Bezpečný CO2 set do 200 Kč

Autor: Martin Honzejk · 19.1.2009 · Článek #255 ·

Tento článek je určen těm kteří by rádi pomohli svým rostlinkám v akváriu ke zdárnějšímu růstu, ale nemají dostatek peněz na profesionální CO2 sety za tisíce.

Nic pro sklerotiky


V poslední době se velmi rozmohlo přidávání CO2 do akvárii z důvodů zlepšení růstu rostlin a vyváženosti PH akvarijní vody, proto jsem začal experimentovat postupně s několika systémy určenými na přidávání CO2. Napřed jsem vyzkoušel systém byl od Tetry. Ten funguje na principu otočené nádoby dnem vzhůru.
Autor: Martin Honzejk
Na tomto setu mi vadila, jako každému sklerotikovi, nutnost pravidelně doplňovat onu nádobku z lahve se stlačeným CO2 a navíc každá nová náplň přišla minimálně na 200 Kč což při výměně jednou za 2 měsíce u akvária s obsahem 45l je docela nemalá finanční částka.

Nebezpečí výbuchu


Druhou variantu, kterou jsem začal praktikovat, byla klasická láhev s náplní kvasnic a cukru. Již několikrát zmiňovanou nevýhodou tohoto zařízení je minimální možnost regulace a dávkování CO2 do akvária. Tato možnost mě však velmi oslovila tím že pořizovací náklady na náplň v CO2 se pohybují v řádech korun (Droždí 4 Kč, a cukr na jednu dávku do 10 Kč). Proto jsem začal přemýšlet a hledat možnosti regulace dávkování takovým způsobem, aby nedošlo k přetlakování lahve s CO2 a jejímu následnému výbuchu.

Takže, jak vyplývá z úvodního odstavce, rozhodl jsem se vytvořit set za použití kvašení bez rizika výbuchu a s možností přesného dávkování což se mi doufám povedlo. Už proto, že jsem za poslední půl rok nezaznamenal žádné problémy s funkčností tohoto zařízení.

Vlastní receptura


Set se skládá z klasické láhve naplněné kvasnou směsí z droždí a cukru. Návodů na výrobu takovéto lahve najdete na internetu desítky.

Dalším nezbytným dílem je bezpečností ventil, který slouží k vypouštění přetlaku v lahvi. Ten jsem vyrobil po několika testech z ventilku na bezdušové pneu u aut.

K regulaci a dávkování CO2 do vody jsem použil jehlový ventil vyrobený ze zapalovače. I na tuto součást již existují návody, proto výrobu nebudu popisovat.

Pro sledování a nastavení kvasné reakce je potřeba bublinkoměr, jež jsem vyrobil s ohledem na cenu a velikost ze dvou injekčních stříkaček a jednoho zpětného ventilu proti výtoku vody z bublinkoměru do hadiček až k jehlovému ventilu.

Poslední částí je reaktor, který má za úkol rozpouštět CO2 do akvária. Jako velmi dobrá a spolehlivá varianta se mi osvědčilo lipové dřívko, které oproti vzduchovacímu kamínku dodává velmi jemné bublinky, jež se většinou stihnou vstřebat než dorazí k hladině.

V další části bych rád věnoval pouze výrobě věcí která zde nebyla zmíněna v jiných článcích.

Výroba bezpečnostního ventilu


K výrobě bezpečnostního ventilu po vypuštění přetlaku z lahve je potřeba kousek hadičky, jedna T vzduchovací spojka a pneuventilek od auta.
Autor: Martin Honzejk

Ustřihneme si kousek hadičky - stačí 5 cm. Vezmeme autoventilek a dobře si zapamatujeme, kterou stranu má určenou k napuštění pneu. Ventilek lehce nasuneme částí se závitem do hadičky a utěsníme spoj vteřinovým lepidlem. Druhý konec hadičky nasuneme na T spojku a tu vložíme mezi hadičku a jehlový ventil. Doporučuji tento pojistný ventil vložit co nejblíže lahvi s kvasným roztokem, jelikož při delší vzdáleností mezi lahví a ventilkem by mohlo dojít ke zpožděné reakci a tím pádem k výbuchu. Tento ventil není potřeba nijak nastavovat nebo kalibrovat, jelikož sám o sobě udržuje neustálý tlak v oběhu díky silnější pružince než je u cykloventiků.
Autor: Martin Honzejk

Výroba bublinkoměru


K výrobě bublinkoměru je potřeba pouze dvou injekčních stříkaček s kapacitou 10 ml a jednoho zpětného ventilu pro zajištění vody, která by jinak mohla vytéct až k jehlovému ventilu.

Vezmeme obě injekční stříkačky a vytáhneme písty ven. Vteřinovým lepidlem slepíme obě injekce k sobě zády (ta část, ze které předtím koukal píst) - na lepidle rozhodně nešetřete, musí to dokonale těsnit. Pro slepení nepoužívejte silikon, jelikož v kombinaci s plastem netěsní a je tudíž pro tento typ spoje nevhodný.

Po zaschnutí lepidla na jeden z výčnělků pro jehlu nasuneme hadičku zakončenou zpětným ventilem proti protečení vody. Do takto vzniklého válečku další stříkačkou s jehlou napumpujeme potřebné množství čisté vody - nejlépe je plnit do 3/4;, jelikož se lépe potom počítají bublinky. Hotový bublinkoměr zavěsíme podél akvária nebo na jím místě a připojíme mezi lipové dřívko a jehlový ventil.

Rekapitulace
Hotové zařízení se tedy skládá z následujícího:
1. Láhev s kvasným roztokem
2. Bezpečnostní ventil z pneuventilku
3. Jehlový ventil ze zapalovače
4. Bublinkoměr ze dvou injekcí
5. Lipové dřívko jako reaktor CO2

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.