ZOO Braník

Autor: Roman Rak · 15.9.2010 · Článek #325 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

ZOO BRANÍK
adresa: Jiskrova 7, Praha 4
e-mail: zoo.branik@seznam.cz
www: http://www.zoobranik.cz/
telefon: 728 364 962

Otevírací doba:
Po-Pá: 10.00 – 18.30
So: 11.00 – 17.00
Něco začíná u piva, něco u dobrého jídla. Myšlenka napsat reportáž z prostředí nově otevřené ZOO prodejny v Braníku, vznikla už v únoru za třeskutých mrazů v teple útulné hospůdky "U tří trojek" na pražském Žižkově. Většina osazenstva, co neformální akvaristický pokec navštěvuje, si tu dává zde oblíbený tatarák, vařené koleno, křidýlka (a k tomu pochopitelně pivečko). Hospodská má vždycky problém vůbec všelijaké lahůdky umístit na stoly, protože se na nich už povalují pytlíky a nádobky s nejrozmanitějšími rostlinami, které si zde vyměňujeme.

Tady v této atmosféře z Dáši (Danily) Hurychové a Pavla Zíky (Ziky) poprvé v kruhu přátel a známých vypadlo, že chystají otevření nové akvaristické prodejny. Což pochopitelně vzbudilo nemalou pozornost.

Detailní pohled na prodejnu zvenku.

Autor: Roman Rak

Uběhlo několik měsíců a tvrdé práce a vysněná prodejna se ze snů a myšlenek zrodila jak bájný Fénix z popela v útulnou zooprodejnu, kde už při otevření dveří nasáváte tu správnou akvaristickou atmosféru: bublání vody, štěbetání ptactva a hned proto vchodu vás vítá několikakubíková nádrž s neokoukanými rybami.

V červnu 2010 pak proběhlo slavnostní otevření s rautem a pozvanými hosty, tak, jak to u budoucího prosperujícího podniku má být. Pochopitelně nechyběli ani patroni prodejny. U této příležitosti jsem se Dáši a Pavla zeptal na celou řadu otázek, abych čtenářům přiblížil novou pražskou prodejnu, její záměr a filosofii, stejně tak jako nabízené služby.

Častými návštěvníky prodejny jsou naši čtyřnozí přátelé. Dveře jsou vždy otevřené, za nimi miska s vodou a tolik vůní. Nejprve se objeví pes, který jde sám "nakupovat" a pak teprve zvědavý majitel (někdy tažený na vodítku). Takhle to probíhalo první týdny každý den. Jinak zleva: Dáša Hurychová, operní pěvkyně Zdenka Belas a kníže Jiří Lobkowicz.

Autor: Roman Rak

Dášo, jak vznikl nápad otevřít v Praze novou akvaristiku? Co Tě k tomu vedlo? Není akvaristik už tak dost?
Akvaristik je v Praze dost, ale je pravda, že my jsme jezdili nakupovat do Mělníka, kde byl větší výběr. Proto jsme chtěli otevřít akvaristiku, jaká v Praze zatím není - to znamená s velkým výběrem ryb, akvaristiku, která by byla prostorná, kde by bylo hodně nádrží a kde seženete ryby, rostliny nebo dekorace, které by jinak člověk musel shánět na internetu nebo přes známé a chovatele, stejně jako my dříve.

Čím by se měla tahle akvaristika odlišovat od všech ostatních?
Zaprvé bychom se chtěli odlišovat prostorem, za druhé nádržemi, které by neměly být holé, ale osázené a chtěli bychom mít nabídku specialit, raritek, zkrátka takových ryb, které normálně člověk nesežene. Aby každý, kdo do té akvaristiky přijde, viděl, že ryby jsou dobře krmené, zdravé, v čistých a esteticky upravených nádržích, že personál přesně ví, kam se která ryba hodí a jaké potřebuje podmínky.

Ke křtu prodejny patřilo i nějaké to dobré jídlo.

Autor: Roman Rak

Za zmínku rozhodně stojí i to, že jsme prodejnu koncipovali tak, aby nebyl problém sem přijít s kočárkem či na invalidním vozíku. Vstup se psy je vítán.

Měla jsi/máš nějaké motivující vzory?
Bezesporu Vivárium Mělník Tomáše Kučery.

