Sera reptil aqua biotop - recenze

Autor: Pavel Mžourek · 21.4.2011 · Článek #360 ·

Seznámení, oficiální text distributora


Každý, kdo chce chovat želvy, kraby a raky malého vzrůstu podle jejich nároků, nyní může využít nového akvaterária od značky sera. Kompletní systém sera reptil aqua biotop je vybaven všemi potřebnými technickými jednotkami pro okamžité použití: což zjednodušuje první kroky především teraristům začátečníkům. Hlavně nováčci se často obávají, že udělají chybu ve výběru vhodného terária a odpovídajícího vybavení. Sera reptil aqua biotop nabízí ideální řešení pro začátek. Založení je velmi snadné, neboť akvaterárium již obsahuje nejdůležitější technické komponenty. Jedinečné vysoce účinné filtrační médium sera siporax mini zajistí biologickou filtraci v rámci filtru sera fil 120. Energeticky úsporné svorkové osvětlení sera reptil LED energy light a sera topítko s termostatem 100W završují kompletní systém a vytvářejí optimální podmínky pro želvy, kraby a raky malého vzrůstu. Specielní tvar akvaterária umožní vysokou hladinu vody (80 l) - skvělé pro jedince, kteří jsou náruživí plavci. Úniková suchozemská zóna pro denní sluneční koupel lze vystavět na tabuli z korku na zadní stěnu nebo pomocí konstrukce z kamenů. Je-li to zapotřebí, vyvýšené dno stejně jako kabelovod zajistí snadnou a bezpečnou instalaci výhřevu dna. Navíc kompletní systém obsahuje 50 ml přípravku sera biostart pro biologickou filtraci a stejně tak i 100 ml krmiva sera raffy P pro denní krmení všech druhů vodních želv. Tip: sera reptil aqua biotop se také skvěle hodí jako dekorativní akvárium.

Ilustrační vyobrazení a vize sera.

Autor: SERA

Dekorativní akvárium


Sera reptil aqua biotop se také skvěle hodí jako dekorativní akvárium … a toho jsme se již v naší recenzi drželi. Vzhledem ke specializaci našeho portálu na akvaristiku se nebylo o čem moc rozhodovat. Akvárium zařídíme a budeme testovat jako takové trochu jiné akvárium.

Testování


Způsob testování byl s ohledem na povahu výrobku stanoven na jasný cíl: zařídit jej jako akvárium – paludárium, ve kterém budou rostliny částečně vyrůstat z vody a tvořit náznak břehu/okraje řeky s ohledem na neuzavřený prostor nad akváriem. Celková doba sledování akvária a techniky před sepsáním článku – čtvrt roku.

Vybalujeme


Při domlouvání předání výrobku s distributorem značky sera, kterému také tímto děkujeme za poskytnutí výrobku k dlouhodobému testování, jsme již plánovali, jak zařídit toto akva-terárium, ale nazývejme jej pro zjednodušení dále jen jako akvárium. K mírnému šoku ale došlo při přivezení akvária, velikost nás mírně zaskočila a při vybalení došlo k přehodnocení priorit a to nejdříve z "jak na něj" na "kam s ním". Místo i stolek se našel (na zem opravdu jít nesmělo) a začalo se vybalovat a připravovat …

Z fotografie to nevypadá, ale krabice má rozměr zhruba 60x60x60 cm …

Autor: Pavel Mžourek

Naskládané vybavení na dně akvária.

Autor: Pavel Mžourek

Akvárium je kvalitně uloženo v polystyrenu.

Autor: Pavel Mžourek

Naše testovací akvárium


Po nafocení a dále omytí a umístění na své místo jsme začali akvárium zařizovat. Již předem zvolenou dominantou je tmavě hnědé dno odpovídající i barvě lávových kamenů, ze kterých byl sestaven "břeh" zvyšující se do zadní části pravé strany. V jednom místě jeden lávový kámen z vody vyčnívající. Akvarijní rostliny tvoří dominanta hnědovek (Microsorium pteropus), několik druhů z rodu Cryptocoryne a jávský mech. Pro doplnění je v akváriu několik dalších rostlin, spíše z experimentálních důvodů – Anubias var. nana, Hygrophila pinnatifida a v zadní části i několik kusů pupečníku bílého (Hydrocotyle leucocephala), žebratka zploštělá (Hottonia inflata) a stopově i další.

