Vychytávky 3D polystyrenového pozadí

Autor: Jitka Svobodová · 13.6.2011 · Článek #364 ·

O tom, jak si vyrobit 3D pozadí z polystyrenu, bylo napsáno hodně dobrých článků.

Já se chci s vámi podělit o pár vychytávek, které jsem vyzkoušela a osvědčily se. Mám za sebou již pět pozadí z polystyrenu. S povrchovou úpravou silikon + písek nebo balakryl + písek. Začátek je však vždy stejný. Kus polystyrenu, nůž nebo pájka a dobrý nápad. Já osobně se bojím všeho co je pod napětím a žhne, proto používám velmi, ale velmi ostrý nožík "rybičku".

1. skládací metoda


První menší zlepšováček je tzv. skládací metoda. Vznikla, když jsem nesehnala polystyren potřebné tlouštky a tak jsem si prostě tu tlouštku naslepovala.

Postup: Vezmu si polystyrenovou desku tlouštky 1 cm, tenčí nedoporučuji. A na tu desku si nalepím silikonem další kusy polystyrenu tam, kde chci mít výstupky a pokračuji v tom až do potřebné tlouštky. Následně je potřeba nechat silikon alespoň den zaschnout, následuje ořezávání a ořezávání do požadovaného tvaru. Pokud se vám něco nelíbí, jednoduše lze kus odtrhnout nebo naopak přilepit ještě kousek kamkoliv dle potřeby. Je to velmi variabilní a řekla bych i jednodušší pro ty, co s pozadím začínají, než technika s vydlabáváním do tlustého polystyrenu.

Musím upozornit na jednu věc, která je velmi důležitá. Když už máte vyřezáno a přistoupíte ke konečnému ofouknutí horkovzdušnou pistolí - je velmi důležité dávat pozor na spoje! Velmi lehce se může stát, že ve spoji se vám to roztaví více, než by jste chtěli. Proto při spojích s teplem velmi opatrně.

2. Síťka


Síťka je další drobná vychytávka. Je určena pro ty co chtějí zarostlé pozadí mechem, nebo nechtějí, aby se jim do prostoru vnitřního filtru dostaly rybičky. Z domácích zásob můžeme použít síťku z pomerančů nebo od brambor, také se dá použít síťka – žinka na koupání. V hobby obchodu můžeme koupit i jiné síťky podobných vlastností dle potřeby. Lepší je používat nekontrastní barvy – k tmavému pozadí černá, k světlému- bílá, nebo světle žlutá, popřípadě zelená. Červenou a oranžovou nedoporučuji.

Postup: Do polystyrenu jsem si již vyřezala otvory pro např. sání flitru. Vezmu si nožík a vyříznu do polystyrenu po celém obvodě otvoru rýhu přibližně 0,5 cm hlubokou. Po té vezmu síťku a tupou stranou nožíku ji zastrkám do vyřezané rýhy, tak aby byla napnutá. Je dobré síťku nestříhat hned, ale až po té co je zastrkaná do rýhy, přebytečnou pak snadno odstřihneme.

Vlepená síťka.

Autor: Jitka Svobodová

Pokud chceme, aby nám pouze pozadí hezky zarostlo mechem, můžeme mu vytvořit kapsičky, aby lépe držel. Na desce pozadí si vyznačím kde chci mít mech, poté vezmu nožík a vyříznu si podle vyznačených čar (většinou elipsy) rýhy, pozor ne moc hluboké, abysme polystyren neprořízli skrz a neudělaly si díru. Následující postup je stejný jako předchozí. Zastrkáme síťku a odstřihneme přebytečnou. Poté dokončíme povrchovou úpravu. Po instalaci do akva stačí prostrkat a proplést mech síťkou a za pár týdnů nepoznáte, že tam nějaká síťka je. A když se nedaří, je možné snadno a bez větších zásahů do akvária mech doplnit či úplně vyměnit.

3. Jeskyně


Další vychytávkou jsou jeskyně pro krevetky a drobný potěr.

Polotovary.

Autor: Jitka Svobodová

Připravené jeskyňky na povrchovou úpravu nalepení.

Autor: Jitka Svobodová

Postup: Nejdříve si rozmyslíme jakou jeskyni chceme a kam ji umístíme. Uřízneme si polystyrenový blok potřebné velikosti. Nejdříve ořezáme vršek dle svých představ a po té do spodní části uděláme dírku a vydlabeme vnitřek jak potřebujeme. Po té vezmeme horkovzdušnou pistoli a foukáme a foukáme a foukáme. Jeskyňky vyzkoušíme na svém místě, ale nepřilepujeme. Nejdříve musíme vytvořit kompletní povrchovou úpravu po všech stranách a připevníme je až na hotové pozadí (to znamená na natřené pozadí).

4. Kamenité pozadí


Poslední menší zlepšováček je pro ty, co nemají rádi umělé věci v akváriu a pro velkou hmotnost si nemohou dovolit celokamenné pozadí. Jedná se o kombinaci kamene a polystyrenu, přičemž kámen může převažovat.

Postup: Nasbíráme nebo nakoupíme potřebné množství kamenů. Je dobré aby se stejné kameny které chceme na pozadí, objevily i na dně akvária.

Výroba pozadí s kameny.

Autor: Jitka Svobodová

Na polystyrenovou desku tloušťky minimálně 1 cm si rozvrhneme celé pozadí, jak chceme a kde zhruba chceme kameny mít. Kameny je lepší jakoby uložit do postýlky - do drobné prohlubně nebo kolem nich nalepíme polystyren tak, aby jej držel jako dlaň ruky. Větší kameny je také lepší vypodložit zespodu větším blokem polystyrenu. Pro lepší názornost se podívejte na obrázky.

Výroba pozadí s kameny.

Autor: Jitka Svobodová

Kameny se lepí silikonem, když děláte silikonové pozadí lepí se ihned. Při balakrylu se lepí až po druhém (nebo pozdějším) nátěru pozadí, a to rovněž silikonem.

Při výrobě a manipulaci a následném vlepení do akvária musíte mít na zřetel větší hmotnost tohoto pozadí, proto je potřeba ho dobře přilepit. Hmotnost kamenů může totiž pozadí od skla odtrhnout a to může způsobit problémy. Můžeme si však být jisti, že nevyplave.

Detail pozadí.

Autor: Jitka Svobodová

Pozadí - láva.

Autor: Jitka Svobodová

Pozadí - útes.

Autor: Jitka Svobodová

Tak to by byly mé drobné vychytávky. V žádném případě nechci říci, že na ně mám patent. Jsem si jistá, že nenapadly jen mě. Tímto článkem jsem chtěla poradit těm, co ještě nemají tolik zkušeností. Článek má inspirovat zkušené k vymýšlení nových vychytávek, protože z polystyrenu se dají dělat úžasné věci - jeskyně, útesy, sopky pro vzduchovací kamínky, jeskyně pro ukrytí filtrů a jiná kouzla.
Přeji všem mnoho zdaru a trpělivosti.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.