Kolik jich je?

Autor: Libor Šprysl · 28.1.2008 · Článek #181 ·

Často se mne lidé ptají, kolik plave ryb v mé rybárně. Pro běžného člověka hodně. Neumím na tuto otázku odpovědět a proto vždycky říkám, že umím spočítat jen ty prodané. Ovšem toto tvrzení zcela odporuje skladovému hospodářství a předpisům úředníků libovolné kontrolní instituce, kteří asi akvárium neviděli ani z rychlíku. Komerční akvaristika s sebou nese nejedno úskalí. Jeden z mála rozumných bílých límečků mi před časem můj názor odsouhlasil.

Setkání s těmi "rozumnými" úředníky může být vzájemně myšlenkově obohacující. Podotýkám, že jsem pořád málo bohatý. Ale o některé perličky se podělím.

Již rozplavaný potěr je třeba sečíst a dát na skladovou kartu. Obdivuji borce, kteří jsou schopni spočítat jikry při odborném článku, ale metodu jak sečíst rozplavaný potěr jsem nenašel. To, že jeden den potěr máte, a druhý den může být po něm, nic neznamená.

Tak kolik ...?

Autor: Pavel Mžourek

Administrativu je třeba zahájit. Podobně jako při úhynu je nutný odpis. Flek svému tvrzení dá úředník tím, že je třeba získat potvrzení veterináře, jak a proč ryby uhynuly. Chcete-li dělat tuto zbytečnou práci, nezbývá než si začít vymýšlet. Nechcete-li vystavujete se postihu.

S úhynem souvisí kafilérka. Není jen tak zbavit se jedné mrtvoly, natož více nebožtíků. Za určitých podmínek je můžete zlikvidovat zakopáním, do koše nesmí, takže nezbývá než kafilérka. Úředník chce potvrzení, že máte smlouvu s touto institucí. Netuší, že akvarista si s mrtvolami poradit umí. Vždycky se najde někde nějaký dravec v nádrži mé či kamarádově, který rybku spolkne. Práci hrobníka zvládnou i ancistrusi či šneci. Ale na toto zkoumání úředníkovo musí být člověk připraven. Zaváháním se vystavuje postihu.

Každá nádrž musí mít kartu, z níž je evidentní co a v jakém počtu dotyčné akvárium obsahuje. Pokud nákup chovných ryb dáte do účetnictví, musíte je opět nechat zhynout pod odborným dohledem. Kolega vtipně konstatoval, že by je ve své rybárně na své náklady počítat nechal. Ovšem ihned si uvědomil, že je třeba nutné napřed uzavřít pojistku, aby se daly odškodnit úhyny. Dost na tom, že ryby skáčou a protáhnou se pod sklem, klidně kolem vzduchovací hadičky. A co kdyby to seklo s úředníkem. "Pořadek musí byt!" zvolal Troník z Černých baronů.

Nedávná diskuse na akvaristovi mne utvrdila v tom, že názory na úřednictvo máme totožné. Předem se zastávám myslících úředníků. Těch je málo a ti ostatní se za nos nechytnou. Jsou proti nám v přesile, proto nepodceňujte toto varování, byť je psáno lehkým perem - či spíše poklepy na klávesnici. Samozřejmě jsou to příklady extrémní, leč skutečné. Proto si mohou mnout ruce ti, jež podobná situace ještě nepotkala. Avšak při rotaci úřednictva pozor, není všem dnům konec...

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.