Jaké služby či produkty chceš nabízet zákazníkům? Co je "jádrem", motivem či mottem Tvého podnikatelského záměru?
Čistá akvaristika a zverimex se zdravými zvířaty a hlavně znalosti a osobní přístup. Nejsme podavači, ale prodavači. Dva gibbicepse do šedesáti litrů vám rozhodně nevnutíme – což se stalo jedněm našim zákazníkům v Pet centru …

Opět: zdravé, kvalitní ryby ve velkém výběru. To, co letí, pěkné rostliny, nejlepší poradenství, zdravá zvířata a prodávání již vyzkoušených věcí, kterým věříme. To samozřejmě nemusí nutně znamenat ty nejdražší. Budeme schopni nabídnout od úplně obyčejných výrobků až po ty nejšpičkovější, které už jsme třeba sami vyzkoušeli, aby zákazník neodešel zklamaný a aby věděl, že u nás najde podporu a pomoc. Jsme tady pro Vás.

Tomáš Kučera, jako vždy v pohodě a s nadhledem i porozuměním.

Autor: Roman Rak

Kolik nádrží a jak velkých je v prodejně?
Asi 62 nádrží v objemech od 20 do 200 litrů, nejvíce jsou zastoupeny padesátilitrové nádrže. Najdete tu i kompletně zařízené a osazené akvarijní sety k přímému prodeji.

Nechybí společenská nádrž o objemu 2500 litrů, kde v současné době plavou naši L sumci, cichly, arrowany a rejnoci.

Jaká je historie té velké nádrže? Kdo vymyslel její konstrukci, aby se nechala poměrně jednoduše stěhovat?
Ziky: Akvárium vlastně vzniklo proto, že jsem měl v roce 2005 v 600 litrovém akváriu Phractocephalus hemioliopterus a začalo mu být malé. Je ale pravda, že myšlenka na opravdu pořádný akvárium už mi v hlavě běžela delší dobu. A protože moji rodiče mě v tomhle směru hodně podporovali, začali jsme s tátou plánovat a vymýšlet, jak by se dal tenhle sen uskutečnit. Výhodou byl dům s klenbovými stropy, dost prostoru a to, že můj táta je mimořádně nadaný kutil.

Zapálení diskutéři (režisérka Adéla Kroupová a Ing. Karel Krček) před výstavní nádrží o objemu 2 500 litrů.

Autor: Roman Rak

V čem spočívá princip konstrukce nádrže? Od kluků, co pomáhali nádrž montovat vím, že to konstrukčně není jen tak obyčejná nádrž, jak je většina z nás zvyklá. Můžeš to trošku popsat podrobněji?
Její zvláštnost spočívá v tom, že je to celé z bazénového plastu a je tam vsazeno jen čelní sklo o tloušťce 16 mm. To je tam upevněno pomocí speciálních úchytů, tudíž je takřka nemožné, aby vyteklo. Více o ukotvení skla nepíšu, protože bych se chtěl věnovat tvorbě podobných nádrží na zakázku - TAJNÁ TECHNOLOGIE :-) . Výhodou je, že je to dobře mobilní a je možné udělat jakoukoli velikost tímto způsobem.

Pterophyllum scalare, forma "Peru altum".

Autor: Roman Rak

Pavle, a jak prosím Tě lovíš ryby v tomhle "moři"? Já si do 700 l nádrže dal kdysi taky 4 gibbicepse (krunýřovce velkoploutvé), protože jsem je hodně chtěl, neboť mi připadali velice elegantní. No, a za krátkou dobu měli přes 30 cm. A museli ven, i když byli hodní a milí, všem se líbili (mně a rostlinám už ne). Nikdy jsem si nemyslel, jak je složité takovéhle ryby vylovit! Trvalo mi skoro 6 hodin, než jsem je promočený a zcela vyčerpaný udolal (v podstatě jsem z nádrže musel všechno vybrat a pak vrátit zpátky). Co se týče úkrytů a úniků, jsou velmi důmyslní, a v ohrožení i hbití. Předpokládám, že ryby z výstavní nádrže nejsou prodejné. Jinak by jsi musel účtovat cenu ryby plus hodinový čas na její vylovení. Nebo máš nějaký trik? Nechat ryby vyhladovět a oni vplavou sami do sítě? Jak tedy ryby lovíš?
Lovit ryby v tomhle akva je mazec. Přesně jak píšeš - pokud chci něco chytit musí vše z akva ven. Ale i tak není vyhráno, taková arowana se dá dobře chytit na první pokus, jakmile ví, že po ní jdu, tak mám minimálně na půl hodiny o zábavu postaráno a to nemluvě o tetrách nebo cichlách, který lítaj jako blázen a mně pak nic jiného nezbývá než je uštvat a pak snáze chytit.