Z rostlin vyrůstajících z akvária bylo zvoleno několik rostlin - papyrus a několik dalších bahenních rostlin (např. Pilea cadieri), ale akvárium je i dále provozováno a určitě bude dále doplňováno o další druhy, například menší emerzní echinodorus.

Fotografie testovacího akvária po necelých 3 měsících provozu.

Celkový pohled – osvícení pouze originálním LED osvětlením.

Autor: Pavel Mžourek

Celkový pohled – osvícení externím zábleskovým světlem.

Autor: Pavel Mžourek

Horní otevřená rostlinná část s patrným LED osvětlením.

Autor: Pavel Mžourek

Vesele se prohánějící hejno parmiček duhových (Puntius titteya).

Autor: Pavel Mžourek

Nádherně působící pohledová hloubka akvária - 55 cm a zakřivené přední sklo je velmi efektivní pro pozorování života pod hladinou.

Autor: Pavel Mžourek

Praktické použití, postřehy z praxe


Akvárium


Akvárium svými rozměry podstavy v nejširším rozměru 50 x 57 cm a výškou 50 cm, vypouklým předním sklem a celkově nezvyklým vzhledem je obtížněji umístitelné. Předem doporučujeme velmi rozvážit, jakým směrem a v jakém místě jej umístit. Velmi vhodné je pořízení originálního stolku, který dodá akváriu další rozměr a je uzpůsoben jeho rozměrům, včetně vypouklé přední stěny, které deska stolku kopíruje.

Celkově je akvárium velmi precizně provedeno a vlepeno do plastového rámu, který akvárium chrání, vytváří akváriu základnu bez nutnosti použití měkké podložky a taktéž obsahuje prostor pod akváriem pro topný kabel (vhodné pro reptilie, kde umístění topného kabelu uvnitř akvária by mohlo znamenat značné riziko poškození). Boční a přední stěna je tvořena z jednoho kusu skla a zajišťuje ničím nerušený pohled dovnitř akvária.

Mírné zakřivení předního skla způsobuje při přímém pohledu mírnou deformaci perspektivy, což vytváří zajímavý efekt, kdy vše vypadá blíže, než ve skutečnosti je. Maximální výška hladiny je přes 30 cm, což odpovídá uváděnému objemu 80 litrů vody. Sklo je kvalitní a odolné u běžného čištění proti poškrábání, jen u vypouklé stěny je mírně problematické použití magnetické stěrky nebo žiletky – zde je potřeba jiného postupu, než u klasické rovné stěny, kde směr čištění nehraje výraznou roli.

Všem, co si akvárium plánují pořídít, doporučujeme – obložte vnitřní zadní stěnu vhodným dekoračním materiálem (pozadím), prodávaným pozadím adekvátního rozměru nebo polepte plochými kameny, akváriu to dodá další rozměr, kterého žádnou tapetou nebo jednobarevným pozadím nedosáhneme.

Detail zaobleného předního skla.

Autor: Pavel Mžourek

Ilustrační umístění dodávané techniky do akvária.

Autor: Pavel Mžourek

Technika


Obsah balení obsahuje celkem tři kusy technického vybavení a to LED osvětlení, vnitřní elektrický filtr a 100W topítko s termostatem. Navíc zdarma výrobce přikládá základní krmivo pro reptilie a velmi užitečný přípravek sera filter bio start, který dokáže značně zkrátit prvotní dobu "zajetí" filtru a akvária. Tento přípravek máme roky osvědčený na mnoha akváriích a opravdu funguje bez jakýchkoliv rizik a problémů.

Dodávaná technika, krmivo a přípravek sera filter biostart.

Autor: Pavel Mžourek

Osvětlení sera reptil LED energy light, ač je velmi úsporné (8 W) i vizuálně okouzlující, svým výkonem i spektrem je nedostatečné prosvítit větší sloupec vody a vybarvit rostliny a ryby tím správným světlem. Pro rostlinné akvárium je víceméně nepoužitelné – případně pouze jako noční osvětlení, když chceme sledovat v přítmí dění v akváriu. Za denního světla ve světlé místnosti není osvětlení vůbec patrné a na focení ani v dlouhé expozici ze stativu moc nezachytíme. Pro použití, kde není potřeba prosvítit sloupec vody, nebo chceme jen sledovat živočichy nad hladinou vody, zde nevidíme problém. Pro velmi efektní nasvícení, které zaujme a které by našemu akváriu dalo punc originality a jedinečnosti, by bylo nejvhodnější použití mnohem silnějšího osvětlení kolem 70 W, což jsme také vyzkoušeli ze zářivek - světlo je potřeba mít nad akváriem dostatečně vysoko s ohledem na výšku rostlin vyrůstajících mimo vodní sloupec.
Součástí úchytu osvětlení je vypínač se dvěmi polohami – v první svítí vše (viz. obrázek) a ve druhé pouze noční osvětlení (modré LED).
Autor: Pavel Mžourek

Autor: Pavel Mžourek

Denní osvětlení s jasně patrnými modrými LED, které můžeme zapnout samostatně a použít je pro modré noční osvětlení.

