříženců, někdy si navzájem velice podobných, ale samozřejmě s různými exotickými názvy. Snad jedině rostliny rodu Cryptocoryne jim mohou co do počtu konkurovat.

Každým rokem přibývají nové a nové rostliny a není možné sledovat, natož si pamatovat, jaké jméno dostaly. Jak už z mého psaní vyplývá - nechci se příliš zabývat tím, jaké názvy přírodních druhů zrovna platí. Od té doby co se zajímám o akvaristiku, tak už je to poněkolikáté, co proběhla revize rodu a jména se neustále mění. Protože pamatuji doby, když ještě nebyl internet a k dostání byly informace, nebo lépe řečeno jen knížky československé provenience, zapamatoval jsem si a používám názvy, (nejsem asi sám) které publikoval Karel Rataj st., ikdyž v některých případech nejsou dnes již platné.

Trvalo mi poměrně dlouhou dobu, než jsem došel k závěru, že valná část těchto rostlin je pro moje akvárium nepoužitelná. Většinou pro jejich velikost a se zlepšující se technikou a i podmínek v akváriu se tento problém zvětšoval.

Nechtěl jsem totiž skončit tak, abych měl v akváriu jen dvě nebo tři dominantní rostliny, které zastíní všechny ostatní, což jsem párkrát zažil, a to mám akvárium 180 cm dlouhé. Začal jsem proto pátrat po jiných menších kultivarech a křížencích a ne vždy se mi to podařilo.

Občas se mi stávalo, když jsem měl dno vysoké jen pár centimetrů, že některé rostliny dokázaly urazit za rok i více než 10 cm od původního místa. Po změně dna a jeho podstatného navýšení (15–17 cm) už tolik necestují a ikdyž je občas vytrhnu, tak velký kořenový systém nezničí půl akvária.

Echinodory pocházejí z Ameriky a to od USA až po Argentinu, ale při dnešním rozvoji akvaristiky rostou určitě i v dalších světadílech, jak se to povedlo díky člověku i jiným rostlinám a živočichům a to nejen v akváriích, ale i ve volné přírodě.

Některé rostliny pod vodou vydrží jen chvíli a pak si to namíří mimo akvárium, u jiných to chvíli trvá, ale jakmile začnou tvořit plovoucí listy, dostaví se to samé, nepomůže ani zkrácení kořenů a opětovné zasazení rostliny. Říká se jim rostliny krátkého dne, svítit jim ale méně než 10 hodin jsem nikdy nezkoušel.

Čtenářům nyní předkládám malý seznam toho, co jsem měl a nebo mám. Je to spíše o fotografiích, které někdy řeknou více, než dlouhé popisování.

1. Echinodorus africanus


Autor: Václav Štěpán

Začal jsem podle abecedy a narazil na tu nejvíce diskutovanou rostlinu, která by měla pocházet z Afriky a to z Kamerunu(?). V roce 2000 jsem si na burze v Praze koupil takového prcka, a protože byl dost drahý, tak jsem měl strach, jestli vůbec vyroste. Za pár měsíců to byla nejmohutnější rostlina v akváriu. Listy jsou světle zelené úzké a u mě byly asi 50 až 80 cm vysoké. Za rok měla rostlina až 40 listů, tak jsem jí musel drobet otrhat, protože by mě vytlačila i z bytu. Měl jsem ji asi 7 let v akváriu a nikdy mně nevykvetla, až když jsem jí daroval, tak se to v jiném prostředí povedlo.

2. Echinodorus amazonicus


Autor: Václav Štěpán

Můj první echinodorus. Koupil jsem ho v Pražské holešovické tržnici za 100 Kčs. Dneska je k sehnání na burze za 40 Kč. Je to typická submezní rostlina a patří mezi ty druhy, které nemají velké nároky na světlo a teplo. Měl jsem ji několikrát, ale když vyrostla, tak jsem jí opět někomu daroval. Množí se poměrně snadno a tak je lehce k sehnání. Dříve se jí říkalo malá Amazonka, ale ten název jsem už dlouho neslyšel.