S tím vyhladověním to moc nejde, tyhle velký ryby jsou chytrý a tak se nenechaj jen tak nalákat na žrádlo. Ryby jsou více méně prodejný, jen s tím, že si je jeden den zákazníci vyberou a já je do druhého dne chytnu. A nebo je dotyčnému objednáme a seženeme jinde. Abych se vrátil k otázce, ryby chytám buď do svázaného čeřenu a nebo rybářskýma podběrákama.

Gymnocorymbus ternetzi (tetra černá).

Autor: Roman Rak

Jsou nějaké speciální taxony ryb, které chcete nabízet zájemcům? Jaká by měla být skladba zde k prodeji nabízených ryb?
Momentálně máme v nabídce zhruba sto třicet druhů ryb, od těch základních, jako jsou tetry, živorodky, malé cichlidky, pancéřníčci a krunýřovci, které by v akvaristice vždy měly být. Směr, kterým bychom se rádi ubírali, jsou zaprvé nanoakvária, to znamená ryby do nanoakvárií, krevety, šneci a potom samozřejmě to, co máme nejradši a to jsou L-sumci a rarity.

Baryancistrus sp. L018 "Golden nugget" (krunýřovec "Zlatý nuget").

Autor: Roman Rak

Může si zákazník objednat nějaké vzácnější ryby, dokážeš zprostředkovat takovouto službu?
V tom samozřejmě není problém, raritní ryby na objednávku seženeme.

Máš nějakou nabídku, ze které by si zákazník mohl objednat nějakou takovouhle raritku?
Nabídku máme na našich webových stránkách, ale co se týče rarit, tak to funguje tak, že pokud nám někdo napíše, že shání nějakou konkrétní rybu, třeba i samce, samici, jsme schopni tu rybu sehnat. Někdy to může trvat čtrnáct dní, někdy i měsíc, záleží na tom, co přesně zákazník chce. Dnes není problém sehnat téměř jakoukoli rybu, problém je sehnat ji zdravou a v dobrém stavu.

Proto někdy trvá déle, než se rozhodneme, od koho ji objednáme.

Ctenopoma acutirostre - ostnovec leopardí (též skvrnitý, tečkovaný). Postoj dravce. Po aklimatizaci stojí ještě více strměji hlavou dolů a pozorně prohledává dno, zda by tam nebylo něco k snědku. Tady jsem ZOO Braník prakticky zkoušel – nechal si dovézt tyhle krasavce. Za necelý týden byli v Praze, po aklimatizaci jsem si je pak odnesl domů. Dovezeno z Aquarium Glaser.

Autor: Roman Rak

Dášo, co pro Tebe především znamená zákazník?
Zákazník? Pro nás je to v první řadě náš partner. Tady platí "Náš zákazník, náš pán" a i když zákazník nemusí mít vždycky pravdu, u nás najde snahu vyhovět a pomoct. Baví nás to. Jsme rádi, když si zákazník pořídí zvíře a je spokojen a zvířeti se daří. To je to, co chceme.

Budeš zákazníkům nabízet nějaké speciální značky či produkty? Máš nějaké preference? Ono zřejmě na určitém prostoru, s určitými prostředky a personálem nelze nabízet úplně všechno (a zároveň vlastně nic …). Jaký je Tvůj názor na určité zaměření, specializaci?
Obávám se, že velmi úzká specializace v dnešní době není možná. Většinou sledujeme trendy, v jedné době byli oblíbení terčovci, teď jsou to nanoakvária a krevety, ale my bychom se chtěli specializovat na L-sumce, které neseženete nikde jinde, ne zcela běžné druhy teter, dravé ryby a ryby do nanoakvárií.