Autor: Pavel Mžourek

Filtr sera fil 120 je svým objemem dostačující pro živočichy, kteří moc nešpiní vodu, v případě želviček nebo raků by bylo potřeba častého čistění. Jako nevýhodu tohoto filtru považujeme jeho prostorové uspořádání – příliš vystouplé přísavky a řešení takové, které zabírá až zbytečně místa a je nutné při zařizování počítat s dostatečným prostorem na umístění. Obsah materiálu obsahující biomolitanovou vložku, aktivní uhlí a žádaný sera siporax mini plně postačuje. V našem případě jsme ale aktivní uhlí vyměnili za ještě jednou sera siporax mini prodávaném v síťce za velmi příjemnou cenu přímo pro filtr sera fil. Vývod filtru i příslušenství je velmi variabilní, včetně možného zapojení difuzoru pro provzdušnění vody. U menšího vodního objemu musíme počítat s velmi velkým výkonem filtru a je potřeba najít nejefektivnější nastavení rozstřikovací rampy. Výkon s ucpáváním filtračních vložek a zářezů nasávání klesá a netrvá dlouho, kdy se prvotní maximální výkon sníží; ale je s ním nutné počítat.

Příslušenství filtru je opravdu bohaté.

Autor: Pavel Mžourek

Ilustrační umístění filtru na stěně akvária.

Autor: Pavel Mžourek

Akvarijní topítko s termostatem sera precision 100 W není potřeba ani příliš komentovat. Mnoho akvaristů jej zná ze svých akvárií. Balení topítka obsahuje i ochranný kryt, který nasazením chrání topítko před rozbitím. S několikanásobnou ochranou proti přehřátí a následnému prasknutí, malé velikosti a jednoduchosti i přesnosti nastavení teploty si zasluhuje ohodnocení, které neobsahuje žádnou výtku. Ještě jedna informace pro akvaristy – toto topítko může být umístěno až 120 cm pod hladinou a to se často nevidí. Možný nastavitelný teplotní rozsah je od 18 °C do 32 °C.

Topítko s příslušenstvím.

Autor: Pavel Mžourek

Topítko s nasazenou ochranou.

Autor: Pavel Mžourek

Závěrečné hodnocení


Před nákupem je vhodné si uvědomit, pro koho je toto akvárium určeno a komu může splnit jeho požadavky. Tento výrobek je primárně určen pro pozorování menších krabů, raků nebo želv, čemuž odpovídá jak plocha akvária, tak dodávaná technika i třeba krmivo. Z tohoto pohledu není co vytknout, kromě možného rychlého ucpávání filtru vlivem znečištění.
Z pohledu akvaristy je tento výrobek velmi atraktivní a pro mnohého akvaristu může být velkou netradiční výzvou, se kterou jsme se sami úspěšně "poprali", když po nových získaných zkušenostech již víme, co by bylo vhodné již neopomenout – například vytvořit nebo koupit kvalitní pozadí, které by akváriu dodalo další vizuální rozměr a ze začátku nešetřit na množství rostlin, majících z akvária vyrůstat; některým to trvá hodně dlouho a ani po 3 měsících jsme u některých druhů nezaznamenali přírůstky takové, aby to bylo v rozměru akvária více poznat. Slabinou pro akvaristu může být osvětlení - zde záleží na potřebách konkrétního akvaristy i na umístění akvária v prostoru.

Celkové hodnocení (s ohledem na účel výrobku) je: vynikající.

Největší klady: vše v jednom; variabilita; unikátní bezkonkurenční vzhled a možnosti

Největší slabiny: slabší výkon LED osvětlení; pořizovací cena výrobku, která je 7308,- Kč.

Na závěr - vesele se prohánějící pár parmiček duhových (Puntius titteya).
I vy můžete mít hezký kus přírody doma.

Autor: Pavel Mžourek

Produkt můžete koupit i v našem eshopu: Sera Reptil aqua biotop

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.