Amazonspinther dalmata - nová tetra z Amazonie

Autor: Roman Lang · 23.12.2008 · Článek #252 ·

Amazonspinther dalmata, drobná tetra odchycená v menších tocích rio Purus a rio Madeira, (pravobřežní přítoky řeky Amazonky, Brazílie), představuje nový rod a druh podčeledi Cheirodontinae.

Jedním ze základních poznávacích znaků jsou tři výrazné černé skvrny na základně hřbetní, řitní a ocasní ploutve, přičemž samotné tělo je průsvitné. Rybka je opravdu miniaturní - paratypy dosahovaly velikosti 13-20 mm standardní délky bez patrných pohlavních rozdílů. Typová lokalita odchytu (rio Madeira) je pomalu tekoucí, kalný tok s bahnitým dnem o maximální houbce 1,3 m a bohatou příbřežní vegetací. Odchycena byla spolu s několika dalšími druhy tetrovitých ryb jako Axelrodia lindeae, Iguanodectes spp., Microschemobrycon geisleri, Tyttocharax madeirae, Gnathocharax steindachneri, Phenacogaster beni, Hemigrammus sp. a Knodus sp.

Rodové jméno je složeninou slova Amazon (důvod netřeba vysvětlovat) a spinther (řecky jiskra), což odkazuje na blízce příbuzný rod Spintherobolus. Druhové jméno dalmata je z portugalštiny a vychází ze vzhledu ryby, kterým připomíná zbarvení psího plemene Dalmatin.

Publikováno zde:
Bührnheim, C.M., Carvalho, T.P., Malabarba, L.R. & Weitzman, S.H. (2008): A new genus and species of characid fish from the Amazon basin - the recognition of a relictual lineage of characid fishes (Ostariophysi: Cheirodontinae: Cheirodontini). Neotropical Ichthyology, 6 (4): 663-678.
http://www.ufrgs.br/...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.