Máme zde například velký výběr zkamenělého dřeva, což je produkt, o kterém se málo ví. Je to dekorace do akvárií, s níž se dají vyrábět úžasné věci v kombinaci s rostlinami, kořeny a písky, nemá vliv na chemismus vody a je stoprocentně přírodní.

Zkamenělé dřevo v kombinaci s blyxou působí velmi dekorativně.

Autor: Roman Rak

Toho zkamenělého dřeva jsem si všiml hned při první návštěvě. Nenechá se pro svou velikost, tvar a "kresbu" přehlédnout. Je to něco kvalitativně úplně jiného, než jsem dosud viděl. Vždycky jsem viděl jen takové malé kousky, kdežto tohle … Můžeš mi říci, čím jsou tyhle parádní kousky unikátní? Určitě bude po nich poptávka. Budete jich mít dost? A jak bys doporučila to kamenné dřevo využít, aby v nádrži co nejlépe vyniklo? Jsou nějaké druhy rostlin a ryb, kterým "jde k pleti"?
Zkamenělé dřevo je ideální přírodní dekorace do akvária. Nemá vliv na chemismus vody, vypadá naprosto přirozeně a můžete a pokud dáte do nádrže jeden či dva kusy, doplníte rostlinami – skvěle vypadají kombinace s Blyxa japonica- tak máte layout jak vyšitý.

My ho tu máme téměř ve všech nádržích a řekla bych, že sluší všem rybám. To dřevo, které jsi tady viděl je skutečně mimořádné a můžu zaručit, že ho bude k prodeji stále dost.

Boraras urophthalmoides (razbora skvrnoocasá).

Autor: Roman Rak

Poskytujete nějakou službu, která není běžně obvyklá?
Ano a v současné době je o ni poměrně zájem. Pokud se zákazníkovi líbí nějaké naše akvárium – co se dekorací, vybavení, rostlin a ryb týče, nabízíme možnost odnést si ho domů.

Sbalíme odpovídající nádrž i s technikou, rostliny, písek, kameny, kořeny, dekorace, přidáme akvarijní vodu s trochou bakterií z našich filtrů a zákazník si ho sestaví doma. Pro ryby doporučujeme zajít až za pár dní. Nanoakvária si u nás už několik zákazníků odneslo domů již zařízená!

Teď několik větších nádrží podlouhlého tvaru, které jsou velmi působivé.

Autor: Roman Rak

Teď trochu odbočím – jak jsi se Ty a Ziky dostali k akvaristice?
Náhodou. Ryby jsem měla doma odjakživa, ale k akvaristice jsem se dostala až když mi známý přinesl domů v pytli třicet sumců. A protože v osmdesátilitrovém akváriu nemohli existovat, pořídila jsem si svou první dvě stě dvacítku, kde jsem udělala hned všechny začátečnické chyby jaké se udělat daly a myslím, že ještě nějaké další.

Následně jsem se začala pídit po informacích a na webu narazila na Zikyho, který mi radil a pomáhal. Založila jsem si další akvárko, pak jsem poznala Zikyho osobně…. A pak jsme dali akvária dohromady a když se nám už nevešla domů, založili jsme si obchod.

Ziky se dostal k akvaristice asi v šesti letech, hlavně díky svému dědovi Janovi, od kterého dostal svou první akvarijní kouli, kterou má dodnes.

Akvaristice naprosto propadl a dodneška tvrdí, že jediná kniha na světě je Mergus atlas akvarijních ryb.

Pak přišla šestistovka, další akvária a v závěru jeho SMĚSKA – což je pracovní název 2500 litrovky… A nakonec vzniklo ZOO Braník.

Kořen borovice vypadá pěkně.

Autor: Roman Rak

Jaké jsou Vaše oblíbené ryby a proč?
U mě jsou to určitě sumci, protože jsou zajímaví, atraktivní a taky proto, že to nejsou jednoduché ryby a nemá je úplně každý. Stejně tak i hrotočelci.

Průběžně mě vždycky uchvátí další a další druhy, momentálně vede Pseudomugil furcatus (gavúnek vidloocasý), to je takový malý klenot.

Ziky má nejradši sumce všeho druhu a dravé ryby, protože s nimi není nikdy nuda a hlavně proto, že je zas až tolik lidí nemá. Nejlepší jsou nezvyklé druhy ryb, které tady takřka nikdo nechová. A čím dravější, větší a náročnější, tím lépe.