3. Echinodorus angustifolius


Autor: Václav Štěpán

Další zajímavá rostlina spíše podobná valisneriím. Množí se kořenovými odnožemi a nedávno změnila jméno na Helanthium angustifolius.
Listy jsou tenké a poměrně dlouhé. Odtud je také její název: angustifolius = úzkolistý. Po několika měsících pěstování jsou tenké listy dlouhé skoro 50 cm a jejich počet je okolo 40 – 50 v trsu. Dvakrát už jsem o ni přišel a to vždy při letních vedrech.

4. Echinodorus 'Apart'


Autor: Václav Štěpán

Jak jsem koupil, tak prodávám, protože je to rostlina z pražské burzy, tak její název nemusí být správný. Připomíná mi to Echinodorus 'Beauty Red', který měl prodávající také. Přesto, ač to byla ze začátku malá rostlina a poměrně dlouho trucovala, pár měsíců jsem viděl jen část oddenku, začíná nabírat na velikosti a prodavač se zřejmě spletl. Zkusil jsem to znovu a tentokrát jsem měl snad štěstí. Rostlina je ale ještě hodně malá.
Autor: Václav Štěpán

5. Echinodorus argentinensis


Autor: Václav Štěpán

Dostal jsem ho pod jiným názvem, ale jak vyrostl a hlavně vykvetl, bylo jasné, jak se jmenuje. Je to rostlina se světle zelenými listy. Okraje a žilky u mladých listů mají trochu načervenalou barvu. Květenství je ohromné a velikost květů je v porovnání z jinými echinodory více než dvojnásobná. Je to jedna z rostlin krátkého dne a u mě vyrostla z akvária, i když toho světla moc nemám.
Autor: Václav Štěpán

6. Echinodorus aschersonianus


Autor: Václav Štěpán

Jeden z menších echinodorů, rostl velice dobře a neustále vyháněl okvětní stvoly, kde se ale tvořily rovnou nové rostliny. Hlavní i některé postranní žilky měly černou, trochu jakoby rozpitou barvu. Na výšku měl okolo 20 cm.
Autor: Václav Štěpán

Autor: Václav Štěpán

7. Echinodorus astroamericanus


Autor: Václav Štěpán

Je to rostlina totožná s Echinodorus isthmicus, nebo více známější pod názvem quadricostatus, ale podle mých zkušeností je opravdu trochu menšího vzrůstu. Jinak se dnes, jako všechny echinodory množící se hlavně kořenovými odnožemi, jmenuje Helanthium isthmicus. Marně jsem pátral, jak zní český překlad slova Helanthium.

8. Echinodorus 'Bambi'


Autor: Václav Štěpán

Zajímavý název, jinak krásná rostlina příjemného vzrůstu a zbarvení. Prodává se od roku 2008. Je to přesně to, co jsem hledal. Koupil jsem ji opět na pražské burze. Není více než 20 cm vysoká, spíše do šířky a poměrně často vyhání okvětní stvol, který je tmavě rudé barvy s několika dceřinými rostlinkami. Má velmi krátký řapík a poměrně dlouhou a širokou čepel listu, tahle vlastnost se u echinodorů velmi cení.

9. Echinodorus 'Beauty Red'


Autor: Václav Štěpán

Můj první červený echinodor. Je to ohromná rostlina, některé špičky listů dosahovaly až k hladině. Opět trochu problematické pojmenování, na západ od nás ji najdete spíše pod názvem Echinodorus x barthii. Pod vodou nekvete a množil jsem ji občas jen dělením oddenku, ze kterého vyroste několik nových rostlin.

10. Echinodorus cordifolius


Autor: Václav Štěpán

Jedna z prvních rostlin co jsem měl, dlouho se jí nedařilo a asi rok nebyla větší než 10 cm. Bohužel opět skončila jako velká rostlina s hladinovými listy. Množí se velice dobře a je to snadno dostupná rostlina.

Pokračování v dalším dílu.
ČLÁNEK: Povídání o rostlinách – Echinodory II.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.