Popondichthys furcatus (duhounek (dříve gavúnek) vidloocasý).

Autor: Roman Rak

Máš doma sama nějaká akvária?
V současné době mám doma asi třináct akvárií, o obsahu šest set, čtyři sta, tři sta osmdesát a dvě stě dvacet litrů, a pak nějaká sto padesátilitrová a třicetilitrová akvária. Máme jich doma dost, každopádně dnes už se osazení akvárek přesunulo do obchodu, ale zjistili jsme, že naše akvária už se sem nevejdou, což nás docela mrzí.

A Vaše akvaristické úspěchy/neúspěchy?
Danila: Udržet tři roky v plném zdraví a v pohodě některé citlivější druhy L sumců. Největší neúspěch byla ztráta deseti tzv. zelených fantomů (L-200), kteří uhynuli díky školácké chybě po roce pobytu v jedné z našich nádrží doma.

Pro Zikyho je největším úspěchem náš obchod. Neúspěchy Ziky nemá, protože cokoliv se mu nepovede, to zkrmí.

Dobrým nápadem jsou tkané sáčky černé barvy, které se prodávají v obchodních řetězcích se zahradou (vodní a bahenní rostliny). Na černém pozadí si vůbec nevšimnete, v čem velké echinodory koření a přitom je dno jinak prázdné, tj. ideální na údržbu.

Autor: Roman Rak

A co ty tetry stříkavé, které jsem viděl u Tebe v paludáriu doma? Podařilo se je nakonec odchovat?
Stříkavky musely ustoupit pracím na ZOO Braník. Nakonec jich zůstalo jen pár a ty už plavou s rodiči v paludáriu.

Vraťme se prosím ještě k názvu prodejny. Proč ZOO Bráník? Pamatuji si diskuzi na webu, kde s koketovalo s termínem "Danilárium". Co rozhodlo pro "ZOO"?
Asi to, že Danilárium de facto nikomu nic neřekne. Stále se nás někdo ptal, kde vlastně ta prodejna je. A tak jsme to narvali rovnou do názvu.

Jaké jsou Tvé tajné akvaristické sny, přání? Jeden velký sen jste si už splnili – máte prodejnu.
Tajné sny? Mít největší sladkovodní akvárium v Čechách… Pak taky velké akvárium podél celého obvodu našeho budoucího domu.

Suchozemské akvárium pro nás, uprostřed vody. V podstatě něco jako Mořský svět v Praze v kombinaci s Obřím akváriem v Hradci.

Tomáš Kučera a Karel Krček, kteří nejednou poradili svými postřehy a praktickými znalostmi, a to nejen v ZOO Braník.

Autor: Roman Rak

Bylo těžké se rozhodnout po mnoha letech opustit veterinární praxi? Nebude se Ti stýskat za zvířecími pacienty a jejich páníčky?
Bylo. Občas ještě na kliniku externě docházím, takže to není tak hrozné. Ale neměnila bych. Úplně ideální by bylo dělat obojí, ale pokud má ZOO Braník fungovat tak, jak si představujeme, je potřeba dát tomu všechno.

Navíc díky tomu, že je tu dost prostoru, můžu se věnovat zvířatům tady – tudíž pokud si tu koupíte nějaké zvíře, můžu zaručit, že je zdravé, dobře živené, odčervené, eventuálně očkované a v mnoha případech už od nás odejde přivyklé na kontakt s lidmi – zvířata nejsou plachá, ptáci zobou z ruky, hlodavci se nechají hladit.

Většinou se tu projeví i povaha – zda je to kliďas či extrovert, který se například nehodí k malým dětem, takže můžeme doporučit mazlíčka "na míru".

Pterophyllum scalare (skalára amazonská, forma Blue neon).

Autor: Roman Rak

Máš poměrně neobvyklou, hodně nestandardní otevírací dobu, proč?
Otevírací dobu jsme vymysleli hlavně kvůli akvaristům. V pondělí máme zavřeno a od úterý do pátku máme od desíti do půl sedmé do večera. Důležitá je pro nás hlavně sobota, kdy máme od jedenácti do pěti, aby návštěvníci měli dostatek času a pohody pro výlet k nám.

Pokud si tedy akvarista chce pořídit ryby, musí buď v sobotu brzy vstát a jít na burzu anebo se může z pátku na sobotu dobře vyspat a po obědě si vyrazit do Braníka.

Xenopus laevis (drápatka vodní).

Autor: Roman Rak

Počítáš (třeba časem) s nějakými doplňkovými či doprovodnými akcemi, jako jsou různé zákaznické semináře, konzultace, výstavy, soutěže apod.?
V současné době ne. V budoucnu určitě, ale vzhledem k tomu, že obchod se teprve rozbíhá, máme plno jiných plánů.

A mohla bys už teď z nich něco prozradit?
Časem tu chceme udělat místnost jen s výstavními akvárky a doufáme, že i s nějakým větším.

Paracheirodon innesi - neonka obecná, závojová forma.

Autor: Roman Rak

Kdo se u Vás zde stará o ryby, psy, kočky, papoušky a další zvířata? Máte se Zikym nějakou dělbu práce?
Ziky: Jaká dělba práce? Dřu jako v Gulagu.
Danila: To tak nějak vyplynulo samo. Ziky se stará o ryby a všechno okolo nich, což je práce od rána do večera. Já mám na starosti všechny ostatní živé tvory, od králíků, morčat, myší, osmáků, křečků po agapornisy, andulky, zebřičky a další havěť, kterou v současné době na prodejně máme.

Pokud ovšem nějaký živočich opustí klec, na což jsou specialisté osmáci degu, lovíme je společně.

O zboží a nákupy se staráme oba, administrativa, papírování, úřady a komunikace s dodavateli a klienty je moje parketa.

Operní pěvkyně Zdenka Belas, Hana Hurychová a kníže Jiří Lobkowicz se výborně bavili, nejen na téma akvaristika.

Autor: Roman Rak

Ziky: A co cvrčci?
Danila: Brrrr…

Počáteční myšlenka otevřít akvaristiku je asi jednoduchá. Ale jak to vypadá pak v praxi? Úřady, stavební povolení a úpravy, zařizování nádrží, obstarávání zboží, pořizování zvířectva atd.?
Peklo.

Jak dlouho se vybavují nezbytné papíry a povolení, co všechno je třeba?
My jsme měli štěstí na úžasný přístup, ať už šlo o hygieniky, státní veterinární správu, hasiče či živnostenský a finanční úřad. Pokud máte vhodné prostory, štěstí a literární talent (na většinu povolení neexistují formuláře), tak se to dá zvládnout za měsíc.

A jak dlouho jste pracovali na samotné prodejně? Kolik "člověko-dnů" práce to bylo?
Prodejnu jsme měli pronajatou od prvního dubna, ale už v půlce března se to tu pomaličku vyklízelo a celkovou dobu, kdy se tu pracovalo, jsem spočítala asi na sedmdesát čtyři dnů, kdy jsme dělali v průměru deset až dvanáct hodin denně, ale několikrát jsme to dotáhli až na šestnáct.

Den před otevřením jsem tu usnula na podlaze v půl čtvrté ráno a vstávala v půl sedmé… Za celou dobu jsme měli jen tři dny volna, přičemž Ziky ležel tři dny s poraněnými zády a já tři dny po otravě kyselinou fosforečnou při mytí nádrží.

Hyphessobrycon pulchripinnis (tetra citronová).

Autor: Roman Rak

Co je nejtěžší při zřizování nové prodejny (kromě finančních prostředků, pochopitelně)?
Asi to, že vyřešíte jeden problém a vzápětí se objeví tři další.

Pro nás bylo úplně nejhorší to, že jsme koupili vybavení akvaristiky v dezolátním stavu a museli ho odvézt a umístit v prodejně ještě před začátkem prací. Tudíž jsme neustále stěhovali šedesát akvárií i se stojany z jednoho místa na druhé. A dělat v tom novou podlahu, rozvody vody, odpady a elektřinu byl horor, který bych už nikdy nechtěla zažít.

Je z doby zřizování prodejny nějaká zajímavá historka?
Historek je víc, ale v současné době spíš vzpomínáme na to, co všechno se v průběhu celé akce po….

Hyphessobrycon herbertaxelrodi (neonka černá).

Autor: Roman Rak

A co koordinace prací – vždy všechno vycházelo?
Slovo koordinace neznám. Pokud rekonstruujete něco ve starém domě, veškeré plány a veškerá koordinace jde do háje.

U nás byla největším problémem elektřina, všechny práce se dělaly na dvou zásuvkách, všechny nádrže se myly bez teplé vody. Zpočátku byl jediný zdroj vody z kohoutku v malém umyvadélku. Kýble, kýble, kýble!

Podlahu jsme předělávali celou znovu a když jsme si mysleli, že jsme z nejhoršího venku, spadla část stropu v koupelně. A průběžně se naplňovaly další a další Murphyho zákony.

Nannostomus marginatus (drobnoústka trpasličí).

Autor: Roman Rak

Máš teď v prodejně něco opravdu unikátního, na co by jsi chtěla poukázat, nabídnout zákazníkům?
Určitě je na pohled unikátní naše dvou a půl tisícové akvárko. Tam je rozhodně na co se dívat. Máme tam krásné, vzrostlé kusy L-sumců, které nejsou v této velikosti běžně k vidění, tetry Chalceus macrolepidotus, malé arrowany. A sladkovodní rejnoky.

A nabízíme nejen pohled. Nádrž stejného typu či větší jsme schopni postavit i našemu zákazníkovi.

Za pozornost samozřejmě stojí i dekorace do akvárií, kdy kromě zkamenělého dřeva máme i kořeny, které byly léta ve vodě, prošly naším vyzkoušeným procesem opracování a které jsme z našich zásob nabídli do prodeje.

Jaké jsou plány na nejbližší období?
Přežít a udržet se na trhu.

Osteoglossum bicirrhosum (arowana dvojvousá).

Autor: Roman Rak

Jak často a kolik procent vody měníte v nádržích?
Jak u kterých ryb. Některé ryby se odkalují denně, ale minimálně jednou za tři dny se odkaluje všechno včetně velkého akvária. Voda se v menším množství mění denně a myslím, že na těch rybách je to vidět.

Dáváš do vody nějaké přípravky – třeba rašelinový výluh, mořský mandlovník nebo něco jiného?
Do některých nádrží se přidává mořský mandlovník a do některých v menším množství i rašelinový výluh.

Zatím v prodejně jako obsluhující jsi Ty a Ziky. Počítáš časem, že by Vás bylo více?
Myslím, že zatím vůbec. Dva lidi jsou tu přesně akorát, ovšem za předpokladu, že jsou ochotni pracovat dvanáct i více hodin denně.

Phenacogrammus interruptus (afrotetra konžská).

Autor: Roman Rak

Přemýšlíš o nějakém exkluzivním zboží (např. technika, krmiva apod.), které se k nám třeba zatím nedováží?
V tuhle chvíli ne. Pokud ovšem přijde nějaký návrh nebo dotaz ze strany zákazníka, vyhovíme.

Samozřejmě jsme po dvou měsících provozu zjistili, že by to chtělo podstatně větší prostory – tak dvojnásobně, aby se sem všechno to, co chceme, vešlo.

Vím, že jsi instalovala nějakou reprezentativní nádrž v pěkných prostorách na Mělnicku. Mohla bys k tomu čtenářům říci něco bližšího?
Co se týče nádrže na Mělníku, moje přítelkyně, operní zpěvačka Zdenka Belas chtěla pro svého partnera, knížete Lobkowicze, k Vánocům něco mimořádného. Protože kníže Lobkowicz žil nějaký čas v Africe a má úžasný vztah ke zvířatům obecně, tak Zdenka Belas vymyslela, že by se v jednom výklenku na mělnickém zámku dalo udělat akvárium ve skále. Nás tento nápad nadchl a rozhodli jsme se ho realizovat.

A tak na zámku vzniklo krásné akvárium s africkými rybami a určitě stojí za to zajet se na Mělník podívat.

Musela to být strašná dřina, komentuje prodejnu otec Dáši Hurychové, Alexandr Coka (vlevo).

Autor: Roman Rak

Počkej, kde tu nádrž najdeme? Když jedu do Mělníka, jedu k Tomáši Kučerovi a jeho klukům do Vivária. Předpokládám, že to je někde jinde …
Akvárium se nachází přímo na mělnickém zámku v průchodu do zámecké restaurace.

Kdo je patronem této akvaristiky?
Patronem naší akvaristiky je kníže Jiří Lobkowicz a jeho partnerka, operní pěvkyně Zdenka Belas.

Postavit na nohy novou prodejnu není jen tak. Je to spoustu krve, potu a taky slz. Kolikrát jsi opravdu brečela a proč, kdy naposledy?
Hodněkrát.

O tom, že to vyjde, jsem nezapochybovala nikdy, ale bylo pár situací, kdy to vypadalo beznadějně, docházely síly a člověk byl fyzicky a psychicky naprosto vyčerpanej.

Asi nejvíc jsem brečela zhruba měsíc po tom, co jsme podepsali smlouvu, zaplatili tři měsíce nájmu dopředu a práce byly v plném proudu. A z třistapadesátitisícové půjčky zbyl jen nesplněný slib. To bylo naprosto šílený. Na tuhle chvíli bych radši zapomněla.

Melanotaenia splendida australis (duhovka nádherná).

Autor: Roman Rak

Chtěla bys někomu za něco poděkovat?
Největší dík patří Pavlovi Zíkovi - Zikymu, protože bez něho by tahle akvaristika vůbec nebyla a nebýt jeho, tak bych neměla nejmenší šanci.
Pak Pavlovu tatínkovi, také Pavlovi Zíkovi, který tady s námi tu strašlivou anabázi a všechny problémy, které to přinášelo, přežil.

Pak samozřejmě děkuji finančním sponzorům Alexandrovi Cokovi, Petrovi Cokovi, Liborovi Matiášovi a Pavlovi Dandovi, dále knížeti Lobkowiczovi, Zdence Belas a v neposlední řadě také Ing. Karlovi Krčkovi a Tomášovi Kučerovi z Vivária Mělník, za neocenitelné rady a pomoc v oblasti akvaristiky. Děkuji svým známým, přátelům, kamarádům a všem, kteří mi pomohli.

Děkuju.

B. splendens (bojovnice pestrá).

Autor: Roman Rak

Dášo, i já děkuji za poskytnutý čas na reportáž. Chci Vám oběma popřát mnoho úspěchů a radosti a to, aby prodejna jen vzkvétala a našla si své příznivce. I takové, kteří při cestě do Prahy (nebo přes ni) nikdy nezapomenout zajet do Bráníku, stejně tak, jako mnozí nyní pravidelně jezdí do mělnického Vivária, brněnského Sklorexu nebo šumperské kamenné akvaristiky Rataj a dalších zajímavých prodejen, kde vždycky něco pěkného najdeme nebo si alespoň velmi zajímavě popovídáme. Je to hodně i na Vás, abyste tu měli pořád něco nového, neokoukaného, zajímavého. Držím palce a přeji nové a skvostné múzy, které svými nápady ještě více oživí tyhle nádherné prostory, abychom tu nacházeli vždycky nějaké to zajímavé a milé překvapeníčko.

... na akvaristických schůzkách "U tří trojek" vzniknul nápad udělat tuhle reportáž už někdy v únoru roku 2010. A tehdy jsme se také domluvili na průběžném pořizování fotografické dokumentace, aby čtenáři viděli, jak prodejna postupně vznikala, jak se budovalo a tvořilo. A na tohle se ve vzpomínkách mohou všichni podívat nyní v Galerii fotografií v "živém přenosu", jak se taková prodejna rodí.

Poecilia reticulata - živorodka duhová, paví očko, gupka. V akvaristice má své čestné místo. Začínal s ním snad každý akvarista a ve svém stáří se k němu s úctou a pokorou opět vrací.

Autor: Roman Rak

Dnes máme u článku Galerie rovnou tři. V té první jsou snímky ze slavnostního otevření prodejny a dokumentace interiéru a ryb, ve druhé je již zmíněná fotodokumentace z výstavba a v poslední Galerii najde mapky a nafocenou cestu, jak se do prodejny ZOO Braník dostat.

Pokud máte k Dáše nebo k Pavlovi, k prodejně apod. nějakou otázku, můžete ji formulovat v komentářích pod touto reportáží a sami pokračovat dál v tomto započatém dialogu. Krásné zážitky všem!

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.